indulcitori artificiali
Simptome surprinzatoare ale diabetului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Exista doua tipuri principale de diabet care sunt cele mai raspandite, diabet zaharat tip 1 si diabet zaharat tip 2. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt complet incapababile de a produce insulina. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot produce insulina, insa celulele lor nu raspund acestui proces. Pre-diabeticii sunt persoanele care au celulele rezistente la insulina si nivelurile de glucoza din sange sunt mai mari decat ar trebui sa fie normal. Diabetul gestational apare la femeile ce nu au niciun antecedent de diabet zaharat, de obicei, in ultima parte inainte de a naste. Exista multi factori de risc pentru diabetul de tip 2 . Unii factori provin din istoricul familial si al geneticii. Complicatiile pe termen scurt ale diabetului, cum ar fi hipoglicemia, hiperglicemia si cetoacidoza pot aparea foarte repede la aceste persoane. Pacientii ar trebui sa fie constienti de semnele si simptomele diabetului zaharat. Complicatiile pe termen lung, cum ar fi... [continuare]
Cum putem trata cu succes migrenele
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Cum se manifesta migrenele De obicei, migrenele se manifesta ca dureri puternice, intepatoare la nivelul capului. Pot fi cauzate de activarea fibrelor nervoase din vasele sangvine ale creierului. Pe langa durerea de cap puternica, migrenele prezinta o serie de simptome. Printre acestea se numara sensibilitatea la sunete si lumina, greata, voma si oboseala. Conform Institutului National de Boli Neurologice, 12% din populatia Statelor Unite sufera de migrene.Pe parcursul vietii, indiferent de varsta, sex sau etnie, oricui i se poate intampla sa sufere de migrene. Cercetatorii cred ca anumite evenimente pot declansa sau pot duce la migrena.Pentru fiecare persoana, declansatorul migrenei este diferit. Daca migrena s-a instalat deja trebuie tratata si pentru asta exista diferite tratamente sau metode alternative, insa cel mai bine este sa identificati cauzele migrenelor si o modalitate eficienta de a le inlatura. Cum sa evitati cauzele declansatoare de migrena Prevenirea... [continuare]
Sindromul sjogren, inamicul tacut
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sindromul Sjogren reprezinta o tulburare cronica a sistemului imunitar. Este o afectiune autoimuna, ceea ce inseamna ca tesuturile si celulele sanatoase sunt atacate din greseala de propriul sistem imunitar. Cauzele acestei afectiuni sunt in mare parte necunoscute. Cu toate acestea, sunt incriminati factorii genetici, factorii de mediu, infectiile virale sau bacteriene si scaderea nivelurilor de estrogen. Sindromul Sjogren apare atunci cand celulele albe ataca glandele salivare, glandele lacrimale, dar si alte tesuturi, ducand la scaderea productiei de lacrimi si saliva. Acest sindrom provoaca senzatie de uscaciune la nivelul gurii, ochilor, pielii, nasului, tractului respirator si vaginului. Sindromul Sjogren este adesea asociat cu alte tulburari autoimune, inclusiv artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic si colangita biliara primara. Sindromul Sjogren primar se dezvolta singur, dar cel secundar coexista cu o alta afectiune, precum lupusul. Simptomele... [continuare]
Principalele cauze ale urinarilor frecvente
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Mictiunea reprezinta modul in care organismul elimina fluidele reziduale. Urina contine apa, acid uric, uree, toxine si deseuri. Rinichii joaca un rol important in producerea urinei. Urinarea frecventa se refera la nevoia de a urina mai des decat de obicei. Aceasta poate afecta viata de zi cu zi, poate intrerupe ciclul de somn si poate fi un semn al unei afectiuni medicale. Eliminarea a mai mult de 3 litri pe zi de urina poarta denumirea de poliurie. Adesea, exista o cauza simpla a poliuriei ce poate fi tratata. Urinarea frecventa nu trebuie confundata cu incontinenta urinara, unde exista scurgeri involuntare de urina. Frecventa urinara reprezinta necesitatea de a mictiona mai des. Se poate produce alaturi de incontinenta urinara, dar nu este acelasi lucru. Majoritatea oamenilor urineaza de aproximativ 6-7 ori in 24 de ore. Frecventa urinara poate fi definita ca necesitatea de a mictiona mai mult de 7 ori in 24 de ore, desi s-au consumat doar aproximativ doi litri... [continuare]
Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Migrena este a treia cea mai frecventa afectiune din lume. Statisticile dezvaluie ca, zilnic, 3000 de adulti sufera de migrena, boala caracterizata printr-o durere severa de cap, recurenta, precedata deseori de tulburari de vedere, senzatie de greata si sensibilitate la lumina si zgomot. O migrena poate dura cateva ore sau poate persista chiar si pana la 72 de ore, iar specialistii nu au descoperit cauza concreta care declanseaza aceasta afectiune. Episoadele de migrena debuteaza, de regula, in perioada pubertatii, dar ii poate afecta si pe copii, studiile reveland ca 4% dintre pre-adolescenti acuza dureri severe de cap. Adultii cu varste cuprinse intre 30-45 de ani sunt mai predispusi la episoade migrenoase, in mare parte din cauza stresului, sedentarismului si dezechilibrului alimentar. Multe persoane confunda adesea migrena cu durerea de cap, insa specialistii sustin ca exista cateva diferente clare intre cele doua afectiuni. Este foarte important sa invatam sa... [continuare]
Generalitati Migrena este un tip de durere de cap localizata intr-o anumita zona a capului si uneori insotita de o sensibilitate pronuntata la lumina si zgomote. Alte simptome comune ale migrenei sunt reprezentate de greturi si stare de voma. Migrenele cresc de obicei progresiv in intensitate si devin mai puternice. Atunci cand aceste dureri de cap sunt usoare sau moderate, sunt de obicei descrise ca fiind permanente si constante. Atunci cand sunt severe, migrenele sunt trepidante si pulsatoare. Unele migrene se accentueaza prin miscari ale capului nepotrivite, stranut, incordari si efort fizic. Unii pacienti pot deveni sensibili la lumina si la zgomote, acestia preferand sa se intinda in pat, intr-o camera intunecoasa si lipsita de sunete pentru a scapa de simptome. Mai des inalnita la femei decat la barbati, migrena este o conditie cronica, iar durerile de cap pot avea loc rar sau de cateva ori pe saptamana. Desi migrenele pot avea loc oricand, momentul din zi cand se... [continuare]
Generalitati Este greu sa va hotarati daca sa credeti sau nu lucrurile ce se aud despre zahar. Unii cercetatori spun ca e toxic, fiind direct responsabil de diferite boli cronice. Alti cercetatori spun ca este pur si simplu o alta forma de a consuma caloriile. Zaharul reprezinta o parte semnificativa a tuturor dietelor noastre, astfel oricat am incerca sa fugim de zahar, nu il putem evita. In medie, fiecare om consuma aproximativ 30 de lingurite de zahar in fiecare zi. Zaharul se gaseste in biscuiti, prajituri, ciocolata, in ceea ce mancam in fiecare zi, dar sa nu uitam faptul ca il mai putem gasi si in acele alimente pe care le consideram sanatoase: suc de protocale, iaurt sau fasole. Cateva dintre aspectele pentru care zaharul ar trebui evitat cat mai des cu putinta Zaharurile sunt carbohidrati. Carbohidratii dietetici includ, de asemenea, un complex de carbohidrati de amidon si fibre. In timpul digestiei, toti carbohidratii, cu exceptia fibrelor, se descompun in... [continuare]
Generalitati Multe persoane consuma bauturi energizante pentru a putea face fata unei zile incarcate. Si studentii si oamenii care lucreaza mult noaptea fac acelasi lucru, gandind ca aceste bauturi ii tin treji toata noaptea si favorizeaza concentrarea. Din pacate, insa, cele mai multe persoane nu constientizeaza ca o singura doza de astfel de bautura creste foarte mult riscul de o criza cardiaca sau de accident vascular cerebral. Aceste bauturi nu ar trebui confundate cu cele specifice sportivilor. Ele contin substante cum ar fi cofeina, insa in doze mult mai mari, asociata cu guarana (planta ce contine cofeina), arginina, taurina, ginseng, glucuronolactona (derivata din glucoza) si alte substante nocive. Efectele bauturilor energizante asupra organismului Aceste bauturi fac sangele mai gros, chiar vascos, ceea ce poate provoca numeroase probleme cardiovasculare. O ora dupa ce ati consumat energizantul, sangele dumneavoastra va fi identic cu cel al unui pacient cu boli... [continuare]
Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Considerat cu mii de ani in urma in Orient o cheie pentru sanatate, fericire si intelepciune, ceaiul a atras atentia cercetatorilor din Occident, care au descoperit multe beneficii pentru sanatate ale diferitelor tipuri de ceaiuri. Studiile au descoperit ca unele ceaiuri pot ajuta la diferite boli, spre exemplu cancer, bolile de inima, diabet, pierderea in greutate, colesterol scazut si vigilenta mentala. Ceaiul, de asemenea, are calitati antimicrobiene. Unii cercetatori afirma ca ceaiul este o foarte buna alternativa pentru cafea. In primul rand, ceaiul are mai putina cofeina. Este destul de bine de stiut ca flavonoidele – compusi din ceai – sunt bune pentru inima si poate reduce cancerul. Ceaiul provine din frunzele plantei Sinensis Camellia, un arbust peren, nativ din Asia de Sud si de Est. Ceaiul a fost consumat cu mii de ani in urma in Asia, care in acele locuri reprezinta o parte importanta de culturi. In China si Japonia, in special, pregatirea si... [continuare]
Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Ce este diareea Diareea poate fi descrisa pe scurt drept episoade de scaune moi, deplasari frecvente ale intestinului, balonare, crampe, gaze. Exista, de asemenea, si o continua stare de disconfort care va produce asemenea episoade de cel putin 2 ori. Cum se manifesta Diareea este o trecere la scaune moi sau apoase. Pentru unii, diareea este usoara si va disparea in cateva zile. Pentru altii, poate dura mult mai mult. Se poate pierde foarte mult lichid (ce duce la deshidratare) si se instaleaza o stare de slabire. Aceste lucruri pot duce la pierderi nesanatoase in greutate. Cauze Gripa stomacului este o cauza comuna de diaree. Tratamentele medicale, cum ar fi antibioticele si unele tratamente impotriva cancerului, pot provoca si ele diaree. Avand aceasta problema, uneori nu este nimic grav cu privire la acest lucru. Ce poate provoca diareea este o gripa la stomac sau consumarea unui aliment care a fost fie expirat, fie stomacul nu il tolereaza. [continuare]
Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pasta de dinti este de cele mai multe ori aleasa intamplator de catre consumatori, desi acest produs de igiena personala vine intr-o gama larga de ingrediente, arome, texturi si proprietati. Inainte sa faceti o alegere, reflectati asupra variantelor potrivite pentru necesitatile dumneavoastra specifice privind sanatatea danturii si a intregii cavitati bucale. Informatiile de mai jos va ajuta sa va faceti o idee mai clara in acest sens. Tipuri de pasta de dinti Pasta de dinti este o componenta importanta a ritualului zilnic de ingrijire, mai ales pentru mentinerea sanatatii orale. Rolul sau este de a indeparta placa dentara si acumularile de bacterii din cavitatea bucala, pentru prevenirea cariilor, caderii dintilor si bolilor parodontale. Nu o exista o pasta de dinti potrivita pentru toate varstele si persoanele, astfel explicandu-se existenta mai multor tipuri ale acestui produs. Cele mai importante dintre acestea sunt - Pasta de dinti pentru copii. Prezentata... [continuare]
Mit sau adevar: lucruri si alimente care pot provoca cancer!
Autor: SfatulMedicului
In fiecare an, in tara noastra peste 78.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, boala care si la nivel mondial este din ce in ce mai prezenta. Statisticile ingrijoreaza pe multi dintre noi, ne fac sa ne gandim daca un produs alimentar, cosmetic sau telefonul mobil ne pot imbolnavi. Iata cateva date despre produsele care ar putea cauza cancer: Indulcitorii artificiali In ciuda tuturor discutiilor nu exista dovezi care sa sustina ca indulcitorii artificiali cresc riscul de cancer. Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori si s-a dovedit ca aceasta a provocat cancer la sobolani, insa corpurile lor reactioneaza diferit la acesta, spre deosebire de corpul uman, spun cercetatorii, potrivit webmd.com. Din anul 2000, nu exista nicio avertizare pe eticheta acestui produs, care sa spuna ca indulcitorul ar putea creste riscul aparitiei acestei boli. Totusi, pentru mai multa siguranta, este bine ca zaharina sa fie folosita in cantitati moderate. Nici in ceea ce... [continuare]
Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia nesanatoasa, care contine hrana procesata, mancare de tip fast-food, grasimi in exces, poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, de la cele digestive, pana la unele forme de cancer. Alege alimente cat mai aproape de forma lor naturala Un principiu de baza este alegerea alimentelor care sunt cat mai aproape de forma lor naturala. Asa ca in loc de cele ambalate, alege-le pe cele proaspete. De exemplu, in loc de produse semipreparate de curcan, mai bine cumpara carne proaspata de curcan. Cand eviti alimentele procesate, cum ar fi chips-urile, prajiturile si mancaruri gata preparate, sari si peste caloriile, zaharul, sarea si grasimile saturate pe care le contin, de multe ori in exces, potrivit webmd.com. Opteaza pentru cereale integrale Carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, orezul isi pierd o mare parte din substantele nutritive in timpul procesului de fabricatie. Este indicat sa optezi pentru paine integrala facuta din faina de grau si... [continuare]
Afectiuni digestive cu simptome asemanatoare, care pot fi usor confundate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe afectiuni digestive au manifestari asemanatoare, de aceea ti se poate intampla sa crezi ca ai o problema cu stomacul, cand, de fapt, fierea este de vina. Afectiuni ale tubului digestiv Iata cele mai intalnite afectiuni ale tubului digestiv si care sunt simptomele acestora: 1. Boala de reflux gastroesofagian Atunci cand acidul din stomac ajunge in esofag apare boala de reflux esofagian, care se manifesta prin arsuri puternice in mijlocul pieptului. De multe ori arsurile apar in mijlocul noptii sau in urma unor mese copioase, sustine Neville Bamji, medic gastroenterolog la Spitalul Mount Sinai, din New York. Daca arsurile afecteaza viata de zi cu zi sau au loc cel putin de doua ori in fiecare saptamana, ar putea fi un semn al acestei afectiuni cronice, care afecteaza 20 la suta din americani, potrivit Institutului National de Diabet si Boli Digestive si Rinichi, SUA. Daca ai arsuri stomacale persistente, respiratia urat mirositoare, greata, dureri in piept... [continuare]
Topul factorilor despre care se spune ca sunt cancerigeni. afla care este adevarul!
Autor: SfatulMedicului
Despre cancer se spune ca poate fi cauzat de unele alimente, de un stil de viata nesanatos, dar si de radiatiile produse de telefonul mobil ori de unele produse de ingrijire. Afla care sunt produsele pe care ar trebui sa le eviti si care sunt cele despre care cercetatorii spun ca nu sunt periculoase. 1. Indulcitorii artificiali In ciuda tuturor afirmatiilor care s-au facut in ultimii ani, nu exista dovezi care sa indice faptul ca indulcitorii artificiali sunt raspunzatori de aparitia anumitor tipuri de cancer. Zaharina este legata de aparitia cancerului la soareci, in urma unor studii de laborator, insa corpul uman reationeaza diferit fata de al acestora, spun oamenii de stiinta, potrivit webmd. Nu a mai existat un semnal de alarma referitor la legatura dintre cancer si zaharina. De asemenea, un studiu pe aspartam nu a aratat ca acest indulcitor ar avea un grad de risc. 2. Radiografiile dentare Cu siguranta ai auzit despre radiografii [continuare]
Cele mai sanatoase si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Sucurile de fructe si de legume sunt aproape nelipsite din dieta zilnica, fiind considerate un izvor de sanatate, datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin. Sunt ideale pentru preventia unor anumite afectiuni, ajuta la regenerarea celulelor, previn imbatranirea prematura si au rol adjuvant in tratarea a nenumarate afectiuni. Insa nu toate sucurile sunt atat de sanatoase precum par. Iata care sunt cele mai sanatoase si cele mai nocive dintre ele: Alegere sanatoasa: sucul de rosii Un pahar cu suc proaspat de legume este intotdeauna o alegere sanatoasa. Licopenul prezent in tomate scade risucl cancerului de prostata, de ovare si de san. Totodata, ajuta la regenerarea celulara. De asemenea, are un continut scazut de calorii si de zahar. In acest suc se gaseste si un continut important de fibre, care taie foamea. Alegere sanatoasa: suc de merisoare Cu un gust dulce -acrisor, [continuare]
Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, care are o importanta majora pentru buna functionare a corpului uman. In momentul in care aceasta glanda functioneaza deficitar, apar afectiuni precum hipertiroidia si hipotiroidia. Dieta te poate ajuta, ca sa iti mentii tiroida sanatoasa. Totodata, exista unele mancaruri pe care nu trebuie sa le consumi in exces, daca ai probleme cu functonarea acestei glande. Sarea, utila Iodul este elementul principal care ajuta glanda tiroida sa sintetizeze hormonii T3 si T4. Multe persoane insa sufera de o deficienta de iod, de aceea este important sa foloseasca sarea iodata la gatit. Un aport de 5 g de sare pe zi aduce 100 μg de iod. Pestele, in special somonul, tonul si heringul, precum si fructele de mare sunt alimente care contin iod, pe care le poti consuma de 2-3 ori pe saptamana. Legumele cu fruze verzi, indicate Spanacul, salata verde, leurda sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral care are un rol important... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caloriile joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si a siluetei, insa cantitatea lor este mai putin importanta decat calitatea acestora. Aproximativ 100 de calorii din doua linguri de fulgi de ciocolata au un impact diferit asupra organismului, fata de 100 de calorii provenite dintr-o portie de broccoli, din prisma efectului asupra apetitului alimentar, nivelului energetic si sanatatii pe termen lung. O buna intelegere a diverselor tipuri de calorii provenite din hrana este singura cale de eliminare a greutatii in exces si de mentinere a acesteia in limite optime pana la cele mai inaintate varste. Impactul caloriilor asupra organismului O regula general cunoscuta este aceea ca scaderea aportului caloric din alimentatie atrage dupa sine si pierderea in greutate. Paradoxal, dietele restrictive nu dau rezultate pe termen lung, chiar daca se bazeaza pe principiul reducerii drastice a numarului de calorii din meniul zilnic. Tocmai de aceea, impactul caloriilor... [continuare]
Cum influenteaza bacteriile intestinale greutatea?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul contine trilioane de bacterii. Majoritatea acestora se gasesc in intestine. Bacteriile intestinale joaca multe roluri importante in sanatatea dumneavoastra, cum ar fi comunicarea cu sistemul imunitar si producerea anumitor vitamine. Bacteriile intestinale pot afecta si felul in care diferite alimente sunt digerate si produc substante chimice care te ajuta sa te simti plin. Ca rezultat, acestea va pot influenta in mod pozitiv greutatea. Ce sunt bacteriile intestinale Trilioane de bacterii si microorganisme traiesc pe pielea si in corpul nostru. De fapt, probabil se gasesc mai multe celule bacteriene in corpul uman decat celule umane. Se estimeaza ca intr-un om de 70 de kg exista circa 40 trilioane de celule bacteriene si doar 30 de miliarde de celule umane. Majoritatea acestor bacterii traiesc intr-o parte a intestinului gros, numita cecum. Exista sute de tipuri diferite de bacterii in intestine. In ciuda faptului ca unele pot provoca boli, cele mai... [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
De ce apare pofta de dulciuri dupa masa?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Deserturile cresc nivelul de serotonina in creier, un neurotransmitator responsabil de starea de bine, de relaxare. Pofta de dulce care apare dupa masa este determinata, de regula, de obiceiuri, de emotii sau de nutrientii asimilati. Cu toate acestea, poate indica si o serie de afectiuni. Unii nutritionisti sunt de parere ca pofta de zahar dupa masa apare ca urmare a unor obiceiuri din copilarie, atunci cand copilului i se ofera un desert ca recompensa pentru faptul ca a terminat de mancat. Altii sustin ca, de fapt, chimia creierului uman este vinovata pentru pofta de dulce care apare dupa masa. Unele studii sugereaza ca zaharul consumat (sau alti carbohidrati simpli) poate spori absorbtia aminopeptidului triptofan gasit in unele alimente. Triptofanul permite apoi o crestere a nivelurilor de serotonina, un neurotransmitator asociat cu sentimente de bunastare. Pentru unele persoane, o masa bogata poate duce la o stare numita postprandiala (dupa masa) sau la... [continuare]
Proprietati surprinzatoare ale mierii de albine asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mierea de albine este folosita atat ca hrana, dar si ca medicament inca din cele mai vechi timpuri. Mierea are foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului, avand un continut foarte mare de substante nutritive benefice din plante. Contine substante nutritive Mierea de albine este un lichid dulce, gros, facut de albine. Acestea colecteaza zahar, in special nectarul bogat in zahar din flori. Odata ajunse in stup, albinele consuma in mod repetat nectarul, digerandu-l si regurgitandu-l. Produsul final al acestui proces este mierea, ea servind ca hrana pentru albine. Mirosul, culoarea si gustul mierii de albine depind de tipurile de flori din care a fost cules nectarul. Din punct de vedere nutritional, o lingura de miere de albine (21 grame) contine 64 de calorii si 17 grame de zahar, incluzand fructoza, glucoza, maltoza si zaharoza. Practic, mierea nu contine fibre, grasimi sau proteine. De asemenea, mierea de albine contine cantitati foarte mici de vitamine... [continuare]
7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]
Metode de intarire a sistemului imunitar toamna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sistemul imunitar consta intr-o retea de organe, celule si proteine. Impreuna, protejeaza organismul de virusuri, bacterii, paraziti sau alti agenti infectiosi care patrund in corp. Sistemul imunitar functioneaza prin identificarea acestor agenti patogeni, neutralizandu-i pentru a-i face inofensivi si apoi eliminandu-i din corp. Leucocitele provin din maduva osoasa, dar circula prin sange si prin sistemul limfatic al organismului. Majoritatea bolilor sunt puse in legatura cu un sistem imunitar slabit, in special racelile obisnuite. Daca sistemul imunitar nu functioneaza corect, pacientul devine mai sensibil la o serie de afectiuni, astfel ca mentinerea acestuia in stare optima de functionare trebuie sa fie o prioritate. Sezonul rece, care incepe de obicei in luna octombrie si continua pana in aprilie, reprezinta perioada din an care solicita cel mai mult sistemul imunitar. De aceea, trebuie intervenit pentru a impulsiona buna functionare a sistemului imunitar. Cum... [continuare]
Lista celor mai periculosi aditivi alimentari
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt aditivii alimentari? Aditivii alimentari sunt folositi pentru a spori aspectul si aroma alimentelor si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Faciliteaza procesarea, ambalarea si depozitarea. Cu toate acestea, mai multi aditivi alimentari s-au dovedit a avea consecinte negative deosebit de grave asupra sanatatii, inclusiv consumul peste masura al aditivilor alimentari obisnuiti, asa cum este sarea, poate fi daunator. Unii aditivi alimentari sunt mai periculosi decat altii. In continuare este lista celor mai importanti aditivi alimentari care trebuie evitati si efectele nocive pe care le au asupra organismului: indulcitori artificiali Aspartamul (E951), cunoscut mai mult ca Nutrasweet si Equal, se gaseste in alimentele "de dieta" sau etichetate ca fiind "fara zahar". Aspartamul este un neurotoxin si s-a dovedit a fi cancerigen. Afecteaza memoria pe termen scurt, iar componentele acestui indulcitor pot duce la tumora cerebrala, limfom, diabet, scleroza... [continuare]
Cele mai bune moduri naturale prin care digestia poate fi imbunatatita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orice persoana are simptome digestive la un moment dat in viata, cum ar fi greata, varsaturi, pirozis, constipatie sau diaree. Cu toate acestea, atunci cand simptomele apar frecvent, acestea pot provoca tulburari majore. Din fericire, modificarile privind dieta si stilul de viata pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii tractului gastro-intestinal. Evitarea elementelor nesanatoase Dieta tipica occidentala bogata in carbohidrati rafinati, grasimi saturate si aditivi alimentari a fost legata de un risc crescut de a dezvolta tulburari digestive. Aditivii alimentari, inclusiv glucoza, sarea si alte substante chimice au fost sugerate cum ca ar contribui la aparitia inflamarii intestinale. Grasimile trans se gasesc in alimentele prelucrate. Acestea sunt cunoscute pentru efectele lor negative asupra sanatatii inimii, dar au fost de asemenea, asociate cu un risc crescut de aparitie al colitei ulcerative sau a bolii inflamatorii intestinale. In plus, alimentele... [continuare]
Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli. Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete. Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari. Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind... [continuare]
Cele mai consumate alimente cancerigene
Autor: SfatulMedicului
Cancerul este una dintre bolile care afecteaza un mare numar de persoane. Unele alimente pe care le consumati zilnic pot creste riscul de cancer din cauza produselor chimice pe care le contin. Pentru a evita cancerul, trebuie sa adoptati o alimentatie sanatoasa, echilibrata si bogata in fructe, legume, fibre si alte produse naturale. Persoanele care abuzeaza de produsele artificiale au un risc din ce in ce mai crescut de cancer. Cu toate substantele adaugate si toti conservantii, nu stiti incotro sa va indreptati pentru a gasi un produs care sa nu afecteze sanatatea. Exista multe alimente delicioase pe care le consumati de obicei, insa despre care este dificil de spus daca sunt bune sau nerecomandate. Exista mai multe alimente care pot conduce la cancer. De fapt, este vorba despre produse alimentare procesate si care contin substante ce le conserva. Declaratia ”totul produce cancerul” a devenit o hiperbola populara, pe care unele persoane o folosesc drept scuza pentru modul... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter