Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

oxid de calciu

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice.  Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu.  De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]

Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei

Principalii factori de risc in aparitia aterosclerozei

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este ateroscleroza? Ateroscleroza, numita si “boala vasculara aterosclerotica”, este cea mai frecventa afectiune vasculara si reprezinta principala cauza de deces; are caracter sistemic, este progresiva si afecteaza arterele medii si mari. Aparitia aterosclerozei este corelata cu dezvoltarea placilor de aterom, care au natura lipidica, principalul constituent fiind colesterolul. Acest sindrom se manifesta la nivelul arterelor si este initiat de aparitia unei stari inflamatorii endoteliale, ce va determina atragerea in aceste locuri a celulelor implicate in sustinerea procesului si cronicizarea lui. Cum se manifesta? Ateroscleroza se va traduce in timp prin ingrosarea si ingustarea lumenului vascular. Arterele ajung astfel sa isi piarda unul din elementele caracteristice, anume elasticitatea. Ateroscleroza reprezinta principala cauza de aparitie a infarctului miocardic acut, a bolii coronariene ischemice si a accidentelor vasculare cerebrale. In Statele Unite, de... [continuare]

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu. Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate. Valoare nutritionala Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie. Continut per 100 grame: - Calorii: 67 - Grasime totala: 0,4 g - Colesterol: 0 mg - Potasiu: 191 mg - Fibre dietetice: 0,9 g - Proteine: 0,6 g - Vitamina C: 6% -... [continuare]

Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete

Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rapita este o planta erbacee care face parte din familia cruciferelor Brassicaceae, are florile galbene, tulpina lunga si ramificata si se cultiva pentru seminte din care se obtine uleiul de rapita. Rapita are multiple intrebuintari medicale, fiind folosite florile si radacinile, in fitoterapie. In plus, fiind bogata in calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, dar si in glucide, grasimi si vitamine A, B1, B2, C, betacaroten, este un real sprijin in mentinerea sanatatii sau ameliorarea unor afectiuni ale tubului digestiv, dar si in prevenirea unor boli cardio-vasculare. Sursa de nutrienti Rapita (Brassica napus) este o planta cultivata pe scara larga atat pentru utilizari industriale, cat si pentru beneficiile pe care le poate aduce sanatatii. Bogata in nutrienti valorosi, rapita reprezinta o sursa importanta de acizi grasi esentiali, vitamine si antioxidanti, care pot sustine functiile vitale ale organismului. Unul dintre cele mai cunoscute produse obtinute din... [continuare]

Normele privind suplimentele alimentare  - ordin 1069/2007

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]

Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici

Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

CAPITOLUL I - Dispozitii generale HOTARARE nr. 1.218 din 6 septembrie 2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL nr. 845 din 13 octombrie 2006 In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. SECTIUNEA 1 - Obiectul de reglementare si domeniul de aplicare ARTICOLUL 1 Prezenta hotarare stabileste cerintele minime pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor pentru securitatea si sanatatea lor, care provin sau pot proveni din efectele agentilor chimici prezenti la locul de munca ori ca rezultat al oricarei activitati profesionale care implica agenti chimici. ARTICOLUL 2 Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 se aplica in totalitate intregului domeniu... [continuare]

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]

Germenii de grau

Germenii de grau

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]

Ingrediente minerale

Ingrediente minerale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul are o deosebita importanta pentru organism, intervenind in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica. Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l. Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale... [continuare]

Comunitate medicala

Palpitatii

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

buna tuturor. sunt destul de speriat. .. acum 2 sapt marti am inceput sa iau suplimente ce contin f multa cofeina ceai verde ceai negru si un aminoacid ce sporeste oxidul nitric din organism... am luat marti un sfert de cupa mam dus la sala..miercuri juma de cupa si vineri 3 sferturi de cupa...desi cu o seara inainte fusesem in club am baut destul de mult inclusiv cu cola ....desi stiam ca pe perioada administrarii cu oxid nitric nu se mai consuma alcool am fcto ca na strea suparari cu munka..despartit de iubita..probleme cu bani etc... in fne sa revenim..deci joi baut..vineri am luat acea ultima cupa...am fost la sala..am avit ceva palpitatii de inima..miau trecut..am vnt acasa ..mam dus ls munka.. vineri la 8 cas barman de profesie..si na deci iar alcool....sambata pauxa cu sala si suplimentele...iar la 8 seara dinou la munka si deci dinou alcool din pacate... ehh...duminka cand mam trezit mam dus sa mnnk..eram la masa sa manank ciorba sa elimin toxinrle alcoolu ca na..si mau... [continuare]

Actonel, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Actonel si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Actonel apartine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonati, utilizate pentru tratamentul bolilor osoase. Actonel actioneaza direct la nivelul oaselor, facandu-le mai rezistente si, ca urmare, mai putin predispuse la fracturi. Osul este un tesut viu. Tesutul osos imbatranit este indepartat continuu din schelet si inlocuit cu tesut osos nou. Osteoporoza postmenopauza este o afectiune care apare la femei dupa menopauza, in cadrul careia osul devine mai slab, mai fragil si mai predispus de a se fractura dupa o cadere sau solicitare. Coloana vertebrala, soldul si incheietura pumnului reprezinta oasele cele mai susceptibile la fracturi, desi acest lucru se poate intampla cu orice os al corpului dumneavoastra. Fracturile determinate de osteoporoza pot sa determine la randul lor dureri de spate, scadere in inaltime si curbare a spatelui. Multi pacienti cu osteoporoza nu prezinta niciun fel de simptome si... [continuare]

Ce este Additiva Vitamin C si pentru ce se utilizeaza Additiva Vitamin C face parte din grupa: vitamine, acid ascorbic. Additiva Vitamin C este indicata in tratamentul afectiunilor datorate deficientelor de vitamina C. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Additiva Vitamin C exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Adulti: Doza recomandata este de 1 comprimat efervescent (1000 mg de acid ascorbic) pe zi pana la disparitia simptomelor. Aceasta doza nu este recomandata la copii. Pentru pacientii cu insuficienta renala, ca si pentru copii, sunt disponibile medicamente cu doze mai mici de acid ascorbic. Comprimatele efervescente se dizolva complet intr-un pahar cu apa. Daca ramane un mic sediment, acesta se readministreaza cu putina apa. Daca utilizati mai mult decat trebuie din Additiva Vitamin C A se vedea pct. "Aveti grija deosebita cand utilizati Additiva Vitamin C" referitor... [continuare]

Ce este Alfacalcidol Sandoz si pentru ce se utilizeaza Alfacalcidol Sandoz actioneaza prin cresterea cantitatii de vitamina D din corpul dumneavoastra. Acest fapt inseamna ca se vor mari, de asemenea, si concentratiile calciului si fosfatului din corpul dumneavoastra. Alfacalcidol Sandoz este utilizat pentru tratamentul unor boli in care este nevoie de modificarea cantitatii de calciu din corpul dumneavoastra. Acesta este utilizat pentru tratamentul: modificarilor de la nivelul oaselor determinate de insuficienta renala (osteodistrofie) modificarilor de la nivelul glandelor paratiroide. Acestea sunt niste glande mici care se gasesc la nivelul gatului dumneavoastra. Ele produc o substanta numita hormon paratiroidian. Acesta modifica cantitatea de calciu din corpul dumneavostra. Aceste glande pot produce o cantitate prea mica de calciu in sangele dumneavoastra (hipoparatiroidie) deformarilor si subtierii oaselor din cauza unei cantitati insuficiente de calciu... [continuare]

Buna ziua, Poate un doctor sa-mi dea si mie un diagnostic informativ pentru rezultatele urmatoarelor analize? Analize 2009: 21.07.09 Rezultatul interpretarii analizelor InchideAnaliza a fost salvata Bilirubina totala Valoarea introdusa: 0.5 µmol/L (adult) Interval optim: 0 - 17.1 Bilirubina totala se incadreaza in intervalul considerat normal. Calciu ionic sau calciu ionizat (sange) Valoarea introdusa: 3.98 mg/dl ( mai mult de 16 ani) Interval optim: 3.82 - 4.82 Calciul ionic se incadreaza in intervalul considerat normal. Calciu seric Valoarea introdusa: 9.2 mg/dl ( 1-4 ani) Interval optim: - Datele introduse de dvs nu se incadreaza in informatiile noastre! Proteine totale (sange) Valoarea introdusa: 7.25 g/dl Interval optim: 6.6 - 8.7 Nivelul de proteine totale se incadreaza in intervalul considerat normal. Uree serica Valoarea introdusa: 17 mg/dL (Uree - 0-6 luni) Interval optim: - Datele introduse de dvs... [continuare]

Pagina 5 din 8 (227 rezultate)