resveratrol
Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]
Prevenirea si tratarea carceilor si crampelor musculare
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Atat carceii, cat si crampele musculare sunt contractii involuntare si dureroase intalnite la nivelul unor grupe de muschi, mai ales la nivelul membrelor inferioare si pot avea cauze multiple. Care sunt persoanele cele mai expuse? Cei mai expusi sunt sportivii, persoanele supraponderale, cei care depun un efort fizic sustinut la serviciu sau in alte activitati, dar si varstnicii deoarece sistemul lor circulator este imbatranit, iar atrofia musculara isi face simtita prezenta in mod indirect, prin aparitia carceilor si a crampelor musculare. Statul in sezut mult timp, statul picior peste picior, dar si purtarea tocurilor sunt cauze favorizante pentru aparitia acestor contracturi. Nici gravidele nu scapa de crampele musculare, mai ales in primul si ultimul trimestru de sarcina, din cauza schimbarilor hormonale si a kilogramelor acumulate pe parcursul celor noua luni. In alte circumstante, crampele musculare si carceii pot fi simptome ale unor afectiuni renale, ale... [continuare]
Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Strugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta. Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale. Informatii nutritionale Aceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele Calorii 69 kcal; Carbohidrati 18 g; Proteine 0,7 g; Grasimi totale 0,2 g; Fibre alimentare 1 g; Acid folic 2 mcg; Niacina 0,2 mg; Acid Pantotenic 0,05 mg; Piridoxina 0,1 mg; Riboflavina 0,1 mg; Tiamina 0,1 mg; Vitamina A 66 UI; Vitamina C 11 mg; Vitamina... [continuare]
Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sucul de struguri este mai rar asociat cu posibile beneficii pentru sanatate, desi proprietatile sale unice au efecte surprinzatoare asupra pielii, parului sau a functionarii sistemului cardiac si imunitar. Antioxidantii din sucul de struguri au efect protector asupra vaselor de sange, imbunatatesc circulatia sangelui si previn bolile cardiovasculare. Efectele laxative naturale ale acestei bauturi ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Proprietatile principale ale sucului de struguri Sezonul de coacere a strugurilor este excelent pentru urmarea unei cure cu suc obtinut din aceste fructe benefice pentru sanatatea organismului si frumusetea parului si a pielii. Sucul de struguri ofera aproape aceleasi beneficii precum vinul rosu, ale caror efecte pozitive asupra sanatatii cardiace s-au demonstrat in numeroase studii de specialitate. La fel ca in cazul vinului, sucul obtinut din struguri negri prezinta mai multe proprietati benefice pentru... [continuare]
Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele cu proprietati antivirale si antibacteriene reprezinta o cale excelenta prin care va puteti proteja de virusuri, bacterii si fungi. Numeroase produse naturale care isi pot gasi un loc de cinste in meniul zilnic au propriile mecanisme naturale de aparare impotriva agentilor patogeni din mediul inconjurator. Odata consumate de catre om, ele intaresc sistemul imunitar si grabesc vindecarea, datorita substantelor din compozitie. Alimente care protejeaza impotriva bolilor In sezonul gripei si al racelilor, alimentatia joaca un rol important in sporirea rezistentei organismului in fata microorganismelor care pot produce infectii respiratorii, digestive sau de alta natura. Urmatoarele alimente cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice aduc beneficii directe atat imunitatii, cat si capacitatii organismului de a se recupera dupa instalarea unei afectiuni. Mai mult decat atat, acestea nu ridica riscul efectelor adverse ale substantelor... [continuare]
Vrei sa slabesti? iata ce fructe trebuie sa eviti cu desavarsire!
Autor: SfatulMedicului
Fructele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, insa unele sortimente nu trebuie sa fie consumate in exces, fiindca au un continut mare de zahar. Este cunoscut faptul ca zaharul este unul dintre marii dusmani ai siluetei, fiindca favorizeaza aparitia kilogramelor in plus, iar daca tii o cura de slabire, este bine sa consumi cu moderatie fructele bogate in zahar. Iata la ce fructe trebuie sa renunti daca vrei sa scapi de kilogramele in plus: Strugurii 100 de grame de struguri contine 18 grame de zahar. Ideal ar fi sa nu mananci mai mult de 80 de grame de struguri in fiecare zi, daca vrei sa iti mentii silueta. Nutritionistii ii recomanda in dieta zilnica persoanelor care se afla la cure de ingrasare, mai ales ca sunt bogati in resveratrol si antioxidanti, substante cunoscute pentru proprietatile anticancer. Litchi Originar din China, fructul litchi are un continut ridicat de zahar, mai exact 15 grame in 100 de grame de fruct. De asemenea, un fruct contine si 125 de... [continuare]
Suplimentele anti-imbatranire de care ai nevoie, indiferent de varsta pe care o ai
Autor: SfatulMedicului
Indiferent daca vorbim despre aparitia firelor albe sau a ridurilor, aceste semne ale imbatranirii pot fi amanate, daca ii asiguri organismului vitamine si minerale anti-imbatranire de care are nevoie, printr-o alimentatie echilibrata. Iata care sunt acestea si in ce alimente se gasesc: Vitaminele A, C si D Stresul oxidativ poate duce la imbatranirea prematura, insa poate fi combatut daca ai un aport suficient de vitaminele A, C si D, pentru ca ele functioneaza ca antioxidanti. Acestea au grija de pielea ta, neutralizand celulele de oxigen instabile, care pot dauna pielii. Vitamina A stimuleaza imunitatea, factor deosebit de important pe masura ce inaintam in varsta. Se gaseste in carnea de vita, carnea de pasare, oua, caise, portocale, morcovi si rosii. Incearca sa mananci cel putin doua portii pe zi din aceste alimente. Vitamina C (care se gaseste din belsug in citrice) este necesara pentru producerea de colagen, care mentine elasticitatea pielii. Vitamina D previne im [continuare]
Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Merisoarele, sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E a. Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de... [continuare]
Ne imbolnavesc sucurile de fructe? afla care sunt cele mai sanatoase variante
Autor: SfatulMedicului
Cui nu-i place sa savureze un pahar de suc dulce si aromat, mai ales dupa o masa copioasa? Iti potoleste nu numai setea, dar si pofta de dulciuri. Insa nu toate sunt la fel de sanatoase precum par. Din contra, chiar pot favoriza aparitia unor afectiuni si a temutelor kilograme nedorite. Iata care sunt cele mai indicate sucuri, dar si cele pe care este mai bine sa le eviti. Sucul de rosii, o alegere excelenta Sucurile de rosii preparate din legume proaspete, in casa, sunt intotdeauna o idee excelenta. Licopenul, o substanta care se gaseste in rosii, ajuta la prevenirea cancerului de prostata. De asemenea, acest suc are si propretatea de a reduce tensiunea arteriala. Contine si fibre, ceea ce inseamna ca te ajuta la slabit, fiindca induce repede senzatia de satietate. De asemenea, nici nu este o sursa bogata de zahar, care, consumat in exces, poate duce la aparitia diabetului, dar si a problemelor cardiovasculare. Sucul de rodie, alegerea perfecta Cand vrei sa cumperi un suc... [continuare]
Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar
Autor: SfatulMedicului
In tara noastra, aproape 80.000 de persoane sunt diagnosticate an de an cu cancer, spun cele mai recente statistici. Unul dintre factorii care duc la aparitia acestei maladii de temut este alimentatia nesanatoasa. De aceea, este important sa invatam sa ne hranim corect sa avem trei mese regulate pe zi, care sa contina mancaruri sanatoase. Exista alimente care, datorita compusilor care intra in alcatuirea acestora, au rol de a preveni cancerul, dar si de a stopa inmultirea celulelor canceroase la persoanele care au deja boala. O combinatie potrivita de alimente poate ajuta la preventia bolii. Un nou plan alimentar conceput in America arata faptul ca o masa ideala este formata din legume (doua treimi) si proteine animale (o treime). Acest plan american este un instrument important in lupta impotriva cancerului, potrivit American Institute for Cancer Research. Iata despre ce este vorba: 1. Alege fructe si legume colorate, dar si verdeturi Fructele si legumele sunt bogate in... [continuare]
Cele mai sanatoase si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Sucurile de fructe si de legume sunt aproape nelipsite din dieta zilnica, fiind considerate un izvor de sanatate, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Sunt ideale pentru preventia unor anumite afectiuni, ajuta la regenerarea celulelor, previn imbatranirea prematura si au rol adjuvant in tratarea a nenumarate afectiuni. Insa nu toate sucurile sunt atat de sanatoase precum par. Iata care sunt cele mai sanatoase si cele mai nocive dintre ele: Alegere sanatoasa: sucul de rosii Un pahar cu suc proaspat de legume este intotdeauna o alegere sanatoasa. Licopenul prezent in tomate scade risucl cancerului de prostata, de ovare si de san. Totodata, ajuta la regenerarea celulara. De asemenea, are un continut scazut de calorii si de zahar. In acest suc se gaseste si un continut important de fibre, care taie foamea. Alegere sanatoasa: suc de merisoare Cu un gust dulce -acrisor, [continuare]
Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Odata cu venirea toamnei, e bine sa faci o cura cu fructe de sezon, pentru detoxifiere si marirea aportului de elemente nutritive in corp. Fara indoiala, o buna alegere o reprezinta strugurii, un aliment minune care te ajuta sa te hidratezi si sa slabesti, te fereste de alergii si are un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Beneficii ale strugurilor, pe care sigur nu stiai ca le au In ciuda faptului ca au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii sunt foarte buni in diete. O cana cu boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, insa iti ofera 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul tau are nevoie, in special vitamina K si vitamina C. Strugurii mai contin proteine, fibre, vitamina A, potasiu, fier si folati - compusi ce au o structura asemanatoare cu acidul folic. Cea mai mare cantitate de antioxidanti si vitamine se afla in coaja strugurilor. Cei negri contin cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul. Aceeasi... [continuare]
Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toamna este cel mai bun anotimp pentru o cura de detoxifiere a organismului. Eliminarea toxinelor si a celulelor moarte te fereste de raceli, iti intareste imunitatea si iti pregateste corpul pentru sezonul rece. Organele carora trebuie sa le acorzi cea mai mare atentie in aceasta perioada sunt plamanii si intestinul gros sau colonul. Plamanii te ajuta sa te oxigenezi si sa elimini dioxidul de carbon din corp, in timp ce colonul contribuie la eliminarea rezidurilor din alimentatie. Detofixierea organismului nu este o cura de slabire Detoxifierea sau eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism este ca un moment de respiro pentru metabolism, pentru ca da posibilitatea corpului sa isi foloseasca energia si in alte scopuri, in afara de metabolizarea substantelor hranitoare. In plus, detoxifierea ii da ocazia corpului sa se acomodeze cu trecerea de la regimul de hrana specific verii, bogat in fructe si legume, la o alimentatie bogata in grasimi si... [continuare]
7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia nesanatoasa cauzeaza aproape o treime dintre toate tipurile de cancer. Acesta este si motivul pentru care toti medicii si nutritionistii insista asupra consumului de fructe si legume, de preferat in stare naturala. Ele sunt foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, substante cu un puternic efect antitumoral. Iata cele mai bune fructe pe care le poti consuma toamna aceasta, pentru a te proteja de cancer. Afinele Sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Ele contin trei substante minune, care stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina si acid elagic. Proantocianidina din afine reduce productia de estrogen, impiedicand aparitia cancerului la san si cel de prostata. Strugurii negri Fructele v [continuare]
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]
Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a te vitaminiza si a-ti intari imunitatea, inaintea sezonului rece. Legumele si fructele de sezon sunt cele mai bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, esentiale pentru sanatatea organismului. Consuma-le ca atare sau in salate, pentru a-ti reface resursele de energie si pentru a preveni infectiile si afectiunile aparatului respirator si circulator. Strugurii negri – cei mai bogati in antioxidanti Aceste fructe sunt o adevarata minune a naturii, continand vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP si K. Totodata, au minerale benefice, precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. Strugurii mai contin cantitati importante de aminoacizi, acid tartric si citric. Strugurii negri sunt cei mai bogati in antioxidanti, in coaja lor gasindu-se cea mai mare cantitate de resveratrol care poate exista in vegetale. Acest antioxidant te protejeaza de cancer, bolile de [continuare]
Generalitati Vinul rosu prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii, totul este sa fie consumat un moderatie. In cazul in care are loc un abuz, efectele negative asupra sanatatii nu vor intarzia sa apara. Astfel, consumul a doua sau mai multe pahare de vin pe zi poate creste riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli hepatice, dar si anumite tipuri de cancer. Franta si Italia se afla pe primele locuri in topul tarilor unde se consuma cel mai mult vin, urmate de Elvetia, Germania, Portugalia, Luxemburg si Statele Unite ale Americii. Diferenta principala dintre vinul alb si cel rosu este aceea ca cel rosu contine de aproximativ 7 ori mai multi polifenoli decat vinul alb, ceea ce-i ofera un plus pentru organism. Beneficiile vinului rosu • Vinul rosu contine melatonina, un antioxidant care contribuie la reglarea ceasului biologic. Studiile au demonstrat ca un pahar de vin rosu baut inainte de culcare ajuta persoana in cauza sa adoarma mult mai... [continuare]
Multiplele beneficii ale strugurilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Strugurii sunt fructe foarte bune pentru sanatate, fiind o sursa naturala de antioxidanti si de vitamine. Consumul de struguri contribuie la combaterea anemiilor, a asteniilor, a stresului, dar si a starilor de oboseala. In plus, strugurii au un efect diuretic, laxativ, coleretic, colecistokinetic, detoxifiant, hipocolesterolemiant, sunt regeneratori hepatici, calmanti si combat insomniile. Strugurii se numara printre fructele cu cel mai mic indice glicemic, iar aportul lor caloric este redus, ei avand circa 70 de calorii per 100 de grame. Strugurii negri contin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti. Mai contin si licopen, bioflavonoide, acizi grasi Omega 3 si 6, mangan, cupru, antocianine, acid elagic si melatonina. De asemenea, strugurii negri contin multe oligoelemente care fortifica organismul si ii ofera vitalitate, tocmai de aceea au fost denumiti si „polivitamine naturale”. Principalele beneficii • Intaresc... [continuare]
Strugurii - sursa naturala de sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu. Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate. Valoare nutritionala Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie. Continut per 100 grame: - Calorii: 67 - Grasime totala: 0,4 g - Colesterol: 0 mg - Potasiu: 191 mg - Fibre dietetice: 0,9 g - Proteine: 0,6 g - Vitamina C: 6% -... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]
Cand devine mustul periculos pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Strugurii aduc o multime de beneficii pentru sanatate, iar acest lucru face din deliciosul must una dintre cele mai sanatoase alegeri cand vine vorba de consumul de lichide. Mustul contine antioxidanti, fortifica imunitatea, este bogat in vitaminele A, B1, B2 si minerale, stimuleaza sistemul nervos, reduce retentia de apa si energizeaza organismul. Chiar daca are multe beneficii pentru sanatate, mustul este contraindicat in anumite situatii, devenind periculos pentru anumite categorii de persoane. Efectele negative ale consumului de must 1. Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate Consumat in cantitati mari, mustul ingrasa, intrucat are un continut mare de zahar si este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se considera ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri. 2. Mustul nu este indicat diabeticilor Pentru ca are foarte mult zahar in compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat... [continuare]
5 secrete despre cremele antirid pe care trebuie sa le cunoasteti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De la combaterea efectelor radicalilor liberi si pana la stimularea productiei naturale de colagen, cremele antirid sunt cele mai importante produse cosmetice menite sa previna si sa ascunda semnele imbatranirii. Miliarde de dolari anual sunt investite de catre consumatori in cremele anti-aging, potrivit datelor emise de Academia Americana de Dermatologie. Insa pentru numeroase creme, lotiuni si seruri care pretind ascunderea ridurilor si incetinirea imbatranirii, nu exista inca dovezi clare, care sa le ateste eficacitatea. Chiar si asa, ingredientele active de baza din produsele antirid s-au dovedit a fi sigure si performante in imbunatatirea aspectului pielii, odata folosite corespunzator. Informatii esentiale despre cremele anti-aging O crema anti-aging de calitate va stimula productia de noi celule cutanate sanatoase si va preveni subtierea pielii. Insa identificarea celor mai bune produse antirid nu este o sarcina tocmai usoara, luand in considerare numarul... [continuare]
Legatura dintre consumul moderat de vin rosu si sanatatea intestinala
Autor: SfatulMedicului
Prezentare generala Exista nenumarate studii care contureaza efectele nefaste ale consumului de alcool. Aportul de alcool, mai ales in cantitati mari, este asociat cu cresterea riscului de a dezvolta numeroase afectiuni de sanatate, inclusiv boli de ficat, cancere si boli de inima. Cu toate acestea, un nou studiu de specialitate a dezvaluit ca un pahar cu vin rosu consumat in fiecare zi ar putea fi benefic pentru flora microbiana sanatoasa a intestinelor. Flora microbiana a intestinelor, numita si microbiom, este alcatuita din bacterii sanatoase care sunt corelate cu diverse beneficii pentru sanatate. De exemplu, un microbiom intestinal sanatos este legat de o imunitate adecvata si de buna functionare a sistemului digestiv. Modul in care consumul moderat de vin rosu ar putea ajuta la mentinerea sanatatii intestinale Vinul rosu si sanatatea intestinala Pentru a observa mai bine legatura dintre vinul rosu si sanatatea intestinala, cercetatorii au colectat date din alte 3 mari... [continuare]
Lichen sclero atrofic. ce putem face sa tinem boala sub control?
Am 51 de ani si am fost diagnosticata cu aceasta boala. La inceput, cand am observat ca genital am niste usturimi externe si chiar crapaturi, am crezut ca sunt de la prezervativ. Apoi au disparut si nu mai am nici un simptom. Acum cateva zile doctorul mi-a spus ca am o boala autoimuna si anume lichen sclero atrofic. Am inteles ca nu se vindeca, dar cum putem stopa evolutia?Folosesc un unguent cu cortizon. Sunt foarte speriata. Medicul mi-a aratat o carte de medicina unde era explicata aceasta boala, era un studiu recent al acestei boli si se spunea ca riscul de cancer este sub 4 %. urmeaza sa ma mai duc la un control si sa vad ce tratament ca urma. Medicul specialist mi-a spus ca stie de boala dar ca sunt primul lui caz cu aceasta boala. Am mare incredere in el, dar totusi vreau sa fiu cat mai bine informata, poate sfaturile altor medici sau experienta altora ajuta. Multumesc! [continuare]
Dureri stern si oase, amorteli.
Buna ziua,ma numesc Andries Felix si am varsta de 26 de ani. De ceva timp am inceput sa ma niste dureri insuportabile in stern, in os. Durerile la inceput au fost ca niste intepaturi in stern si mai apoi au devenit dureri aprope permanente. Durerile apar cateodata spontan si aproape tot timpul cand stau mai mult timp intr-o anumita pozitie. Am inceput sa am si fragilitate musculara in membrele inferioare si cele superioare si amortesc foarte repede. Dupa ce fac flotari sau genoflexiuni parca nu mai am control asupra mainilor si picioarelor. Tremur, imi vine greu sa tin ceva in mana (senzatie de neputinta), la fel si cu mersul. Dimineata am dureri de oase si durerea in stern se resimte destul de tare. Mi-au aparut si niste pete rosii pe piept care la durere se inrosesc si pieptul ma arde. Mentionez ca am fost diagnosticat cu tiroida autoimuna si psoriazis la iar la coloana am facut un mic gheb de la statul la calculator. In general am o stare de rau, ma gandesc numai la lucruri... [continuare]
De 2 zile simt un tremurat interior ,stari de voma si oboseala . De ce ? Vreau sa inteleg ce inseamna asta. Multumesc [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter