Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

mancaruri acid

Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate

Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate

Actualizat la data de: 29 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Pentru persoanele care sufera de boala de reflux gastroesofagian, cum mananca este aproape la fel de important ca si ce mananca. Mesele se vor lua in mod regulat, se vor evita gustarile din timpul noptii si este indicat ca bolnavul sa nu se intinda la pozitie orizontala imediat dupa masa. Alegerea cu grija a alimentelor este, de asemenea, esentiala. Simptomele bolii pot fi diminuate prin consumul de produse alimentare cu un continut scazut de grasimi si bogate in fibre dietetice (cereale integrale, fructe, legume, carne slaba). Alimente indicate Fulgii de ovaz Cei diagosticati cu boala de reflux gastroesofagian ar trebui sa evite gogosile, la micul dejun, pentru a nu avea arsuri stomacale. Acestea pot fi inlocuite cu fulgi de ovaz care au un nivel scazut de grasimi si sunt bogati in fibre care pot calma stomacul. Cerealele pot fi consumate impreuna cu banane feliate, care se considera ca lupta in mod natural cu acizii gastrici. Ghimbir Ghimbirul proaspat... [continuare]

Greturile matinale: remedii si tratamente

Greturile matinale: remedii si tratamente

Actualizat la data de: 23 Mai 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Nu toate gravidele sufera de greturi dimineata, dar majoritatea experimenteaza acest simptom in timpul sarcinii. Manifestarea poate dura luni de zile in prima parte a sarcinii si poate reveni in ultimele saptamani ale acesteia. Acestea s-ar putea concretiza sub forma arsurilor stomacale, starii de greata, obosealii si chiar o aversiune pentru anumite alimente, insotita de un sentiment puternic de stare generala de rau. Pentru multe dintre aceste femei, simptomele dispar o data cu trecerea diminetii. Daca suferiti de anumite boli gastrice este recomandat sa solicitati sfatul medicului inainte de a incerca oricare din remediile urmatoare. Sugestii si sfaturi pentru ameliorarea acestor simptome Alegeti alimentele cu grija. Selectati alimente bogate in proteine, sarace in grasimi si usor de digerat. Evitati alimentele grase, picante si uleioase. Alimentele fade, cum ar fi bananele, orezul, sosul de mere si painea prajita pot fi usor de digerat. [continuare]

Migrena juvenila

Migrena juvenila

Actualizat la data de: 26 Iulie 2022

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Migrena reprezinta un motiv destul de frecvent de prezentare a copiilor la medic . La varstele tinere, ca si la adulti de altfel, migrena are o gama foarte variata de cauze, insa adesea nu este nimic grav. Studiile au aratat ca peste 10% din copii de varsta scolara acuza migrene, iar in cazul adolescentilor procentul este chiar mai crescut. Migrena reprezinta un sindrom neurologic caracterizat prin: - cefalee, - greata, - fotofobie, - hiperacuzie (sensibilitate crescuta la zgomote). Este adesea pulsatila si foarte dureroasa. Copilul pare foarte slabit, palid si are o stare generala profund alterata. Aceasta se amelioreaza daca pacientul doarme. Cand este adus la medic, copilul este investigat complet deoarece o etapa foarte importanta in diagnostic este excluderea unor boli grave (de tipul proceselor inlocuitoare de spatiu intracraniene). Apoi se stabileste diagnosticul exact al bolii si se instaleaza tratamentul. Tratamentul consta in evitarea... [continuare]

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Guta - informatii generale

Guta - informatii generale

Actualizat la data de: 13 Mai 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este guta Guta este o forma de artrita inflamatorie marcata de atacuri dureroase ale articulatiilor inflamate. Cand corpul tau are acid uric suplimentar, se pot forma cristale ascutite in degetul mare de la picior (cel mai frecvent) sau in alte articulatii, provocand episoade de umflare si durere numite asadar atacuri de guta.  Este caracterizata prin durere, tumefiere (edem), inrosire si "caldura" resimtita in acea zona, cat si impotenta functionala (intepenire) a articulatiei. Fara aplicarea unui tratament, atacurile de guta vor tinde sa reapara si pot produce leziuni severe la nivelul articulatiilor, tendoanelor sau altor tesuturi. Cine este afectat de guta? Guta poate afecta pe oricine. De obicei, apare mai devreme la barbati decat la femei. De obicei apare la femei dupa menopauza. Barbatii pot avea de trei ori mai multe sanse decat femeile, ca sa o dezvolte, deoarece au niveluri mai mari de acid uric in cea mai mare parte a vietii lor. Oamenii sunt mai susceptibili de... [continuare]

Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman

Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2025

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Exista anumite semnale de avertizare care pot semnala lipsa anumitor substante nutritive din organismul unei persoane. Simptomele prezente la nivelul ochilor, parului, unghiilor, gurii si pielii sunt printre primele semne de debut ale lipsei de vitamine si minerale. Compilatia lor poate ajuta in diagnosticarea si tratarea acestora. Cu toate acestea, multe dintre manifestari pot fi provocate sau agravate de alergii, dezechilibre ale zaharului din sange si metabolismul grasimilor. Simptome de deficit manifestate la nivelul ochilor Simptom Deficit / tratament / cauza Petele Bitot - pete cenusii pe conjunctiva vitamina A Ochi injectati acid boric pentru infectie cu fungi Vedere incetosata vitaminele B2, B6, acid pantotenic Ochi bulbucati ... [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Probleme digestive frecvente de sarbatori. cauze, trucuri si medicamente utile

Probleme digestive frecvente de sarbatori. cauze, trucuri si medicamente utile

Actualizat la data de: 30 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In perioada sarbatorilor se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de probleme si afectiuni digestive din tot anul. Sistemul digestiv este obligat sa indure compozitia si structura unor alimente destul de grele precum carnuri grase, dulciuri, prajituri, bauturi racoritoare, alcool si alte alimente nu tocmai sanatoase. Consumul lor excesiv si combinatia nefasta a unora dintre ele conduc la probleme precum balonare, arsuri gastrice, diaree, constipatie, enterocolita etc. Exista insa cateva metode prin care se pot evita aceste probleme de stomac suparatoare. Cauzele afectiunilor digestive din perioada sarbatorilor Portii mari de mancare Exista tendinta excesului alimentar in perioada sarbatorilor. Din dorinta de a se consuma si gusta din cat mai multe preparate, se introduc cantitati foarte mari de alimente in stomac. Acestea pun presiune pe sfincterul esofagian, muschiul care ajuta la mentinerea alimentelor digerate in stomac. Atunci... [continuare]

Difilobotriaza sau botriocefaloza

Difilobotriaza sau botriocefaloza

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Difilobotriaza sau botriocefaloza este o parazitoza cauzata de infestarea organismului uman cu Botriocefal (Diphyllobothrium latum). Gazdele intermediare sunt minim 2: un crustaceu si un peste de apa dulce. Parazitul este unul din cei mai mari viermi ai clasei Cestodelor. Cestodele sunt viermi plati, care paraziteaza tractul gastrointestinal al vertebratelor. Sunt alcatuite din cap (scolex), gat si segmente individuale dotate cu organe reproductive. Scolexul este piesa care se prinde in mucoasa intestinala si pe seama careia se va dezvolta intregul parazit. Pe masura ce sunt fertilizate (se umplu cu oua), proglotele isi maresc dimensiunile si, in final, se desprind, eliminandu-se cu materiile fecale la exterior. Ciclul de viata al botriocefalului este complex si presupune existenta unei gazde infectate care elimina proglote gestante cu oua, in apa dulce care contine anumiti crustacei si pesti ce devin gazde intermediare. Puricele de apa dulce ingera embrionii. In... [continuare]

Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja

Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja

Actualizat la data de: 26 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Barbatii nu au, de obicei, nici o scuza serioasa pentru faptul ca nu au un corp asa cum isi doresc. Daca dvs. credeti ca nu aratati bine este usor sa imbunatatiti modul in care aratati. Sincer, nu este greu ca aspectul dvs. fizic sa devina mai placut. Iata mai jos cateva sfaturi pentru barbatii care doresc acest lucru. Mancati ponderat si evitati alimentele nesanatoase Nu trebuie sa mancati orice tip de mancaruri si nici in cantitati prea mari. Pentru ca muschii sa devina vizibili si sa scapati de grasime, puteti respecta pasii urmatori: - mancati fructe la micul dejun - consumati la gustarea de dimineata nuci si stafide - alegeti carnea de pui fara piele, peste, orez, fasole sau o salata bogata in proteine cu un dressing fara grasimi, la masa de pranz - la mijlocul dupa-amiezii axati-va pe o gustare compusa din fructe, nuci sau legume - faceti la masa de seara alegeri similare cu cea de la pranz si incheiati-o inainte de ora 20 - dupa ora 8 luati o... [continuare]

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]

Gastrita cronica la copii. cauze, simptome si tratament

Gastrita cronica la copii. cauze, simptome si tratament

Actualizat la data de: 29 August 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice. Este o afectiune care afecteaza atat adultii, cat si copiii. Gastrita cronica este cauzata de bacteria Helicobacter Pylori si se caracterizeaza prin simptome persistente care duc la agravarea bolii. Cauzele gastritei cronice Principala cauza a aparitiei gastritei cronice o reprezinta infectia cu bacteria Helicobacter Pylori. Ea se declanseaza atunci cand mucoasa gastrica este iritata constant si determina o simptomatologie continua si evolutiva. Aceasta bacterie este contractata adesea in timpul copilariei. Atunci cand Helicobacter Pylori patrunde in straturile mucoasei care acopera suprafata gastrica epiteliala sau in portiunile superioare ale foveolelor gastrice apare un raspuns inflamator care este gastrita. In afara bacteriei mai exista cateva boli care pot deter [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

Alterarea gustului

Alterarea gustului

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie). De asemenea, se refera la prezenta unui gust metalic, asemanator cu cel al medicamentelor. Modificarile de gust pot sa apara ca o consecinta a afectiunilor bucale sau chiar cancer. Gustul alterat poate avea un rol important in nutritia unui pacient care are cancer. Pacientii care manifesta aceasta afectiune pot evita anumite alimente, isi pot pierde apetitul (anorexie) si pot scade in greutate. Probleme de alimentatie se pot instala si atunci cand o persoana sufera de xerostomie (gura uscata) sau are o infectie bucala (afte, de exemplu). Cauze Oamenii au capacitatea de a simti gustul amar, sarat, acru, dulce si aromat prin intermediul papilelor gustative. Acestea sunt localizate pe limba, in partea din spate a cerului gurii si la nivelul... [continuare]

Piramida alimentatiei

Piramida alimentatiei

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]

Problemele de sanatate ale adolescentilor

Problemele de sanatate ale adolescentilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Perioada adolescentei este una bogata, in care noi aspecte ale vietii urmeaza sa fie descoperite. Adolescentii sunt adesea energici, grijulii, idealisti, inclinati catre descoperirea a ceea ce este corect sau nu. Aceasta este o etapa in care organismul unei persoane evolueaza rapid din punct de vedere psihic. In aceasta faza pot fi modelate atat corpul cat si mintea, dar orice eroare sau neglijenta ar putea avea efecte negative pe termen lung. Cum trebuie sa fie dieta adolescentilor? Adolescentii au nevoie de o dieta sanatoasa, echilibrata care sa ii ajute sa se dezvolte intr-un mod armonios. Aceasta trebuie sa fie diversificata, sa contina toate grupele alimentare, vitamine si minerale. Cu toate acestea, adolescentii au reputatia de a avea o multime de obiceiuri alimentare nesanatoase. Exagereaza atunci cand consuma alimente de tip fast food, urmate apoi de diete sau infometare. Din cauza acestor obiceiuri, deseori, organismul aflat in... [continuare]

6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara

6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda faptului ca nu exista o dieta specifica in cazul incontinentei urinare, specialistii sunt de parere ca regimul alimentar are capacitatea de a influenta aparitia si evolutia episoadelor de incontinenta, in special in cazul in care tulburarea este determinata de existenta unei vezici hiperactive, ce determina aparitia incontinentei. Majoritatea medicilor specialisti recomanda pacientilor sa apeleze la o dieta care sa excluda anumite alimente cu potential declansator. Lista acestor alimente nu poate fi insa fixa si nici nu se poate adresa si aplica tuturor pacientilor, deoarece raspunsul simptomatologiei la noul regim difera de la un caz la altul, existand diferente individuale considerabile in ceea ce priveste evolutia incontinentei dupa restrictionarea alimentelor. Pentru a observa care sunt alimentele care agraveaza episodul de incontinenta, pacientul este sfatuit sa elimine, la inceput, produsele suspectate de medici ca avand potential agravant, apoi sa... [continuare]

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Actualizat la data de: 07 Martie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]

Plante care va ajuta sa slabiti

Plante care va ajuta sa slabiti

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi nu exista o formula magica de slabit, anumite plante sunt considerate a fi de ajutor in reducerea poftei de mancare si in arderea grasimilor. Exista dovezi ca aceste plante, combinate cu un plan rational de alimentatie si exercitii fizice regulate, pot ajuta la eliminarea surplusului de kilograme si sa atingeti un stil de viata sanatos. Conform traditiei chinezesti, toate plantele sunt ierburi benefice, iar chinezii le folosesc de mii de ani pentru a slabi. Hoodia Gordonii Hoodia Gordonii creste in desertul Africii de Sud. Planta contine un glicozid care suprima pofta de mancare. Hoodia Gordonii nu are efecte secundare cunoscute, atunci cand este consumata ca supliment pentru pierderea in greutate. In prezent se fac studii pentru a demonstra fara echivoc daca planta are totusi efecte secundare in urma utilizarii ei pe termen lung. Garcinia Cambogia Garcinia Cambogia, cunoscuta de asemenea si sub numele de Malabar tamarid, creste in India, unde... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie. Continut nutritiv Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa. Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Mai mult, orzul este una dintr [continuare]

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]

Am arsuni in capul pieptului,nu pot sa dorm,senzatie de voma,durere de cap,reflug gastric si aciditate... [continuare]

Acum cateva luni(vreo 10) am avut dintr-o data o durere puternica de stomac in partea dreapta sub coasta.Durerea se manifesta cam asa: Mai intai incepea in patea dreapta sub coasta si dupaia se extindea durerea pana pe partea drapta a gatului.Durerea era una puternica...precum cea de gastrita, totusi a trecut relativ repede...cateva minute. De atunci am tot avut uneori aceasta durere dar destul de rar. Tot de atunci ,incet incet, am inceput sa inghit mancarea destul de greu, asta decat la unele mancaruri ,cum ar fi alimentele necacioase sau bananele.Acum chiar ma doare cand inghit daca nu sunt atent si mananc repede. In vara am facut niste raze cu bariu la stomac si mi-a iesit(acum nu ini mai amintesc exact termenul) ca am stomacul sectionat in 2 ...o mica parte din stomac in partea dreapta si restul in partea stanga. Miau dat niste medicamente pentru aciditatea stomacului si mia zis sa stau pe partea stanga o perioada dupa ce mananc. Acum de vreo 3 saptamani durerea a fost tot... [continuare]

Am fot diagnosticata cu Ulcer gastric si cu bacteria helicobacter pylori.Mi s-a prescris exomeprazol 30 zile siantibiotic :claritromicina +duomox(7 zile).Dupa tratament trebuie sa fac din nou endoscopie +test helicobacter pylori.Este indicata endoscopia atat de des? Si inca o intrebare este bacteria transmisibila la alte persoane(sot,copil)? Va multumesc si astept raspunsul Dvs. [continuare]

Comunitate medicala

Nu pot sa respir

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli respiratorii

Nu pot sa-mi umplu plamanii cu aer. In urma cu cativa ani tuseam puternic la anumite conditii (frig, Fum, miros urat, incaperi murdare, orice discomfort) Doctorul mi-a spus ca am astma la connditii si am primit Advair si alte .. de tras pe gura. Cam 2 ani nu m-a mai deranjat aceasta tuse. Anul acesta la schimbare de anotimp a aparut insuficienta respiratorie. Este ingrozitor. Nu pot sa-mi duc inspiratia pana la capat. Am facut verificare la plamani..inima...totul este bine.Nu suport nici un fel de praf in casa... aer diferit....magazine etc. Nu ma mai ajuta ''ADVAIR". ce sa fac?/ [continuare]

Pagina 2 din 6 (164 rezultate)