Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

proteine din soia

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Actualizat la data de: 12 Iulie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]

Alergia, mai agresiva ca niciodata

Alergia, mai agresiva ca niciodata

Actualizat la data de: 27 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Caracteristici generale Ne aflam intr-un secol aflat sub amprenta poluarii, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice si a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste directii sfasie efectiv fiinta umana in toate felurile, motiv pentru care organismul biologic este si el afectat atat de tare, incat se contureaza din ce in ce mai mult o noua dominatie a unor boli considerate neglijabile pana acum: alergiile, cancerul, depresiile si anxietatea, stresul informatic si bolile autoimune. In ceea ce priveste alergiile, omul modern este mai izolat ca niciodata si prins in plasele societatii moderne (serviciu, televizor, jocuri, socializare virtuala). Aceasta izolare expune repetat organismul la alergenii din cladiri (praf, mucegai, par de animale). Igiena exagerata, agresiunea organismului cu substante chimice si consumul de alimente tratate chimic, reprezinta o parte importanta din factorii declansatori ai aparitiei bolilor alergice. Din cauza... [continuare]

Profilul nutritional al alimentelor

Profilul nutritional al alimentelor

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]

Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare

Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Hipertensiunea este o afectiune care foarte mult timp nu este insotita de semne clinice. Evolutia ei este cronica, in timp, si chiar daca din cand in cand apar simptome, ele nu au o intensitate atat de mare incat sa ne trimita la medic. Din pacate insa, ignorand putinele semne si simptome precoce ale hipertensiunii arteriale, se permite factorilor etiologi ai hipertensiunii sa isi continue actiunea. Aparitia ei se coreleaza in mod direct cu cresterea riscului de angina pectorala si infarct miocardic, accident vascular cerebral si insuficienta cardiaca congestiva. Diagnosticul hipertensiunii Diagnosticul hipertensiunii se stabileste in urma mai multor determinari paraclinice ale valorilor tensiunii. Nu este suficienta o singura valoare crescuta pentru a se putea aprecia corect daca exista sau nu hipertensiune arteriala. In prezent specialistii apreciaza ca un pacient are hipertensiune, daca in urma mai multor analize tensiunea este mai mare sau egala cu 140/85mm... [continuare]

Masa corporala ideala

Masa corporala ideala

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]

Osteoporoza

Osteoporoza

Actualizat la data de: 21 August 2020

Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie

Generalitati Fiind o boala osoasa care demineralizeaza osul, fragilizandu-l, osteoporoza detine un record absolut: este cea mai importanta cauza de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind vinovata de aproape 80% din totalul lor. Va puteti imagina ce urmeaza de aici: durere, spitalizare, interventii chirurgicale, posibile complicatii si o lunga perioada de recuperare, cheltuieli etc. Pentru a preveni toate aceste neajunsuri, ne putem pune intrebarea logica: ce putem face pentru a nu ajunge aici? Cum putem evita sau trata osteoporoza? De la normal la patologic Inainte de a porni in cautarea raspunsurilor la aceste intrebari, ar fi bine sa stim care sunt factorii care influenteaza sanatatea osului. In mod obisnuit, osul se gaseste intr-o permanenta activitate de resorbtie si formare, dupa 30-35 de ani, densitatea osoasa incepand sa scada. La femei, pierderea osoasa se accelereaza dupa menopauza, cand scade dramatic secretia de hormoni estrogeni si progesteron, care au... [continuare]

Osteoporoza si gimnastica medicala

Osteoporoza si gimnastica medicala

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Dr. Carmen Mihalache
Director medical

Generalitati Pentru a vorbi despre rolul gimnasticii medicale in osteoporoza, trebuiesc amintite cateva date despre aceasta boala care supara mai ales persoanele de varsta a treia si se intalneste mai ales la femei dupa intrarea in menopauza. Osteoporoza este o boala sistemica a scheletului, ce duce la fragilitate osoasa, cu mare risc de producere a fracturilor, chiar in conditiile unor accidente nesemnificative. Boala este o consecinta a reducerii cantitative a masei osoase, ce duce la modificarea arhitecturii oaselor, acestea devenind din ce in ce mai subtiri, cu interiorul moale si poros, de unde si numele bolii. Osteoporoza poate afecta insa si femeile mai tinere, varstnicii si adultii carora le creeaza un mare risc de fracturi, cu grad mai ridicat de dificultate in vindecare. Cauze Motivele aparitiei osteoporozei nu sunt pe deplin cunoscute. Se discuta insa de cauze ca: menopauza chirurgicala timpurie, menopauza prematura, absenta menstruatiilor (amenoree), boli cronice... [continuare]

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Dieta dukan

Dieta dukan

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan. Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi. Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen. Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine. Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala. Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale. Faza de atac Prima faza,... [continuare]

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Topul vitaminelor pentru iarna

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]

Boala crohn: regim alimentar

Boala crohn: regim alimentar

Actualizat la data de: 15 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]

Cum sa imbatranim sanatos

Cum sa imbatranim sanatos

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Imbatranirea este un proces normal de modificari fizice in timp - se poate imbatrani pasiv, fara a se da mare atentie procesului sau activ, facandu-se constient anumite alegeri si avand mare grija de propriul corp si propria minte. Nu este niciodata prea tarziu sau prea devreme sa alegem calea unei imbatraniri sanatoase. La persoanele sanatoase si pline de viata o ingrijire adecvata poate incetini sau preveni aparitia multora din problemele legate da varsta. La persoanele cu boli cronice, la cele cu dizabilitati sau la cele care se simt obosite adoptarea unor masuri sanatoase poate avea un impact mare asupra sanatatii fizice si mentale. Indiferent de momentul adoptarii unui stil de viata sanatos acesta imbunatateste calitatea vietii si poate prelungi speranta de viata. Schimbari care apar odata cu inaintarea in varsta Semnele normale ale imbatranirii sunt in general aceleasi pentru toti desi ele nu apar neaparat la o anumita varsta. Fiecare din noi are... [continuare]

Gastrita. regim alimentar

Gastrita. regim alimentar

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]

Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere martha vineyard

Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere martha vineyard

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta de detoxifiere a organismului propusa de Martha Vineyard, conform careia se pot pierd aproximativ 10 kilograme in 21 de zile, nu este o dieta traditionala si rigida, ci trebuie privita mai degraba ca un program complex al carui scop este sa curete organismul de toxine si sa determine in acelasi timp o pierdere ponderala impresionanta intr-un timp relativ scurt. Initiatoarea acestui program este asistenta medicala si doctor in homeopatie (a nu se confunda cu doctor in medicina), iar intreaga cura se bazeaza pe consumul unor cantitati crescute de lichide. Persoanele care participa la aceast program sunt sfatuite sa consume lichide la fiecare 2 ore si au de ales intre apa plata, supe, sucuri naturale preparate din diverse fructe si legume sau bauturi efervescente cu continut ridicat in antioxidanti. Ce presupune aceasta dieta Teoretic, dupa ce organismul a eliminat toxinele, isi recapata functionalitatea, iar metabolismul reintra in normal determinand astfel... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare. Cu toate acestea, exista destule tipuri care pot fi consumate, fara nici o teama. Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert. Valori nutritionale Valorile nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale - calorii - 43 - grasimi - 0 g - sodiu - 4 mg - carbohidrati - 7 g - proteine - 3 g La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este - tiamina 6% - riboflavina 14% - niacina 17% - B6 8% - acidul folic 3% - acid pantotenic 12% - fier 3% - magneziu 4% - fosfor 10% - potasiu 8% - zinc 6% - cupru 7% - mangan 10% - seleniu 8% Beneficiile ciupercilor Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenir [continuare]

Dieta day light

Dieta day light

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Aceasta dieta prevede mese normale pe toata durata saptamanii, de fapt, pe toata durata anului, cu o singura zi de restrictii alimentare - ziua "light". Astfel, putin cate putin, vei pierde kilogramele care te deranjeaza - pana la 10 kg in mod definitiv - fara a provoca dezechilibre in organism. Schema zilei "light": Mic dejun - 30-40 g paine integrala sau paine integrala prajita; 30 g marmelada sau miere; ceai la discretie Gustare pentru dimineata si dupa-amiaza - un fruct, la alegere Pranz - 250 g legume crude sau fierte - 200 g carne alba sau 2-3 oua sau 300 g peste Cina - 250 g legume crude sau fierte - 200 g carne alba sau 2-3 oua sau 300 g peste In ziua Day-Light: Nu gati cu ulei, otet sau sosuri. Foloseste doar suc de lamaie sau otet aromatizat si/sau ierburi aromatice, pentru a putea inlocui sarea. Nu bea nicio bautura carbogazoasa sau alcool. Sunt [continuare]

Lactoflavina

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Ratie alimentara

Din Dictionar Termeni

Cantitate de alimente care permite satisfacerea necesitatilor energetice, in macronutrimente (proteine, lipide, glucide), in micronutrimente (vitamine, minerale) si in apa, ale unui individ sau ale unui grup de persoane. Stabilirea unei ratii alimentare tine cont de repartitia de dorit a macronutrimentelor: 12% aproximativ din aportul energetic trebuie sa fie furnizat de proteine (carne, peste, lactate, soia, legume uscate), 30-35% de catre lipide (unt, margarina, ulei) si 53-58% de catre glucide, din care maximum 10% glucide rapide (alimente zaharate). Ratiile alimentare sunt stabilite plecand de la diferite grupe de alimente (fructe si legume, corpi grasi, produse lactate, cereale, legume uscate si cartofi, carne, peste, oua etc.) si contabilizeaza eventualul aport furnizat de catre bauturile alcoolice (10% maximum din aportul energetic total). Ele mai trebuie sa tina cont si de obiceiurile de consum (portie, frecventa, preferinte, repartitia intre mese), de eventualele... [continuare]

Vitamina b2

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Aller care

Din Medicamente

Efecte - amelioreaza simptomele in alergii cutanate, oculare, oto-rino-laringologice, pulmonare, digestive: prurit, eruptii cutanate, eritem, angioedem, tumefactia pleoapelor, inrosirea conjunctivei si lacrimare, stranut, obstructie nazala, rinoree apoasa, disfonie, tuse, senzatie de urechi infundate, otalgie si hipoacuzie provocata de drenajul insuficient al trompei lui Eustachio, respiratie dificila, wheezing, dispnee, astm bronsic si bronsite alergice, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, etc. - inhiba productia de histamina si blocheaza receptorii histaminici ... [continuare]

Compozitie Substanta activa este linezolidul. Dupa constituire cu 123 ml apa se obtin 150 ml suspensie orala,. Fiecare 5 ml de suspensie reconstituita contine 100 mg linezolid. Celelalte componente sunt: zahar, manitol (E 421), celuloza microcristalina (E 460), carboximetilceluloza sodica (E 466), aspartam (E 951), dioxid de siliciu coloidal, anhidru (E 551), citrat de sodiu (E 331), guma Xanthan (E 415), benzoat de sodiu (E 211), acid citric anhidru (E 330), clorura de sodiu, edulcoranti (fructoza, maltodextrina, glicirizinat de monoamoniu, sorbitol), aromatizanti Orange, Orange Cream, Peppermint, Vanilla (acetoin, alfa-tocoferol aldehida, aldehida anisica, beta-cariofilen, acid n-butiric, lactat de butil butiril, delta-decalactona, dimetil benzil carb acetat, alcool etilic, butirat de etil, etil maltol, etil vanilin, furaneol, terpeni de grapefruit, heliotropina, maltodextrina, amidon alimentar modificat, succinat de monometil, aldehida de portocale, ulei de portocale FLA CP,... [continuare]

Memo, capsule moi

Din Medicamente

Compozitie O capsula MEMO, cu un continut in greutate de 1000 mg, contine: Royal Jelly liofilizat 280,5 mg (echivalent cu 750 mg laptisor de matca natural), extract de ginseng (Panax ginseng) 150 mg, extract de Damiana (Turnera diffusa/ T. aphrodisiaca) 100 mg, extract de ginkgo biloba 120 mg si excipienti: lecitina, etil-vanilina, ceara de albine, grasimi vegetale hidrogenate, ulei rafinat din seminte de soia, gelatina, sorbitol, glicerol 85%, etil-hidroxibenzoat de sodiu, propil-hidroxibenzoat de sodiu, oxid rosu de fier, oxid negru de fier, colorant rosu din Dactylopius coccus (rosu cochineal). Mecanism de actiune Capsulele MEMO contin o combinatie echilibrata formata din 4 extracte naturale cu proprietati nootrope (care imbunatatesc functiile mentale, respectiv memoria, concentrarea, procesul de invatare) psihostimulante (care imbunatatesc tonusul psihic), de imbunatatire a circulatiei sangvine si cu efecte anti-imbatranire. Prima componenta din MEMO este Royal Jelly... [continuare]

Pagina 5 din 15 (449 rezultate)