informatii naposim
Celulele stem - informatii generale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Celulele stem difera de alte tipuri de celule din organism. Toate celulele stem, indiferent de sursa lor au trei proprietati generale: sunt capabile de divizare si auto-reinnoire perioade lungi de timp, sunt nespecializate si pot da nastere la tipuri de celule specializate. Celulele stem se pot diviza si reinnoi singure perioade lungi de timp. Spre deosebire de celulele musculare, celulele sanguine sau cele nervoase, care nu se reproduc, in mod normal, celulele stem se pot reproduce de mai multe ori. O populatie initiala de celule stem care se va prolifera timp de mai multe luni, in laborator, poate da nastere la milioane de celule. In cazul in care celulele care rezulta continua sa fie nespecializate (ca si celulele stem mama), se considera ca va fi posibila auto-reinnoirea acestora pe termen lung. Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga doua proprietati fundamentale ale celulelor stem, care se refera la posibilitatea lor de auto-reinnoire pe termen lung: ... [continuare]
Informatii esentiale despre melanomul malign
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Melanomul malign este o tumora melanocitara, adesea intalnita la varsta a doua dupa 40-50 de ani, dar nu este exclus sa fie intalnita si la copii sau tineri de diverse varste. Mai poate aparea pe leziuni melanocitare preexistente, cum ar fi nevii displazici, sau din senin, fara a exista o leziune preexistenta. Agresivitatea tumorii este foarte mare, iar rata de supravietuire dupa 5 ani este de sub 50% si este dependent de momentul diagnosticarii, dar si de profunzimea tumorii calculata dupa nivelul de invazie. Melanomul este mai des intalnit la rasa alba comparativ cu rasa afro-americana, iar metastazele tinta sunt intalnite in ganglionii limfatici, plamani si ficat, dar nu sunt excluse nici celelalte organe. Localizarea cea mai frecventa a melanomului la femei este la nivelul gambelor, iar in randul barbatilor este la nivelul toracelui. Factori favorizanti - factorii genetici cresc riscul de dezvoltarea a formatiunii maligne in familiile care au deja un membru... [continuare]
Informatii elementare despre autismul nonverbal
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Autismul nonverbal Autismul nonverbal nu reprezinta un diagnostic distinct, ci o descriere a unui anumit set de simptome ale tulburarii de spectru autist. A avea autism nonverbal nu inseamna ca persoana respectiva nu poate comunica sau intelege limbajul. Cu sprijin potrivit, o persoana cu autism poate comunica foarte bine, cu sau fara limbaj verbal. A avea autism nonverbal inseamna ca o persoana cu autism nu vorbeste sau poate spune doar cateva cuvinte. Termenul de nonverbal, pe care multi oameni il folosesc pentru a descrie acesti pacienti, este inexact, deoarece incurajeaza presupunerea incorecta ca indivizii cu autism care nu vorbesc sunt complet incapabili sa foloseasca cuvinte. Absenta comunicarii verbale Aproximativ 25-30% dintre persoanele cu autism nu vorbesc sau au un nivel minim de limbaj. Desi acest lucru poate face comunicarea cu alte persoane (atat autiste, cat si neurotipice) sa fie dificila, este important de retinut ca absenta comunicarii verbale nu elimina... [continuare]
Informatii esentiale despre bolile metabolice la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Digestia copiilor Bolile metabolice la bebelusi afecteaza modul in care sugarii digera alimentele si le transforma in combustibil pentru organism. Acestor sugari le pot lipsi anumite enzime digestive care le permit oamenilor sa foloseasca anumiti nutrienti. Ca urmare, bebelusii pot deveni slabi, letargici si pot dezvolta probleme digestive. Cu toate acestea, simptomele variaza foarte mult in functie de afectiunea specifica. Bolile metabolice la copii sunt rare si sunt adesea genetice, iar medicii examineaza copiii pentru o serie de astfel de boli in primele doua zile dupa nastere. Acest articol analizeaza bolile metabolice la copii, oferind informatii esentiale despre cauzele, simptomele si optiunile de tratament disponibile. Bolile metabolice la sugari Bolile metabolice la sugari sunt afectiuni care afecteaza modul in care organismul foloseste alimentele si le transforma in energie. Unele dintre aceste boli pot fi grave si nu trebuie trecute cu vederea. Daca nu sunt tratate,... [continuare]
Generalitati De la micul dejun la restul meselor, oul este un aliment important in bucatarie. Exista diverse moduri prin care ouale pot fi incluse in preparatele culinare. Probabil ca stiti ca oul este sanatos, desi multa vreme oamenii de stiinta l-au considerat unul dintre produsele alimentare care contribuie la cresterea colesterolului rau din organism. Cercetarile au demonstrat ca ouale contin mai putin colesterol decat se raportase initial, iar mineralele si vitaminele din compozitia lor ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, ouale ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane, intrucat sunt unele dintre putinele surse alimentare naturale de vitamina D si sunt bogate in antioxidanti. Iata mai jos si alte informatii despre oua, pe care este posibil sa nu le cunoasteti. Detalii nutritionale despre oua - Oul este compus din aproximativ 12% coaja, 58% albus si 30% galbenus. Ouale contin toate proteinele esentiale, mineralele si vitaminele (vitamine din... [continuare]
Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fasolea verde este o leguma frecvent consumata ca fel principal sau garnitura in numeroase preparate culinare, apreciata pentru gustul dulceag si proprietatile sale nutritive importante. Fasolea verde permite pregatirea de retete sanatoase si satioase, care promoveaza o stare de sanatate buna si o conditie fizica optima. Informatii nutritionale despre fasolea verde Fasolea verde, indiferent de specia cultivata, este o leguma cu un continut redus de calorii, dar bogat in nutrienti esentiali pentru sanatate, precum proteinele, fibrele alimentare, calciul si fierul. Doar o cana de fasole verde proaspata contine 200 de miligrame de potasiu, beta caroten si vitamina A. Beta carotenul reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, iar vitamina A mentine acuratetea vederii si stimuleaza dezvoltarea osoasa. Fasolea verde la conserva, fara sare adaugata, contine tot atatea calorii, fibre alimentare si fier, precum fasolea verde proaspata. Nutrientii din... [continuare]
Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul cervical este un tip de cancer diagnosticat de cele mai multe ori in faza avansata, cu o rata a supravietuirii foarte scazuta. Cancerul cervical sau de col uterin, cum mai este numit, este cauzat de Virusul Papiloma Uman (HPV = Human Papilloma Virus), transmis prin acte sexuale neprotejate cu un partener infectat. Exista o serie de informatii esentiale pe care orice femeie ar trebui sa le cunoasca despre cancerul de col uterin, cata vreme cancerul cervical afecteaza exclusiv anatomia feminina, barbatii fiind doar purtatori ai virusului. Ce este cancerul cervical Cancerul cervical reprezinta raspandirea celulelor canceroase pe suprafata cervixului (a colului uterin). Cervixul este un orificiu ingust amplasat in partea inferioara a uterului, cu rol de legatura intre vagin si cavitatea uterina. Colul uterin produce mucus cervical, o secretie care ajuta spermatozoizii sa calatoreasca in uter, spre trompele uterine, acolo unde pot fertiliza In mod... [continuare]
6 informatii noi si esentiale despre calciu
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fara calciu, organismul uman ar deveni incapabil sa functioneze in mod corect, intrucat acest mineral este esential pentru dezvoltarea si rezistenta sistemului osos si a danturii. Deficientele in calciu conduc la dezvoltarea de afectiuni precum osteoporoza sau rahitismul la copii. Mineralul are o importanta deosebita in special pentru copii, adolescenti si femei ajunse la menopauza. Greutatea medie a adultilor este constituita din aproximativ 2% calciu, care se regaseste in cea mai mare parte in oase si dinti si intr-o mica masura in tesuturile corporale si sange. Un sondaj efectuat de autoritatile australiene arata ca aproximativ 90% din femei si 70% din copii nu primesc necesarul zilnic de calciu din alimentatie. Informatii cheie despre calciu 1. Calciul poate extinde durata de viata a femeilor Un studiu publicat in Jurnalul Clinic de Endocrinologie si Metabolism si derulat de cercetatorii Universitatii McGill din Montreal a demonstrat ca femeile care au... [continuare]
Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine. Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre. Pepenele galben este consumat ca atare, in stare proaspata, pentru gustul sau dulce si consistenta moale si suculenta. Acelasi aliment cu importante beneficii pentru sanatate este folosit in unele regiuni ale lumii ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate si deserturi. Informatii nutritionale pentru pepenele galben Acidul folic, carotenoizii, vitamina C si potasiul sunt doar cativa dintre nutrientii-cheie care transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere. Informatiile... [continuare]
Informatii esentiale despre problemele frecvente ale ochilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aproape fiecare dintre noi se confrunta cu probleme frecvente ale ochilor, de la mancarimi oculare aparute in aceeasi perioada a anului, pana la inflamatiile aparent nejustificate ale pleoapelor. Toate aceste tulburari sunt de regula temporare si dispar de la sine, fara alte complicatii. Din acest motiv, putine persoane se intreaba de ce apar si care sunt pericolele pe care le pot ascunde. Probleme comune de vedere Chiar daca multe dintre problemele frecvente ale ochilor sunt minore, prevenirea complicatiilor este in continuare importanta, fiind posibila prin detinerea informatiilor esentiale despre cauzele producerii lor. Aflati mai jos cele mai importante dintre acestea si solutiile care se cuvin in fiecare caz particular. Arsurile si durerile oculare Arsurile si durerile oculare apar de regula in cazul sindromul ochilor uscati, provocat de conditiile vietii moderne. Senzatiile neplacute de nisip in ochi si chiar junghiurile oculare pot avea... [continuare]
Maslinele, beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]
Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare. Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald. Informatii nutritionale Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare. Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete) Calorii 50 kcal Carbohidrati 11 g ... [continuare]
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]
Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]
Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Strugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta. Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale. Informatii nutritionale Aceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele Calorii 69 kcal; Carbohidrati 18 g; Proteine 0,7 g; Grasimi totale 0,2 g; Fibre alimentare 1 g; Acid folic 2 mcg; Niacina 0,2 mg; Acid Pantotenic 0,05 mg; Piridoxina 0,1 mg; Riboflavina 0,1 mg; Tiamina 0,1 mg; Vitamina A 66 UI; Vitamina C 11 mg; Vitamina... [continuare]
Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]
Generalitati Actul sexual, numit si copulatie, se refera la interactiunea sexuala dintre doi parteneri, ce are ca scop atat reproducerea, cat si obtinerea placerii fizice si apropierea emotionala intr-un cuplu. Lipsa informarii corecte cu privire la implicatiile sexului duce la aparitia unei sarcini nedorite, instalarea bolilor cu transmitere sexuala si a tulburarilor emotionale. Fiind una dintre nevoile de baza, sexul este o componenta esentiala a vietii. Cunoasterea tuturor informatiilor de baza despe actul sexual este primul si cel mai important pas catre o viata intima satisfacatoare, lipsita de riscuri. Ce este actul sexual Actul sexual se refera la intregul proces prin care doi parteneri se acupleaza, pe fondul mai multor factori de natura hormonala, nervoasa si emotionala. Copulatia poate fi penetrativa (organele sexuale se intrepatrund) sau nepenetrativa (sexul oral, masturbarea si pettingul). Actul sexual debuteaza cu faza excitatiei, in care barbatul si femeia... [continuare]
Informatii fascinante despre ochiul uman
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oamenii de stiinta sustin ca organele de vaz contribuie la acumularea a 80% din cunostintele noastre si utilizeaza aproximativ 50% din energia creierului. Ochiul uman este al doilea organ dupa creier, din prisma complexitatii sale. Exista numeroase informatii fascinante despre ochiul uman, foarte putin cunoscute de publicul larg, dar importante pentru intelegerea modului in care corpul si mintea functioneaza ca un tot unitar gandit in cel mai marunt detaliu. Rolul ochilor Ochii sunt parte a sistemului vizual, care la randul sau este integrat in sistemul senzorial al corpului uman. Prin urmare, ochii au rolul principal de a ajuta omul sa perceapa mediul inconjurator si sa interactioneze cu acesta, prin primirea celor mai multe informatii despre lumea exterioara. Statisticile arata ca circa 80% din amintirile oamenilor sunt inregistrate prin vedere. Ochii transmit informatii sunt forma imaginilor, care ne ajuta sa percepem culori, dimensiuni, distante... [continuare]
Generalitati Tifosul este o boala cauzata de infectia cu una sau mai multe bacterii din genul Rickettsia. Puricii, capusele sau paduchii transmit aceste bacterii prin muscatura lor. Aceste insecte sunt tipuri de animale nevertebrate cunoscute sub denumirea de artropode. Atunci cand artropodele ce poarta bacterii Rickettsia musca o persoana, acestea transmit bacteriile cauzatoare de tifos. Scarpinarea leziunii provocate de artropode permite accesul in sange al bacteriilor. Odata ajunsa in sange, bacteria incepe sa se multiplice. Tifosul a fost pentru prima data descris in anul 1528. Numele provine din limba greaca, de la cuvantul „tifos”, acesta insemnand „tulbure”, descriind astfel starea celor infectati. Febra tifoida si tifosul sunt boli distincte cauzate de bacterii diferite. Exista trei tipuri de tifos: Tifosul exantemic (epidemic sau european) - provocat de Rickettsia prowazecki; Tifosul murin (endemic) - cauzat de Rickettsia mooseri. Tifosul... [continuare]
Tumorile cerebrale la adulti: tratament - informatii pentru pacient
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tumorile cerebrale ale adultilor Tumorile cerebrale ale adultilor sunt afectiuni in care celulele canceroase (maligne) se multiplica necontrolat in tesuturile cerebrale (ale creierului). Creierul este centrul unde se realizeaza procesele de memorare si invatare, simturile (simtul auditiv, vizual, tactil, olfactiv si gustativ) si emotiile. Tot el este centrul care coordoneaza alte parti ale corpului, inclusiv musculatura, unele organe interne si vasele de sange. Tumorile care se formeaza in creier se numesc tumori primare cerebrale. Tumorile cerebrale metastatice Adesea tumorile cu localizare cerebrala au ca punct de plecare alta regiune a corpului si se raspandesc (metastazeaza) in creier. Aceste tumori se numesc metastaze cerebrale. Simptome Trebuie consultat un medic specialist daca apar urmatoarele simptome: - cefalee (dureri de cap) frecventa (recurenta) - senzatie de voma - inapetenta (lipsa poftei de mancare) - modificari de dispozitie si... [continuare]
Ce sunt superbacteriile Superbacteriile sunt germeni care au deveni rezistenti la medicamentele care ar trebui sa le distruga. Aceste bacterii, dar si ciupercile rezistente la medicamente, sunt greu de controlat si de tratat, provocand numeroase complicatii. Antibioticele sunt o clasa vitala de medicamente care ajuta la salvarea multor vieti. Acestea trateaza o mare varietate de infectii, de la cele mai usoare, precum cele ale tractului urinar, pana la cele mai grave si care pot pune viata in pericol. Cu toate acestea, cresterea recenta a frecventei superbacteriilor se refera partial la utilizarea excesiva de antibiotice, ceea ce contribuie la rezistenta la aceste medicamente. Este important de stiut ca nu exista nicio modalitate care sa opreasca total rezistenta la antibiotice, deoarece face parte din evolutia naturala a germenilor. Chiar si asa, este esential ca atat medicii cat si pacientii sa ia masuri pentru a evita rezistenta la antibiotice. Iata informatii esentiale... [continuare]
Colposcopia si biopsia cervicala - informatii generale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colposcopia reprezinta un examen complementar (investigatie imagistica suplimentara) a vulvei, vaginului si colului uterin care permite pe langa vizualizarea acestora, prelevarea de tesut biopsic in cazul in care sunt identificate leziuni ale epiteliului colului uterin sau ale endocolului. Mostrele de tesut vor fi examinate cu ajutorul unui microscop. Colposcopia este indicata in cazul in care frotiul citovaginal (testul Papanicolau, testul PAP, examen citologic vaginal) indica prezenta unor leziuni ce necesita investigatii suplimentare sau rezultatele testului PAP sunt incerte. Colposcopul este un dispozitiv optic alcatuit dintr-o sursa de lumina si o lupa care mareste de 2-60 de ori, ce permite identificarea leziunilor ce nu pot fi vizibille cu ochiul liber. Colposcopul prezinta atasata o camera cu ajutorul careia sunt inregistrare imagini ale vaginului si colului. Colul este examinat intai direct, apoi dupa badijonarea cu acid acetic 3-5% (pentru a... [continuare]
Informatii esentiale despre amigdalita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Amigdalita reprezinta inflamatia de natura infectioasa a amigdalelor, care poate sa fie insotita de dureri faringiene si febra. Amigdalele sunt de fapt structuri cu rol in apararea organismului de infectii si contin tesut limfatic. Sunt localizate de o parte si de alta a gatului, in spatele bazei limbii. Inflamatia amigdalelor se extinde de cele mai multe ori si cuprinde si pilierii faringieni, ajungandu-se la faringoamigdalita. Faringoamigdalitele sunt afectiuni foarte frecvente, mai ales in perioada copilariei. Se pare ca aproape toti copii fac cel putin un episod de faringoamigdalita, mai mult sau mai putin complicat. Infectiile bacteriene sunt cel mai frecvent incriminate in aparitia bolii, urmate de cele virale. Amigdalita determinata de streptococ se manifesta cel mai frecvent la copii cu varste intre 5 si 15 ani, in timp ce etiologia virala este mai intlanita la copiii mai mici. Infectia poate fi transmisa pe cale aeriana, prin picaturi de saliva... [continuare]
Buna ziua ...as vrea sa stiu despre canter gradul 2 .mama mea a facu o operatie de cancer gradul 2b ia scos jumatate din uter asta fiind acum17ani,de atunci nu a mai fost la control, acum de 3 luni a avut o scurgere nu mirosea nici culoare nu avea doar ca curgea mult ..a fost la Cluj unde a fost operata ...si-a facut un Papa Nicolau si a iesitceva ca a recidivat cancerulnu ...ia dat sa faca citostatice la ea in oras. Deja a inceput citostaticile acum e la al2ciclul de citostatice mai are inca 1ciclu si al 4daca e nevoie...la primul ciclu de citostatice nu ia fost rau acum la cel de al doile ii vine sa vomite si nu poate sa manance .. Citostaticile la face 3 zile si 3 saptamani pauza ...nu stiu cu ce sa o ajut ce e bine sa manace sa se refaca organismul mai repede ca din ce in ce e mai slabita ... Mama are 48 de ani.. Va multumesc. [continuare]
in urma cu 3 ani am facut o alergie al paracetamol sinus ; dusa la urgente mi s-a dat un tratament cu prednison; in urma lui am pus aproapte 25kg. Am fost al endocrinolog nu mi-a fost afectata tiroida; dar se pare ca nu reusesc sa-mi revin la greutatea initiala. Nici inainte nu am fost vreo miss univers ;dar aveam la 1.80 inaltime in jur de 75kg+/- 2kg. Acum am la 29 ani 100. Si inca mai am in sange acea substanta din medicament. Nu pot spune ca ma omor cu mancarea; painea graham de 300gr imi ajunge aproximativ o saptamana. Ce spuneti oare imi voi mai reveni vreodata? Din pacate sport nu fac pentru ca serviciul nu-mi perminte. Multumesc anticipat. [continuare]
Buna ziua am primit un rezultat la o analiza ma puteti ajuta cu o informație ?
Ce inseamna flora bacteriana cu morfologie sugestiva pentru flora Doderlein [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter