otet
Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Matreata Matreata este caracterizata prin prezenta scuamelor albicioase, uleioase sau uscate la nivelul scalpului sau pe par. Denumirea medicala a matretii este dermatita seboreica. Principala cauza a aparitiei matretii se considera a fi irigarea insuficienta cu sange a pielii de la nivelul scalpului, care conduce la un deficit de albumine, pielea devine uscata si astfel apare matreata. Cauzele secundare: unele produse cosmetice, stresul, afectiuni dermatologice, dieta dezechilibrata si igiena necorespunzatoare. Tipuri de matreata 1. Matreata uscata Cauze - proasta circulatie sanguina; - dereglari glandulare; - emotii puternice. Metode de tratament - Tratamentul cu henna; - Folosirea unui sampon pe baza de plante; - Folosirea unei lotiuni antiseptice; - Tratament cu ulei caldut - se incalzeste uleiul de masline sau de ricin, se aplica pe par si scalp, se acopera si se lasa sa actioneze timp de 2 ore, dupa care se spala cu un sampon normal. Daca matreata si mancarimea sunt... [continuare]
Muscaturile de animale si intepaturile de insecte
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Plagi muscate Plagile muscate pot fi produse de catre animale domestice, salbatice sau chiar de catre om. Acestea sunt de la bun inceput plagi contaminate, iar acest mecanism se realizeaza prin introducerea in organism odata cu saliva animalului, a unor germeni ce pot genera chiar boli infectioase grave (turbare - rabie, febra zgarieturii, spirochetoza ictero-hemoragica, febra muscaturii de sobolan, hepatita B, tetanosul etc). Pe langa aceste boli, apare si riscul infectarii plagilor, risc de fracturi (daca muscaturile au fost cauzate de mamifere mari) chiar si riscul de cicatrici sau sechelele estetice. Gravitatea bolii depinde de tipul de animal, de bolile caracteristice pe care le pot transmite: - muscatura de liliac, viezure si vulpe produce boli foarte grave - muscatura de caini si pisici comunitare produce boli de gravitate medie (virusul rabic, germeni microbieni de tip Salmonella, Pasteurella, Pasteureloza, Leptospira, toxocaroza, toxoplasmoza... [continuare]
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat)
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Enurezisul nocturn reprezinta urinarea incontrolabila ce apare in timpul somnului copilului. Udarea accidentala a hainelor sau asternuturilor este comuna in cazul copiilor mai mici de 4 ani si este, de obicei, o etapa normala in dezvoltarea controlului asupra vezicii urinare. Copiii invata cum sa-si controleze vezica intr-un ritm diferit, dar cei mai multi sunt capabili sa nu se mai ude in timpul noptii pe la varsta de 5 sau 6 ani. In general, enurezisul nocturn e definit ca urinarea involuntara nocturna de 1-2 ori pe saptamana pe o perioada de cel putin 3 luni, la un copil de 5 ani sau mai mare. Enurezisul nocturn primar este urinatul involuntar nocturn ce apare la un copil mai mare de 5-6 ani, care nu a fost niciodata capabil sa ramana o perioada mai lunga de timp fara aceste probleme. Spre deosebire de acesta, enurezisul nocturn secundar apare la copiii care au fost anterior in stare sa se abtina sa mai scape urina in timpul somnului, pentru o... [continuare]
Generalitati Vara este cu adevarat cel mai frumos anotimp cand aveti o silueta de invidiat, cu toate ca va rasfatati culinar iar numarul de calorii consumate nu este tocmai mic. Pentru ca problema kilogramelor in plus sa nu va afecteze va prezentam o lista a alimentelor de sezon care pot conduce la o crestere considerabila in greutate, impreuna cu alternativele sanatoase, dar la fel de delicioase ale acestora. Cafea cu gheata O cafea rece poate fi modul perfect de a va racori intr-o dimineata de vara. Insa, stiati ca aceasta bautura poate contine un numar de calorii asemanator cu cel al unei mese de pranz? De exemplu, o cafea mare de la fast-food sau de la cafenea contine pana la 860 de calorii, adica jumatate din numarul de calorii pe care le puteti consuma pe parcursul unei zile. Solutia: cafea simpla cu gheata. Chiar daca adaugati putin zahar sau frisca nu va contine un numar mare de calorii! Hot -dog Hot-dog-ul si carnatii sunt preparati din carne prelucrata, care... [continuare]
Remedii naturiste pentru mirosul neplacut al corpului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul transpiratiei este de a regla temperatura corpului. Transpiratia excesiva poarta denumirea de hiperhidroza, fapt care determina aparitia mirosului neplacut al corpului. Practic, nu transpiratia are un miros neplacut, ci bacteriile care se acumuleaza pe suprafata pielii. Mirosul neplacut al corpului este asociat cu cel al substantelor degajate de glandele sudoripare. Acestea sunt responsabile de eliminarea toxinelor din organism sub forma transpiratiei. Folosirea deodorantelor nu face altceva decat sa amplifice mirosul substantelor toxice; in plus, deoarece contin metale grele, precum aluminiul, acestea dauneaza sanatatii organismului. Cauze Cauzele transpiratiei si mirosului neplacut al corpului: - orice boala prelungita sau cronica; - consumul anumitor alimente si bauturi; - [continuare]
Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu succes. Semne si simptome Orice persoana sufera de arsuri stomacale sau aciditate gastrica la un moment dat. In unele cazuri, aceastea se manifesta sub forma unei reactii usoare, dar in altele pot fi destul de severe si pot fi insotite de dureri de cap, migrene severe si chiar varsaturi. Aciditatea gastrica prezenta in mod constant poate afecta sistemul digestiv intr-un mod destul de grav si se poate solda inclusiv chiar si cu aparitia ulcerului sau deteriorarea mucoasei stomacale. Stilul de viata al unei persoane si obiceiurile alimentare influenteaza aparitia arsurilor stomacale. Modificari ale acestora pot fi utile in reducerea frecventei manifestarilor si chiar pentru tratarea acestora. Aveti... [continuare]
Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]
Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cartea publicata de Mireille Giuliano, "Frantuzoaicele nu se ingrasa", a fost considerata in scurt timp un succes, atunci cand a fost publicata, in 2004. Premisa ei este ca femeile din Franta mananca suficient, dar nu se ingrasa intrucat mentin controlul portiilor consumate si fac exercitii fizice. Francezii nu sunt singurii care au obiceiuri alimentare sanatoase. Multe culturi au diferite stiluri de viata datorita carora oamenii isi mentin greutatea. Secrete Incercati preparatele thailandeze Bucataria thailandeza poate fi considerata una in care se gatesc multe mancaruri condimentate si poate contribui la pierderea kilogramelor in exces. Cand o persoana consuma alimente picante, va manca mai putin, va bea mai multa apa si va interveni mai repede senzatia de satietate, considera expertii. Brazilienii savureaza orezul si fasolea Brazilienii mananca orez si fasole la aproape fiecare masa. Aceste alimente furnizeaza o multime de fibre si satura mai usor o... [continuare]
Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]
Metode eficiente de a trata sughitul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cine nu s-a confruntat oare cu cel putin 2 - 3 atacuri de sughit? Adesea benigne si autolimitante, sughiturile sunt mai degraba enervante decat periculoase. Dispar de la sine in cateva minute, la fel de brusc precum au aparut si nimeni nu poate preciza care este riscul de recurenta. Deoarece fiecare individ este unic, pana si sughitul are caracteristici diferite. Durata unui atac variaza de la cateva minute la cateva ore, insa exista si cazurile mai putin fericite in care sughitul dureaza zile, saptamani sau chiar ani. Exista chiar si recorduri in ceea ce priveste durata sughitului, un barbat din Statele Unite sughitand timp de 68 de ani. Frecventa sughitului variaza si ea, de la 4 la 60 de sughituri pe minut, iar intensitatea zgomotului este si ea diferita pentru fiecare dintre noi. Specialistii considera ca fiecare sughitam cam la fel de fiecare data, adica atacul se va incheia dupa ce un anumit numar de sughituri a fost realizat. Sughitul se... [continuare]
Generalitati Dieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan. Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi. Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen. Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine. Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala. Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale. Faza de atac Prima faza,... [continuare]
6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand vantul rece al iernii isi face simtita prezenta, multi dintre noi prefera sa hiberneze decat sa ramana activi. Majoritatea abandoneaza programarile la sala de fitness pe motivul temperaturilor scazute de afara sau renunta la programele de exercitii de acasa in favoarea unei bai prelungite; iarna si in zilele reci in general, simtim nevoia de a servi mese mai bogate, considerand ca astfel ne intarim sistemul imunitar. Iata cateva sfaturi sanatoase care va pot ajuta sa va mentineti sau chiar remodela silueta in anotimpul rece: Serviti 5 mese mici pe zi Dupa varsta de 20 de ani, rata de ardere a metabolismului scade cu 10% dupa fiecare deceniu, motiv pentru care desi nu se schimba programul de alimentatie sau dieta zilnica, se observa cresteri in greutate fata de perioada pubertatii. Acest proces de declin al metabolismului poate fi inversat prin adoptarea unui regim alimentar care sa presupuna servirea a 5 portii mici de mancare pe zi in defavoarea... [continuare]
Generalitati Alterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie). De asemenea, se refera la prezenta unui gust metalic, asemanator cu cel al medicamentelor. Modificarile de gust pot sa apara ca o consecinta a afectiunilor bucale sau chiar cancer. Gustul alterat poate avea un rol important in nutritia unui pacient care are cancer. Pacientii care manifesta aceasta afectiune pot evita anumite alimente, isi pot pierde apetitul (anorexie) si pot scade in greutate. Probleme de alimentatie se pot instala si atunci cand o persoana sufera de xerostomie (gura uscata) sau are o infectie bucala (afte, de exemplu). Cauze Oamenii au capacitatea de a simti gustul amar, sarat, acru, dulce si aromat prin intermediul papilelor gustative. Acestea sunt localizate pe limba, in partea din spate a cerului gurii si la nivelul... [continuare]
Menopauza si vezica urinara hiperactiva
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Atunci cand o persoana urmareste unde anume este cea mai apropiata toaleta si care este cel mai scurt drum catre aceasta sau cand imediat dupa ce consuma un pahar de ceai apare nevoia de mictiune, probabil ca sufera de vezica urinara hiperactiva. Pentru orice femeie cu varsta cuprinsa intre 40-55 de ani, aflata in perioada menopauzei, vezica urinara hiperactiva poate reprezenta o problema. Care este legatura dintre vezica urinara hiperactiva si menopauza? In timpul perimenopauzei si a menopauzei, nivelul de estrogen care mentine sanatatea tesuturilor vezicii urinare si ale uretrei sanatoase, incepe sa se diminueze semnificativ. La inceput se va observa uscaciunea vaginala si sensibilitatea din timpul actului sexual: atat tesuturile peretilor vaginali incep sa se subtieze si sa devina uscate cat si tesuturile care acopera vezica urinara. Atunci cand se intampla acest lucru, vezica devine mai sensibila la iritanti. Mai mult, lipsa estrogenului poate afecta... [continuare]
Generalitati Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa zilnic). Rosiile si ardeii Legumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopen etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus. Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei - alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic; - pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile); - folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si... [continuare]
Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]
Generalitati Stranutul nu este intotdeauna un simptom de raceala. Uneori este o reactie alergica la ceva din aer. Expertii estimeaza ca 35 de milioane de americani sufera de simptome ale tractului respirator superior care sunt de fapt reactii la diverse polenuri din aer. Alergia la polen, denumita frecvent „febra fanului”, este una dintre cele mai frecvente boli cronice. Oriunde in lume, praful din aer produce cele mai frecvente probleme persoanelor cu alergii. Simptomele respiratorii de astm, care afecteaza foarte multe persoane, sunt cel mai frecvent provocate de alergenii din aer (substante care produc reactii alergice). Despre alergii Ce este o alergie? Alergia este o reactie imunologica specifica la o substanta inofensiva in mod obisnuit, o substanta care nu deranjeaza majoritatea persoanelor. Persoanele care au alergii sunt sensibile la mai mult de o substanta. Tipurile de alergeni care produc reactii alergice includ polenurile, particulele de praf, sporii de pamant,... [continuare]
Generalitati Pentru majoritatea oamenilor, cuvantul „dieta” se refera la restrictii alimentare, la mancaruri fara gust si chiar infometare. Iar adeptii ideii de frumusete si ingrijire imping acest tip de dieta pana la extreme. Insa, nu intotdeuna sunt necesare toate aceste sacrificii, deoarece exista si diete gustoase, echilibrate si sarace in calorii, care permit unei persoane sa scape repede de kilogramele in plus fara sa lesine de foame. In continuare va fi prezentata dieta cu mere in mai multe optiuni. Dieta poate fi folosita fara alte alimente pentru 1-2 zile pe saptamana, de dorit in mod regulat timp de trei luni. Aceasta abordare a dietei permite persoanei sa piarda kilograme si sa isi regleze metabolismul. Includerea merelor in dieta zilnica presupune o cale care permite combinarea gustului placut al merelor si beneficiile pierderii in greutate. Dieta cu mere se refera la o varietate de monodiete. Mono-dietele se bazeaza pe consulmul unui... [continuare]
Ce este foliculita? Foliculita este infectia foliculului pilos. Are de obicei etiologie stafilococica (in principal stafilococul auriu), care devine patogen sub actiunea favorizanta a traumatismelor ce realizeaza solutii de continuitate (porti de patrundere a germenului de pe suprafata tegumentelor in profunzimea structurilor organismului). Foliculita poate sa apara in general pe orice zona piloasa, insa localizarile predilecte sunt: fata, scalp, regiunea pubiana, membre (unde frecarea mecanica dintre haine si tegument este maxima). Cauze Cel mai frecvent, foliculita este determinata de microbacterii, in special de cele apartinand genului Staphylococcus. Nu sunt insa rare nici situatiile in care agentul patogen este o ciuperca (fung) - astfel de etiologii sunt mai frecvente in cazul pacientilor imunodeprimati (cu sistem imun incapabil sa lupte impotriva acestor agresori). Imunodepresia apare in cadrul unor boli cronice consumptive sau poate fi cauzata de urmarea... [continuare]
Simptome Infectia foliculului pilos trece prin mai multe stadii evolutive, fiecaruia corespunzandu-i o paleta larga de semne si simptome. Initial, foliculita se prezinta ca o zona hiperemica (rosiatica), dureroasa (sau cel putin, sensibila la palpare), centrata de un fir de par sau localizata langa un folicul. Treptat, se transforma intr-o pustula continand puroi. Aparitia puroiului se acompaniaza de prurit (de intensitate moderata). Colectia purulenta prezinta de obicei un edem impresionant supraiacent, ceea ce o face sa proemine si mai mult la nivelul tegumentului. Urmatoarea faza a evolutiei este marcata de fistulizarea flictenei - materialul eliminat poate fi franc purulent sau sangvinolent. De obicei se elimina si firul de par. Dupa fistulizare, rana se cicatrizeaza, definitivandu-se astfel procesul de vindecare locala. Flictenele ce apar in cadrul unei foliculite profunde se caracterizeaza prin dimensiuni mai mari, dureri locale intense, persistenta indelungata... [continuare]
Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]
Poftele alimentare si nevoile organismului
Autor: SfatulMedicului
Poftele alimentare nu au nicio legatura cu vointa umana! In majoritatea cazurilor, dorinta de a consuma un anumit aliment nu apare ca urmare a unei tulburari de alimentatie (anorexie, bulimie, obezitate), ci in urma unui dezechilibru hormonal cauzat de adoptarea unui regim alimentar necorespunzator. De asemenea, acestea se manifesta si in momentul in care glanda suprarenala nu mai functioneaza corespunzator - "oboseala suprarenala". In consecinta, manifestarea poftelor alimentare semnaleaza prezenta unui deficit de vitamine si minerale in organism. De exemplu, cand organismul este epuizat nivelul de zahar si/sau serotonina este redus, astfel se declanseaza pofta de dulciuri sau de carbohidrati. Potrivit ultimelor studii realizare in domeniu, un alt factor care declanseaza dorinta de a consuma un anumit aliment este imaginatia. Astfel, acest proces intelectual cognitiv numit imaginatie stimuleaza pofta unui aliment prin asocierea lui cu un eveniment placut, o perioada... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter