Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

potasiu organism

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei

Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei

Actualizat la data de: 27 Iulie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Ce reprezinta menopauza? Odata cu inaintarea in varsta, foliculii ovarieni isi pierd din activitate, la fel cum se intampla si cu secretia de hormoni sexuali feminini. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), menopauza reprezinta pierderea completa a activitatii foliculare sau o perioada de 12 luni de amenoree de la ultima menstruatie, apare intre 45 si 55 de ani, cu o varsta medie de instalare la 51 de ani, iar studiile efectuate releva un procent de aproximativ 10 % din populatia feminina unde menopauza se instaleaza inainte de 45 de ani. Premergator instalarii menopauzei, femeile pot prezenta perioade de ciclu menstrual neregulat ceea ce reprezinta tranzitia menopauzala (perimenopauza). Cum se manifesta? Pe termen scurt, menopauza se insoteste de tulburari de dispozitie, dereglari ale ritmului somn-veghe, disfunctii sexuale, simptome vasomotorii cu senzatie brusca de caldura la nivelul toracelui superior urmata de senzatia de frig si frisoane, uscaciunea mucoasei... [continuare]

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice.  Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu.  De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv

Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Fiecare medicament administrat oral (pe gura) are o multime de efecte si repercusiuni in organism, in afara scopului terapeutic pentru care a fost administrat. Fie ca sunt prescrise de medic sau ca sunt luate pe baza unui autotratament administrat, ele pot interactiona cu alte medicamente sau cu unele afectiuni si pot dauna sanatatii. Inainte de administrarea oricarui medicament, este esentiala citirea cu atentie a prospectelor medicamentelor si consultarea medicului in vederea unor posibile alergii, sensibilitati sau afectiuni medicale care ar putea interactiona cu respectiva medicatie. Persoanele care au intolerante alimentare sau intoleranta la gluten trebuie sa se asigure ca medicamentele nu au in componenta astfel de aditivi. Printre problemele digestive frecvente in urma administrarii medicamentelor se numara: - iritatia esofagului - refluxul gastro-esofagian - iritatia gastrica - constipatia - diareea Iritatia esofagului Persoanele care au... [continuare]

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Palpitatiile

Palpitatiile

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Din punct de vedere structural, aparatul cardiovascular este constituit din vase sangvine, sange si cord, iar functional, inima este organul care preia sangele de la vene si il trimite mai departe, catre artere. Pe scurt, inima poate fi privita ca un sistem format din doua pompe care functioneaza in serie. Celule electrice speciale care fac parte din componenta muschiului atrial genereaza electicitate si actioneaza ca un stimulator cardiac asupra inimii. Acest stimulator cardiac trimite aproximativ 70-80 de semnale electrice (prin intermediul nodului sinoatrial Keith Flack) sau impulsuri pe minut la toate celulele musculare atriale, declansandu-le si generand astfel prima jumatate a unei batai cardiace (sau ritm cardiac). Impulsurile electice sunt transmise de-al lungul peretelui atrial catre nodul atrio-ventricular care are o rata a descarcarii electrice de 50-60 batai/minut sau jonctiunea dintre atriu si ventricul, unde are loc o intarziere de scurta durata... [continuare]

Detoxifierea de primavara

Detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie

Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]

Tulburari ale echilibrului electrolitic

Tulburari ale echilibrului electrolitic

Actualizat la data de: 22 Martie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Dezechilibrul electrolitic se caracterizeaza prin valoarea anormala a sodiului, potasiului si a altor electroliti din fluxul sanguin. Astfel, sarurile din organism pot avea valori mai mici sau mai mari decat constanta normala. Dezechilibrul electrolitic este frecvent asociat cu deshidratarea din cauza prezentei varsaturilor repetate si a diareei. O alta cauza ar mai fi supradoza sau efectul advers al unor medicamente. Alte denumiri: - dezechilibrul sanguin chimic; - dezechilibrul sanguin electrolitic; - afectiuni ale electrolitilor sanguini; - dezechilibrul electrolitic. Ce sunt electrolitii In fluxul sanguin exista o serie de substante chimice care regleaza cele mai importante functii ale organismului; aceste substante se numesc electroliti. Cand se dizolva in apa, electrolitii se separa in ioni pozitivi si negativi. Reactiile nervoase ale organismului si functiile musculare sunt dependente de schimbul corespunzator dintre ionii electrolitilor in exteriorul... [continuare]

Cardiomiopatia dilatativa

Cardiomiopatia dilatativa

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Cardiomiopatia dilatativa este o afectiune severa a muschiului inimii, poate afecta ventriculul stang sau ambii ventriculi, se caracterizeaza prin disfunctie sistolica si apare in absenta altor patologii precum hipertensiunea arteriala sau valvulopatii care ar putea explica supraincarcarea de volum sau presiune. Inima slabita nu poate sa pompeze mult sange, astfel incat ramane mai mult sange la acest nivel dupa fiecare bataie de inima. Pe masura ce cantitati mai mari de sange raman in camerele inferioare din inima (ventriculi), acestea se dilata. In timp, muschiul cardiac isi pierde forma (se dilata) si devine tot mai slab. Majoritatea pacientilor cu cardiomiopatie dilatativa dezvolta in final insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca nu semnifica oprirea inimii, ci mai degraba este o afectiune in care ventriculii sunt incapabili sa pompeze suficient sange pentru a intruni necesarul de oxigen si nutrienti al organismului. Mecanism fiziopatogenic In... [continuare]

Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Unele specii de ciuperci actioneaza favorabil asupra unor boli, contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral. Mai mult, asigura o digestie eficienta, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului si diminueaza riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, precum cel de san si cel de colon. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, B2, B6, acid folic dar si minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor. Beneficiile ciupercilor pentru organism • Regleaza sistemul digestiv si previn constipatia . F [continuare]

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Actualizat la data de: 31 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]

Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. inima ta va fi sanatoasa!

Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. inima ta va fi sanatoasa!

Actualizat la data de: 08 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Hipertensiunea arteriala apare atunci cand sangele exercita o presiune prea mare asupra peretilor arterelor. Acest fapt poate determina afectiuni cardiace precum infarctul miocardic, accidente vasculare cerebrale, anevrisme, tulburari cognitive sau insuficienta renala. Hipertensiunea arteriala nu da in general simptome, motiv pentru care este si denumita “ucigasul tacut”. Printre factorii determinanti ai presiunii crescute a sangelui se numara si consumul excesiv de sare. Care este impactul consumului exagerat de sare asupra tensiunii arteriale? Potrivit cercetarilor din ultimii ani, mor 1,6 milioane de persoane anual din cauza consumului exagerat de sare. Oamenii de stiinta au descoperit ca aportul ridicat de sare alimentara sau clorura de sodiu pe o perioada lunga de timp afecteaza circuitele creierului, responsabile cu mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Mai mult, sarea de masa stimuleaza setea , de unde si nevoia de a bea multe lichide. Odata crescut... [continuare]

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]

Aloe vera: beneficii si intrebuintari

Aloe vera: beneficii si intrebuintari

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aloe vera are reputatia de a fi o planta cu rezultate excelente, utilizata in ameliorarea si prevenirea multor afectiuni. Aloe apartine clasei Asphodelaceae, are o tulpina subtire, iar culoarea frunzelor sale este in general gri sau verde deschis; frunzele de aloe vera reprezinta cea mai utila parte a plantei. Printre principalele intrebuintari ale aloei vera se regasesc: tratarea vanatailor, muscaturilor de insecte si ameliorarea arsurilor. Planta este utilizata de catre specialisti de mai bine de 5000 de ani. Gelul sau capsulele de aloe se recomanda a fi administrate inainte de culcare. Cu toate acestea pot fi utilizate si la primele ore ale diminetii sau in timpul mesei, de catre persoanele care nu sufera de arsuri gastrice. Pentru tratarea afectiunilor cutanate, se recomanda aplicarea unei fasii subtiri din frunza plantei direct pe suprafata de piele afectata. Preparatele pe baza de aloe vera pot fi folosite si contra matretii. Utilizari... [continuare]

6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor

6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor

Actualizat la data de: 28 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O nutritie adecvata si obiceiuri sanatoase pot sustine sanatatea copilui dvs. in anii preadolescentei, adolescentei si maturitatii. Majoritatea parintilor au cunostinte de baza despre ceea ce ar trebui sa manance copilul lor pentru a avea un organism puternic care sa se dezvolte normal, dar s-ar putea ca acestia sa nu cunoasca si sa nu introduca in dieta micutilor unele dintre substantele nutritive importante. Daca doriti sa va asigurati ca includeti toti nutrientii esentiali, trebuie sa va asigurati urmatoarele substante nutritive se regasesc in alimentele din dieta copilului dvs. Calciul un nutrient important pentru dezvoltarea oaselor Calciul este binecunoscut pentru rolul sau in optimizarea cresterii oaselor si pentru faptul ca ar contribui la evitarea fracturilor in timpul copilariei dar si zeci de ani mai tarziu. In mare parte, cantitatea de calciu din organism este depozitata in tesutul osos, iar o alta parte circula in sange. Calciul din sange... [continuare]

5 motive de a include cartofii in dieta

5 motive de a include cartofii in dieta

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor consuma in jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o leguma cu prea multe valori nutritive. Cartofii (gatiti la cuptor) pot fi inclusi in planurile de dieta pentru slabit, intrucat acestia chiar ofera organismului multe beneficii nutritionale. Mult mai importanta pentru sanatate este modalitatea in care acestia sunt gatiti. Atunci cand sunt preparati in mod corect, cartofii reprezinta o sursa relativ ieftina de substante hranitoare esentiale pentru orice persoana. Argumente pro pentru a consuma cartofi Iata cateva motive pentru a introduce cartofii ca parte a unei diete sanatoase: - cartofii sunt bogati in potasiu - potasiul este un electrolit important pentru pastrarea echilibrului apei si fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joaca un rol important in functionarea optima a sistemului nervos si contractia muschilor din corp, inclusiv a inimii. Desi [continuare]

Blastomicoza

Blastomicoza

Actualizat la data de: 15 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Blastomicoza este o boala determinata de infectarea organismului uman cu o ciuperca, Blastomyces dermatitis. Blastomicoza apare prin inhalarea sporilor de Blastomyces (acestia se gasesc in special in lemn si pe sol). Boala este foarte frecventa in Statele Unite, fiind endemica in regiunile centrale si sud-estice ale tarii. Blastomicoza este foarte larg raspandita si in lume: in Canada, Africa, Orientul Mijlociu, India, Mexic si America de Sud. Boala are o mortalitate raportata ca fiind intre 0-2% (in cazul pacientilor imunocompetenti) si in jur de 40% in cazul pacientilor cu SIDA. Se pare ca boala afecteaza mai mult barbatii (desi diferentele nu sunt semnificative - rata este de 1:1,5 in favoarea barbatilor), iar varsta medie de aparitie este 45 de ani, insa exista variatii foarte mari (30-69 de ani). Varsta nu limiteaza riscul de a dobandi o astfel de infectie, deoarece exista si cazuri raportate la copii mici si varstnici (varstele extreme). Cauze Infectia... [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Actualizat la data de: 18 August 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Remedii naturiste pentru probleme urinare

Remedii naturiste pentru probleme urinare

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rinichii, ureterele, vezica urinara, muschii sfincterului si uretra sunt parti ale sistemului urinar, care actioneaza impreuna pentru a produce, depozita si transporta urina dintr-un organism. Functionarea necorespunzatoare a sistemului urinar din cauza unor infectii, a inaintarii in varsta, a diverse boli sau ca urmare a unor leziuni, poate avea drept rezultat boli ale aparatului urinar, care pot varia de la infectii ale tractului urinar, incontinenta urinara, prostatita, insuficienta renala, cistita si hiperplazie de prostata. Tratamentul problemelor urinare depinde de conditiile care stau la baza acestora. Inainte de utilizarea oricarei terapii, chiar si pe baza de plante, pentru tratarea si gestionarea tulburarilor urinare este important sa se consulte medicul. Terapii naturiste Merisor Sucurile si suplimentele dietetice produse din [continuare]

Nutrientii din diferite tipuri de lapte

Nutrientii din diferite tipuri de lapte

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor stiu ca laptele contine calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleasi efecte asupra organismului? Exista mai multe opinii si toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si laptele de vaca? Dar laptele de cocos? In mod traditional, laptele este definit ca fiind un lichid secretat de glandele mamare ale femelelor in scopul de a-si hrani puii - cum este cazul laptelui de vaca. Cu toate acestea, laptele poate fi si un lichid derivat dintr-o sursa de plante cum ar fi nuca de cocos sau soia. Laptele care provine din plante a castigat popularitate in ultimii ani, fapt ce a dat nastere la o serie de intrebari cum ar fi care sunt diferentele din punct de vedere nutritiv dintre laptele de vaca si substitutul de lapte. Nutrientii din lapte Calciul - laptele de vaca din dieta unei persoane constituie o sursa importanta de calciu si proteine. Doar o... [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

Remedii la domiciliu pentru mahmureala

Remedii la domiciliu pentru mahmureala

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

De ce se declanseaza mahmureala? Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca elimina fluidele din organism. Pierderea de lichid este insotita de pierderea de saruri esentiale cum ar fi potasiu si magneziu. Nivelul zaharului din sange este perturbat si toxinele rezultate in urma a consumului de alcool pot ramane in organism chiar si cateva ore dupa ce s-a incetat consumul de alcool. Pierderea de saruri esentiale si deshidratarea conduc la aparitia mahmurelii. Una dintre consecintele consumului excesiv de alcool este mahmureala. Durerile de cap, greata, ametelile, sensibilitatea la lumina si sunet, durerile musculare si iritabilitatea sunt caracteristice mahmurelii. Rapid, distractia de noaptea trecuta se transforma in cosmar, in dimineata urmatoare. Efectele consumului excesiv de alcool Consumul excesiv de alcool are pentru organism, efectele unei intoxicatii. Alcoolul este un depresor si atun [continuare]

Analiza biochimica a sangelui

Analiza biochimica a sangelui

Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a nivelurilor glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale. Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange - glucoza este un tip de zahar ce asigura energia celulelor organismului. Electrolitii mentin balanta hidrica a organismului si mentin functiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contractia muschilor si activitatea creierului. [continuare]

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]

Secretul frumusetii se afla in bucatarie

Secretul frumusetii se afla in bucatarie

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru orice persoana, ceea ce hraneste organismul atat in interior cat si la exterior, este la fel de important . V-ati gandit vreodata ca ceea ce actioneaza intern pentru mentinerea sanatatii parului si pielii ar putea avea efecte benefice daca este utilizat si in exteriorul acestora? Specialistii considera ca exista cel putin patru ingrediente naturale pe care le puteti procura din bucataria dvs. - secrete ale mentinerii frumusetii tuturor femeilor. Banane pentru un par sanatos Daca parul dvs. incepe sa arate semne de deteriorare dupa utilizarea fohnului sau a placii pentru intins parul sau a vopsitului repetat, se poate incerca tratamentul urmator pasati o banana intr-un castron si apoi aplicati amestecul de la radacina pana la varful firului de par. Lasati tratamentul sa actioneze timp de 15 minute si apoi spalati parul cu sampon. Bananele ajuta la imbunatatirea sanatatii si elasticitatii naturale a parului dvs. gratie nivelului lor ridicat de... [continuare]

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Pagina 2 din 27 (807 rezultate)