Clickmed
programare rapida la medic

Alfacalcidol sandoz, capsule moi

Publicat la data de: 19 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Alfacalcidol sandoz, capsule moi

Ce este Alfacalcidol Sandoz si pentru ce se utilizeaza

Alfacalcidol Sandoz actioneaza prin cresterea cantitatii de vitamina D din corpul dumneavoastra. Acest fapt inseamna ca se vor mari, de asemenea, si concentratiile calciului si fosfatului din corpul dumneavoastra.

Alfacalcidol Sandoz este utilizat pentru tratamentul unor boli in care este nevoie de modificarea cantitatii de calciu din corpul dumneavoastra. Acesta este utilizat pentru tratamentul:

  • modificarilor de la nivelul oaselor determinate de insuficienta renala (osteodistrofie)
  • modificarilor de la nivelul glandelor paratiroide. Acestea sunt niste glande mici care se gasesc la nivelul gatului dumneavoastra. Ele produc o substanta numita hormon paratiroidian. Acesta modifica cantitatea de calciu din corpul dumneavostra. Aceste glande pot produce o cantitate prea mica de calciu in sangele dumneavoastra (hipoparatiroidie)
  • deformarilor si subtierii oaselor din cauza unei cantitati insuficiente de calciu (rahitism sau osteomalacie)

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Alfacalcidol Sandoz exact cum asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur.

Apasati pe partea stralucitoare a blisterului. Capsula va iesi prin partea printata a foliei.

Doze
Medicul dumneavoastra va va spune cate capsule sa luati, dumneavostra sau copilul dumneavostra.

Initial veti avea doua examinari saptamanale ale sangelui pentru a verifica concentratiile anumitor substante. Aceste teste verifica concentratia calciului, a unei enzime numita fosfataza alcalina sau a hormonului paratiroidian. Astfel medicul poate determina doza necesara pentru dumneavostra. Cand veti primi doza corecta pentru dumneavoastra nu va mai fi nevoie de efectuarea atat de frecventa a acestor teste sanguine.

Medicul dumneavoastra va poate modifica doza. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati mai multe sau mai putine capsule in functie de rezultatele obtinute. Puteti prezenta prea mult calciu sau fosfat in sange cand vi se administreaza acest medicament. Va rugam sa cititi pct.4.din acest prospect pentru a identifica orice semne care pot apare in aceasta situatie. Medicul dumneavoastra va va recomanda sa nu mai utilizati acest medicament. Va trebui sa faceti cateva teste de sange. Cand testele dumneavoastra de sange se normalizeaza puteti reincepe tratamentul cu acest medicament. Este important sa utilizati numai jumatate din doza administrata anterior.

Adulti
Doza uzuala initiala este de 1 microgram zilnic. Majoritatea pacientilor raspund la doze cuprinse intre 1 si 3 micrograme pe zi.

Majoritatea pacientilor utilizeaza intre 0,25 si 1 microgram zilnic, din momentul in care testele de sange arata ca medicamentul functioneaza.

Daca prezentati concentratii scazute ale calciului in sange, medicul dumneavoastra va poate prescrie intre 3 si 5 micrograme zilnic. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un alt medicament numit supliment de calciu, pe care sa il luati la fel ca si Alfacalcidol Sandoz. Acesta va va ajuta sa mentineti cantitatea de calciu din sange in limite normale.

Copii si adolescenti
Doza depinde de greutatea copilului (numita greutate corporala).

Copii cu greutatea mai mica de 20 kg
Doza initiala uzuala este de 0,05 micrograme/kg greutate corporala, zilnic.

Copii si adolescenti cu greutatea mai mare de 20 kg Doza initiala uzuala este de 1 microgram/kg, zilnic.

Daca luati mai mult decat trebuie din Alfacalcidol Sandoz
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Puteti avea nevoie sa intrerupeti administrarea acestui medicament.

Puteti avea prea mult calciu sau fosfat in sange. Va rugam sa cititi pct 4 din prospect pentru a identifica orice semn care va poate apare.

Daca uitati sa luati Alfacalcidol Sandoz
Daca ati uitat sa luati medicamentul, luati doza imediat ce va amintiti. Reveniti apoi la urmatoarea doza la timpul potrivit.

In cazul in care aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu luati Alfacalcidol Sandoz: daca sunteti alergic (hipersensibil) la alfacalcidol sau la oricare dintre celelalte componente ale Alfacalcidol Sandoz. (aflate la pct. Informatii suplimentare).

Daca stiti ca aveti o boala numita hipercalcemie. Aceasta inseamna ca aveti concentratia calciului din sange mare

Daca nu sunteti sigur ca oricare dintre cele de mai sus se aplica in cazul dumneavoastra, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Alfacalcidol Sandoz.

Aveti grija deosebita cand luati Alfacalcidol Sandoz

Inainte de a lua Alfacalcidol Sandoz spuneti medicului dumneavoastra

  • daca luati un alt fel de medicament numit glicozid cardiac, cum este digoxina. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata probleme ale inimii.
  • daca aveti probleme ale rinichilor. Aceasta se refera si la pietrele renale.

Puteti avea prea mult calciu sau fosfat in sangele dumneavoastra in cazul in care utilizati acest medicament. Va rugam sa cititi pct.4 din acest prospect pentru a putea detecta orice semn care poate sa va apara in aceste situatii. Poate fi nevoie ca medicul dumneavoastra sa modifice doza.

Pe parcursul tratamentului cu Alfacalcidol Sandoz medicul dumneavoastra va va efectua periodic teste ale sangelui pentru a determina concentratia plasmatica a calciului si a fosfatului pe parcursul tratamentului.

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie alt medicament numit agent de legare a fosfatului care trebuie luat la fel ca si Alfacalcidol Sandoz. Acesta va mentine cantitatea corecta de fosfat in sangele dumneavoastra.

Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv din cele eliberate fara prescriptie medicala.

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati oricare dintre urmatoarele medicamente:

  • anticonvulsivante: pentru epilepsie sau convulsii. Puteti avea nevoie de o doza mai mare de Alfacalcidol Sandoz
  • barbiturice: pentru epilepsie. Puteti avea nevoie de o doza mai mare de Alfacalcidol Sandoz
  • glicozide cardiace, cum este digoxina: pentru probleme ale inimii. Puteti avea prea mult calciu in sange. Aceasta poate determina un ritm anormal al inimii.
  • colestiramina: pentru scaderea concentratiei de colesterol sau pentru a trata diferite forme de diaree sau mancarime. Este posibil ca medicamentul Alfacalcidol Sandoz sa nu ajunga in sangele dumneavoastra, ca de obicei
  • diuretice tiazidice, numite de obicei medicamente care elimina apa: pentru a creste cantitatea de apa (urina) produsa de corpul dumneavoastra. Puteti avea prea mult calciu in sange
  • medicamente care contin magneziu impotriva aciditatii gastrice (numite antiacide) si laxative care contin magneziu: Puteti avea prea mult magneziu in sange.
  • calciu sau preparate care contin calciu. Puteti avea prea mult calciu in sange.
  • orice alte preparate care contin vitamina D sau analogii sai. Efectele acestora pot fi cumulative si puteti avea prea mult calciu in sange.

Utilizarea Alfacalcidol Sandoz cu alimente si bauturi
Puteti utiliza comprimatele cu sau fara mancare.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua Alfacalcidol Sandoz:

  • daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida
  • daca alaptati

Adresati-va medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timp ce utilizati acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In mod obisnuit medicamentul dumneavoastra poate avea un efect redus asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Verificati cu medicul dumneavoastra daca prezentati orice efect advers care va poate impiedica sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Acest medicament contine sorbitol. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Alfacalcidol Sandoz 0,5 μg capsule moi contine de rosu Allura AC. Acesta se foloseste pentru producerea capsulelor si poate determina reactii alergice. Va rugam sa cititi pct 4 din acest prospect pentru a va da seama daca va apar semne care sa indice asemenea reactii alergice.

Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca sunteti ingrijorat referitor la oricare dintre componentele acestui medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Alfacalcidol Sandoz poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.

Reactii adverse importante la care trebuie sa fiti atent

Trebuie sa va adresati imediat medicului daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome.

Puteti avea o reactie alergica daca:

  • Respirati cu dificultate
  • Vi se umfla fata sau gatul
  • Prezentati o eruptie tranzitorie severa la nivelul pielii

Rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)

Urmatoarele semne care se pot datora unei cantitati prea mari de calciu sau fosfat la nivelul sangelui:

Alte reactii adverse posibile

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
Probleme la nivelul pielii

  • Eruptie tranzitorie la nivelul pielii
  • Urticarie
  • Mancarime

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
Probleme la nivelul rinichilor

  • Urinare mai rara
  • Umflare a oricarei parti din corpul dumneavostra
  • Febra cu durere

Acestea sunt semne care pot fi probleme aparute la nivelul rinichilor dumneavoastra. Se pot forma pietre la nivelul rinichilor. Pietrele renale pot determina un o durere ascutita intr-o parte a spatelui dumneavoastra.

Reactiile adverse posibile descrise la acest capitol pot afecta probabil aproximativ 1 din 10000 de utilizatori. Majoritatea pacientilor pot prezenta probleme la nivelul pielii sau prea mult calciu in sange.

Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Alfacalcidol Sandoz

A nu se lasa la indemana copiilor.

A nu se pastra la temperaturi mai mari de 30 grade C. Nu utilizati dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Medicamentul nu se arunca pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa este alfacalcidol.

Alfacalcidol Sandoz 0,25 Mg capsule moi: fiecare capsula moale contine alfacalcidol 0,25 Mg.
Alfacalcidol Sandoz 0,5 Mg capsule moi: fiecare capsula moale contine alfacalcidol 0,5 Mg.
Celelalte componente sunt:

Alfacalcidol Sandoz 0,25 Mg capsule moi: trigliceride cu lant mediu, butilhidroxianisol (E 320), butilhidroxitoluen (E 321), gelatina, sorbitol, lichid (necristalizant), glicerol, dioxid de titan (E 171) Alfacalcidol Sandoz 0,5 Mg capsule moi: trigliceride cu lant mediu, butilhidroxianisol (E 320), butilhidroxitoluen (E 321), gelatina, sorbitol, lichid (necristalizant), glicerol, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), rosu Allura AC (E 129), albastru stralucitor

Ambalaj
Alfacalcidol Sandoz 0,25 Mg capsule moi: capsule moi ovale, opace, de culoare alba, din gelatina.
Alfacalcidol Sandoz 0,5 Mg capsule moi: capsule moi ovale, opace, de culoare rosie, din gelatina

Alfacalcidol Sandoz este disponibil in blistere a cate 20, 30, 50, 60, 90 sau 100 capsule. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Producator
SALUTAS Pharma GmbH Otto-von-Guericke-Allee 1 D-39179 Barleben Germania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Cloralhidrat

    Descriere Cloralhidratul a fost descoperit in 1832 de Justus von Liebig prin clorurarea etanolului si introdus in 1869. In 1910 a fost descris ca fiind cel mai periculos dintre toate hipnoticele cunoscute in acel moment. Este folosit in tratamentul insomniei, pe...citeste mai mult

  • Cercul vicios al stresului

    Stresul este de fapt modul organismului nostru de a raspunde unei amenintari. Sistemul nervos raspunde in consecinta, eliberand hormonii de stres, inclusiv adrenalina si cortizolul, care mentin la randul lor starea de urgenta. In paralel, apar si manifestarile...citeste mai mult

  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter