Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

necesarul caloric

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor

Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor

Actualizat la data de: 17 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor asigura dezvoltarea optima a copiilor in primul an de viata, asigurand tot complexul de nutrienti necesar in aceasta perioada importanta de crestere. Medicii recomanda suplimentul de lapte la bebelusi in conditiile lactatiei insuficiente, pana la varsta de 6 luni, de cand se incepe diversificarea alimentatiei. Nutrientii de care au nevoie bebelusii In primul an de viata, copiii isi tripleaza greutatea de la nastere, iar pentru a se dezvolta in acesti parametri, au nevoie de mai multi nutrienti de calitate decat in orice alta perioada a vietii. Laptele matern acopera nevoile nutritionale ale bebelusilor in primele 6 luni de viata, insa atunci cand lactatia este insuficienta sau copilul nu poate fi hranit la san, se impune suplimentarea hranei cu ajutorul formulelor speciale de lapte praf. Cei mai importanti nutrienti de care au nevoie bebelusii pana la diversificarea hranei sunt - Calciul. Ajuta la... [continuare]

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

5 nutrienti importanti care v-ar putea lipsi din dieta

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor. Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA, deficientele nutritionale conduc in cele din urma la un risc considerabil crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, afectiunilor osoase etc. Carentele in nutrienti pot fi prevenite prin evitarea produselor procesate industrial, pline de zaharuri si cereale rafinate, care contin un numar mare de calorii si au o valoare nutritiva scazuta. Nutrienti de baza pentru o alimentatie sanatoasa Macronutrientii, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, nu sunt la fel de importanti precum micronutrientii in cadrul unui regim alimentar sanatos. Acestia din urma sunt vitaminele si mineralele care vin deseori intr-un aport insuficient in dieta epocii hranei nesanatoase. Astfel, daca urmati un regim alimentar... [continuare]

Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer

Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pacientii care sufera de cancer au nevoie de o alimentatie speciala, care sa respecte o serie de sfaturi de nutritie adaptate nevoilor organismului cu resurse tot mai putine de regenerare. Alimentatia este cu atat mai importanta pentru persoanele cu acest diagnostic, cu cat boala si tratamentele specifice (chimioterapia, radioterapia etc.) afecteaza apetitul alimentar si sanatatea sistemului digestiv. Fara un aport bogat de calorii si proteine pe care corpul sa le foloseasca in procesul regenerarii celulelor sanatoase, sansele de recuperare sunt foarte mici. Importanta alimentatiei in lupta impotriva cancerului Tratamentele destinate tratarii diverselor tipuri de cancer, precum chimioterapia, radioterapia sau interventiile chirurgicale, au drept scop inhibarea raspandirii celulelor canceroase si eliminarea lor completa. In tot acest demers, nu doar celulele bolnave sunt atacate, ci si o parte din cele sanatoase. Prin urmare, nutritia inadecvata poate... [continuare]

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]

Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase

Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase

Actualizat la data de: 21 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza. Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii. Ingrediente pentru retete de Paste sanatoase Retetele de Paste pot fi cu usurinta reinventate, astfel incat sa pastreze gustul apetisant pentru care sunt indragite si sa scape in acelasi timp de caloriile suplimentare. Cateva ajustari in modul de preparare a bunatatilor de sarbatoare sunt suficiente pentru eliminarea riscului de ingrasare. In linii mari, este bine sa respectati urmatorii pasi prin care meniul de Paste poate deveni mult mai dietetic - Inlocuiti toate lactatele integrale cu variantele lor degresate. - Folositi doar albusurile de ou... [continuare]

Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati

Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe condimente si ierburi aromatice mai putin familiare celor care respecta retetele traditionale romanesti merita sa fie incercate, atat pentru aroma lor speciala, cat si pentru proprietatile benefice pentru organism pe care le detin. Acestea permit, totodata, inlocuirea cantitatilor mari de sare sau zahar din preparate, oferind un plus de gust, fara sa puna sanatatea in pericol. Gatiti cu condimente si ierburi aromatice noi, pentru o experienta noua in bucatarie si mai putine calorii in fiecare farfurie! Ierburi aromatice si condimente sanatoase Mancarea poate fi gustoasa si fara sare, ulei si zahar utilizate in cantitati generoase. Secretul sta in gustul special oferit de numeroase ierburi aromatice si condimente folosite de alte popoare in bucataria lor traditionala. Rozmarinul Rozmarinul este o iarba aromatica cu aroma proaspata, asemanatoare pinului, care condimenteaza excelent carnea de pui, miel, porc sau somon. Versatilitatea rozmarinului este... [continuare]

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Actualizat la data de: 23 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Actualizat la data de: 25 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]

Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume

Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai folosite condimente din lume imbunatatesc gustul preparatelor culinare, insa va pot sabota in secret silueta, daca nu le cunoasteti exact ingredientele. Acestea pot furniza calorii suplimentare, al caror numar ajunge sa fie subestimat de cei mai multi consumatori. In general, condimentele nu au, individual, o valoare nutritiva ridicata. In schimb, ajuta alimentele deja dense in nutrienti sa fie mai aromate, dar si mai calorice. Compozitia condimentelor populare Atentie la unele sosuri si arome care pot cauza dureri de cap sau sindromul de colon iritabil! Condimentele care contin gluten sunt periculoase pentru pacientii cu boala celiaca sau alergici la aceasta proteina. Analizati cu atentie ingredientele condimentelor pe care le consumati de obicei si nu neglijati nici aportul lor caloric, in unele cazuri semnificativ. Mustar Iute sau dulce, maroniu sau galben, mustarul este un condiment intens aromat, sarac in calorii si recomandat in... [continuare]

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]

Motive pentru care este recomandat sa consumati capsuni

Motive pentru care este recomandat sa consumati capsuni

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de capsuni Daca nu sunteti amatori ai capsunilor, ar trebui sa deveniti. Nu doar ca sunt suculente, estivale si delicioase, ci reprezinta un aliment remarcabil din toate punctele de vedere. Pline de elemente nutritive, de fibre si de antioxidanti (cum ar fi vitamina C), capsunile ofera o gama larga de avantaje pentru sanatate care ar putea sa va surprinda. Aceste alimente mici rosii protejeaza ochii, favorizeaza digestia si regleaza tensiunea arteriala. Putin calorice, pot fi consumate fara moderatie. Iata cele mai bune motive pentru care ar trebui ca aceste fructe sa se regaseasca din ce in ce mai des in meniul dumneavoastra: Intaresc imunitatea Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, asigura medicii nutritionisti. Majoritatea mamiferelor – exceptand oamenii – au capacitatea de a produce in mod natural vitamina C; iata de ce este important sa consumati diferite alimente care o contin. O portie de capsuni acopera 51,5 mg de vitamina C si... [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Mit si realitate despre uleiul de peste

Publicat la data de: 27 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei

Actualizat la data de: 07 Iulie 2016

Autor: SfatulMedicului

Micul dejun este considerat masa cea mai importanta a zilei, pentru ca trebuie sa iti asigure energia necesara pentru intreaga zi. Acesta este principala rezerva de minerale, vitamine si nutrienti de care ai nevoie pe tot parcursul zilei, astfel incat sa nu te simti lipsit de vlaga si energie. Iar beneficiile pe care le aduce micul dejun asupra sanatatii nu se opresc aici. Momentul ideal pentru a lua micul dejun este la cel putin 30 de minute de la trezire, pentru ca organismul este pregatit sa absoarba vitaminele si mineralele continute in alimentele servite la masa de dimineata. Alimente ideale cu care sa iti incepi ziua Este importanta nu numai ora la care iei aceasta masa, ci si ceea ce mananci, astfel incat organismului tau sa nu ii lipseasca nimic. Indicat este sa ai un mic dejun cat mai variat. Acesta poate sa contina cereale integrale, pentru ca sunt o sursa ideala de vitamine, acizi grasi omega-3, acid folic, fibre, potasiu si magneziu. Un iaurt este mereu indicat,... [continuare]

Adevarul despre indulcitorii artificiali: te ajuta sa slabesti sau iti afecteaza sanatatea?

Adevarul despre indulcitorii artificiali: te ajuta sa slabesti sau iti afecteaza sanatatea?

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Cand te hotarasti sa tii o dieta de slabire, este bine sa consulti medicul nutritionist si sa nu mananci fara indrumare, alegand din rafturile hipermarketului alimente dietetice si bauturi cu indulcitori artificiali. Este drept ca acestea contin mai putine calorii, insa efectul lor pe termen lung asupra organismului nu este unul benefic. Expertii au descoperit ca indulcitorii artificiali cresc apetitul, conducand in final spre efectul opus: in loc sa slabesti, te vei ingrasa mai mult. Ce sunt indulcitorii artificiali? Indulcitorii artificiali sunt substante chimice care asigura alimentelor un gust dulce, fara a genera un numar mare de calorii. Ei sunt folositi pe scara larga in industria alimentara, pentru a intampina nevoia acelor consumatori preocupati de mentinerea greutatii corporale. Totodata, indulcitorii sunt utilizati de catre persoanele bolnave de [continuare]

Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos

Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos

Actualizat la data de: 05 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, deoarece iti da energia necesara desfasurarii activitatilor obisnuite, pana spre jumatatea zilei. Micul dejun trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi sanatoase si glucide. Saritul peste micul dejun iti incetineste metabolismul si te face sa te simti lipsit de vlaga si demotivat. Cand esti pe fuga dimineata si nu ai timp sa-ti prepari un mic dejun pe cinste, poti sa alegi unul dintre meniurile prezentate mai jos. Sunt foarte usor si rapid de preparat si bogate in nutrienti. Iaurt cu fulgi de ovaz, seminte crude de dovlec si stafide Iaurtul este considerat un aliment minune, care contribuie la longevitatea organismului. El iti ofera o doza optima de calciu, grasimi benefice si glucide. Adauga in iaurt doua, trei linguri de fulgi de ovaz marunti, acestia contin foarte multe proteine. Consumul de ovaz este indicat in special celor care obisnuiesc sa mearga la sala. Pentru un aport marit de antioxidanti,... [continuare]

Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate

Ce sa nu mananci niciodata seara ca sa te odihnesti si sa eviti problemele de sanatate

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru un somn linistit si o silueta de vis, trebuie sa ai grija ce mananci la cina. Masa de seara trebuie sa fie bogata in proteine si saraca in calorii provenite din grasimi saturate si carbohidrati. Totodata, preparatele pe care le servesti la cina trebuie sa se digere usor. In caz contrar, risti sa ai probleme cu stomacul pe timpul noptii si chiar sa fie nevoie sa faci o vizita la spital. Spune NU prajelilor, pastelor, orezului si dulciurilor Cartofii, pastele integrale si orezul fac parte din categoria alimentelor esentiale si nu trebuie excluse din dieta. Preparate corespunzator si consumate in cantitati modeste la masa de pranz, aceste produse bogate in amidon dau energia necesara corpului pe durata orelor solicitante ale dupa-amiezii. Insa nu trebuie sa mananci cartofi sau pilaf seara deoarece ingrasa. Carbohidratii pe care ii contin nu sunt altceva decat glucide cu ardere lenta, care se metabolizeaza dupa ce organismul a as [continuare]

Dieta in functie de varsta

Dieta in functie de varsta

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul uman se modifica odata cu inaintarea in varsta, iar metabolismul devine din ce in ce mai lenes, altfel spus la 40 de ani nu se poate slabi la fel de usor ca la 20 de ani. De aceea, specialistii sustin ca dietele trebuie adaptate in functie de schimbarile care au loc in organism. O dieta sanatoasa inseamna un aport mai mare de proteine si nu mai mult de 1.800 de calorii zilnic. Intre 20 si 30 de ani La aceasta varsta, kilogramele in plus nu reprezinta o corvoada, intrucat majoritatea femeilor pot slabi la fel de usor precum s-au ingrasat. Este insa necesar sa se respecte anumite reguli esentiale care sa asigure un echilibru intre modul de viata si stilul alimentar. Astfel, este bine sa se manance de trei ori pe zi, iar alimentatia sa fie bogata in fructe si legume. Bauturile carbogazoase este bine sa fie inlocuite cu apa plata sau sucuri naturale. Dulciurile pot fi consumate, dar nu in exces si pot fi inlocuite cu nuci crude, migdale sau fructe. Micul... [continuare]

Diferentele dintre foamea fizica si cea emotionala

Diferentele dintre foamea fizica si cea emotionala

Actualizat la data de: 16 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este cunoscut faptul ca anumite emotii sau stari sufletesti precum stresul, tristetea, singuratatea, anxietatea sau melancolia pot determina o persoana sa manance pe fond nervos. In mod normal, omul mananca pentru a-si satisface senzatia de foame si pentru a furniza corpului energia si nutrientii necesari pentru optima functionare a organismului. Aceste doua tipuri de foame trebuie diferentiate si intelese, astfel incat foamea emotionala excesiva sa poata fi oprita, mai ales cand duce la acumularea unor kilograme nedorite. Nu este rau sa ne bucuram de alimentele dulci dupa o zi grea la birou sau atunci cand ne simtim tristi, stresati sau suparati. Totul este sa ne rezumam la un singur desert, nu sa exageram cu dulciurile asa cum ”dicteaza” foamea emotionala. Altfel spus, un om trebuie sa faca diferenta intre mancatul fizic si mancatul ca principal mecanism care ajuta individul sa-si gestioneze emotiile negative. Orice persoana trebuie sa constientizeze ca... [continuare]

Beneficiile consumului de capsuni

Beneficiile consumului de capsuni

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capsunile sunt foarte gustoase si au putine calorii. Astfel, cura de capsuni are rolul de a ne mentine sanatosi si, mai mult decat atat, consumul acestora nu ingrasa. Aproximativ 150 de grame de capsuni contin doar 50 de calorii. Pretioasele proprietati ale capsunilor Bogate in vitamine . Acestea au o multime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, contin si acid folic, fier, calciu, magneziu si fibre, care ajuta in procesul de digestie. Mai mult, problemele legate de constipatie pot fi inlaturate printr-un consum de capsuni. Contribuie la arderea grasimilor. Capsunile contin o substanta numita antocianina, responsabila de stimularea arderii depunerilor de grasime. In plus, au foarte putine calorii, asa ca nu contribuie la acumularea de kilograme. Imbunatatesc sanatatea ochilor. Antioxidantii din capsuni pot ajuta la prevenirea cataractei, o afectiune care, in stadii evoluate, poate cauza orbire. De asemenea, fiind bogate in vitamina C, acestea au rolul... [continuare]

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii

Actualizat la data de: 13 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate

Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentarea calciului in dieta nu este benefica doar pentru sanatatea oaselor si a danturii, ci ar putea contribui si la scaderea in greutate. Necesar pentru contractia vasculara si vasodilatatie, calciul contribuie si la functionarea normala a muschilor, transmisiilor nervoase, semnalelor intracelulare si secretiei de hormoni. Cercetarile din ultimii ani au descoperit ca mineralul regasit in abundenta in organismul uman ar putea contribui si la reglarea ponderala. Rolul calciului in scaderea in greutate Oamenii de stiinta au obtinut date promitatoare in privinta efectelor benefice ale calciului in pierderea in greutate si mentinerea aspectului estetic al corpului. De pilda, un studiu de specialitate a comparat o dieta hipocalorica ce nu include surse de calciu, cu o dieta saraca in calorii, dar care include cateva portii de lactate (surse externe importante ale calciului). Rezultatele au aratat ca dieta ce permite consumul de lactate s-a dovedit a fi... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent

Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]

Comunitate medicala

Cadere par (slabit)

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna ziua! Am 17 ani,baiat si am slabit prin infometare (300 calorii / zi era limita mea) din aprilie pana in iunie de la 98 kilograme la 73. Datorita sfaturilor parintilor, am hotarat ca greutatea mea sa ramana undeva la 80 kilograme. Astfel, acum am 77 nemancat si 80 undeva seara, cand sunt plin. Ma simt perfect normal, nu (mai) am nici o problema cu ameteli , insa am avut o problema mai urata: Anume mi-a cazut mult par vacanta asta, motiv pentru care m-am si tuns scurt (eram pletos) Acum imi administrez deja de 2 saptamani Vitamine (centrum). Nu am fost la vreun medic pentru ca nu am gasit de folos... adica nu ma simt rau sa ceva, totul e bine. Acum paaarca simt cativa perisori scurti ca semn al regenerarii parului, si ma bucur, dar intrebarile mele sunt: 1) Mi se va regenera complet parul? Eu il aveam destul de des si de cret. Acum este putin cam rar... tin sa precizez ca nu am pe nimeni in familie chel!! 2) Conteaza mult samponul pentru par? Folosesc ceva 100% bio,... [continuare]

Pagina 5 din 25 (725 rezultate)