intoxicare alimentara
Restrictie alimentara si post intermitent - avantaje si dezavantaje
Autor: SfatulMedicului
Abordare dietetica Postul intermitent este o abordare dietetica, un stil alimentar, ce se concentreaza pe perioade de restrictie alimentara, care alterneaza cu perioade de alimentare. Este foarte probabil ca dumneavoastra sau persoanele din jur sa faca deja post intermitent neintentionat, in functie de programul si ciclul meselor. Stiluri de post intermitent Exista mai multe stiluri de post intermitent, ceea ce face acest plan adaptabil si usor de implementat pentru multe persoane. Doua dintre cele mai populare stiluri de post intermitent: - Post 16:8 : implica o perioada de 16 ore in care nu mancati nimic, si o perioada de 8 ore in care includeti toate mesele de care aveti nevoie, in fiecare zi. De regula puteti extinde perioada de post in timpul serii si noptii; de exemplu, puteti lua cina in jurul orei 18 seara si sa evitati orice gustare sau masa pana la ora 10 dimineata. Perioada de post dureaza astfel 16 ore. - Post 20:4: perioada de post este si mai lunga, de pana... [continuare]
Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt aditivii alimentari? Conform Codex Alimentarius, aditivii alimentari sunt substante folosite ca ingrediente in prepararea alimentelor, nefiind consumate ca atare. Rolul lor este de a spori proprietatile organoleptice ale alimentelor in timpul prepararii, ambalarii si transportului, pentru a imbunatati gustul, textura, culoarea, aspectul sau mirosul. Astfel, crescand calitatea si durata de valabilitate a produsului final, aditivii cresc rata de vanzare a produselor. Tipologie Aditivii alimentari se impart in mai multe categorii dupa cum urmeaza: • aditivi nutritionali – au rolul de a face produsele alimentare mai hranitoare, • agenti de aroma – utilizati pentru a imbunatati gustul, • agenti de colorare – folosite cu scopul de a face alimentele sa arate mai atractiv din punct de vedere vizual. Cum se manifesta? Perturbatorii endocrini sunt substante exogene care interfereaza fie cu hormonii naturali, fie cu receptorii acestora, perturband rolul... [continuare]
Cum se manifesta alergia alimentara
Dr. Neculae Adina
Medic specialist alergologie si imunologie clinica
Ce este alergia alimentara? Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergia alimnetara la copii La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica. Copiii sunt mai afectati decat adultii; majoritatea copiilor vor deveni toleranti in cativa ani, cu exceptia cazurilor de alergie la arahide, nuci, fructe de mare. Alergia alimentara trebuie deosebita de “reactii adverse la alimente” ce nu au mecanisme imune, dar mimeaza alergia alimentara in ceea ce priveste manifestarile clinice. Evitarea stricta a alergenului... [continuare]
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]
Primul ajutor in intoxicatii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Ce este intoxicatia Intoxicatia reprezinta starea patologica determinata de actiunea unei substante toxice ce a patruns in organism si de reactia organismului la prezenta toxicului. Prin substanta "toxica" se intelege orice substanta care patrunsa in organism pe diverse cai, provoaca tulburari functionale si/sau alterari structurale, avand ca rezultat o stare patologica. Intoxicatiile pot fi voluntare - in cazul tentativelor de suicid, sau involuntare - accidentale. Toxicitatea Toxicitatea unei substante - proprietatea unei substante chimice de a produce modificari patologice in organism si de a declansa reactii patologice din partea organismului - depinde de mai multi factori: - proprietatile fizice si chimice ale substantei - concentratia substantei - viteza de raspandire in organism - calea de patrundere in organism a toxicului - timpul de actiune al toxicului - varsta intoxicatului (varstnicii sunt mai sensibili) - greutatea - starea de sanatate:... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare viscer conex al sistemului digestiv si este un organ cu rolul de glanda anexa in cadrul acestui sistem. Ficatul are roluri multiple si este poate cel mai polivalent organ al corpului uman, deoarece indeplineste o serie de functii in activitatea homeopatica a organismului. Functionalitatea hepatica Rolul major al ficatului este in tot ce inseamna digestie sau metabolizare si descompunere a nutrientilor, de la forme mai complexe, la forme mult mai simple usor de asimilat si de metabolizat. Din cadrul acestei functii este inclusa functia de a secreta bila , care va fi cumulata in vezica biliara (colecist), avand un rol principal in descompunere si metabolismul lipidic, cu actiune in intestinul subtire. Rol major in circulatia sanguina, si anume la acest nivel prin stocarea de fier, aceasta rezerva de fier este obtinuta din descompunerea hematiilor, mai precis din descompunerea hemoglobinei (care are un bogat continut de fier). Rol in a... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Generalitati Din cauza programului incarcat si a stilului de viata alert este din ce in ce mai greu unei persoane sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Cu toate acestea, din cauza severitatii simptomelor, boala Crohn este un motiv serios pentru reevaluare a obiceiurilor alimentare. Printr-o dieta corecta si prin evitarea alimentelor care declanseaza simptomele afectiunii, puteti controla boala Crohn, va puteti mentine greutatea corporala si va puteti imbunatati starea generala de sanatate. O dieta bogata in substante nutritive este recomandata tuturor persoanele. Pacientii care sunfera de boala Crohn pot manifesta diaree, apetit alimentar scazut, iar absorbtia de vitamine si minerale se realizeaza cu dificultate. Desi nu exista nicio dieta speciala care sa previna sau sa vindece boala Crohn, adoptarea unui regim alimentar cu un nivel ridicat de nutrienti este o parte vitala a managementului medical al bolii. Digestia si boala Crohn Digestia alimentelor are loc in... [continuare]
Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de clostridium botulinum
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara. Exista 3 tipuri de botulism: - botulismul alimentar - botulismul "de plaga" - botulismul sugarilor Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati. Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie. Botulismul su [continuare]
Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]
Protejati-va pielea pe timp de iarna cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pielea uscata este o problema destul de des intalnita a pielii, care se inrautateste in timpul iernii atunci cand umiditatea este redusa. Poate sa apara la orice varsta, la persoanele care sufera sau nu de alte probleme ale pielii. Expunerea pielii la aer rece, uscat sau la sursele de caldura din interior determina craparea si uscarea acesteia, insotite de durere si mancarime. In mod normal pielea este acoperita de un strat de ulei care ajuta la mentinerea flexibilitatii acesteia si care o protejeaza de mediul inconjurator. Iarna, temperatura scazuta poate diminua umiditatea din piele. Cand pielea devine uscata, acesta este un semn ca este afectata bariera naturala de uleiuri. Vestea buna este ca stralucirea pielii poate fi pastrata toata iarna cu doar cateva modificari ale dietei zilnice. Recomandari alimentare pentru pastrarea sanatatii pielii pe vreme rece Consum crescut de apa - Organismul pierde mai multe fluide cu fiecare respiratie atunci cand... [continuare]
Mai multe firme de produse naturiste comercializează tinctutrii fabricare cu ajutorul alcoolului în recipiente de plastic. După cum știm acest alcool alimentar este unul foarte tare iar întrebarea este dacă cauzează aceste tincturi sănătății deoarece sunt comercializate în recipiente de plastic? [continuare]
Bunaziua, tatal meu are hepatita C in stadiul F 4.A inceput tratamentul cu Viekirax si Exviera acum doua saptamani.Viremia o are de 6190000.Intrebarea este in legatura cu regimul alimentar(ce ar putea manca si ce nu).Are dureri de ficat,iar in cazul in care mananca ceva dulce,durerea trece. Va multumesc anticipat. [continuare]
Ce regim alimentar trebuie la un rinichi cu o marformatie in forma de potcoava ?
Buna ziua ! Acum 3 luni am nascut o fetita cu un singur rinichi pe partea stanga care m-i sa spus ca este malformat( in forma de potcoava sau ca doua prune lipite) vreau sa stiu care este regimul ei alimentar cand va incepe sa manance si daca o va afecta cu ceva cand va creste ... [continuare]
Ocluzie intestinala.....regimul alimentar in primele zile de la operatie?
Regim alimentar ocluzie intestinala [continuare]
Buna ziua! De curand, fratele meu in varsta de 41 de ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala si doresc cat mai multe sfaturi pentru a-l ajuta. As vrea in mod special sa-mi spuna cineva daca exista un regim alimentar pentru aceasta boala. Ce alimente sunt interzise si care sunt benefice. Va rog din suflet sa ma ajutati . Va multumesc foarte mult! [continuare]
buna ziua, am aflat aseara ca bubitele aparute pe piele sunt din cauza unei intoxicatii cu cipsuri, ce trebuie sa fac sau sa nu fac ca sa imi treaca mai repede? ma pot da cu crema si fond de ten sau e periculos pt piele? [continuare]
Am primti recomandarea de a da copilului suplimentul alimentar Neuro Optimizer complementar pentru a atenua simptomele ADHD-ului. Stiti cazuri ale unor persoane care l-au luat si ce efecte au obtinut? [continuare]
Buna ziua, Acum 11 zile, in 26 octombrie cred ca am facut toxiinfectie alimentara.Din 26 in 29 tot ce mancam varsam.Numai ceaiul de menta il puteam bea si foarte putin.In 29 seara am reusit sa mananc doua banane si cativa biscuiti.Doua zile mi-a mers burta iar pe urma am fost constipata.Am facut si febra dar nu mare. De atunci nu am mai mancat absolut nimic prajit sau gras.In acele 4 zile am slabit 2kg. Problema e ca si acum,dupa 11 zile am stari de greata,azi dimineata am varsat,nu mai suport unele alimente,am temperatura tot 37.5 - 38 si sunt tot obosita. Ce ar putea fi?Ce pot face?E nasol sa mananc ceva si pe urma sa tot simt greata, mi-e si groaza sa mananc. [continuare]
ce alimenta are voie sa manince un copil ce a facut o usoara toxiinfectie alimentara?(fara varsaturi si fara diaree doar durere de burtica) [continuare]
buna ziua ajutatima va rog copilului meu ia esit o intoxicatie alimentara are 6 luni iam dat sa pape o jumatate de ou si acum este rosie pe tot corpul ajutatima va rog ce sa fac [continuare]
Buna ziua! . Va rog ati putea sa-mi scrieti un regim alimentar pentru diabet zaharat tip 1 insulino-dependent? Si sa imi spuneti ce se poate intampla daca nu fac insulina sau nu tin regim. Va multumesc [continuare]
ce fel de regim alimentar trebuie sa tin daca mama mea a murit de atac cerebral ea fiind foarte tanara,a avut doar 43 de ani???????aceasta boala poate fi cauzata din cauza unor lovituri la cap sau poate fi din nastere si daca este din nastere este posibil ca sa am si eu la fel ca mama mea?????ce este de facut in acest caz pt mine si ce trebuie sa fac mai exact????????cat de periculos este pt mine???????? [continuare]
buna ziua! sotul meu a fost operat de hemoroizi de gradul IV si nu reusesc sa gasesc un regim alimentar pt a ii regla tranzitul.problema cu care ne confruntam nu este constipatia ci iesitu afara prea des( undeva la 4 scaune in decurs de 3 ore.mentionez ca scaunul este normal).va rog ajutati.ma cu o dieta!am tot citit pe internet ce regim trebuie tinut si nu gasesc nimic concret.m.au sfatuit fara prajeli, de condimentat nici nu mai vorbesc.AM nevoie sa stiu ce legume ii pot face pe grill, dimineata ce poate manca?VA MULTUMESC [continuare]
VA rog sa-mi indicati o publicatie sau un site unde pot gasi retete pentru hipotiroidie, ce alimente sa ocolesc si ce sa folosesc. [continuare]
ce alimete se consuma la insuficienta pancreatica? [continuare]
Buna Ziua! Mama mea a fost operata acum o saptamana de Ocluzie Intestinala prin Volvulus Sigmoid, si ieri a fost externata! Intrebarea mea pentru medicii de aici si cei care au mai trecut prin asa ceva, ce poate manca, ce nu poate manca, si cat timp trebuie sa stea in repaus(concediu medical/de odihna). La spital nu iau zis ce sa manance, si acum ea se teme destul de mult si doreste sa aibe o mai mare grija de sanatatea ei. Va rog mult sa imi spuneti ce poate manca, ce nu poate...dar mai detaliat, din cate am inteles e bine sa schimbe mancarurile sa nu manance acelasi lucru...si noi nu prea stim ce sa ii dam sa manance. Si o ultima intrebare, Pastaile sunt bune sau rele?i-au fost recomandate de o ruda dar nu stim sigur... Multumesc mult, o zi buna! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter