retete de salate de legume
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
Beneficiile fructelor si legumelor de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]
Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toamna aduce cu sine o bogatie de fructe si legume sanatoase, in culori vibrante. Ce modalitate mai buna de a ispiti papilele gustative ar putea exista, daca nu sa se serveasca in timpul mesei fructe si legume sanatoase? Merele Merele sunt fructele specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai sanatoase din cate exista. Acestea sunt incarcate cu antioxidanti puternici, inclusiv quercetine, catechine, florizine si acizi clorogenici care protejeaza impotriva declansarii cancerului de san, cancerului de colon, ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi si contribuie la scaderea colesterolului rau, in timp ce stimuleaza cresterea celui bun. Studiile au constatat ca, persoanele care mananca cel putin doua mere pe saptamana pot reduce riscul aparitiei astmului si diabetului de tip 2 si este stimulata sanatatea plamanilor. Merele sunt o gustare usor de luat orinde. Le puteti servi ca atare, crude, cu unt de arahide, branza sau in salate. Avocado Avocado... [continuare]
Cum sa mancati mai multe legume verzi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Legumele cu frunze verzi sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente. Acestea sunt bogate in nutrienti si au o concentratie importanta de vitamine, minerale, antioxidanti, acid folic si flavonoide. Substantele chimice din compozitia legumelor verzi actioneaza asupra moleculelor instabile (radicali liberi), impiedicandu-le sa deterioreze celulele corpului. Legumele verzi sunt alcaline si bogate in fibre, care sunt extrem de benefice pentru sanatatea aparatului cardiovascular si sanatatea sistemului digestiv. Este important sa consumati astfel de legume in cantitati apreciabile, pentru a beneficia de toate calitatile acestora. Din fericire, exista diverse modalitati prin care sa incorporati legumele verzi sanatoase in dieta dumneavoastra - asta chiar daca nu preferati in mod special salatele. Cum puteti include in meniul zilnic legumele verzi - Frunze de sfecla. Faceti o salata dubla de sfecla. Coaceti sfecla pana cand aceasta devine moale, iar apoi taiati-o... [continuare]
10 legume cu continut redus de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de legume cu continut redus de carbohidrati este foarte important pentru mentinerea nivelului de glicemie din sange in parametri normali, prevenirea acumularii greutatii in exces si urmarea unei diete sanatoase in cazul persoanelor care sufera de diabet. Legumele care nu furnizeaza cantitati mari de carbohidrati sunt bogate, in schimb, in vitamine, minerale si fibre. Un alt motiv pentru care ele sunt recomandate in dieta este acela ca nu contin multe calorii. Mai mult decat atat, numeroase legume cu continut redus de carbohidrati s-au dovedit utile in prevenirea mai multor tipuri de cancer sau boli cardiace, in cadrul demersurilor stiintifice de specialitate. Efectele carbohidratilor asupra organismului In ultimii ani, reputatia carbohidratilor a inceput sa oscileze intre extrema pozitiva si cea negativa, fiind asociati cu ingrasarea si eliminati de multe programe de slabit. Pe de alta parte, unele tipuri de carbohidrati au proprietati importante... [continuare]
Dovleacul, beneficii si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]
5 retete rapide si sanatoase pentru sarbatori
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aproape fiecare familie organizeaza cel putin o petrecere de sarbatori, ceea ce inseamna ca un meniu simplu de realizat cu aceasta ocazie poate fi mereu de ajutor in preajma Craciunului si a Revelionului. Daca salata boeuf, ouale umplute si fripturile grele de porc nu mai suna la fel de tentant ca odinioara, exista alternative in afara sferei traditionalului, usor de preparat si apreciate de toate gusturile. Cateva retete rapide si sanatoase pentru o petrecere reusita de sarbatori pot salva o buna parte din rezervele de timp si energie deja limitate in aceasta perioada a anului. Branza Brie coapta Strata Timp de preparare 25 min Timp de gatire 30 min Timp de racire 10 min Timp total 55 min Ingrediente 2 ardei iuti taiati transversal in felii subtiri; spray pentru gatit; 200 grame de paine cu coaja tare, taiata cubulete; 50 grame de branza Brie taiata cuburi; 250 grame de rosii cherry taiate in jumatate; 4 oua batute mediu; 1 pahar lapte degresat; 50... [continuare]
10 legume pe care trebuie sa le consumati iarna aceasta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Iarna, organismul are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a infrunta cu brio frigul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumati in sezonul rece se numara legumele, surse esentiale de vitamina C si alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile si a se mentine sanatos. Legumele sunt importante si pentru echilibrarea nutrientilor primiti din meniurile consistente de iarna, care sunt compuse intr-o proportie mai mare din grasimi de origine animala. Cele mai sanatoase legume de consumat iarna Legumele sunt intotdeauna binevenite in orice dieta, insa cele de sezon sunt cu atat mai eficiente in completarea aportului de vitamine, minerale si antioxidanti la randament maxim. Nu evitati sa introduceti in dieta zilnica cele mai sanatoase legume de consumat pe timp de iarna, expuse mai jos. 1. Anghinare Includerea anghinarelor in meniu in sezonul rece este o alegere foarte inspirata, de vreme ce aceasta leguma este... [continuare]
6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gratarul in aer liber, fie ca este organizat in propria curte, fie la iarba verde, este una dintre atractiile principale ale verii. Acest mod placut de relaxare implica, in primul rand, prepararea de retete potrivite sezonului, care sa satisfaca pana si cele mai pretentiosi degustatori. Ideile de mai jos va inspira in pregatirea unui meniu excelent pentru un gratar reusit in aer liber. Preparate de vara pentru gratar Diversificarea este secretul unui festin pe cinste la petrecerile organizate in aer liber, iar daca apelati si la retete sanatoase, benefice pentru o digestie usoara, multumirea tuturor va fi cu atat mai mare. Salata Caprese Gratarele si picnicurile in aer liber au nevoie de o salata proaspata si revigoranta, care sa faciliteze tranzitul intestinal. Reteta italieneasca de salata Caprese imbina perfect aromele imbietoare ale ierburilor aromatice proaspete, cu gustul irezistibil al rosiilor de vara. Ingrediente 2 rosii medii rosii,... [continuare]
Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor
Autor: SfatulMedicului
Fructele si legumele sunt un rezervor nesecat de vitamine , minerale, fibre si glucide, esentiale pentru buna functionare a organismului. In functie de culorile lor, acestea au profiluri nutritive diferite. Cele mai multe sunt sarace in calorii si contin zaharuri naturale, spre deosebire de zaharul rafinat, care poate duce la fluctuatii bruste ale glicemiei. De aceea, este foarte important sa mananci cinci portii de legume si fructe in fiecare zi. Iata ce beneficii aduc aceste fructe si legume, in functie de culorile pe care le au: Albastru si violet reduc riscul de cancer Pentru ca au o concentratie mare de antocianine si fenoli, legumele colorate in albastru si violet ofera protectie contra cancerului si impiedica raspandirea celuleor canceroase in corp. Acestea au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria. Alb, nuanta cu proprietati antiinflamatoare Bananele, pastarnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul fac parte din categroia legumelor... [continuare]
Cum prepari sanatos sosurile si dressingurile pentru salate
Autor: SfatulMedicului
Dressingurile si sosurile gustoase sunt sarea si piperul salatelor, caci le dau un gust deosebit. Insa cele pe care le gasesti in comert nu sunt tocmai sanatoase, din cauza ca pot contine multe grasimi, calorii si sare. De aceea, dressingurile si sosurile preparate la tine acasa sunt cea mai buna optiune, fiind o varianta mult mai sanatoasa, care nu iti pune in pericol silueta. Foloseste otet, nu ulei, ca baza Dressingurile preparate in casa pot contine mai mult otet, suc de lamaie sau suc de lime si mai putin ulei, pentru a-ti mentine greutatea sub control. Potrivit lui Dawn Jackson Blatner, medic dietetician, autoarea dietei flexitariene, poti varia oteturile si uleiurile pe care le utilizezi pentru a satisface papilele gustative, fara a adauga alte ingrediente."Poti incerca otetul balsamic, de mere si adauga masline, seminte, nuci, ulei de susan", sugereaza aceasta. Inlocuieste smantana cu branza Un alt truc de care sa tii cont este sa inlocuiesti smantana cremoasa cu... [continuare]
Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a te vitaminiza si a-ti intari imunitatea, inaintea sezonului rece. Legumele si fructele de sezon sunt cele mai bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, esentiale pentru sanatatea organismului. Consuma-le ca atare sau in salate, pentru a-ti reface resursele de energie si pentru a preveni infectiile si afectiunile aparatului respirator si circulator. Strugurii negri – cei mai bogati in antioxidanti Aceste fructe sunt o adevarata minune a naturii, continand vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP si K. Totodata, au minerale benefice, precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. Strugurii mai contin cantitati importante de aminoacizi, acid tartric si citric. Strugurii negri sunt cei mai bogati in antioxidanti, in coaja lor gasindu-se cea mai mare cantitate de resveratrol care poate exista in vegetale. Acest antioxidant te protejeaza de cancer, bolile de [continuare]
ati auzit de aceasta reteta ? Ce parere aveti ? [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter