prevenirea toxiinfectie alimentare
Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]
Hepatita a si e – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald
Autor: SfatulMedicului
Ce este hepatita? Hepatita reprezinta o patologie infectioasa de natura virala a ficatului ce afecteaza milioane de persoane la nivel mondial. In hepatita apare inflamatia tesutului hepatic si manifestari destul de specifice, durata bolii putand fi una scurta (hepatita acuta) sau indelungata (hepatita cronica). Tipologie Exista 4 tipuri principale de hepatita virala, acestea fiind diferentiate prin modul de transmitere si contagiozitate : - Hepatita A: virusul hepatitei A se transmite prin intermediul alimentelor si a apei contaminate - Hepatita B: cel mai comun tip, aceasta se transmite prin intermediul produselor de sange/alte fluide din organism. Infectia cu virus hepatitic D este posibila doar in asociere cu hepatita B - Hepatita C, deseori cronica, se transmite in acelasi mod ca si hepatita B - Hepatita E, o forma relativ usoara de hepatita virala, transmisa de asemenea prin alimente si apa contaminate Semne si simptome Desi cele 4 tipuri de hepatita pot avea... [continuare]
Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de ingestia de alimente sau bauturi contaminate de microorganisme patogene. Desi aparent superpozabila cu termentul de gastroenterita acuta, toxiinfectia alimentara este adesea rezultatul ingestiei de alimente sau bauturi contaminate cu agenti patogeni bacterieni, virali, fungici sau parazitari. Gastroenterita este rezultatul oricarui tip de expunere (interpesonala, fecal-orala, suprafete etc) si simptomatologia apare de obicei mai tarziu decat cea din toxiinfectie si are un parcurs mai lung. In cele ce urmeaza vom aborda tabloul si managementul toxiinfectiilor alimentare. De ce vara? In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar consumul acestor alimente tinute in conditii incorecte de depozitare genereaza tabloul clinic de toxiinfectie alimentara. In cazul expunerii la bacterii in produsele alimentare sau apa, anumite specii pot... [continuare]
Cum te afecteaza alergiile alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Alergiile alimentare apar atunci cand organismul dumneavoastra are un raspuns imunitar la anumite alimente. Alergiile alimentare comune includ alergiile la lapte, oua si arahide. Cel mai bun tratament pentru o alergie alimentara este evitarea alimentelor declansatoare. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi umflarea gatului, sunati la 112 sau mergeti la cea mai apropiata camera de urgenta. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare apar atunci cand corpul dumneavoastra reactioneaza exagerat la proteinele din anumite alimente. Aceasta reactie excesiva se numeste reactie alergica. Care sunt tipurile de alergii alimentare? Puteti avea o alergie la orice tip de mancare. Opt tipuri de alimente reprezinta aproximativ 90% din toate alergiile alimentare. Aceste alimente sunt: • Oua. • Peste. • Lapte. • Arahide. • Crustacee. • Soia. • Nuci. • Grau. Cum imi afecteaza alergiile alimentare corpul? Sistemul tau imunitar... [continuare]
Neplacerile sanatatii declansate de caldura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii propun 5 strategii de prevenire a celor mai frecvente afectiuni sau situatii care pun in pericol sanatatea unei persoane in anotimpul calduros, care ar putea trasforma perioada vacantei intr-una de cosmar. Iata mai jos cateva dintre masurile de preventie, care alaturi de un pahar de limonada rece, pot face oricui, vara, mai frumoasa. Deshidratarea si insolatia Deshidratarea si insolatia sunt strans legate una de alta si sunt intalnite la persoanele care stau vreme indelungata in soarele torid al verii, fara nici un fel de protectie. Practic din cauza caldurii, oamenii transpira, iar concentratia de electroliti a lichidelor corpului poate fi echilibrata doar cu ajutorul lichidelor. Daca o persoana este deshidratata nu poate transpira suficient, pentru ca transpiratia sa scada temperatura corpului. Iar acest lucru devine periculos, mai ales pe timpul verii, cand exista pericolul insolatiei. Semnale de avertizare: Simptomele de... [continuare]
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Botulismul, factori de risc si managementul bolii
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Ce este botulismul Botulismul este o boala rara, dar grava, cauzata de toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii pot fi gasite in sol, apa si alimente contaminate si pot produce o toxina puternica numita toxina botulinica, care poate afecta sistemul nervos si poate duce la deficit motor si chiar la deces. Diseminarea toxinelor botulinice in organism afecteaza fibrele nervoase ale sistemului nervos central si determina simptomele specifice pentru neuropatia periferica. Tipurile A, B si E determina peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretata de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezinta capacitate letala extrem de ridicata, determinand aparitia simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminatiilor neuromusculare. Factorii de risc Exista cativa factori de risc care pot creste sansele unei persoane de a contracta botulismul. [continuare]
Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt afectiunile gastrointestinale? Daca experimentati simptome gastrointestinale neasteptate, probabil va ganditi la urmatoarea intrebare: ar putea fi vorba de o toxiinfectie alimentara sau ma confrunt cu o gastroenterita? Ambele boli au simptome similare si pot aparea rapid, asa ca uneori poate fi dificil sa le deosebim. Desi simptomele coincid, toxiinfectia alimentara asociaza manifestari mai severe, iar timpul de vindecare este mai scurt. Ce este gastroenterita? Gastroenterita este o inflamatie localizata la nivelul stomacului si a intestinelor, determinata de infectii virale. Aceasta se raspandeste cu rapiditate, motiv pentru care focarele infectioase pot aparea cu usurinta in colectivitati. Se transmite frecvent prin suprafete contaminate, precum ustensile folosite in comun, practici de igiena precare, precum spalarea necorespunzatoare a mainilor sau contact apropiat cu o persoana deja infectata. Cu toate acestea, poate fi prevenita eficient prin... [continuare]
Diareea la copiii mai mici de 11 ani
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Diareea la copii Imediat ce apare diareea la copil, este importanta prevenirea deshidratarii. Solutiile de rehidratare orala sunt folosite pentru preventia sau corectarea deshidratarii la copiii mici. Solutiile de rehidratare contin un amestec exact de sare, glucoza, potasiu si alte minerale ce ajuta la inlocuirea fluidelor organismului pierdute prin diaree. Este indicat ca aceste solutii sa fie tinute la indemana, astfel incat in cazul in care copilul are diaree sa poata fi inceput tratamentul cat mai precoce. Solutiile de rehidratare ajuta la preventia deshidratarii, dar nu vor opri diareea. Cantitatea de solutii de rehidratare depinde de gradul de deshidratare al copilului. Cu cat deshidratarea este mai severa, cu atat va fi nevoie de o cantitate mai mare de solutii. Nou nascuti si copii mai mici de 1 an Nu se va astepta pana cand apar semne de deshidratare pentru a incepe inlocuirea lichidelor pierdute: - cand copilul este alaptat natural, se va continua alaptarea la... [continuare]
Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (gerd)
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Esofagul reprezinta o structura anatomica tubulara, prin intermediul careia alimentele trec din cavitatea bucala in stomac. La nivelul portiunii distale, acesta prezinta un orificiu (cardie) controlat de un muschi denumit sfincter esofagian inferior, cu rol de a preveni refluarea alimentelor si sucului gastric din stomac inapoi in esofag. Boala de reflux gastroesofagian (gastroesophageal reflux disease- GERD) apare in momentul in care sfincterul esofagian inferior, cu rol de valva, nu se mai inchide eficient, continutul gastric patrunzannd la nivelul mucoasei esofagului. Odata intrat in contact cu mucoasa esofagiana, cu structura diferita de cea a stomacului, acidul gastric determina un efect iritativ asupra acesteia, generand pirozisul sau senzatia de arsura localizata in capul pieptului, retrosternal. Prin avansarea acidului de-a lungul lesofagului, acesta poate determina si o senzatie de gust acru la nivelul cavitatii bucale. Simptome Asa cum este... [continuare]
Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]
Alimente de evitat pentru prevenirea impotentei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Impotenta mai este cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila sau dificultate de erectie. Barbatii identifica impotenta cu imposibilitatea de a sustine o erectie adecvata pentru a mentine actul sexual. Cei care sufera de disfunctii erectile se vor simti furiosi sau vinovati, altii ar putea suferi de depresie, in timp ce unii isi vor pierde interesul fata de viata sexuala, iar relatiile lor vor avea deseori de suferit. Ce alimente sa evitati pentru preintampinarea impotentei - Alimentele bogate in sodiu duc la disfunctii erectile - Acestea cresc tensiunea arteriala, ce vor duce mai tarziu la boli cardiovasculare. Sodiul diminueaza fluxul sanguin de la nivelul organelor, determinand disfunctia erectila. Branza, snacks-urile, muraturile, mezelurile sau carnea conservata, bicarbonatul de sodiu, sarea alimentara, sosul de soia sunt doar cateva dintre alimentele bogate in sodiu. Evitati-le pentru a preveni impotenta. [continuare]
Generalitati Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta. Intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia. Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele. Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant p [continuare]
Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o serie de alimente pe care trebuie sa le evitati in timpul sarcinii, astfel incat sa preveniti contactarea unor microorganisme periculoase sau chiar imbolnavirea fatului aflat in plina dezvoltare. In timp ce dieta unei gravide contine tipuri de hrana consumate in orice dieta echilibrata, pentru un aport optim de nutrienti, vitamine si minerale, este bine sa excludeti din consum cateva alimente cu potential nociv. Alimente interzise in sarcina 1. Branzeturi moi Sortimentele de branza moale, preparate din lapte nepasteurizat, pot transmite bacteria Listeria, ce poate pune in pericol viata fatului si creste riscul pierderii sarcinii. Listeria poate sa patrunda prin placenta si sa infecteze bebelusul, provocand infectii si alte complicatii grave. Branza Brie, Camembert, feta, branza cu mucegai si alte specialitati din aceasta categorie prezinta un anumit grad de risc, daca nu stiti cu siguranta provenienta laptelui si masura in care acesta a fost... [continuare]
10 moduri prin care sa preveniti imbolnavirile cand calatoriti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Atunci cand calatoriti, o prioritate ar trebui sa fie prevenirea eventualelor imbolnaviri care v-ar putea incurca major planurile. In afara de raceala comuna, usor de capatat in mijloacele de transport aglomerate, riscati sa va alegeti si cu infectii stomacale sau cutanate, mult mai dificil de controlat la drum lung. Cu cateva masuri de prevenire, insa, va puteti mentine sanatatea intacta chiar si in cele mai solicitante calatorii. Prevenirea imbolnavirilor in timpul calatoriilor lungi Cercetatorii au descoperit ca aproape 20% dintre persoanele care calatoresc in vacanta cu avionul acuza, in decurs de cateva zile, prezenta simptomelor de gripa si raceala. De vina sunt aerul uscat si neaerisit, spatiul limitat si transmiterea facila a germenilor de la un pasager la celalalt. Schimbarea fusului orar si a modului de alimentatie, oboseala sau stresul acomodarii intr-o tara straina pot contribui si ele scaderea imunitatii organismului. Prin urmare, este esential... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru micul-dejun
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]
Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]
Generalitati Greata este o problema comuna si are o diverse cauze, multe dintre acestea fiind, totusi, minore. Deseori, greata va fi urmata de varsaturi. Desi hrana este principalul factor declansator al senzatiei de greata, pentru estomparea acestui simptom este recomandat consumul anumitor produse alimentare. Exista totusi o conditie sa mancati aceste alimente in anumite cantitati si la momentul potrivit. Cauze Greata este o conditie ce poate afecta atat copiii, cat si adultii, dar tinde sa fie mai frecvent intalnita in cazul anumitor persoane. De exemplu, intre 50 si 90 la suta dintre femeile gravide experimenteaza greata, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, bolnavii care urmeaza anumite tratamente impotriva cancerului (cum ar fi chimioterapie si radiatii) sunt susceptibili de a manifesta greata. Alte cauze includ raul de miscare, durerile intense cauzate de anumite conditii, traumatisme, toxiinfectii alimentare, stresul emotional, mirosurile... [continuare]
Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]
Alimente care inrautatesc indigestia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Senzatia de arsura localizata in partea inferioara a pieptului, urmata eventual de un gust acru in gura, sunt semnele indigestiei si refluxului de acid gastric. Medicii explica faptul ca aceste simtpome apar atunci cand acidul clorhidric din stomac revine inapoi pe esofag. Manifestarile specifice indigestiei apar ocazional, iar medicul poate determina cauza si tratamentul adecvat. Unele persoane adopta o dieta sanatoasa, ce contine o combinatie potrivita de carbohidrati, grasimi, proteine, apa, saruri, vitamine si fibre - elemenele esentiale in evitarea indigestiei. Daca va privati de oricare dintre aceste elemente, atunci puteti avea probleme de sanatate. Cand suferiti o indigestie care include simptome, cum ar fi greata si balonare, ceea ce mancati si mai ales ceea ce eliminati din dieta zilnica devine extrem de important. Iata care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitati atunci cand aveti indigestie. Alimente de evitat atunci cand aveti indigetie -... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Lipsa scaunului dupa toxiinfectie alimentara?
Buna ziua!Am facut toxiinfectie alimentara din cauza unui aliment infestat.In decurs de 7 ore am vomitat si am avut scaun de peste 10 ori.Dupa trei pastile de Ercefuryl diaria s a oprit.Am avut febra pana in 38 doua zile,plus dureri musculare,frisoane.Am urmat 5 zile de tratament dar nu am mai avut de loc scaun.Este normal acest lucru? [continuare]
Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]
Recipientele din plastic - de ce sunt periculoase si cat de grav ne pot imbolnavi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Recipientele din plastic sunt folosite pe scara industriala, la imbutelierea apei, a sucurilor si a laptelui, dar si la depozitarea alimentelor. Fiecare dintre noi folosim caserole, PET-uri sau pahare din plastic, intrucat sunt practice si usor de depozitat. In componenta lor intra insa materiale toxice, care ne pot imbolnavi grav. Ce boli pot provoca recipientele din plastic Cercetarile in domeniu au demonstrat ca anumite tipuri de plastic iti afecteaza direct sanatatea. Unele dintre ele contin ftalati (polietilentereftalat), niste compusi toxici care se transfera in alimente atunci cand in recipiente se toarna lichide fierbinti. Acestia perturba activitatea hormonala, afecteaza aparatul reproducator masculin si declanseaza crize de astm la copii. Alte recipiente contin bisfenol A (BPA), o substanta care poate da infertilitate la femei si care afecteaza cresterea si dezvoltarea in cazul copiilor. BPA-ul se elibereaza in mancare, sub influenta caldurii. Prin... [continuare]
Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter