mancare
Ai intoleranta la lactoza? afla ce produse din lapte poti manca
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Intoleranta la lactoza apare atunci cand lactaza, o enzima care se situeaza in mucoasa intestinului subtire, nu este secretata suficient. Astfel, lactoza nu este digerata corect in intestinul subtire si ajunge in colon. Persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au simptome precum balonarea, crampele abdominale, indigestia, varsaturile. Vestea cea buna: in timp ce efectele secundare te-ar putea face sa scoti din alimentatie pentru totdeauna orice produs din lapte, trebuie sa stii ca nu este mereu necesara o astfel de masura. Astfel, doar persoanele cu o intoleranta severa la lactoza trebuie sa elimine complet lactatele. Pentru ceilalti, care sufera de forme mai usoara ale afectiunii, exista produse pe care le pot manca, fara sa aiba manifestari neplacute. Cauze Intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta enzima (lactaza) pentru a digera zaharul din lapte (lactoza). In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in... [continuare]
Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaderea brusca a apetitului alimentar Parintii se plang adesea de apetitul scazut pe care il au copiii lor, iar acest lucru este si mai frecvent in cazul in care cei mici au varste cuprinse intre doi si cinci ani. In cazul copiilor cu greutati si inaltimi normale pentru varsta lor, parintii nu trebuie fie acaparati de panica, deoarece unii copii, mai ales cei cu o structura fizica mai mica, ar putea avea cerinte alimentare mai reduse si, prin urmare, un apetit mai scazut. Totusi, daca cei mici sufera de o pierdere sau o scadere brusca a apetitului alimentar, insotita de pierdere in greutate, atunci se recomanda consultul medical, astfel incat medicul sa poata stabili cauza si sa poata oferi un tratament adecvat. Acest articol are scopul de a prezenta posibilele motive din cauza carora poate sa apara lipsa poftei de mancare la copii, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine acest fenomen. Care sunt cauzele? Lipsa poftei de mancare la copii nu reprezinta intotdeauna un... [continuare]
Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Prezentare generala Alimentele procesate sunt ceva obisnuit in viata de zi cu zi a oamenilor. Spre exemplu, se estimeaza ca 73% din produsele alimentare din Statele Unite ale Americii sunt ultraprocesate. Aproape toate alimentele sunt procesate pentru conservare, dar alimentele ultraprocesate “gata de consum” sunt adesea sarace din punct de vedere nutritional si pot duce la un consum excesiv. In plus, cercetarile de specialitate au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu o serie de rezultate negative pentru sanatate. Mai amanuntit, un nou studiu arata ca persoanele care consuma frecvent alimente procesate major prezinta un risc mai mare de declin cognitiv. Consumul acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic si obezitate, printre diverse alte efecte negative pentru sanatate. O statistica ingrijoratoare arata faptul ca, in perioada 2001-2018, procentul de calorii obtinut din alimente... [continuare]
Modalitati eficiente pentru scaderea poftei de mancare
Autor: SfatulMedicului
Scaderea apetitului alimentar Suprimarea sau scaderea apetitului alimentar se poate face prin utilizarea unor alimente, a unor suplimente sau prin diferite alte metode ce au ca efect impiedicarea instalarii senzatiei de foame. Unele metode sunt mai eficiente decat altele, dar acest lucru depinde foarte mult si de persoana ce le incearca. Producatorii de suplimente ce au ca scop suprimarea apetitului au pretentii mari cu privire la capacitatea acestor produse de a reprima foamea si de a promova pierderea in greutate. Cu toate acestea, nu este cunoscuta eficienta acestor pastile, iar specialistii din domeniul sanatatii le-au asociat adesea chiar cu reactii adverse periculoase. In schimb, o persoana poate folosi o serie de metode naturale pentru a-si suprima sau pierde pofta de mancare intr-un mod sanatos si fara riscuri. Cresterea consumului de proteine si grasimi sanatoase Nu toate alimentele satisfac foamea in egala masura. In comparatie cu carbohidratii, proteinele si anumite... [continuare]
Alimentele pe care expertii nu le-ar manca niciodata
Autor: SfatulMedicului
Ce produse cresc riscul de toxiinfectie alimentara Fiecare aliment pe care il consumam ne influenteaza intr-o oarecare masura sanatatea. Bacteriile, parazitii si virusurile pot ajunge in alimente si bauturi, iar persoanele care le consuma pot sa se confrunte cu toxiinfectii alimentare. Anual, in Statele Unite ale Americii exista aproximativ 48 de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare, potrivit statisticilor Administratiei Nationale pentru Alimente si Medicamente. Unele dintre aceste cazuri sunt foarte grave si duc chiar si la decesul celor care au consumat alimentele contaminate. Persoanele care au cel mai mare grad de risc la toxiinfectie alimentara sunt femeile insarcinate, copii, varstnicii, cat si cei care au un sistem imunitar slabit. Printre simptomele intoxicatiei cu alimente sunt greata, starile de voma, diareea, febra, frisoanele, durerile de cap, crampe stomacale si lipsa apetitului. Iata o serie de produse de care ar trebui sa ne ferim si care, in opinia... [continuare]
Pericolele la care ne expunem cand incalzim mancare la cuptorul cu microunde
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cuptorul cu microunde este prezent in mai toate bucatariile, devenind un ajutor de nadejde pentru persoanele active si ocupate, care nu au timp sa gateasca zilnic. Desi cuptorul cu microunde a devenit indispensabil in gosposariile noastre, in jurul lui planeaza o multime de controverse legate de modul in care ne-ar putea afecta sanatatea. La ce pericole ne expunem atunci cand incalzim sau gatim mancare la microunde? Este sau nu cuptorul cu microunde o amenintare pentru sanatatea noastra? Cum functioneaza cuptorul cu microunde? Unul dintre atributele principale ale cuptorului cu microunde este acela ca incalzeste rapid mancarea. Cuptorul cu microunde are la baza un dispozitiv numit magnetron, un tub care transforma curentul electric in raze/unde electromagnetice de 2450 MHz. Aceste unde ajung sa fie absorbite de apa, grasimi si zaharuri, ca mai apoi sa fie transformate direct in caldura. Este sau nu cuptorul cu microunde periculos pentru sanatate? Orice... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Ce pot sa fac [continuare]
Pot sa mananc prosuto crudo in timpul sarcinii?? [continuare]
buna ziua,ce problema este faptul ca fiul unor prieteni in varsta de 3,5 ani,mananca doar pasat la aceasta varsta? [continuare]
iau aniconceptionale (diane 35)mentionez ca mi lea recomandat medicul pt acnee ,pot sa le fol si pt a face sex neprotejat,dupa cat timp se poate?iar eu dupa ce le iau mananc ele mai au efect contraceptiv?ms [continuare]
Buna ziua, Am o problema.. de cam 1-2 luni imi apar pe degete basici ce ajung la suprafata si se sparg, se formeaza coaja iar apoi incepe iar. Am fost la farmacie si mi s-a zis ca trebuie sa ma dau cu o crema pe baza de vitamina A. Am incercat si aceasta dar nu prea da rezultate aproape deloc. Dar dupa ce am incertat sa ma dau cu acest unguent aceste basici au inceput sa-mi dispara. Cele mai afectat au fost degetul aratator si cel inelar de la mana stanga. Acum la aceste 2 degete nu mai am amprente, s-au sters, stratul superior de piele nu mai exista si nu prea mai am simturi in aceste 2 degete. Problema este, ca au inceput sa-mi reapara aceste basici dar de data asta mult mai raspandit si pe restul palmei sau pe alte degete. Va rog, spuneti-mi ce tratament as putea sa urmez. Va multumesc mult ! [continuare]
Lipsa poftei de mancare la bebe de 4 luni
Buna ziua!! Am o fetita de 4 luni care nu papa suficient lapte pt varsta ei..sau asa cred eu., de o luna jumate ma chinui sa bea si ea cel putin 500-600 ml lapte pe zi insa de o saptamana nu vrea sa manance mai mult de 400ml iar pediatra si dr de fam.imi spune sa ii dau pace si sa nu o mai stresez ..sa ii dau cand ii este foame.Tin sa precizez ca ea imi mananca lapte praf iar cantitatea este de 150 - 100 ml la 6 -7 ore ceea ce mie nu mi se pare normal.Nu are rosu in gat , nu face febra, iar analize la sange, scaun si urina i-am facutcu o luna in urma si sunt bune..Nu vrea nici ceai si nici suc de morcovi..cand ii dau biberonul in gurita isi face greata.., va rog dati-mi un sfat,, [continuare]
ce alimente pot consuma anainte cde terapia de iod [continuare]
Surse ascunse Desi glutamatul monosodic (E 621) este afisat pe produs (asa cer regulamentele), multi producatori de alimente sunt constienti de faptul ca la ora actuala oamenii privesc cu suspiciune un produs care contine glutamat monosodic (E 621) si cauta sa foloseasca alte cai legale pentru a introduce aceasta substanta in produsele lor. Cel mai des intalnit ingredient care contine glutamat monosodic "la greu" este carrageenan. Conform legilor in vigoare, nu este obligatorie afisarea pe produs a continutului de glutamat din carrageenan. Iata mai jos o lista cu surse ascunse de glutamat. Elementele listei sunt in ordinea descrescatoare a cantitatii de glutamat continute. Cele mai bogate surse de glutamat sunt: 1. drojdie autolizata 2. caseinat de calciu 3. gelatina 4. proteine hidrolizate 5. caseinat de sodiu 6. extract de drojdie Alte surse de glutamat: 7. proteine texturate 8. carrageenan 9. guma... [continuare]
Am o senzatie de slabiciune in timpul zilei si mie rau dupa ori ce mancare
Buna... de vreo 3 saptamani am observat ca in timpul zilei ma ia o stare de slabiciune si o stare de voma dar nu vomit.... pot sa mananc cu pofta dupa care apare acea senzatie de voma iar daca stau mult aplecata ametesc cand ma ridic..ce poate fi?? [continuare]
Buna ziua. De cateva luni ma confrunt cu cel mai ciudat sentiment. Inca de la paste, dupa un episod care a durat o saptamana, in care mi-a fost rau, balonare si crampe stomacal si ambdominal îngrozitor de dureros, nu mi-am revenit. Am fost la medic dupa acel episod si ma bănuia de boala celiacă. Analizele au exclus aceasta boala, însă mie imi este greata si greu sa mananc incontiuu. Atunci cand trebuie sa mananc simt cum stomacul meu se întoarce pe dos imediat. Parca simt si contracțiile esofagului... nu stiu ce poate fi, psihic nu cred, deoarece niciodata nu am avut probleme cu greutate in plus si tot timpul mâncam orice la orice ora. Ce ar putea fi? [continuare]
Nu ma dezvolt in nici un fel .Nu cresc si nici nu ma ingras . [continuare]
Durere in partea stanga sub coaste dupa mancare
Buna ziua, De ceva vreme, mai precis de vreo 2 ani de zile, ma confrunt cu aceasta problema, dupa aproape fiecare masa. Daca masa este bogata si mananc repede, imediat dupa terminarea ei, incep sa am eructatii iar stomacul meu se simte foarte tare si balonat, venind inclusiv cu o durere in partea stanga sub coaste, care parca se simte marit. Singura optiune in care imi revin la loc la normal, este de a voma. Iar atunci parca totul dispare si nu mai am nimic. Mentionez ca am 27 de ani, iar in urma cu cativa ani, am fost diagnosticat cu colon iritabil de catre medicul de familie. Imi puteti spune despre ce ar putea fi vorba? Multumesc, si voi astepta un raspuns competent! [continuare]
Orice mananc, ragai si am stari de voma. Orice podea care nu este dtreala la nivel, imi vine rau ameteala. Ma poate sfatui cineva, ce ar tre sa fac sau la cel fel de Dr tre sa merg? Va multumesc. [continuare]
Imi puteti trimite si mie lista cu alimentele fara iod, pe care le pot manca?
[email protected] Si sa imi spuneti, va rog, daca pot bea apa plata. Am vazut pe eticheta ca ar contine sare. [continuare]
Lipsa pofta de mancare si a senzatiei de sete ?
Varsta 58 ani, greutate normal, 93kg/187cm [continuare]
Dr. s. silvia manca
Dr. rucsandra marina manca
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter