necesar zilnic de carbohidrati
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Grasimile benefice si nocive din alimente
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]
Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)
Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este o afectiune endocrinologica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule. Daca secretia de insulina este deficitara sau in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului din sange (glicemia) este mult prea mare, iar tesuturile nu mai pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia atinge valori foarte mari se produce un dezechilibru metabolic sever ce caracterizeaza cetoacidoza diabetica (CAD). Diabetul zaharat tip 1 apare la orice... [continuare]
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]
Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand introducerea glucozei in celule si mentinand astfel valori normale in sange. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange (glicemia) creste dar in acelasi timp, nici tesuturile nu o pot utiliza pentru producerea de energie. Cand nivelul glicemiei este persistent crescut apar, din cauza efectelor nocive ale hiperglicemiei asupra vaselor sanguine sau a nervilor periferici, complicatii cronice grave. Diabetul zaharat de tip II este o boala caracteristica varstei adulte, insa apar din ce in ce mai multe cazuri si la copii si adolescenti datorita cresterii numarului de pacienti care sufera de obezitate. Deoarece tratamentul DZ de tip II de... [continuare]
Sindromul de oboseala cronica
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa, care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala, care dureaza de cel putin 6 luni. Unele persoane se confrunta cu acest sindrom timp de ani de zile. Boala nu este foarte bine cunoscuta. Majoritatea expertilor cred ca este o boala cu setul ei propriu de simptome. Totusi, unii medici nu sunt de aceasta parere. Nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica. Din aceasta cauza, multi pacienti sau familia si prietenii lor accepta boala cu oarecare dificultate. Este foarte important ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sustina. A avea un doctor de incredere este de importanta vitala. Oboseala nu este imaginara, are un substrat real. Este reactia organismului la o combinatie de factori fizici si emotionali. Cauze Medicii nu cunosc cauzele sindromului... [continuare]
Afectiuni ale sistemului digestiv
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]
Care sunt secretele unei diete sanatoase?
Autor: SfatulMedicului
8 reguli ale dietei pe care trebuie sa le cunosti Fie ca este vorba despre dieta saraca in carbohidrati sau cea cu supa de varza sau pur si simplu o dieta bazata pe alimente sanatoase, orice persoana urmeaza un regim intr-o anumita perioada a vietii. Prin dieta nu se intelege ca o persoana trebuie sa consume o cantitate mica de alimente , ci trebuie sa isi limiteze cantitatea de alimente care au un continut ridicat de grasimi. Astfel, daca este una din persoanele care vor sa urmeze o dieta din motive medicale, sau pentru ca doreste sa scada in greutate trebuie sa stie ca si in dieta exista reguli, care daca nu sunt respectate acestea iti pot cauza grave probleme de sanatate. Iata cateva reguli care iti vor fi de mare ajutor! 1. Niciodata sa nu „treci” peste micul dejun Micul dejun este pricipala masa a zilei, peste care niciodata nu trebuie sa treci, mai ales daca esti si la regim, deoarece dupa o lunga perioada de ajunare (in timpul somnului) organismul se trezeste... [continuare]
Generalitati Doar una dintre urmatoarele afirmatii este adevarata. Stiti care...? • Cariile sunt cauzate de alimente cu un grad ridicat de aciditate, cum este lamaia. • Daca aveti o carie, cu siguranta, o veti observa. • Dupa tratarea cariei, dintele nu se va mai deteriora. Raspunsul corect il veti afla din randurile urmatoare. Zaharul este principala cauza de aparitie a cariilor Mit si adevar. In realitate, acidul ajuta la dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala si este responsabil de formarea cariilor. Bacteriile se hranesc cu glucide iar zaharul este unul dintre acestea. Orezul, painea, cartofii si fructele sunt de asemenea carbohidrati. In urma consumului de zaharuri, bacteriile produc acidul care ataca dintele, astfel, in interiorul acestuia se formeaza o cavitate la care nu ajunge nici periuta de dinti, nici ata dentara. Deoarece bacteriile metabolizeaza continuu carbohidratii si produc acid, cavitatea se mareste treptat. Atentie! Nu conteaza cantitatea... [continuare]
Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]
Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]
Cum functioneaza Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor fi de aproximativ 800 pe zi, ceea ce inseamna foarte putin. In mod normal, pentru o nutritie optima sunt necesare zilnic, aproximativ 1600 calorii. Dupa etapa de dezintoxicare, meniul va cuprinde 1000 de calorii pe zi, pana cand se va atinge numarul de kilograme dorit. Faza finala este cea de mentinere a greutatii. Numarul de calorii va creste putin, dar planul de dieta va cuprinde in continuare o cantitate scazuta de grasimi si sare. De asemenea, se vor putea consuma fara mari restrictii fructe, cereale si legume. Exemplu de meniu Dieta pe baza de orez contine alimente cu amidon, fructe, legume si lactate. In acest exemplu... [continuare]
Alimente sanatoase Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii (in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice) si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista probabilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase, dar daca parjesti tot ce mananci, atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar. Cateva exemple de alimente sanatoase: 1. Legumele si fructele Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduc cele mai multe beneficii dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand. 2. Cerealele Cerealele constituie o... [continuare]
Bolile gingiilor (gingivita si paradontopatia)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolile gingiilor sunt reprezentante de infectii bacteriene ale tesuturilor si osului ce inconjoara si sustin dintii. Mai sunt denumite boli parodontale. Gingivita este o boala care afecteaza doar gingia (tesutul care inconjoara dintii). Bolile gingiilor sunt progresive si se intind sub linia de insertie a gingiei, afectand tesuturile de suport ale dintilor si osul, aparand parodontopatia. Gingivita se manifesta prin gingii rosi, inflamate, care sangereaza cu usurinta la periaj. Deoarece gingivita nu cauzeaza, de obicei durere, majoritatea oamenilor nu urmeaza tratamentul necesar. Parodontopatia apare cand bolile gingiilor progreseaza. Gingia se desprinde de pe dinti, lasand spatii adanci, unde bacteriile se pot dezvolta si distruge osul in care dintii sunt fixati. Gingiile se retrag ducand la aspectul de dinti lungi. Dintii devin mobili, pot cadea sau trebuie extrasi. Cauze Bolile gingiilor sunt cauzate de inmultirea bacteriilor de pe dinti si gingii. Ele sunt... [continuare]
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ultimii 30 de ani a existat o creste graduala a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea oamenilor considera ca includerea in meniul zilnic a carnii albe aduce multiple beneficii sanatatii, in plus gustul este placut, iar pretul acceptabil. In aceeasi perioada, riscul dezvoltarii obezitatii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se considera a fi consumul de carne de pui. In urma studiilor s-a constatat ca puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar si cel ecologic, vandut pentru consum uman, ofera mai multa energie din grasimi decat din proteine. Aceasta este o descoperire esentiala intrucat puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine. Potrivit cercetarilor, intre 1870 si 2004 continutul de grasime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. In aceasta perioada de timp, nivelul de proteine a scazut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. In urma rezultatelor s-a... [continuare]
Generalitati Painea este un aliment de baza, pe care il consuma zilnic oamenii din intreaga lume. Painea este folosita la fiecare masa, in diverse feluri. La micul dejun painea se mananca prajita, face parte din sandwichuri si se serveste la pranz alaturi de diverse preparate culinare. De-a lungul timpului, painea a fost o sursa principala de hrana. Cu toate acestea, putini oameni stiu ce contine painea sau ce produse de panificatie trebuie sa aleaga pentru o sanatate si nutritie optima. Multe produse de panificatie care sunt promovate ca fiind naturale sau sanatoase contin ingrediente si aditivi care pot fi daunatori pentru sanatatea unei persoane. Cei mai multi oameni consuma aceste produse fara sa citeasca informatiile nutritionale sau ingredientele de pe eticheta acestora. Prin consumul excesiv de produse de panificatie, in lipsa altor produse alimentare, organismul este privat de multe vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic. Painea si... [continuare]
Aminoplasmal hepa 10
Ce este Aminoplasmal Hepa 10 si pentru ce se utilizeaza Indicatii Profilaxia si tratamentul encefalopatiei hepatice (afectarea sistemului nervos datorita concentraț iei de amoniac in sange). Aport de aminoacizi pentru nutritia parenterala la pacientii cu insuficienta hepatica severa si encefalopatie hepatica iminenta sau manifesta clinic. Reechilibrarea balantei aminoacizilor in cazul afectiunilor severe ale ficatului. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doze recomandate In functie de necesitatile individuale: - Doza uzuala recomandata este de 0,7–1,0 g aminoacizi/kg si zi (7 - 10 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l/kg si zi). - Doza maxima recomandata este de 1,5 g aminoacizi/kg si zi (15 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l/kg si zi). In cazurile in care exista concomitent insuficienta renala,... [continuare]
Maninil 1.75, comprimate
Prezentare Comprimate mici, alb sau roz. Compozitie Substanta activa este glibenclamid (glibenclamidum). 1 comprimat de 1.75 mg contine 1.75 mg glibenclamidum, 1 comprimat de 3.5 mg contine 3.5 mg glibenclamidum Excipienti: lactoza, amidon de cartofi, carboximetilceluloza sodica, dioxid de siliciu, stearat de magneziu, colorant Ponceau 4R (E 124). Indicatii Glibenclamid (Maninil) face parte din categoria sulfonilureicelor, antidiabetice orale care actioneaza asupra celulelor beta din pancreas, care produc insulina. Mecanismul exact este: inchiderea canalelor de potasiu, prin care se stimuleaza eliberarea de insulina din celula, si, prin aceasta, scaderea glicemiei. Din acest motiv, efectul tuturor medicamentelor din aceasta clasa depinde de capacitatea celulei pancreatice de a mai produce insulina. Atunci cand capacitatea de producere a insulinei scade foarte mult (in diabetul zaharat tip 2, dupa mai multi ani de evolutie), efectul sulfonilureicelor scade foarte mult, si, in... [continuare]
Norditropin 12 iu, flacon injectabil
Compozitie Descriere Norditropin Norditropin Penset 12 UI Pudra sterila continand: flacon flacon Somatropin uman 12 UI 6 UI/ml Glicina 60 - 80 mg 20 - 25 mg/ml Carbonat de sodiu 7,5 - 10 mg 2,5 - 3,1 mg/ml Manitol 6 - 8 mg 0 - 2,5 mg/ml alcool benzilic 7 mg 9 mg/ml Solvent flacon cartus alcool... [continuare]
Minidiab, comprimate
Compozitie Minidiab este un nou agent antidiabetic, care prezinta o buna actiune hipoglicemianta si o toxicitate extrem de redusa. Principiul activ, glipizida, este rezultatul mai multor studii efectuate la Institutul de Cercetare al Farmitalia si constituie un progres in tratamentul oral al diabetului zaharat. Actiune terapeutica Minidiab se absoarbe rapid si in totalitate la nivelul intestinului, asigurand o actiune rapida si constanta. In prima jumatate de ora dupa administrare se observa o scadere evidenta a glicemiei. Medicamentul se elimina prin urina sub forma de metaboliti inactivi. Atunci cand este administrat inaintea fiecarei mese, Minidiab controleaza hiperglicemia postprandiala fara riscul aparitiei episoadelor de hipoglicemie tardiva datorate acumularii. Uz clinic: numeroase studii efectuate in mai multe tari au aratat eficacitatea si siguranta Minidiab in controlul diabetului zaharat aparut la maturitate. Chiar si dupa multi ani de tratament, Minidiab isi... [continuare]
Insulatard innolet, solutie injectabila
Ce este Insulatard Innolet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Insulatard este indicat pentru tratamentul diabetului zaharat. Mod de administrare Doze Potenta insulinei umane este exprimata in unitati internationale. Dozajul Insulatard este individual si determinat in concordanta cu necesitatile pacientului. Medicul decide daca sunt necesare una sau mai multe administrari pe zi. Insulatard se utilizeaza singur sau in combinatie cu insuline cu actiune rapida. In terapia insulinica intensiva, suspensia poate fi utilizata ca insulina bazala (administrare seara si/ sau dimineata) cu o insulina cu actiune rapida administrata la mese. Pentru un control glicemic optim se recomanda monitorizarea glicemiei. Necesarul individual zilnic de insulina este cuprins, de regula, intre 0,3 si 1,0 unitate internationala/kg si zi. Ajustarea dozei poate fi necesara daca pacientii fac mai mult efort fizic, isi modifica regimul alimentar sau in timpul afectiunilor concomitente. Grupe speciale de... [continuare]
Aminoplasmal 100 g/l cu electroliti solutie perfuzabila
Ce este Aminoplasmal 100 g/l cu electroliti solutie perfuzabila si pentru ce se utilizeaza Indicatii Pentru nutritia parenterala in scopul profilaxiei si tratamentul deficitului proteic; pre- si postoperator sau posttraumatic si dupa rezectii de stomac si intestine; in sindroame de malabsorbtie, boli inflamatorii ale tractului gastro-intestinal, diaree si voma persistente; insuficienta renala cu valori usor crescute ale azotului rezidual dupa analiza. Aport echilibrat de aminoacizi, xilina (sursa de energie), electroliti si vitamine; contine, la 1 litru, 16,06 g azot total si 800 kcal. Pentru utilizarea metabolica optimala a aminoacizilor sunt necesare 35 kcal/g; se asociaza acid folic pentru a evita deficitul acut de folat. Mod de administrare In perfuzie intravenoasa lenta, 40-60 picaturi pe minut (120-180 ml/ora); doza obisnuita este de 30 ml/kg corp si zi, cantitatea de aminoacizi necesara variaza intre 0,4 si 3 g/kg corp si zi. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu... [continuare]
Zymogen forte, comprimate
Indicatii: Flatulenta, dispepsie si insuficienta pancreatica. Doze si mod de administrare: Utilizati intotdeauna Zymogen Forte exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza recomandata este de doua comprimate filmate gastrorezistente, administrate oral, in timpul sau dupa fiecare masa, doza zilnica maxima recomandata fiind de 6 comprimate filmate gastrorezistente. Dozajul poate fi ajustat de catre medic in functie de starea pacientului. Datorita formei farmaceutice inadecvate, medicamentul nu este recomandat la copii cu varsta sub 6 ani. Daca aveti impresia ca efectul Zymogen Forte este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau cu farmacistul pentru a primi lamuriri suplimentare. Daca apar reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de primire urgente. Daca uitati sa utilizati Zymogen Forte Daca ati uitat sa luati o doza,... [continuare]
Infed, solutie injectabila
Actiune terapeutica Antianemic. Medicamentul reprezinta un complex de hidroxid de fier si dextran care e preluat din plasma de catre sistemul reticuloendotelial ce desparte complexul de fier si dextran. Dupa administrarea IM fierul se absoarbe cel mai mult in primele 72 de ore si restul in 3- 4 saptamani. Are T de la 5 ore (Fedextran circulant) pana la 20 de ore (fierul total). Cantitati neglijabile de fier dextran se pierd prin urina si fecale. Indicatii Tratamentul deficitului de fier acolo unde administrarea orala de fier este nesatisfacatoare sau imposibila. Mod de administrare Dozarea se bazeaza pe rezultatele hematologice. Injectie IV: Inainte de a se incepe terapia se face un test IV cu o doza de 0,5 mL injectata lent (mai mult de 30 sec pentru InFed sau 5 minute pentru DexFerrum). Pentru a va asigura ca pacientul nu are reactie anafilactica, se asteapta o ora sau mai mult pana la admnistrarea resutlui dozei. Pot fi administrate 2 mL sau mai putin zilnic pana... [continuare]
Viplex, drajeuri
Compozitie Drajeuri continand - tocoferol acetat 3 mg; clorhidrat de tiamina 5 mg; acid ascorbic 50 mg; riboflavina 1,2 mg; clorhidrat de piridoxina 1,6 mg; colecalciferol 0,00625 mg; retinol acetat (500000 U.I.) 4 mg; nicotinamida 3 mg. Actiune terapeutica Vitaminele sunt substante organice reclamate de organismul uman in cantitati mici pentru diverse procese metabolice. Ele nu sunt sintetizate in organism sau sunt, dar in cantitati prea mici ori insuficiente desfasurarii ciclurilor metabolice. Deficitul vitaminic poate rezulta dintr-o dieta inadecvata posibil datorata unor cerinte crescute, fie in timpul sarcinii, fie indus de unele stari patologice, sau de interactiunea cu unele medicamente. Vitaminele pot fi folosite clinic pentru tratamentul preventiv si curativ al unui deficit specific, iar detalii privitoare la utilizarea lor in ceea ce priveste indicatia si modul de administrare sunt specificate in monografiile de specialitate. Aportul excesiv de vitamine... [continuare]
Glucovance 500/2,5, comprimate filmate
Ce este Glucovance si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glucovance este format din doua medicamente antidiabetice care apartin grupelor de medicamente denumite biguanide (clorhidrat de metformina) si sulfoniluree (glibenclamida). Insulina este un hormon care face ca organismul dumneavoastra sa utilizeze glucoza (zaharul) din sange pentru a produce energie sau o stocheaza pentru o utilizare ulterioara. Pacientii cu diabet zaharat de tip II (diabet non-insulinodependent) nu produc suficienta insulina la nivel pancreatic sau organismul lor nu poate utiliza in mod corespunzator insulina produsa. Aceasta duce la un nivel inalt al glicemiei dumneavoastra. Glucovance ajuta la reducerea glicemiei la un nivel cat mai apropiat de cel normal. Glucovance este utilizat pentru tratamentul (oral) al diabetului zaharat de tip 2 la adulti. Se foloseste pentru a inlocui asocierea celor doua substante active (clorhidrat de metformina si glibenclamida) administrate separat pacientilor, daca aceasta... [continuare]
Solu-medrol, pulbere sterila
Compozitie Solu-medrol pulbere sterila 40 mg - fiole cu doua compartimente. Fiecare ml de solutie reconstituita contine: metilprednisolon (ca metilprednisolon succinat de sodiu) 40 mg - lactoza - bifosfat de sodiu - fosfat de sodiu - hidroxid de sodiu - alcool benzilic - apa sterila pentru injectie. Solu-medrol pulbere sterila 125 mg - fiole cu doua compartimente. Fiecare 2 ml de solutie reconstituita contin: metilprednisolon (ca metilprednisolon succinat de sodiu) 125 mg - bifosfat de sodiu - fosfat de sodiu - hidroxid de sodiu - alcool benzilic - apa sterila pentru injectii. Solu-medrol pulbere sterila 250 mg/flacon + solvent. Fiecare fiola de 4 ml contine: -pulbere: metilprednisolon (ca metilprednisolon succinat de sodiu) 250 mg - bifosfat de sodiu monohidrat - fosfat de sodiu dibazic. -solvent: alcool benzilic - apa sterila pentru injectii. Solu-medrol pulbere sterila 500 mg/flacon + solvent. Fiecare flacon cu pulbere contine: metilprednisolon (ca metilprednisolon... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter