limitele colesterolului
O problema mai veche – colesterolul
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este colesterolul? Colesterolul, unul dintre parametrii frecvent dozati in cadrul analizelor de laborator, este o molecula de provenienta lipidica fara solubilitate in apa. In sange, acesta circula sub forma de agregate proteice de tipul HDL-C (High Density Lipoprotein) sau LDL (Low Density Lipoprotein). HDL ul are rolul de a transporta excesul de colesterol inapoi la ficat unde este procesat si eliminat din organism. La polul opus, molecula de LDL, provenita preponderent din sursa alimentara, ajunge la nivel tisular, in special la nivelul vaselor de sange, unde se poate depune constituind placile de aterom si cauzeaza obstructii ale arterelor, fapt care contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare. Rolul colesterolului Aceasta molecula de natura lipidica, produsa in mare parte la nivelul ficatului in cantitate de 1-2 grame, este necesara organismului pentru functiile sale si are rol de precursor pentru anumiti hormoni cum ar fi hormonii stroizi din cadrul glandelor... [continuare]
Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL). Rolul colesterolului Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona corect, fiind necesar pentru anumite functii, precum sinteza vitaminei D, hormonilor steroizi si a acizilor biliari. HDL, numita si colesterolul bun, are rolul de a transporta colesterolul in exces catre ficat pentru a fi metabolizat, avand un rol protector impotriva afectiunilor cardiovasculare. LDL – colesterolul rau – realizeaza transportul in sens invers, mai exact din ficat catre celule, promovand astfel depunerea colesterolului in peretii arteriali, determinand aparitia aterosclerozei, ce este precursorul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Colesterolul crescut este, in general, o... [continuare]
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Diabet zaharat - informatii generale
Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este diabetul Diabetul este o patologie cronica caracterizata prin secretia si eliberarea insuficienta a insulinei de catre pancreas si/sau utilizarea insuficienta a insulinei de catre tesuturi. In diabetul zaharat tip I sau insulino-dependent, pancreasul nu mai secreta insulina sau secreta o cantitate foarte mica, insuficienta pentru a mentine glicemia in limitele normale, fiind necesara injectarea de insulina. Acest tip de diabet debuteaza de obicei la tineri. In diabetul zaharat tipul II sau non-insulino-dependent, secretia de insulina este scazuta sau exista o rezistenta periferica (a tesuturilor) la actiunea insulinei. Acest tip de diabet debuteaza la varste mai inaintate, de obicei dupa 50 ani, putand fi echilibrat prin dieta si/sau medicamente antidiabetice orale. Pe parcursul evolutiei, diabetul zaharat non-insulinodependent poate deveni insulino-necesitant, atunci cand tratamentul medicamentos nu mai reuseste mentinerea glicemiei in limite normale, fiind necesara... [continuare]
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Bolile coronariene
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Inima este o pompa puternica musculara. Ea furnizeaza oxigen si substante nutritive tuturor organelor, prin intermediul sangelui. Pentru a putea realiza aceasta sarcina inima este irigata permanent de catre arterele coronare si ramurile sale care ii furnizeaza sangele necesar oxigenarii. Inima dispune de urmatoarele artere: artera coronara dreapta, care asigura irigarea normala a peretelui posterior, artera coronara stanga care se desparte la iesirea din aorta in doua ramificatii: interventriculara anterioara care furnizeaza sange peretelui anterior al inimii si circumflexa care furnizeaza sange peretelui lateral. Multe alte artere mai mici ies din aceste artere principale, ele parcurgand si irigand muschiul cardiac. Simptome Gradul de obstructie arteriala (stenoza arteriala) determina frecventa si modul de instalare al crizelor de angina pectorala. Atunci cand stenoza este putin grava durerea va aparea doar in cazul efortului fizic, iar atunci cand stenoza este... [continuare]
Retinopatia diabetica
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Multi dintre pacientii cu diabet dezvolta in timp manifestari oculare, dintre care retinopatia diabetica este cea mai importanta. Diabetul determina afectari ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componenta a ochiului situata in partea posterioara a acestuia, care are rol de a capta imaginile si de a trimite informatiile la creier). Retinopatia diabetica se poate manifesta prin tulburari de vedere, chiar orbire. Se poate preveni aparitia retinopatiei prin mentinerea glicemiei in limite normale sau aproape de normal. Aceste masuri incetinesc progresia retinopatiei si previn pierderea vederii. Retinopatia diabetica este o boala ce progreseaza in timp. In fazele incipiente, vasele de sange mici de la nivelul retinei se subtiaza. In timp, vasele de sange dezvolta mici anevrisme (largiri ale diametrului vasului), care se pot rupe si pot determina acumulari de sange in gelul vitros (fluidul cu consistenta de gel din interiorul ochiului). Pe masura ce boala... [continuare]
Nefropatia diabetica
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Ce este nefropatia diabetica Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat si poate fi depistata dupa mai multi ani de evolutie a acestuia . Hiperglicemia cronica afecteaza vasele renale (angiopatie) si functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul) cu aparitia initiala a eliminirarii de albumina in urina care in timp poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale este cel mai important pas in managementul bolii. Mentinerea glicemiei si a tensiunii arteriale in limite normale si o dieta alimentara sanatoasa poate reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni sau progresul spre insuficienta renala. Simptome - edeme, initial la picioare, iar apoi tot corpul poate fi afectat; - o crestere a tensiunii arteriale; - pierderea unor cantitati mari de proteine in urina (macroalbuminurie, semn sigur de nefropatie); - cresterea nivelelor de colesterol si trigliceride; - odata ce rinichii sunt afectati... [continuare]
Am făcut analize de colesterol și am colesterolul seric total 108,25 colesterolul LDL 57 colesterolul HDL 31,1 trigliceridele 82 ,analiza tgo 14,58 analiza tgp18,4 și creatinkinaza 37, 79 . vă rog să îmi spuneți dacă sun mici sau sunt semne de îngrijorare. Vă mulțumesc [continuare]
HDL colesterol 80.3 este o problema? Care este limita maxima normala? [continuare]
Buna ziua, Se poate ca HDL colesterol sa fie prea mult avand 92.6? Care este limita superioara normala? Multumesc! [continuare]
Buna ziua. cum pot imbunatatii valorile colesterolului?
in urma analizelor am colesterol total 129(140-200), LDL66 (70-130) SI HDL43 (35-80) MENTIONEZ CA IAU ROSUCARD. La aceste valori trbuie sa continui cu rosucardul? mentionez ca acum si postesc. VA MULTUMESC. [continuare]
Buna seara, in urma unor analize am urmatoarele anallize crescute: colesterol=305, trigliceride- 279 si GGT=39, celelalte analize fiind in limite normale inclusiv hemoleucograma. [continuare]
cat este de grav: colesterol seric 254 mg/dl trigliceride serice 215 mg/dl mentionez ca sunt insarcinata in 17 saptamani [continuare]
Buna ziua! am 26 de ani, iar colesterolul total mi-a iesit 188 ( se incadreaza in limitele de 50-200) insa mi se pare un pic cam ridicat. Tin sa mentionez ca mananc cam mult dulce, nu sunt obez, am o greutate normala, practic sport zilnic, iar restul analizelor la sange( glicemie, ficat, etc) mi-au iesit foarte bune. [continuare]
Am facut tratament cu capecitabina si am gasit colesterolul 125 si trigliceridele 696?
VSH - TEHNICA WESTERGREN ! 15 mm/h 2 - 13 Analizele pentru .hematologie au fost lucrate de: Medic primar Ivascu Mariana, Chimist principal Badiceanu Ana si validate de Lungu Eugenia .Hematologie - metoda impedantei,spectrofotometrie, flowcitometrie Stare proba sange: conforma; Hemoleucograma completa REALIZATA - 01.Numar leucocite 6.43 x10^3/uL 4.00 - 10.00 - 02.Limfocite (%) ! 19.70 % 25.00 - 40.00 - 03.Monocite (%) 7.30 % 3.00 - 9.00 - 04.Neutrofile (%) ! 70.50 % 50.00 - 70.00 - 05.Eozinofile (%) 2.20 % 0.70 - 6.00 - 06.Bazofile (%) 0.30 % 0.00 - 2.00 - 07.Limfocite (#) ! 1.27 x10^3/uL 1.30 - 4.00 - 08.Monocite (#) 0.46 x10^3/uL 0.15 - 0.70 - 09.Neutrofile (#) 4.54 x10^3/uL 1.56 - 7.00 - 10.Eozinofile (#) 0.14 x10^3/uL 0.04 - 0.54 - 11.Bazofile (#) 0.02 x10^3/uL 0.00 - 0.08 - 12.Numar eritrocite ! 4.28 x10^6/uL 4.50 - 6.20 - 13.Hemoglobina 13.90 g/dL 13.00 - 18.00 - 14.Hematocrit 42.40 % 40.00 - 54.00 - 15.Volum eritrocitar 99.00 mediu fL 80.00 - 100.00 -... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
in urma analizelor de sange mi-au iesit valori mari la :colesterol 385,creatinina 1.68 ,GGT 72,limfocite 52,neutrofile 39.40,RDW 15.20,PDW 18.40.Aceste rezultate sunt ia afara limitelor normale.Au vre-o legatura intre ele,trebuie sa-mi fac griji,este grav?Ajutati-ma cu un raspuns in vederea interpretarii analizelor pana ajung la un medic. multumesc [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la mentinerea unei greutati corporale optime. Pe langa faptul ca acestea sunt indicate in tratamentul impotriva constipatiei sau hemoroizilor, fibrele sunt indicate in meniul zilnic al persoanelor care sufera de diabet sau au colesterolul marit. O dieta bogata in fibre este asociata cu un mod de viata sanatos. Fibrele dietetice provin din parti ale plantelor care nu pot fi digerate de enzime si nu sunt absorbite in sistemul sanguin. In schimb, acestea sunt eliminate din organism ca si deseuri. Pe de alta parte, exista si fibre brute reprezentate de parti ale alimentelor care raman dupa ce alimentele au fost supuse hidrolizei acide si alcaline. Cantitatea de fibra bruta dintr-o planta este in general, intre 1/8 si 1 din totalul de fibre dietetice. Beneficiile dietei bogate in fibre Dieta bogata in fibre este o dieta care permite un regim 100% sanatos, putand fi consumate: - alimente... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oamenii de stiinta studiaza beneficiile sucului de cirese, deoarece pe langa faptul ca este bogat in antioxidanti, acesta ar putea avea efecte pozitive pentru tratarea insomniei si este posibil sa contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Pe langa beneficiile pentru diminuarea durerii musculare si efectele sale inflamatorii, consumul sucului de cirese prespune si o serie de riscuri precum cresterea in greutate si cresterea nivelului trigliceridelor, daca nu este consumat corespunzator. Riscuri - Cresterea in greutate - Nici un studiu cu subiecti umani nu a demonstrat legatura dintre consumul de suc de cirese si pierderea in greutate, dimpotriva, se pare ca sucul de cirese determina cresterea in greutate. Consumul a 30 de grame de suc concentrat de cirese amestecat cu o ceasca de apa contine 110 calorii. Daca ati baut doua pahare pe zi fara sa renuntati la nimic altceva din dieta dvs. normala ati putea castiga aproximativ jumatate de kilogram la... [continuare]
Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]
Dieta recomandata in cazul afectiunilor renale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul afectiunilor renale, rinichii nu sunt capabili sa filtreze si sa elimine din sange produsele si fluidele care nu sunt necesare. Pentru a controla si a evita acumularea acestor substante, se recomanda evitarea anumitor produse alimentare care au tendinta de a agrava aceasta problema. Este foarte importanta asigurarea unei cantitati suficiente de calorii. O dieta sanatoasa ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, greutatii corespunzatoare si unor niveluri serice normale de colesterol si glicemie, ceea ce este de ajutor in stoparea progresiei afectiunii renale. Fiecare persoana are propriile necesitati, in functie de greutatea corporala, inaltimea si functia renala remanenta. Cele mai multe persoane trebuie sa isi limiteze consumul de sodiu (sare), de lichide si proteine. Altele necesita limitarea consumului de potasiu, fosfor si calciu. Se recomanda consultarea unui medic nutritionist, care este specialistul in masura sa recomande dieta... [continuare]
Generalitati Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani, dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra, iar altele au menstruatii chiar si in decada a cincea. Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2-8 ani de modificare a nivelului hormonal, incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata, cauzata de dereglarile hormonale. Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39-51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia, cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea... [continuare]
Ameteli foarte puternice de mai mult de o săptămână?
Buna ziua. Mama mea are 60 ani și de mai bine de o săptămână are amețeli foarte puternice, nu poate merge fără ajutor, are momente când abia poate vorbi. Anul trecut, in aceeași perioada de vara, a avut un episod similar, care a durat câteva zile, in ambii ani crede ca simptomele au apărut în urma unui efort fizic, in soare și anume lucrul in gradina, dat cu sapa etc privind in jos. A făcut analize de sânge, hematocrit puțin peste limita, hemoglobine eritrocitare puțin sub limita, colesterol putin mărit și prezenta helicobacter pylori. A fost la ORL -dr nu crede ca este afecțiune a urechii interne, cardiolog - EKG OK, tensiunea ok, puls ușor slab. Nu considera ca e o problema a inimii. Neurolog - nu găsește afecțiune, in afara de vase de sânge ușor subțiate din cauza vârstei și îngustarea spatiilor intervertebrale c5 c6 c7 cu discreta scleroza a suprafețelor discale. Vreau sa menționez ca este pe tratament de mai bine de o săptămână cu... [continuare]
Spitalul municipal de urgenta moinesti
Servicii medicale Medicina Interna - compartiment terapie intensiva si compartiment neurologie; Afectiuni respiratorii: - pneumopatii cu complicatii; - astm bronsic; - edem pulmonar; - bronhopneumopatii cornice obstructive; - pleurezii; - cord pulmonar cronic. Afectiuni ale aparatului cardio-vascular: - hipertensiune arteriala esentiala si secundara; - cardiopatie ischemica dureroasa; - tulburari de ritm si conducere; - arteriopatii obliterante; - boala varicoasa; - accidente vasculare cerebrale; - come vasculare. Boli ale aparatului renal: - glomerulo nefrita acuta si cronica; - pielonefrita cronica; - litiaza renala; - infectii urinare; - boala polichistica renala. Boli ale aparatului digestiv: - ulcer gastric si duodenal; - hepatita cronica; - ciroze hepatice; - pancreatita cronica; - colopatii cronice; - colecistite cronice alitiazice; - rectocolite ulcero-hemoragice. Hematologie: - anemie Biermer; - anemie carentiala; - anemii hemolitice. Boli de... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter