metabolism energetic
6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului cu care se confrunta tot mai multi oameni, aproximativ 10.5 % din populatia adulta cu varsta intre 20 si 79 ani suferind de aceasta boala in anul 2021 (conform IDF- Federatia Internationala de Diabet). Estimarile sunt destul de sumbre, pana in 2045 aproape 1 din 8 persoane va fi traind cu diabet. Diabetul zaharat poate sa apara la orice varsta, urbanizarea, imbatranirea populatiei, sedentarismul si prevalenta crescuta a obezitatii contribuind la cresterea numarului de persoane care vor trai cu diabet. Ce este pancreasul Pancreasul secreta in mod normal insulina, hormonul implicat in controlul nivelul de glucoza din sange. Cand insulina nu isi mai poate exercita efectul (ca in cazul rezistentei la insulina, o consecinta in principal a cresterii in greutate peste valorile normale, mai ales a masei grasei) sau cand nu mai exista secretie de insulina (ca in cazul in care celulele pancreasului sunt atacate si distruse... [continuare]
Principalele complicatii ale obezitatii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Obezitatea reprezinta acumularea excesiva de grasime la nivelul organismului, ducand la un exces ponderal de peste 20% fata de greutatea ideala. Starea de obezitatea este rezultatul unui dezechilibru intre valoarea calorica a alimentelor consumate si consumul energetic in ceea ce priveste activitatea fizica, metabolismul bazal si prelucrarea alimentelor ingerate. Cauzele obezitatii Cauzele sunt multiple si asociaza intre ele: factori genetici, factori de mediu, factori fiziologici, psihologici, hormonali, medicamentosi, care de cele mai multe ori se asociaza si determina perturbari ale comportamentului alimentar, iar rezultatul este un dezechilibru energetic ce duce la surplus de trigliceride in adipocite (celula grasoasa). 1.Factorii genetici sunt implicati de multe ori in anamneza pacientului obez deoarece pot exista diverse mutatii ale anumitor gene responsabile de reglarea apetitului ce se mostenesc fie de la mama,fie de la tata. 2.Factorii de mediu includ... [continuare]
Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]
Glanda tiroida si legatura ei cu greutatea corporala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este glanda tiroida? Tiroida este o glanda endocrina (adica produce hormoni), situata la baza gatului, are forma de fluture si este alcatuita din 2 lobi (fiecare lob avand o lungime nu mai mare de 5 cm). Importanta ei este insa una foarte mare deoarece produce hormoni care controleaza eficienta cu care celulele transforma substantele nutritive in energie. Cu alte cuvinte, tiroida este implicata in reglarea metabolismului, influentand rata metabolica de repaus prin reglarea termogenezei (procesul de producere a caldurii in organism) si a respiratiei celulare. Cum influenteaza glanda tiroida greutatea corporala? Hormonii secretati (doi la numar) de glanda tiroida au efecte asupra multor tesuturi si organe- inima, ficat, creier, muschii scheletici, pancreas si tesut adipos. Cei doi hormoni se numesc tiroxina (sau T4, deoarece contine 4 atomi de iod) sau triiodotironina (sau T3, deoarece contine 3 atomi de iod). Ei controleaza balanta energetica, apetitul, functia si cantitatea... [continuare]
Hormonii si greutatea corporala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt hormonii? Hormonii sunt substante chimice produse de glandele endocrine si eliberate in sange pentru a transmite semnale catre diverse organe si tesuturi din corp. Ei regleaza numeroase procese fiziologice esentiale, cum ar fi metabolismul, cresterea, reproducerea si starea de spirit. Legatura dintre hormoni si greutatea corporala Hormonii influenteaza greutatea corporala prin reglarea metabolismului, a apetitului si a depozitarii grasimilor. Dezechilibrele hormonale, cum ar fi nivelurile ridicate de insulina sau cortizol, pot duce la acumularea de grasime, in timp ce fluctuatiile hormonale din tiroida, estrogen sau leptina pot afecta modul in care corpul stocheaza sau utilizeaza energia. Astfel, hormonii joaca un rol esential in mentinerea greutatii corporale. Tipuri de hormoni Iata cativa hormoni care au un impact asupra greutatii corporale: Insulina Este un hormon produs de pancreas care ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange. Nivelurile ridicate de... [continuare]
De ce avem pofta de dulciuri in perioadele stresante
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Creierul si pofta de dulce Creierul nostru insumeaza aproximativ 2% din greutatea corporala, astfel consumul energetic al acestuia este foarte ridicat, avand nevoie de jumatate din necesarul zilnic de carbohidrati, glucoza fiind combustibilul sau de baza. In conditii de stres acut, creierul necesita cu aproximativ 12% mai multa energie, ceea ce ii determina pe multi sa apeleze la gustari dulci. Carbohidratii reprezinta cea mai rapida sursa de energie pentru metabolism datorita metabolizarii lor scurte. In testele cognitive, subiectii stresati au avut performante slabe inainte de a manca, dar care au revenit la normal dupa consumul de alimente. Consumul energetic mare si foamea Cand ne este foame, o intreaga retea de regiuni ale creierului se activeaza. In hipotalamus se afla doua regiuni implicate in reglarea metabolismului, a functiilor digestive si a comportamentului alimentar, una responsabila de satietate si una de senzatia de foame. Daca acestea inregistreaza o lipsa... [continuare]
Care sunt asemanarile si diferentele intre diferitele tipuri de hepatita virala
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Termenul de hepatita este compus din doua cuvinte alaturate “hepato”, care inseamna ficat si sufixul “-ita” care inseamna inflamatie. Asadar, hepatita se poate “traduce” ca fiind o inflamatie a ficatului. Ficatul este cel mai greu organ al corpului uman (cel mai mare fiind pielea) si are o multitudine de functii: metabolica, secretorie, imuna, functie de depozit sau de productie a unor factori de coagulare. Inflamatia ficatului poate fi produsa de virusuri, bacterii, diferite substante toxice precum alcoolul si drogurile, sau sa fie cauzata de un mecanism autoimun, dar cea mai frecventa cauza de hepatita o reprezinta virusul hepatitic. Exista 5 tipuri de virusuri hepatitice, denumirile lor reprezentand primele cinci litere ale alfabetului: A, B, C, D si E. Au fost descoperite si alte tipuri de virusuri cu structura si actiune similara (F si G), dar cercetarile amanuntite au concluzionat ca acestea nu pot fi incluse in categoria virusurilor... [continuare]
Alimentatia sanatoasa in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]
Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]
Deficienta de fier afecteaza majoritatea copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fierul este printre cele mai importante minerale din organism, cu un rol deosebit in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor. Cu toate acestea, deficienta de fier este o problema care afecteaza majoritatea sugarilor de peste sase luni si a copiilor mici. Simptome Deficienta de fier are simptome variate, ce pot fi confundate cu manifestarile altor afectiuni. De aceea, este recomandata investigarea medicala si tratarea problemei de la primele semne. In eventualitatea in care copilul este obosit in cea mai mare parte a zilei, se simte epuizat, nu are energie si nu se implica in activitatile normale, este probabil sa nu beneficieze de o cantitate optima de fier. Lipsa poftei de mancare, care ar putea fi pusa pe seama sedentarismului, este de fapt un alt indicator al deficientei de fier. Paloarea pielii si starile frecvente de iritabilitate sunt de asemenea simptome frecvente ale acestei afectiuni. Organismul este afectat si la nivelul sistemului... [continuare]
Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul este organul principal al organismului uman s i este ceea ce ne defineste pe noi ca si mamifere inteligente capabile de sentimente, gandire si actiuni voluntare elaborate, practic ceea ce ne face oameni. Iar intreaga sa activitate de la gandire, pana la elaborarea de sentimente si actiuni voluntare se bazeaza pe un mecanism electrochimic de tipul sinapselor. Aceasta inseamna ca intre doi neuroni are loc o descarcare electrica, iar la imbinarea acestora are loc o descarcare de substante chimice. Creierul are o capacitate de memorare si de gandire mult mai mare decat orice computer elaborat pana la ora actuala, dar toata aceasta energie electrica intre doi neuroni si substante ce mediaza aceasta sinapsa (mediatori chimici de tipul: adrenalinei, noradrenalina si acetilcolina) solicita energie. Tipul de memorare si gandire pe varsta Sunt momente in care creierul este si mai solicitat , perioada copilariei fiind perioada de asimilare majora a... [continuare]
Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]
Aliment
Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]
tatal meu a fost diagnosticat cu aceasta boala crunta,are varsta de 53 de ani si toata lumea spune ca nu ar fi aceasta boala.am fost la mai multi medici fiecare cu tratamentele lor dar totusi tatal meu e bolnav putem sa schimbam medicamentele mereu?se pot lua pastilele pe baza de celule stem pt o ameliorare?va rog frumos sa imi raspundeti [continuare]
Iau de ceva vreme Piracetam in vederea imbunatatirii cognitiei, atentiei, memoriei. Am tot citit pe forumurile straine ca ar fi bine a fi combinat cu un anume medicament/suplement numit Citicoline. Am tot cautat pe site-urile romanesti un eventual medicament care sa contina aceasta substanta insa nu am gasit nimic. Sunt interesat de numele medicamentului disponibil in Romania. Daca as merge la farmacie si ii spun farmacistei Citicoline s-ar putea sa dea din umeri http://en.wikipedia.org/wiki/Citicoline Va multumesc. [continuare]
buna ziua sunt nou venita aici, dar vreau sa va intreb daca ati auzit ceva despre Myricetin, pentru tratarea Alzeimer-ului? Soacra mea a fost diagnosticata cu aceasta boala acum vreo 4-5 ani, a mers si merge regulat la control, la medicul neurolog, ia tratamentul prescris de acesta si, totusi, tot nu se poate odihni, a ramas cu aceeasi stare de depresie, care intre timp s-a mai agravat. In afara de faptul ca uita, lucruri marunte de altfel, si ca nu se odihneste in limite normale, nu are alte manifestari ale bolii. Are 61 de ani. [continuare]
Poate aparea boala Alzheimer la un tanar de 22 de ani?Va multumesc [continuare]
Mama mea are boala alzeimer si face tratament ,acum este un pic mai bine.nu pot sa o las neinsotita dar vad ca decad tot mai mult .Nu mai am eu rabdare tremur in somn nu mai dorm noaptea ,ma enervez f.repede ,am dureri de cap nu mai stiu ce sa fac.Ce ma sfatiuti [continuare]
Daca boala avanseaza prera repede, ce trebuie sa fac?
Daca boala ALZHEIMER evolueaza prea rapid, si mai nou este asociata cu crize frecvente de epilepsie, este sub tratament Aricept, Cipralex, Orfiril, Rispolepte, Ebixa si Cerebrolysyn, ce sa mai fac in plus? [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter