produse diabetici
Deficitul de vitamina d
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati O persoana care nu isi expune corpul la soare, sufera de alergii la produse lactate sau urmeaza un regim vegetarian strict, prezinta riscuri crescute de a dezvolta deficit de vitamina D. Vitamina D, numita si vitamina soarelui, este produsa de organism ca raspuns la lumina soarelui. Aceasta poate fi dobandita in mod natural si prin consumul de peste, uleiuri din ficat de peste, galbenus de ou, lactate fortificate si unele tipuri de cereale. De ce este necesara vitamina D Vitamina D este esentiala pentru ca oasele sa devina rezistente intrucat aceasta ajuta organismul sa asimileze calciul din dieta. In mod traditional, vitamina D a fost asociata cu rahitismul, boala in care tesutul osos este mineralizat insuficient, fapt ce are ca rezultat oasele moi si deformarile osoase. Necesarul de vitamina D in unitati internationale: - nou nascuti- 12 luni: 400 UI - copii 1-13 ani : 600 UI - adolescenti 14-18 ani : 600 UI - adulti 19-70 ani: 600 UI - adulti peste... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Reguli pentru mese sanatoase
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine o greutate constanta? Ce trebuie sa mancam? Cum trebuie sa mancam? Oare alimentele pe care le consumam sunt cele mai bune? Ce dieta ni se potriveste? Iata intrebari care le auzim zilnic in familie, la prieteni, la colegii de serviciu. Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba cel putin un supraponderal, daca nu un obez in familie. Cum putem sa ne ajutam pe noi si pe cei apropiati?...Mancand sanatos. Cum sa mancam sanatos? Adoptand un mod de a manca sanatos. Da, am spus bine un mod de a manca sanatos. A manca sanatos este ca si cum ai adopta un mod de viata. Reguli pentru a fi sanatosi Dar cum putem manca sanatos si mai ales ce alimente si sub ce forma de... [continuare]
Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Conform ultimelor studii, riscurile afectarii, pe termen lung, a sanatatii celor care doneaza rinichi sunt destul de scazute. Inclusiv acesti donatori pot trai la fel de mult ca si alte persoane de acelasi sex, varsta si grup etnic. Persoanele care doneaza rinichi vor fi supusi unei serii de investigatii pentru depistarea cancerului, diabetului, hipertensiunii arteriale si a functiei renale, inainte de interventia chirurgicale. Ca atare, acesti oameni ar avea o stare de sanatate mai buna decat majoritatea oamenilor. Cercetatorii au analizat starea de sanatate a donatorilor de rinichi in urmatorii ani, dupa donatie. Foarte putini dintre acestia au manifestat vreo afectiune si cele prezente au avut legatura cu inaintarea in varsta, mai degraba, decat cu donarea unui rinichi. In prezent, numarul de donatori de rinichi vii este in crestere. Riscuri Care ar fi totusi, riscurile in cazul donarii rinichilor? Starea de sanatate a donatorilor vii trebuie... [continuare]
Vegetarianismul
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt fibrele si importanta lor pentru organism Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera multiple beneficii organismului. Acestea se gasesc in alimentele de origine vegetala. Prin consumul de fibre poate fi redus nivelul colesterolului, se normalizeaza glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului si se reduce constipatia. Intre scaderea in greutate si aportul de fibre exista o stransa legatura: digestia este incetinita, se instaleaza mai rapid senzatia de satietate iar efectele pozitive pentru sanatate se mentin pe termen lung. Cum crestem aportul de fibre? Iata 10 moduri simple prin care poate fi crescut nivelul de fibre din organism. Surse cat mai variate de fibre Alimentele vegetale furnizeaza doua tipuri de fibre: solubile (care cresc senzatia de satietate) si insolubile (care stimuleaza functia sistemului digestiv). Mazarea, fasolea, ovazul si fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale si legumele... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta lipsita de produse de origine animala poate avea efecte benefice asupra sanatatii tale, arata studiile de specialitate. Vegetarianismul implica eliminarea din alimentatia ta a tututor produselor ce provin de la animale, de la carne si oua, pana la lactate si miere. In timp ce unii aleg sa mai consume aceste produse uneori, veganii refuza consumul lor si din considerete etice. Dieta vegetariana nu te lipseste de proteinele, mine [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]
Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]
Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]
Bolile sistemice determinate de infectiile orale
Autor: SfatulMedicului
Sumar Recent, s-a recunoscut in mediile stiintifice ca infectiile orale, in special parodontita, pot influenta evolutia si patogeneza unui numar de afectiuni sistemice, cum sunt bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriana, diabetul zaharat, si greutatea mica la nastere. Scopul acestui articol este de a evalua stadiului actual al infectiilor orale, in special parodontita, ca un factor cauzal al unor boli sistemice. Au fost propuse trei mecanisme patogenice prin care infectiile orale pot influenta bolile sistemice: - raspandirea metastatica a infectiei din cavitatea orala ca urmare a unei bacteriemii tranzitorii; - leziuni metastatice datorate circulatiei sistemice a unor toxine apartinand microoganismelor de la nivel oral; - inflamatia metastatica determinata de leziunile imunologice induse de microorganismele orale. Peridontita, ca infectie orala majora poate afecta susceptibilitatea pacientului la afectiuni sistemice in trei moduri: - prin factori de risc comuni; [continuare]
Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]
Generalitati De cele mai multe ori, pielea uscata este …doar piele uscata! Nu este o afectiune dermatologica grava, insa poate fi destul de agasanta, deoarece necesita o ingrijire complexa. Ne poate da batai de cap, iar alegerea unei creme care sa corespunda nevoilor ei este adesea foarte dificil de realizat, chiar daca produsele dermatocosmetice adresate acestui tip particular de piele sunt intr-o gama foarte variata. Ingrijirea zilnica a pielii Ingrijirea zilnica ne ia mai mult timp. Textura tegumentului se modifica. Pielea apare ridata mult mai devreme. Trebuie sa ne modificam chiar si unele activitati pentru a nu agrava senzatia de uscaciune. Exista situatii in care nu toata pielea este uscata, cand doar anumite zone au aceasta caracteristica, restul tegumentului fiind normal sau mixt. Totusi, in unele situatii pielea uscata inseamna ceva mai mult decat…piele uscata! Poate fi chiar o afectiune medicala importanta care necesita tratament de specialitate si care nu... [continuare]
Dieta recomandata in cazul afectiunilor renale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul afectiunilor renale, rinichii nu sunt capabili sa filtreze si sa elimine din sange produsele si fluidele care nu sunt necesare. Pentru a controla si a evita acumularea acestor substante, se recomanda evitarea anumitor produse alimentare care au tendinta de a agrava aceasta problema. Este foarte importanta asigurarea unei cantitati suficiente de calorii. O dieta sanatoasa ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, greutatii corespunzatoare si unor niveluri serice normale de colesterol si glicemie, ceea ce este de ajutor in stoparea progresiei afectiunii renale. Fiecare persoana are propriile necesitati, in functie de greutatea corporala, inaltimea si functia renala remanenta. Cele mai multe persoane trebuie sa isi limiteze consumul de sodiu (sare), de lichide si proteine. Altele necesita limitarea consumului de potasiu, fosfor si calciu. Se recomanda consultarea unui medic nutritionist, care este specialistul in masura sa recomande dieta... [continuare]
Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Luminile artificiale din locuinta sau biroul unei persoane pot influenta modul in care se simte acesta si chiar poate sa-i afecteze starea de sanatate. De fapt, expunerea la anumite tipuri de lumina artificiala inainte de culcare si pe timp de noapte poate creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, hipertensiunii arteriale si a cancerului. De ce este lumina atat de importanta? Corpurile noastre au nevoie de o anumita cantitate de lumina de intensitate medie, in unele dintre momentele zilei pentru a actiona ca repere pentru ceasul intern al organismului. Lumina de dimineata ne ajuta sa ne trezim, ofera energie si starea de alerta, in timp ce lumina din timpul serii ne indica faptul ca ora este inaintata si este momentul somnului. Lumina este esentiala pentru sanatatea si bunastarea oricarei persoane. Cantitatea adecvata de lumina in anumite parti ale zilei influenteaza nivelul de vigilenta, starea de spirit, productivitatea, somnul si multe... [continuare]
Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]
Consumul zilnic de lapte poate preveni bolile cardiace
Autor: SfatulMedicului
Consumul zilnic de lapte poate proteja organismul impotriva unor boli grave precum cele cardiace si diabetul de tipul II, contrar opiniilor traditionale, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici si preluat de thisislondon.co.uk. Multa vreme, multi cercetatori au fost de parere ca produsele lactate nu sunt bune deoarece contin grasimi saturate care afecteaza sanatatea inimii, dar rezultatele acestui studiu au scos la iveala faptul ca acestea, de fapt, protejeaza organismul impotriva maladiilor cardiace, a accidentelor cerebrale si a diabetului de tipul II. S-a descoperit ca un consum regulat de lactate - lapte, iaurt sau branza - injumatateste riscul de a dezvolta sindromul m [continuare]
Varsta si fertilitatea Pe masura inaintarii in varsta, femeile se confrunta cu scaderea fertilitatii. In plus complicatii ce pot aparea in timpul sarcinii sunt mult mai frecvente in randul femeilor in varsta de 35 ani. Scaderea fertilitatii odata cu varsta se poate datora urmatoarelor: - o scadere a numarului si calitatii ovulelor ce urmeaza a fi fecundate; - o scadere a numarului spermatozoizilor; - o scadere a frecventei actului sexual; - prezenta altor afectiuni medicale si ginecologice, ca endometrioza, ce pot interfera cu sarcina. Riscurile unei sarcini dupa 35 ani Desi exista o varietate de tehnici utilizate pentru mentinerea unei sarcini sanatoase in cazul femeilor peste 35 ani, la aceasta grupa de varsta apar complicatii mult mai grave decat in cazul femeilor sanatoase. Daca ai hotarat sa faci un copil la varsta mai avansata, este foarte important sa cunosti riscurile ce apar si sa imbunatatesti sansele de a avea o sarcina si un copil sanatos. Riscul de... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter