Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

provenienta sursa

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Actualizat la data de: 12 Martie 2024

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]

Laparoscopia in obstetrica-ginecologie

Laparoscopia in obstetrica-ginecologie

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2018

Dr. Dan Tutunaru
Medic Primar Obstetrica Ginecologie

Introducere Desi pare neverosimil, laparoscopia nu este o metoda de diagnostic chiar asa de noua, cum ni se pare multora. In fapt, ea a implinit de curand respectabila varsta de 100 de ani, de cand s-a efectuat prima vizualizare a cavitatii peritoneale, folosindu-se un telescop rudimentar si utilizand drept sursa de lumina un bec obisnuit. Inspectarea cavitatii peritoneale era facuta direct, chirurgul privind printr-un capat al telescopului exact ca printr-o luneta. Perfectionarea sistemelor optice cu realizarea de telescoape performante a permis folosirea laparoscopiei ca metoda de diagnostic pe scara mai larga doar de prin anii 50. Este interesant ca la noi in tara s-au efectuat primele laparoscopii diagnostice chiar de la inceputul anilor 60, la spitalul Giulesti. Aparitia si dezvoltarea fibrelor optice si a luminii reci a permis in anii 80 efectuarea unui pas urias in laparoscopie, acest lucru permitand nu numai extinderea procedeelor terapeutice chirurgicale dar si... [continuare]

Hipertrigliceridemia

Hipertrigliceridemia

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]

Despre halucinatii

Despre halucinatii

Actualizat la data de: 19 Mai 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Halucinatia este un simptom care apare atunci cand o persoana percepe lucruri sau evenimente inexistente, fara ca organele de simt sa fie stimulate in mod real. Halucinatiile implica auzul, vazul, simtul tactil, mirosul si chiar gustul unor lucruri care nu sunt reale. Cea mai comuna forma de halucinatii sunt cele auditive (voci, sau alte sunete care nu au nici o sursa fizica). Halucinatiile sunt asociate cu tulburari de sanatate mintala si cel mai des cu schizofrenia. Totusi, acestea pot fi provocate si de tulburarea bipolara, depresie sau manie, mai ales daca au si caracteristici psihotice.  Prezenta halucinatiilor Halucinatiile pot fi, de asemenea, cauzate de alte situatii si conditii, cum ar fi intoxicatii, abuzul de substante sau sevrajul de la anumite medicamente si droguri, precum alcoolul sau benzodiazepinele. De asemenea, pot aparea in cazul unor boli neurologice, precum boala Parkinson, Alzheimer sau epilepsia. Tulburarile de somn, cum ar fi... [continuare]

Durerea in piept

Durerea in piept

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2025

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Durerea in piept este disconfortul sau durerea care ar putea fi resimtita oriunde in partea din fata a corpului intre gat si partea superioara a abdomenului. Orice organ sau tesut toracic poate fi o sursa de durere, inclusiv: inima, plamanii, esofagul, muschii, coastele, tendoanele sau nervii. Angina este un tip de durere in piept (asemanatoare cu cea a unui atac de cord) legata de inima. Aceasta apare atunci cand inimii nu ii este furnizat suficient sange sau oxigen. Angina pectorala stabila este situatia in care durerea incepe din zona toracica cand se exercita activitati de o anumita intensitate. In cazul in care durerea in piept are loc in mod neasteptat, dupa o activitate usoara sau apare in timpul repausului, se manifesta angina pectorala insabila, o forma mult mai periculoasa de angina care necesita vizita de urgenta la camera de garda. Cauze Alte cauze de durere in piept includ: - astmul - insotit de scurtarea respiratiei, tuse sau respiratie... [continuare]

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Actualizat la data de: 10 Mai 2019

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este hipoglicemia Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp fiind principala sursa de energie. Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen. Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina primara, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime (euglicemia). Un rol important il are insulina, care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz. In cazul hipoglicemiei - zaharul din sange este in cantitati reduse, iar cantitatea de insulina eliberata scade. Hiperglicemia inseamna continut ridicat de zahar in sange, ceea ce va determina cresterea cantitatii de insulina in sange. Cand scade cantitatea de insulina, glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma... [continuare]

Alimente bogate in carbohidrati

Alimente bogate in carbohidrati

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Carbohidratii sunt compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen, care reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Tipuri de carbohidrati Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale. Beneficiile consumului de carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva... [continuare]

Abcesul cerebral

Abcesul cerebral

Actualizat la data de: 07 Februarie 2023

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Abcesul cerebral reprezinta o colectie inchistata, bine delimitata, de natura inflamatorie, alcatuita din puroi, celule imune, mediatori, detritusuri celulare si fragmente de tesut nervos, ce apar in urma unor infectii bacteriene sau fungice si este localizat in parenchimul cerebral. Sursa infectioasa poate avea origini diferite, mai apropiate (otite, infectii stomatologice, abcese epidurale, infectii ale sinusurilor paranazale, mastoidite) sau mai indepartate de creier (abcese pulmonare, renale, cardiace). Din aceste zone mai indepartate se ajunge la insamantare intracerebrala adesea prin diseminarea hematogena a infectiei. Uneori, creierul poate fi contaminat si in mod direct, printr- o fractura craniana de natura traumatica sau iatrogena (deschiderea craniului in cadrul unor operatii pe creier se poate complica cu insamantarea infectioasa a acestui organ). 15% din cazuri raman insa cu etiologie neidentificata, fiind catalogate drept “idiopatice” sau... [continuare]

Estrogenii

Estrogenii

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un test estrogenic masoara titrul celor mai importanti hormoni estrogenici (estradiol, estriol si estrona) dintr-o mostra de sange sau urina. - estradiolul este hormonul cel mai frecvent masurat in randul femeilor neinsarcinate. Cantitatea de estradiol din sange este variabila de-a lungul ciclului menstrual. Dupa menopauza, sinteza de estradiol scade la un nivel foarte redus, dar constant - concentratia de estriol este de obicei masurata in timpul sarcinii. Se sintetizeaza in cantitate mare in placenta, tesutul care realizeaza comunicarea dintre fat si mama. Estriolul poate fi decelat precoce din saptamana 9 de sarcina, concentratia sa crescand pe parcursul sarcinii pana la nastere. Estriolul poate fi masurat de asemenea in urina - estrona poate fi masurata in randul femeilor care au trecut la menopauza pentru a le determina nivelul de estrogen. Poate fi de asemenea masurata la persoanele care prezinta cancer ovarian, testicular sau de suprarenale. [continuare]

Colesteatomul

Colesteatomul

Actualizat la data de: 05 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesteatomul reprezinta de fapt un chist cu localizare in urechea medie. De foarte multi ani specialistii il considera un chist cu potential distructiv, deoarece poate eroda in structura osoasa a craniului, distrugand astfel structuri importante localizate in osul temporal. Colesteatomul poate constitui in acelasi timp si o sursa de infectii ale sistemului nervos central, ducand la aparitia abceselor cerebrale, meningitelor, unele avand chiar prognostic rezervat si evolutie grava. Colesteatomul consta in proliferarea tesutului scuamos prins in interiorul bazei craniului. Datorita faptului ca osul nu este deloc o structura flexibila, dezvoltarea chistului se face doar pe masura ce are loc eroziunea structurii osoase in care apare. Din acest motiv, majoritatea complicatiilor induse de prezenta acestui chist se datoreaza unor leziuni mai mult sau mai putin extinse ale structurilor localizate in fosa temporala. Eroziunea osoasa apare in general prin 2 mecanisme... [continuare]

Hepatita virala a (hepatita epidemica)

Hepatita virala a (hepatita epidemica)

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hepatita este un termen general care semnifica prezenta unei reactii inflamatorii la nivelul ficatului. Hepatitele acute virale sunt infectii virale acute sau subacute caracteristice omului si animalelor, care afecteaza intregul organism dar suferinta manifestandu-se cu predilectie la nivelul ficatului. Se cunosc mai multe tipuri de virusuri hepatitice, notate cu literele mari ale alfabetului latin, cele mai cunoscute fiind cele de la A la E. Unele se transmit pe cale fecal-orala, cum este cazul virusurilor hepatice A si E iar altele prin sange si fluide ale corpului contaminate (virusurile B, C, D). Hepatita virala A este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul hepatitic A – se mai numeste si hepatita epidemica, deoarece apare in focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii. Mod de transmitere Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii si purtatorii asimptomatici (mai frecvent copii). Transmiterea este de obicei digestiva,... [continuare]

Alaptarea

Alaptarea

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale papadiei

Beneficiile pentru sanatate ale papadiei

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca multi oameni cred ca papadia (Taraxacum officinale) este o buruiana fara nici o intrebuintare, specialistii considera ca aceasta este o planta valoroasa care poate fi folosita atat ca aliment, cat si ca medicament. Papadia este o sursa bogata de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum si minerale cum ar fi fier, potasiu si zinc. Frunzele de papadie sunt utilizate la salate, sandwichuri si ceaiuri, pentru a le oferi aroma. Radacinile sunt folosite ca inlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. In mod traditional, radacinile si frunzele de papadie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Multi oameni trateaza unele boli de rinichi, inflamatia, afectiunile pielii, arsurile stomacale si diareea, cu infuzie si ceai de papadie. Papadia in medicina traditionala chineza In medicina traditionala chineza, papadia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale, apendicitei si unora... [continuare]

Mituri si adevaruri despre cafeina

Mituri si adevaruri despre cafeina

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori poate fi destul de greu de diferentiat mitul de adevar in cazul cafeinei. Este atat de folosita de catre noi toti, voit sau mai putin, si este pe piata de foarte mult timp. De aceea, exista riscul ca majoritatea informatiilor pe care le avem despre ea, aflate de la parinti, bunici sau consumatori inraiti, sa fie putin distorsionate. D e aceea, ne propunem sa analizam cu atentie cele mai des intalnite mituri legate de cafeina si efectele ei asupra organismului si sa descoperim care este, de fapt, adevarul. Este oare cafeina capabila sa induca o dependenta puternica, are ea efecte asemanatoare unor droguri, poate altera calitatea si cantitatea somnului - sunt doar cateva din aspectele ce urmeaza a fi abordate. Cafeina este de fapt o substanta psihoactiva, ce se gaseste in foate multe plante: in frunzele de ceai, in boabele de cafea, in cola, in fructele guaranei (utilizate in prepararea bauturilor energizante), in boabele de cacao, pentru a amintit doar cateva... [continuare]

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Telina: beneficii asupra sanatatii

Telina: beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale telinei nu implica doar scaderea tensiunii arteriale. Telina contine cel putin opt tipuri de compusi care lupta impotriva cancerului. Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite. Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci. Beneficiile nutritionale ale telinei Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul organic... [continuare]

Uleiul de masline: beneficii si utilizare

Uleiul de masline: beneficii si utilizare

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]

Convulsiile si ciocolata

Convulsiile si ciocolata

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata este o sursa bogata de zaharuri, grasimi si compusi neuroactivi, printre care cofeina, tetrahidro beta-carbonide, serotonina si alte amine biogene. Oricare dintre acesti compusi neuroactivi pot avea efect pozitiv sau negativ asupra activitatii epileptice cerebrale. Pentru unii bolnavi, care manifesta convulsii recurente, ciocolata ar trebui evitata. Totusi altii o pot tolera bine sau chiar o pot folosi ca parte a dietei de control a convulsiilor. Prima linie de tratament este medicatia antiepileptica, iar modificarile dietei pot fi considetate complementare medicatiei prescrise. Factori de risc Cofeina Cofeina se gaseste in mod natural in ciocolata deoarece este prezenta in boabele de cacao. Cu cat ciocolata este mai neagra, cu atat continutul sau in cofeina este mai mare. Tabelele nutritionale arata ca o ciocolata cu 70-85% cacao ofera 80 mg cofeina in fiecare 100 gr de produs. Consumul a 30 de grame de ciocolata neagra ofera o cantitate similara... [continuare]

Actinoterapie

Din Dictionar Termeni

Metoda de tratament utilizand actiunea luminii asupra pielii. Sursa de lumina utilizata poate fi lumina solara (helioterapia) sau lumina artificiala. Helioterapia este utilizata pentru a trata leziunile acneice si favorizeaza, in majoritatea cazurilor, tratamentul psoriazisului. - Luxterapia, fototerapie specifica, este o metoda a carei eficacitate nu a fost total demonstrata. Ea consta in expunerea pacientului la o lumina necolorata intensa. Sedintele de expunere, de durata variabila, debuteaza intr-un centru specializat si pot fi urmate la domiciliu pana la ameliorarea starii pacientului. Luxterapia este utilizata in tratamentul depresiunilor sezoniere (care se manifesta cu regularitate in anumite perioade ale anului). Sinonim : fototerapie. [continuare]

Vitamina d

Din Dictionar Termeni

Numita si antirahitica, vitamina d, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi. calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3. Vitamina D are un rol dominant in formarea scheletului nostru, mai ales in faza de crestere, asigurand transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte, permitand absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi. Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti. Spre deosebire de celelalte vitamine, vitamina D poate fi produsa de organism. Procesul de sinteza al vitaminei D... [continuare]

Endoscop

Din Dictionar Termeni

Tub optic dotat cu un sistem de iluminare si utilizat pentru practicarea unei endoscopii. Se deosebesc doua tipuri de endoscoape: - Endoscopul rigid, utilizat mai ales pentru explorarea vezicii si a cavitatii abdominale, este constituit dintr-un tub de 5 pana la 8 mm in diametru, dotat cu un ocular. - Endoscopul suplu sau fihroscopul, de diametru mai mic, este facut din fibre de carbon sau de sticla care pot transmite lumina ce provine de la o sursa de lumina "rece". El permite o explorare netraumatizanta a cavitatilor cu acces dificil precum colonul, stomacul sau bronhiile. Endoscoapele pot fi echipate cu camere video sau cu accesorii chirurgicale: pensa (pentru a prinde si a scoate un corp strain), pensa pentru biopsie (pentru a preleva un fragment de tesut), foarfece, fir pentru scoaterea polipilor, conulet (pentru a scoate calculii), ansa diatermica (fir metalie rasucit, in forma de bucla, utilizat pentru rezectia polipilor pediculati). [continuare]

Glucoza

Din Dictionar Termeni

glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic. Sinonim : dextroza. [continuare]

Hiperkaliemie

Din Dictionar Termeni

crestere anormala a potasemiei (nivelul de potasiu din sange) peste valoarea de 5 milimoli pe litru. hiperkaliemia are drept cauza principala insuficienta renala, acuta sau cronica. Hiperkaliemiile importante sunt sursa a complicatiilor musculare (oboseala, chiar paralizie) si cardiace (tulburari ale ritmului, chiar stop cardiac). Tratamentul consta in controlul aporturilor alimentare in potasiu (legume si fructe uscate sau proaspete, carne si pasari, ciocolata), asociat, la nevoie, unor medicamente hipokalemiante ca polistiren sulfonatul de sodiu. In formele foarte grave, doar o hemodializa (filtrarea sangelui printr-o membrana semipermeabiIa), practicata de urgenta, permite scoaterea rapida a unei mari cantitati de potasiu plasmatic. Sinonim: hiperpotasemie [continuare]

Anamneza

Din Dictionar Termeni

Totalitatea informatiilor pe care medicul le ia de la bolnav si insotitorii acestuia pentru a le utiliza in vederea stabilirii diagnosticului. Anamneza este prima etapa in cadrul examinarii clinice a bolnavului. anamneza epidemiologica este partea anamnezei unui bolnav sau suspect de boala contagioasa care cuprinde informatii cu privire la sursa de infectie, la contactul infectant, la starea de receptivitate, precum si la eventualii factori epidemiologici secundari favorabili imbolnavirii in cauza. [continuare]

Ce este Calciu - D3 masticabil si pentru ce se utilizeaza Indicatii Calciu D3 Plus sunt comprimate masticabile care contin calciu si vitamina D3, ambele substante ajutand la formarea oaselor. Calciu D3 Plus se utilizeaza pentru prevenirea si tratarea carentelor de calciu si vitamina D in randul varstnicilor si drept supliment pentru tratamentul specific al osteoporozei. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Calciu D3 Plus exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este un comprimat administrat de doua ori pe zi. Comprimatele pot fi mestecate sau supte. Daca utilizati mai mult decat trebuie din Calciu D3 Plus Daca utilizati mai mult decat trebuie din Calciu D3 Plus, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Daca uitati sa utilizati Calciu D3 Plus Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu... [continuare]

Ce este Eurovita pentru par si unghii si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul prin compozitie acopera necesarul fiziologic si compenseaza carentele in elemente nutritive ale parului si unghiilor. Acidul folic impreuna cu acidul para aminobenzoic au rolul de a reda stralucire parului, impiedicand albirea prematura. Acidul pantotenic stimuleaza sistemul imunitar determinand cresterea sanatoasa a parului si a unghiilor. Fierul prin proprietatile antioxidante incetineste procesele de imbatranire la nivelul foliculilor pilosi, impiedicand caderea parului. Cuprul indispensabil pentru sinteza keratinei, componenta a texturii firului de par si a unghiei. Drojdia de bere, sursa naturala a complexului de vitamine B, acidului para-aminobenzoic si a cromului. Prin intremediul acestora reda volum, elasticitate si stralucire parului, imbunatateste textura firului de par si a unghiei, impiedica aparitia matretii prin reglarea secretiei de sebum. Aminoacizii cu sulf (L-cistina si... [continuare]

ce este dona si pentru ce se utilizeaza indicatii dona contine ca substanta activa sulfatul de glucozamina, care apartine grupului numit alte medicamente antireumatice si antiinflamatoare nesteroidiene. glucozamina este o substanta naturala produsa in corpul uman, necesara pentru lichidul si cartilajul articulatiilor. dona este un medicament utilizat pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului cu intensitate usoara si moderata. osteoartrita este un tip de degenerare a articulatiei, avand urmatoarele simptome: rigiditate (dupa somn sau repaus prelungit), durere la miscare (de exemplu, la urcarea scarilor sau la mersul pe suprafete neregulate), dar care dispare in repaus. mod de administrare utilizati intotdeauna dona exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. adulti doza este un plic de dona o data pe zi. pacienti varstnici nu este necesara ajustarea dozei. pacienti... [continuare]

Ce este Antiartritic natural si pentru ce se utilizeaza Indicatii Antiartritic este un supliment nutritional natural si netoxic, indicat persoanelor care depun efort fizic intens (sportivi) si in situatii de uzura marcata ( batrani). Eficienta maxima in tratamentul artritei si osteoartritei reumatoide, a bolilor degenerative si inflamatorii articulare, similar cu preparatul mineraxin. Glucosamina este o substanta produsa de organismul uman, al carei rol fiziologic este de stimulare a sintezei de glicosaminoglican, componentul structural de baza al cartilajului articular si vertebral si al colagenului. Cartilajul de rechin este o sursa naturala de calciu si fosfor. Efectul sau antiinflamator se datoreaza mucopolizaharidelor (condroitina, glicosaminoglican) si proteinelor din compozitie, care blocheaza angiogeneza, reducand inflamatia si durerile articulare. Calciul, in asociatie cu vitamina D (fixatoare de calciu), previne si trateaza osteoporoza, spasmofilia, tetania,... [continuare]

Propolets

Din Medicamente

PROPOLETS CU vitamina c Compozitie: O pastila contine extract de propolis - 35 mg, Vitamina C - 20 mg si excipienti: zahar, sirop de amidon, acid citric ulei de lamaie. Indicatii: Propolisul are un efect calmant asupra mucoasei bucale si a celei faringiene. Flavonoidele si fenolii existenti in propolis actioneaza ca antioxidanti si intaresc imunitatea organismului. PROPOLETS FARA ZAHAR Compozitie: O pastila contine extract de propolis - 35 mg, Vitamina C - 20 mg si excipienti: izomalt, acid citric, ulei de lamaie, acesulfam K, aspartam. Indicatii: Contine aspartam, care este o sursa de fenilalanina. Propolisul are efect calmant asupra mucoasei bucale si a celei faringiene. PROPOLETS CU MACES Compozitie O pastila contine extract de propolis - 35 mg, Vitamina C - 20 mg, extract uscat de maces - 17, 5 mg, extract uscat de zmeura 17,5 mg si excipienti: zahr, sirop de amidon, acid citric, mentol, azorubinam, aroma de zmeura. Propolisul are efect calmant asupra... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)