mancaruri pentru regim alimenta
Alergiile alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]
Alimente bogate in carbohidrati
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Carbohidratii sunt compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen, care reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Tipuri de carbohidrati Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale. Beneficiile consumului de carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva... [continuare]
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]
Hemoroizii si regimul alimentar
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt hemoroizii? Hemoroizii sunt vase de sange care s-au dilatat in interiorul rectului - ultima parte a tubului digestiv, care se intinde de la colon pana la orificiul anal. Cat de des ii intalnim? La nivelul mondial, prevalenta bolii hemoroidale simptomatice este de 4.4%. Nu sunt diferente de sex in ceea ce priveste aparitia ei, insa, se pare, ca barbatii sunt cei care cauta mai des ajutor medical. Prevalenta hemoroizilor creste odata cu varsta, cu un varf la persoanele cu varsta cuprinsa intre 45-65 de ani. Cum se manifesta? Simptomele intalnite in boala hemoroidala (adica prezenta hemoroizilor) sunt nespecifice si pot fi intalnite si alte situatii. Cel mai des intalnim sangerari rectale, dureri sau prurit (mancarimi). Alte simptome care pot fi intalnite sunt - disconfort sau durere in timp ce stam pe scaun (la birou, acasa, in masina), iritatii si dureri in jurul anusului, mancarime si umflaturi dureroase langa anus, sangerari la defecatie. In cazul in... [continuare]
Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. Aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]
Sfaturi pentru prevenirea indigestiei si a balonarii din perioada sarbatorilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarbatorile de Iarna aduc si adevarate provocari pentru aparatul digestiv. Mesele imbelsugate, intalnirea cu cei dragi si toate bunatatile din aceste zile pot sa va aduca nenumarate probleme legate de digestie. Acestea pot fi insa prevenite daca respectati cateva reguli simple cu privire la alimentatie. Daca doriti sa va bucurati de sarbatori, cel mai important aspect este sa mancati cumpatat, in ciuda bunatatilor precum sarmale, carnati, toba, lebar, fripturi, salata de boeuf, oua umplute si cozonac. In aceste zile de sarbatoare, cu tot felul de mancaruri grele pentru stomac, riscul de a face o indigestie creste considerabil. Ce este indigestia Indigestia nu este o boala in sine, ci, mai bine spus, este o grupare de simptome, ce se manifesta cu disconfort abdominal aparut in timpul mesei sau la distanta dupa masa. Indigestia poate avea cauze multiple, ea fiind influentata de stilul de viata, de starea emotionala din timpul mesei, dar si de anumite probleme de... [continuare]
Generalitati Consumul de alimente sanatoase poate sa imbunatateasca semnificativ memoria, puterea de concentrare si starea de spirit pe termen lung, confirma oamenii de stiinta. In afara de varsta, stres, calitatea si cantitatea somnului, nutritia joaca un rol-cheie in functionalitatea memoriei. Fiziologic vorbind, o memorie buna este influentata de modul in care neuronii (celulele creierului) transmit fluxurile informationale in tot organismul. De aceea, o stare de sanatate fragila poate sa afecteze si performanta functiilor creierului. Asadar, capacitatea oamenilor de a stoca informatii prin functia memoriei depinde in totalitate de masura in care celulele cerebrale reusesc sa realizeze conexiuni, iar neuronii isi ating randamentul maxim, atunci cand sunt stimulati puternic. Mesagerul creierului care mentine neuronii in stare de excitabilitate este acetilcolina, o substanta ce s-a dovedit utila in controlul maladiei Alzheimer, odata administrata ca substituent. Acest... [continuare]
10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii. Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii. Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si... [continuare]
Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale otetului din cidru de mere sunt sustinute acerb de anumite voci si contestate de altele. Printre potentialele sale efecte pozitive se numara ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, controlul greutatii corporale, combaterea reactiilor alergice sau chiar tratarea diabetului, cancerului si a problemelor cardiace. Cum este obtinut otetul din cidru de mere De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente. Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile... [continuare]
Generalitati Dependenta de anumite alimente este un fenomen real, validat de catre cercetatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele tipuri de hrana pot avea efecte similare cu cele narcoticelor asupra creierului uman. Persoanele care nu se pot abtine de la ciocolata sau cartofi prajiti sunt considerate "lacome" sau "lipsite de vointa". In realitate, este pot fi victimele unor reactii chimice puternice la nivel cerebral, provocate de anumite substante din compozitia unor alimente. Cand dau alimentele dependenta Tot mai multe cercetari stiintifice sunt dedicate introducerii alimentelor, respectiv a substantelor continute de acestea, in aceeasi categorie cu abuzul de droguri sau alcool. Oamenii de stiinta cred ca de vina pentru adictia de mancare sunt trei elemente-cheie: zaharul, sarea si grasimile. Organismul uman nu a evoluat suficient de mult, incat sa gestioneze efectul triplu de hiperstimulare al acestor trei ingrediente din hrana. In trecut, zaharul era consumat mult... [continuare]
Alimente care nu trebuie tinute in frigider
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele produse alimentare isi pastreaza o mai buna calitate nutritiva si gustativa daca nu sunt conservate in frigider. Nu puneti orice aliment in frigider, aparatul inventat in 1876 de Carl von Linde. Ati putea crede ca e mai bine astfel, gandindu-va ca veti economisi si ca veti evita risipa prin prelungirea vietii unor produse alimentare. De fapt, nu faceti altceva decat sa le schimbati gustul, ba chiar sa devina imposibil de consumat. Exista o regula destul de simpla pe care sa o urmati (atentie, aceasta nu este intotdeauna valabila, chiar si supermarket-urile se inseala uneori): daca alimentul nu este conservat in frigider in supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasa asezat in frigider. Oricare ar fi marca frigiderului, niciunul dintre aparatele frigorifice nu poate pastra toate alimentele in stare buna, fara a altera savoarea celorlalte alimente. Legumele cele mai supuse alterarii sunt ceapa, cartofii si rosiile. Acestea au clar un gust mai bun daca... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Fiindca in ultima perioada au fost inregistrate mai multe cazuri de imbolnavire din cauza toxiinfectiilor alimentare, in special in focare familiale, Ministerul Sanatatii Publice recomanda populatiei respectarea regulilor de baza ale unui comportament de prevenire a imbolnavirilor prin toxiinfectii alimentare sau alte boli cu transmitere digestiva astfel: - evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate; - asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4 – 8 C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2 – 3 ore de la preparare (refrigerare); - consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a f [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale apei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sa beti o cantitate suficienta de apa este vital pentru sanatatea dumneavoastra. Fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa, acesta fiind motivul pentru care este atat de important sa beti lichide. Creierul este format in proportie de 90% din apa. Daca nu furnizati suficienta apa corpului dumneavoastra, creierul nu va functiona bine si veti avea dureri de cap sau migrene. Prin urmare, veti fi obositi si veti experimenta simptome ale deshidratarii. Cand aportul de apa nu este egal cu cantitatea eliminata, veti fi deshidratati. Pierderile de lichide sunt mai accentuate in climatele calde, in timpul exercitiilor fizice intense, la altitudini mari, dar si in cazul persoanelor in varsta, care nu mai percep atat de bine senzatia de sete. Protejeaza tesuturile, maduva spinarii si articulatiile Apa face mai mult decat sa potoleasca setea si sa reglementeze temperatura corpului. Apa pastreaza umede tesuturile corpului. Cand ochii, nasul si gura devin uscate, o... [continuare]
Generalitati In cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit. Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung? Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier. Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora - Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Sfaturi pentru a evita factorii declansatori ai alergiilor in perioada sarbatorilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca sezonul de primavara va poate cauza alergii destul de virulente, sa nu va asteptati ca in sezonul acesta sa dispara in totalitate. De fapt, majoritatea alergiilor de iarna sunt cauzate de aceiasi alergeni care declanseaza sau agraveaza alergiile de primavara si vara. Pentru ca foarte multi oameni isi petrec mai mult timp in interior, in tipul sezonului rece, cei alergici vor manifesta o intensificare a simptomelor de astm si alergii sau o accentuare a sensibilitatii la acarieni, mucegai, par de animale, praf si mirosuri. Reactii similare pot avea loc si in aer liber, in preajma frunzelor mucegaite sau a bustenilor umezi pentru foc. In continuare sunt prezentate cateva modalitati prin care puteti sa evitati declansarea unor simptome nedorite de alergie. Prin respectarea acestor sfaturi va va ramane mai mult timp pentru a va bucura de sarbatorile de iarna. Metode pentru preintampinarea alergiilor in sezonul rece Faceti diferenta dintre o alergie si o raceala . ... [continuare]
Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!
Autor: SfatulMedicului
In fiecare an, in tara noastra peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, boala care si la nivel mondial este din ce in ce mai prezenta. Statisticile ingrijoreaza pe multi dintre noi, ne fac sa ne gandim daca un produs alimentar, cosmetic sau telefonul mobil ne pot imbolnavi. Iata cateva date despre produsele care ar putea cauza cancer: Indulcitorii artificiali In ciuda tuturor discutiilor nu exista dovezi care sa sustina ca indulcitorii artificiali cresc riscul de cancer. Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori si s-a dovedit ca aceasta a provocat cancer la sobolani, insa corpurile lor reactioneaza diferit la acesta, spre deosebire de corpul uman, spun cercetatorii, potrivit webmd.com. Din anul 2000, nu exista nicio avertizare pe eticheta acestui produs, care sa spuna ca indulcitorul ar putea creste riscul aparitiei acestei boli. Totusi, pentru mai multa siguranta, este bine ca zaharina sa fie folosita in cantitati moderate. Nici in ceea ce... [continuare]
Sfaturi pentru mentinerea sanatatii in vacanta
Autor: SfatulMedicului
Vacanta nu trebuie sa fie sub nicio forma intrerupta de episoade in care unul din membrii familiei se simte rau. De aceea, este necesar sa tii cont de cateva reguli care te vor ajuta sa fii sanatos in vacanta. Iata ce trebuie sa faci: • Distreaza-te cu moderatie . Nu consuma prea mult alcool, nu face abuz de mancare, hidrateaza-te corect si nu bea prea multa cafea sau energizante. • Dormi suficient in timpul noptii . Chiar daca peisajul este de vis sau ai vrea sa petreci cat mai mult timp alaturi de cei dragi, nu neglija orele de somn. • Gandeste pozitiv . Orice problema ai avea, incearca sa te relaxezi si sa profiti din plin de zilele libere. • Foloseste o crema cu factor de protectie ori de cate ori iesi afara. Dupa ce iesi din apa, reaplica crema pe toata suprafata corpului. Evita expunerea la soare intre orele 10:00-17:00. • Protejeaza-ti ochii cu ajutorul ochelarilor de soare . Vara este esential sa iti protejezi ochii de radiatiile UV. Acestea pot duce la rani pe... [continuare]
Cele mai bune alimente care stimuleaza cresterea parului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multi oameni isi doresc un par puternic si sanatos, mai ales pe masura ce imbatranesc. Parul creste in medie cu 1,5 centimetri pe luna si 15 centimetri pe an. Rapiditatea cresterii parului depinde de mai multi factori precum varsta, sanatatea, genetica si dieta. Desi nu se pot schimba factorii precum varsta si genetica, dieta este un factor care poate fi controlat. De fapt, adoptarea unei diete care nu este bogata in substante nutritive potrivite poate duce la pierderea parului. Pe de alta parte, adoptarea unei diete echilibrate, cu substante nutritive corecte poate contribui la cresterea parului. In unele cazuri, caderea parului poate fi rezultatul unei alimentatii deficitare. Alimente care ajuta la cresterea parului Ouale Ouale sunt o sursa importanta de proteine si biotina, doau substante nutritive care pot favoriza cresterea parului. Consumul adecvat de proteine este important pentru cresterea parului, deoarece foliculii de par sunt alcatuiti in cea mai... [continuare]
Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale
Autor: SfatulMedicului
Introducere Durere, diaree sau flatulenta dificil de controlat? Iata cateva dintre cele mai des intalnite probleme ale stomacului si sfaturile de la specialisti care includ diverse moduri de ameliorare si tratare. Diareea Cauze: O cauza frecventa a diareii este intoxicatia alimentara. Mai ales calatoriile in strainatate pot duce la aceasta manifestare neplacuta, la crizele intestinale soldate cu diaree, pentru ca organismul trebuie sa se adapteze la noi bacterii care se gasesc in produsele alimentare si bauturile consumate departe de casa. Solutia rapida: Pentru intoxicatiile alimentare nu exista nici un remediu decat trecerea timpului. Organismul trebuie sa elimine singur toxinele. Daca diareea se declanseaza in momente in care este dificil de gasit un grup sanitar sau in timpul noptii, se poate apela la medicamente care contin subsalicilat de bismut. Acesta va ataca bacteriile localizate in sistemul digestiv care vor cauza diareea astfel incat somnul si activitatile zilnice... [continuare]
Bună ziua, de 2 luni am o senzație de greață după masă , altădată am și vărsat , am mers la doctor și mi-au dat să iau Zen Blue , controloc și debridat , le-am administrat precum mi s-a spus dar tot nu mi-a trecut, am slăbit destul de mult deoarece prefer să nu mănânc decât să îmi fie rău, sunt deja epuizată psihic deoarece țin să cred ca nici medici nu știu ce am , având în vedere ca toate probele bacteriene mi-au dat negativ și absent. Menționez și faptul ca nu prezint alte simptome, doar câteodată un mic disconfort în partea superioară a abdomenului. Dacă cineva știe ce analize aș mai putea să fac , aș fi foarte recunoscătoare. [continuare]
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]
Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]
Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Ce este ortorexia? Ortorexia este o altfel de tulburare de alimentatie, caracterizata prin dependenta de a consuma alimente sanatoase. Alimentatia sanatoasa este una dintre laturile care contureaza stilul de viata sanatos, asupra careia tot mai multe persoane se concentreaza. Totusi, pentru unele persoane gandul la o alimentatie sanatoasa se poate transforma intr-o obsesie; astfel, persoanele care sunt preocupate excesiv de calitatea alimentelor consumate pot suferi de o tulburare de alimentatie cunoscuta sub numele de ortorexie nervoasa. Ortorexia, o tulburare alimentara? Acesta este un termen stabilit de Dr. Steven Bratman din Colorado, medic specialist in tulburari de alimentatie. Denumirea are la baza cuvintele grecesti "orthos" care inseamna "drept" si orexis "apetit sau pofta de mancare". Cu toate ca ortorexia castiga din ce in ce mai multa atentie in randul comunitatii de psihiatrie, aceasta nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare de alimentatie. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter