intoleranta alimentara
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]
Cum afecteaza excesul de histamina organismul
Autor: SfatulMedicului
Ce este histamina? Histamina este o molecula esentiala pentru functionarea normala a organismului, implicata in procese precum raspunsul imun, digestia si reglarea sistemului nervos central. Cu toate acestea, un nivel crescut de histamina poate provoca o serie de efecte adverse, afectand multiple sisteme ale corpului. Excesul de histamina poate aparea din diverse cauze, inclusiv alergii, intoleranta alimentara, dezechilibre enzimatice sau boli cronice. Rolul histaminei in organism Histamina este un compus bioactiv derivat din aminoacidul histidina, eliberat de celulele mastocite si bazofile in timpul raspunsurilor imune. Ea actioneaza prin patru tipuri de receptori: H1, H2, H3 si H4, fiecare avand functii specifice: - H1: implicat in reactiile alergice, inflamatie si contractia muschilor netezi. - H2: regleaza secretia de acid gastric in stomac. - H3: modularea neurotransmitatorilor in creier, afectand somnul, starea de alerta si apetitul. - H4: implicat in... [continuare]
Ai grija la diversificare! pot aparea reactii alergice!
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Inca din primul an de viata, copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern. Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul. Ce este alergia Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie, sau cauzata de expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi). Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare,... [continuare]
Cum te afecteaza alergiile alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Alergiile alimentare apar atunci cand organismul dumneavoastra are un raspuns imunitar la anumite alimente. Alergiile alimentare comune includ alergiile la lapte, oua si arahide. Cel mai bun tratament pentru o alergie alimentara este evitarea alimentelor declansatoare. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi umflarea gatului, sunati la 112 sau mergeti la cea mai apropiata camera de urgenta. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare apar atunci cand corpul dumneavoastra reactioneaza exagerat la proteinele din anumite alimente. Aceasta reactie excesiva se numeste reactie alergica. Care sunt tipurile de alergii alimentare? Puteti avea o alergie la orice tip de mancare. Opt tipuri de alimente reprezinta aproximativ 90% din toate alergiile alimentare. Aceste alimente sunt: • Oua. • Peste. • Lapte. • Arahide. • Crustacee. • Soia. • Nuci. • Grau. Cum imi afecteaza alergiile alimentare corpul? Sistemul tau imunitar... [continuare]
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala, incluzand atat cauze infectioase (microbiene, virale, parazitare), cat si neinfectioase (diete necorespunzatoare, tratament antibiotic prelungit). Diareea poate fi agravata prin regim alimentar necorespunzator, insa prin regim adecvat poate fi si ameliorata. Recomandarile specialistilor Printre sfaturile utile adresate de catre specialisti parintilor, se numara: Mentinerea alimentatiei normale Mentinerea unei diete cat mai normale, continand alimentele de baza, cu care copilul e deja obisnuit. Daca in trecut medicii recomandau instituirea unei diete hidrosaline, care avea drept scop punerea in repaus a tubului digestiv, insa cu asigurarea aportului de apa si electroliti, studiile clinice recente au demonstrat ca... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Intoleranta la histamina. În tratament cu daofood ?
Sunt în tratament cu DAOFOOD. Va rog sa mi spuneți dacă pot sa consum alcool (bere) în timpul tratamentului. Cât timp pot sa iau DAOFOOD? Permanent sau trebuie să fac o pauza? Mulțumesc! [continuare]
Ai alergie la vinete? la ce alte alimente trebuie sa renunti
Autor: SfatulMedicului
Alergia la vinete se dezvolta in copilarie Vinetele sunt alimente binecunoscute si bogate in nutrienti, putand fi folosite in numeroase preparate alimentare delicioase. Din pacate, unii oameni pot dezvolta alergie la vinete, acest lucru avand efecte asupra stilului alimentar. Din punct de vedere stiintific, vinetele, la fel ca si tomatele, sunt fructe. Totusi, din punct de vedere culinar, ele sunt considerate legume si sunt folosite in multe feluri de mancare vegetariene, suplinind cu succes carnea. Persoanele cu alergii la vinete trebuie sa fie constiente de faptul ca prezenta vinetelor intr-un fel de mancare nu este intotdeauna evidenta, dar pericolul exista. Astfel, lista de ingrediente trebuie mereu consultata cu multa atentie de persoanele care au alergii. Alergiile la vinete se dezvolta frecvent in copilarie, dar pot sa apara si mai tarziu in viata. Simptomatologia alergiei la vinete Simptomele unei alergii la vinete sunt similare cu cele ale altor alergii alimentare.... [continuare]
Generalitati Dieta in functie de grupa sanguina a devenit cunoscuta odata cu lansarea cartii lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine", care si astazi detine titlul de bestseller in lectura de specialitate. Potrivit, Dr. D'Adamo regimul alimentar in functie de grupa sanguina ajuta la pierderea in greutate, previne aparitia alergiilor, creste rezistenta la infectii si imbunatateste starea generala de sanatate. Fiecare grupa sanguina detine un set de caracteristici, care influenteaza regimul alimentar, rezistenta la stres, predispunerea la anumite afectiuni, personalitatea etc. Dr. Peter D'Adamo sustine ca acest set de caracteristici face parte din incarcatura genetica mostenita si este stabilita de lectine. Lectinele sunt proteine care se gasesc in produsele alimentare si care au proprietati de aglutinare, fapt care conduce la modificari la nivelul sangelui. Astfel, in momentul in care o persoana consuma alimente care contin... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Generalitati Alergia alimentara reprezinta o reactie anormala de aparare a organismului dupa ingestia unui anumit aliment. Principalele simptome sunt furnicaturile la nivelul gurii, mancarimile sau eruptiile la nivelul pielii. De cele mai multe ori, acest tip de alergie nu este grav, insa sunt si situatii in care alergia alimentara poate fi fatala. Ce este si ce nu este adevarat Mit: Antihistaminicele achizitionate din farmacie, dar fara o prescriptie medicala sunt eficiente in cazul alergiilor alimentare. Adevar: Exista medicamente pe care pacientul le poate achizitiona la recomandarea unui farmacist si care au ca efect ameliorarea simptomelor cauzate de acest tip de alergie. Daca se doreste stabilirea unui diagnostic si initierea unui tratament adecvat, pacientul trebuie sa consulte un medic alergolog, singurul care poate prescrie medicatia necesara. Mit: Alergia la polen nu are legatura cu alergiile alimentare. Adevar: O treime dintre persoanele care sunt alergice la... [continuare]
Generalitati A vorbi despre post pare un lucru destul de simplu deoarece acest termen este cunoscut in toate traditiile si culturile lumii. Astfel, stim ca postul se refera la un set de reguli restrictive din punct de vedere moral si spiritual, dar mai ales alimentar. Ce este postul In majoritatea cultelor religioase exista termenul de post, care are aceesi conotatie ca si la noi: repaus alimentar in semn de credinta si penitenta pentru greselile/pacatele facute. Postul ii indeamna pe oameni sa reflecteze asupra propriei starii spirituale, pentru ca sfarsitul acestei perioade sa culmineze cu modificarea spirituala a oamenilor. Cu toate ca nu este nici cea mai practica si nici cea mai simpla dieta sunt persoane care tin postul pentru a pierde in greutate si pentru detoxifierea organismului. Potrivit specialistilor, organismul uman nu are nevoie de cure de detoxifiere, deoarece aceste este construit pentru a elimina singur toxinele prin transpiratie, urina etc. Singurul... [continuare]
Generalitati Oamenii au tendinta de a dezvolta un caracter obsesiv pentru aspectul fizic, astfel, pierderea in greutate si mentinerea siluetei pot deveni ritualuri, cicluri compulsive. Anxietatea si depresia favorizeaza aparitia tulburarilor comportamentului alimentar, care se manifesta prin nevoia greu de controlat de a manca; astfel, individul este cuprins de o stare de slabiciune in fata tentatiilor alimentare si este acaparat apoi de sentimentul de vinovatie (auto-culpabilizare). Apoi, ciclul de abuz se repeta; in mod ironic, cei ce devin obsedati de reducerea greutatii corporale, ajung in cele din urma sa-si saboteze propriile obiective. Gandirea si comportamentul autodistructiv tind sa favorizeze aparitia obiceiurilor alimentare nesanatoase, iar persoana devine coplesita de sentimentul de vina; treptat intervin problemele de autoapreciere, de dispozitie si de relationare cu cei din jur. Persoanele obsedate de slabit vor ajunge sa se considere grase indiferent de numarul... [continuare]
Generalitati Laptele de soia este o alternativa la produsele lactate si a fost mult timp o bautura traditionala in China, Japonia si alte parti ale Asiei. Unii oameni aleg sa bea lapte de soia intrucat sufera de intoleranta la lactoza sau sunt sensibili la lactoza, in timp ce altii il aleg din motive etice (cum ar fi interesul pentru bunastarea animalelor sau diminuarea efectelor negative asupra mediului) ori din motive de sanatate (cum ar fi dorinta de a reduce aportul de colesterol sau de a consuma alimente mai sanatoase). Beneficiile pentru sanatate ale laptelui din soia sunt controversate intrucat soia este un alergen alimentar destul de important. Totusi este general acceptat faptul ca laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de vaca. Laptele de soia versus laptele de vaca - grasimi si protenie In mare parte, din cauza campaniilor publicitare duse de companiile din industria lactatelor, in mod eronat multi oameni presupun ca orice fel de lapte este... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Gastroenterita
inflamatie a stomacului si a intestinului care provoaca tulburari digestive acute: in general trecatoare. O gastroenterita este de cele mai multe ori de origine infectioasa, virala (adenovirus, coronavirus, rotavirus, virusul lui Norwalk) sau bacteriana (salmonelle, shigelle, stafilococi) si ele se contracteaza prin ingestia de apa sau de alimente contaminate sau chiar prin transmisia orofecala (fecale duse la gura prin intermediul mainilor); astfel de forme apar intr-o maniera epidemica in colectivitate. O gastroenterita poate surveni, de asemenea, in caz de intoleranta alimentara sau medicamentoasa. O gastroenterita se traduce printr-o diaree de intensitate variabila care survine de cele mai multe ori brusc, este insotita de dureri gastrice, abdominale, si formele cele mai grave pot antrena o deshidratare. Tratamentul consta, in principal, in odihna si in absorbtia de importante cantitati de lichide carora li s-au adaugat zahar si sare de bucatarie pentru a compensa apa... [continuare]
Buna. De cativa ani buni ma stiu cu fiere lenesa care imi face probleme in fiecare toamna si primavara cu urmatoarele simptome: gust amar, balonare, durere sub coaste in dreapta si la stomac,regurgitatii acide, durere de cap, stare de rau si slabiciune in tot corpul. la ecograf fierea e plina de mal, pietre nu am . si cand ma apuca simptomele astea nu se mai termina 2 luni, indiferent ca tin regim , indiferent de ce medicamente iau, am luat tratament prescris de dr cu motilium, triferment, colebil, anghirol dar degeaba. pentru ficat iau hepatoprotect forte 1 pe zi, se vedea un pic marit la eco dar analizele mi-au iesit bune numai GGT foarte putin marit. Nu stiu ce sa ma mai fac pentru ca ma termina starile acestea mananc numai paine prajita, iaurt, ceai, pufuleti supe usoare deci numai la regim si nici o imbunatatire. Intrebarea mea este daca nu cumva oi avea ceva paraziti sau lamblia ori sa imi fac testele de intoleranta alimentara?In afara de aceste probleme ma mai stiu anemica... [continuare]
Buna. De cativa ani buni ma stiu cu fiere lenesa care imi face probleme in fiecare toamna si primavara cu urmatoarele simptome: gust amar, balonare, durere sub coaste in dreapta si la stomac,regurgitatii acide, durere de cap, stare de rau si slabiciune in tot corpul. la ecograf fierea e plina de mal, pietre nu am . si cand ma apuca simptomele astea nu se mai termina 2 luni, indiferent ca tin regim , indiferent de ce medicamente iau, am luat tratament prescris de dr cu motilium, triferment, colebil, anghirol dar degeaba. pentru ficat iau hepatoprotect forte 1 pe zi, se vedea un pic marit la eco dar analizele mi-au iesit bune numai GGT foarte putin marit. Nu stiu ce sa ma mai fac pentru ca ma termina starile acestea mananc numai paine prajita, iaurt, ceai, pufuleti supe usoare deci numai la regim si nici o imbunatatire. Intrebarea mea este daca nu cumva oi avea ceva paraziti sau lamblia ori sa imi fac testele de intoleranta alimentara?In afara de aceste probleme ma mai stiu anemica... [continuare]
Indrumare in privinta unei simptomatologii alergice?
Seara imi apar bubite rosii, care se maresc si ma mananca, determinand, in cursul zilei sau seara umflarea ochilor sau a buzelor. Fenomenul nu-l pot controla decat cu Xyzal, luat in medie cam la 2 zile. Am efectuat investigatii la Spitalul Militar din Brasov, analizele deficitare fiind urmatoarele: colesterol 219 mg/dl, IgE total (Cobas e411_ECLIA) 116,8 UI/ml (la adult trebuie sa fie < 100). In rest, toate analizele in parametrii normali, inclusiv coproparazitologicul (absente elemente parazitare!). La testele alergologice efectuate, nu mi s-a depistat nimic concludent. Recomandarea: sa continui investigatiile!?! Va rog sa ma consiliati in acest sens! Considerati ca ar putea fi vorba de o intoleranta la histamina (spre exemplu, ma doare capul daca beau un pahar de vin rosu!), de o intoleranta alimentara sau, totusi, de o alergie nedepistata? Cu deosebita stima, va multumesc anticipat. [continuare]
Boala celiaca este o boala autoimuna caracterizata de raspunsul imun la gluten, o proteina gasita in grau, secara si orz. Atunci cand o persoana este expusa la gluten, organismul produce anticorpi care actioneaza impotriva vilozitatilor intestinale, astfel incat toate elementele nutritive, mineralele, vitaminele nu mai sunt absorbite corespunzator, persoana in cauza incepand sa dezvolte simptome asociate cu malnutritia si malabsorbtia. Aceasta se poate manifesta la orice varsta, aceasta prezentand perioade de agravare si amelioare. De obicei, debutul se instaleaza dupa varsta de 6 luni, odata cu introducerea alimentelor fainoase in alimentatie, si se manifesta prin: - scaune diareice si apoase; - malnutritie; - varsaturi; - balonare, meteorism, disconfort abdominal; - scadere in greutate. Diagnosticul bolii celiace este deseori confundat cu cel al altor afectiuni precum boala Crohn, intoleranta alimentara, diverticulita, sindrimul de colon iritabil. Testarea pentru aceasta... [continuare]
Ce teste as putea face pentru probleme de greutate?
Buna Ziua! Am 21 ani,aprox 1,70 si 45 de kg.De 3 ani incerc sa ajung la o greutate optima in legatura cu inaltimea dar nu reusesc.Am luat diverse suplimente nutritive,vitamine,produse proteice,iar la recomandarea medicului am luat Naposim.Rezultatele au fost insa nule.Ratia alimentara este aproape corecta,desi am o pofta scazuta de mancare.Sistemul imunitar este slabit deoarece mereu sunt racit si tusesc.Ce teste si analize as putea sa fac si ce afectiuni as putea avea? Multumesc Anticipat! [continuare]
Colospasmin, drajeuri
Ce este Colospasmin drajeuri si pentru ce se utilizeaza Indicatii Colospasmin 100 mg contine o substanta activa numita clorhidrat de mebeverina, care apartine unui grup de medicamente numite medicamente antispastice. Acest medicament ajuta la tratarea manifestarilor sindromului de colon iritabil. Aceasta este o afectiune relativ frecventa care poate produce spasme si durere la nivelul intestinelor si care se poate manifesta prin: - durere si spasm la nivelul stomacului; - senzatie de balonare si eliminare rectala de gaze; - diaree (care alterneaza sau nu cu episoade de constipatie); - scaune reduse cantitativ, de consistenta crescuta, uneori cu aspect de margele sau panglica. Dieta si regimul de viata pot ajuta, de asemenea, tratamentul acestei boli. Modificarea dietei dumneavoastra se va face in functie de manifestarile clinice. Este foarte rational ca atunci cand observati ca un aliment va declanseaza simptomele sau semnele bolii, sa il eliminati din alimentatie. Un regim... [continuare]
Cebion, tablete efervescente
Ce este Cebion si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul deficientelor de vitamina C. Mod de administrare Doza recomandata la adulti este 1000 mg acid ascorbic (o tableta efervescenta Cebion 1g Blutorange sau Cebion 1g Citrus) zilnic pana la disparitia simptomelor. Daca sunt necesare doze mai mici, sunt disponibile preparate cu cantitati mai mici de vitamina C. Trebuie tinut seama de continutul in sodiu al comprimatelor efervescente pentru cei care urmeaza un regim alimentar cu restrictie de sodiu. Un comprimat efervescent contine 232 mg sodiu in cazul Cebion 1g Citrus si 225 mg sodiu in cazul Cebion 1g Blutorange. Durata tratamentului depinde de simptomele clinice si de valorile testelor de laborator. Atentionari si precautii Contraindicatii Hipersensibilitate la acid ascorbic sau la oricare dintre excipientii produsului. Litiaza renala oxalica (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi). Tulburari de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoza,... [continuare]
Ibuprofen, capsule
Ce este Ibuprofen Arena si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ibuprofen Arena contine ibuprofen care apartine unei grupe de medicamente numite antiinflamatore nesteroidiene (AINS). Antiinflamatoarele nesteroidiene modifica raspunsul organismului la durere, inflamatie si febra. Ibuprofen Arena este utilizat pentru ameliorarea durerilor de intensitate usoara pana la moderata: dureri de cap inclusiv cele de tip migrena, dureri de spate, dureri musculare, dureri de dinti, dureri articulare, dureri menstruale. De asemenea, se poate utiliza in caz de febra asociata cu raceala sau gripa. Mod de administrare Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozele recomandate sunt urmatoarele: Adulti si copii cu varsta peste 12 ani: doza uzuala este de o capsula Ibuprofen Arena (200 mg ibuprofen), administrata la intervale de 4-6 ore. Daca durerea sau febra nu se amelioreaza, se pot adminstra 2 capsule Ibuprofen Arena (400 mg ibuprofen), fara a... [continuare]
Anghirol, comprimate
Ce este Anghirol si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ca tratament adjuvant in tulburarile dispeptice datorate insuficientei secretorii biliare precum si pentru stimularea secretiei si evacuarii bilei la persoanele cu risc de litiaza biliara. Scaderea apetitului alimentar. Preparatele de anghinare sunt folosite traditional pentru favorizarea functiilor de eliminare digestiva si urinara. Extract uscat din Cynara (anghinare) corespunzator la acizi cafeilchinici exprimati in acid clorogenic Mod de administrare Adulti: doza recomandata este de 2-3 comprimate Anghirol de 3 ori pe zi inaintea meselor. Copii intre 7 si 10 ani: doza recomandata este de un comprimat Anghirol de 3 ori pe zi inaintea meselor. Copii intre 10 si 15 ani: doza recomandata este de 1-2 comprimate Anghirol de 3 ori pe zi inaintea meselor. Atentionari si precautii Contraindicatii Alergie la anghinare, la plante din familia Composite sau la oricare dintre excipientii medicamentului. Obstructie biliara sau... [continuare]
Bioflu, capsule moi
Ce este Bioflu capsule moi si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul simptomatic al congestiei nazale, tusei neproductive si febrei asociate bolilor tactului respirator (de exemplu, sinuzite, rinite, faringite, bronsite). Tratament simptomatic in raceala si gripa. Mod de administrare Adulti si adolescenti: doza uzuala este de 1-2 capsule moi de 4 ori pe zi. Nu se va depasi doza maxima de 8 capsule moi pe zi. Nu se administreaza Bioflu capsule moi, copiilor cu varsta mai mica de 12 ani. Durata tratamentului trebuie sa fie scurta (maxim 5 zile). Daca utilizati mai mult decat trebuie din Bioflu capsule moi Pot aparea urmatoarele manifestari clinice: tremor, neliniste, insomnie, tahicardie, cresterea sau scaderea marcata a tensiunii arteriale, paloare, midriaza, retentie urinara acuta, insuficienta hepatica si/sau renala acuta, dureri abdominale, encefalopatie hepatica, acidoza metabolica, hipoglicemie, hiperpnee, convulsii, delir, coma, aritmii (inclusiv ventriculare),... [continuare]
Albendazol, comprimate
Ce este Albendazol si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Albendazolul apartine medicamentelor denumite preparate antihelmintice, antinematode, fiind activ fata de diversi parazitii localizati la nivelul intestinului sau altor tesuturi din organism. Indicatii Administrarea pe termen scurt este indicata in parazitozele simple sau mixte, intestinale si/sau ale tesuturilor, la adulti si la copiii cu varsta peste 6 ani, provocate de infestarea cu urmatorii paraziti: Enterobius vermicularis (oxiuri), Trichiuris trichiura (tricocefali), Ascaris lumbricoides (limbrici), Ankylostoma duodenale, Necator americanus, Strongyloides stercoralis, Taenia saginata si Taenia solium (tenie)(in acest caz albendazolul poate fi utilizat doar in situatia unor parazitoze asociate, sensibile la albendazol) si Giardia intestinalis, Giardia duodenalis la copii. Albendazolul se administreaza si in tratamentul trichinelozei (determinata de Trichinella spiralis). Mod de administrare Utilizati... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter