Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta sodiului in dieta

Inima sanatoasa, corp sanatos

Inima sanatoasa, corp sanatos

Actualizat la data de: 07 Iunie 2021

Autor: SfatulMedicului

Despre sistemul cardiovascular Inima este unul dintre cele mai importante organe ale corpului uman. Este elementul principal al sistemului cardiovascular si are aproximativ dimensiunea unui pumn. Folosita de-a lungul timpului pe post de muza pentru poeti, scriitori si indragostiti, inima are un scop esential pentru supravietuire. Acest scop este de a pompa sange oxigenat in corp si sange incarcat cu dioxid de carbon inspre plamani pentru a fi reoxigenat. Inima unei persoane bate continuu de la prima bataie a fatului din pantecele mamei pana in momentul mortii. In copilarie, bate cu o frecventa de 120 pe minut. Numarul de batai pe minut scade pe masura ce persoana creste de la copilarie pana la adolescenta. De atunci, ritmul cardiac se stabilizeaza la o medie de 72 de batai pe minut. Anatomia inimii Inima are patru camere si este impartita astfel incat sa existe doua parti, stanga si dreapta, fiecare raspunzatoare de anumite actiuni. Ambele parti cuprind o camera superioara... [continuare]

Reducerea aportului de sare din organism

Reducerea aportului de sare din organism

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Consumul moderat de sare Reducerea aportului de sare este extrem de importanta pentru sanatatea generala, deoarece consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra organismului. Este important sa consumam sodiu in cantitati moderate, deoarece excesul de sodiu poate contribui la aparitia hipertensiunii arteriale si la alte probleme de sanatate. Organizatiile de sanatate recomanda limitarea consumului de sare pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cand este nevoie sa reducem aportul de sare? Cea mai cunoscuta afectiune in care aportul de sare are un rol important este hipertensiunea arteriala. In aceasta boala este foarte important ca pacientul, pe langa administrarea zilnica si permanenta a tratamentului medicamentos, sa evite alimentele bogate in sare/sodiu. Alte afectiuni in care aportul de sare este foarte important: boala cronica de rinichi, ciroza hepatica insotita de ascita, litiaza renala si... [continuare]

Diabetul insipid

Diabetul insipid

Actualizat la data de: 13 Iunie 2023

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Definitie Majoritatea pesoanelor care aud termenul de diabet insipid se gadesc la o afectiune legata direct de diabetul zaharat. Desi cele doua afectiuni poarta partial acelasi nume si au cateva semne comune, de fapt, diabetul zaharat (de tip 1 sau 2) si diabetul insipid nu au nici o legatura. Diabetul insipid este o afectiune caracterizata prin sete intensa (polidipsie) si excretia unei cantitati mari de urina (poliurie). In majoritatea cazurilor este rezultatul unei produceri, stocari, sau eliberari defectuoase a unui hormon important. Uneori diabetul insipid poate apare si cand rinichii sunt incapabili sa raspunda adecvat la acest hormon. Rareori, diabetul insipid poate apare in timpul sarcinii (diabet isipid gestational) Totusi, vestea buna este ca exista tratamente eficiente pentru ameliorarea setei si normalizarea excretiei de urina. Simptome Cele mai frecvente semne si simptome ale diabetului insipid sunt: - sete extrema; - excretia unui volum excesiv de urina... [continuare]

Hipertensiunea - valori crescute ale presiunii arteriale

Hipertensiunea - valori crescute ale presiunii arteriale

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Cand presiunea arteriala are valori crescute, afectiune numita hipertensiune, presiunea exercitata de fluxul sangvin asupra peretilor arteriali este prea mare. Valorile crescute ale presiunii arteriale pot produce leziuni la nivelul arterelor coronare, inimii,creierului, ochilor si rinichilor si determina accelerarea aterosclerozei. Hipertensiunea mai este numita un "ucigas silentios" deoarece nu produce simptome decat la valori foarte ridicate si, fara ca pacientul sa aiba la cunostinta acest lucru, poate duce la aparitia unor leziuni majore, organice, in cazul in care nu este tratata. In cadrul masurarii presiunii arteriale se pot distinge doua valori: sistolica si diastolica. Presiunea arteriala sistolica reprezinta presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali, in momentul in care inima a terminat de pompat sangele in circulatia sistemica (la sfarsitul contractiei). Aceasta valoare reprezinta prima sau cea mai mare valoare in cadrul masurarii... [continuare]

Ciresele beneficii si retete delicioase

Ciresele beneficii si retete delicioase

Actualizat la data de: 12 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciresele se numara printre cele mai sanatoase fructe pentru organism, fiind considerate un aliment-medicament eficient si foarte important pentru bunastarea fizica si mentala. Aproximativ 25 de grame de cirese contin 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre. Consumate in stare proaspata, ciresele furnizeaza organismului o serie intreaga de nutrienti esentiali, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenirea multor afectiuni si tratarea bolilor diverse. Beneficiile cireselor pentru sanatate Beneficiile cireselor pentru sanatate reies din multitudinea de proprietati curative ale acestor fructe: - Imbunatatirea calitatii somnului. Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, hormonul care scade temperatura corporala si induce starea de somnolenta propice odihnei de calitate. Un studiu la care au participat numerosi voluntari a descoperit ca persoanele care au baut zilnic 30 ml de suc natural concentrat de... [continuare]

5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea

5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gandite ca metode de indepartare a toxinelor din corp si de slabit, dietele de detoxifiere se bucura de o popularitate crescanda in ultimii ani. Chiar daca celebritatile sau cateva nume publice din lumea medicala le promoveaza, expertii in nutritie sunt inca rezervati in a declara daca ele functioneaza cu adevarat, din punct de vedere stiintific. Odata cu extinderea diverselor retete eliminare a toxinelor din corp, au luat nastere si numeroase mituri de detoxifiere, care fie va pot induce in eroare, fie va pot compromite starea de sanatate. Epidemiologii Scolii Publice de Sanatate de la Harvard sustine ca nu exista nicio baza pertinenta in biologia umana care sa ateste eficienta unei formule de detoxifiere, care sa nu tina de functiile organismului (ale organelor interne si ale sistemului imunitar) de excretare a toxinelor din corp. Ce sunt curele de detoxifiere Curele de detoxifiere sunt diete de slabit extreme, care pretind curatarea organismului de substantele... [continuare]

Cum sa va protejati auzul?

Cum sa va protejati auzul?

Actualizat la data de: 05 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Auzul este unul dintre simturile noastre cele mai importante, permitandu-ne sa comunicam, sa invatam, sa ne bucuram de diverse lucruri, cum ar fi muzica sau diverse conversatii. Cu toate acestea, multi oameni nu isi dau seama ca urechile lor pot fi expuse la o mare cantitate de zgomot potential daunator. Cheia pentru a va pastra auzul sanatos este sa stiti la cat de mult sunet puternic sunteti expus. O ”dieta de zgomot” va poate proteja auzul pentru diversele probleme ce pot aparea in viitor. Cele mai multe cazuri de surditate sunt cauzate de deteriorarea celulelor mici de par din urechea interna. Aceasta deteriorare poate fi cauzata de prea mult zgomot. Legat de zgomot, pierderea auzului este de obicei ireversibila. Este foarte important ca noi toti sa ne luam masuri de protectie pentru a preveni daunele legate de zgomot. Cheia pentru pastrarea auzului intact este evitarea zgomotului puternic. Cauzele pierderii auzului Ocupatiile zgomotoase, cum ar fi lucrul... [continuare]

Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume

Strugurii si beneficiile lor: cea mai buna protectie anticancer din lume

Actualizat la data de: 22 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu venirea toamnei, e bine sa faci o cura cu fructe de sezon, pentru detoxifiere si marirea aportului de elemente nutritive in corp. Fara indoiala, o buna alegere o reprezinta strugurii, un aliment minune care te ajuta sa te hidratezi si sa slabesti, te fereste de alergii si are un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Beneficii ale strugurilor, pe care sigur nu stiai ca le au In ciuda faptului ca au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii sunt foarte buni in diete. O cana cu boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, insa iti ofera 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul tau are nevoie, in special vitamina K si vitamina C. Strugurii mai contin proteine, fibre, vitamina A, potasiu, fier si folati - compusi ce au o structura asemanatoare cu acidul folic. Cea mai mare cantitate de antioxidanti si vitamine se afla in coaja strugurilor. Cei negri contin cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul. Aceeasi... [continuare]

Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa

Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Sarea in alimentatie Sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea. Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri? Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere. Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata... [continuare]

Alimente surprinzatoare care contin multa sare

Alimente surprinzatoare care contin multa sare

Actualizat la data de: 11 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sodiul sau sarea este un element metalic, un mineral necesar unui stil de viata sanatos. Sodiul ne ajuta in multe feluri, inclusiv sustinand activitatea si functia muschilor si nervilor. Este important ca dieta oricarei persoane sa contina sodiu. Totusi, un consum prea mare de sare are un efect negativ asupra sanatatii. Alaturi de potasiu, sodiul este prezent in fluidul care inconjoara celuele noastre. Cele doua minerale actioneaza impreuna, fapt ce permite celulelor sa raspunda la stimuli dar si sa echilibreze nivelul apei din corpurile noastre. Pentru un adult sanatos, doza zilnica recomandata de sodiu este de 1500-2300 mg/zi. Surplusul poate cauza o varietate de probleme si va creste riscul aparitiei anumitor afectiuni, foarte grave. Alimente care nu stiati ca au sodiu in compozitie Saratelele, painea, mezelurile, sosurile, mancarurile fast-food, pizza si multe alte alimente sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de sodiu. Ca atare, stiind care... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar

Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi multe alimente sunt bogate in zahar, grasimi sau sare si au de multe ori un gust bun, nu toate sunt benefice pentru sanatate. Riscul de a dezvolta boli de inima se poate mari din cauza alimentelor pe care le consumati. Grasimilor (in special celor saturate si trans) li se acorda importanta, in lupta impotriva bolilor de inima, dar si sarea si zaharul joaca roluri esentiale in dezvoltarea acestor conditii. Desi este mai putin analizat, sodiul afecteaza starea de sanatate a multor persoane. Acesta poate creste tensiunea arteriala. Chiar si zaharul are efecte negative asupra sanatatii. In cazul celor care mananca multe dulciuri exista probabilitatea dezvoltarii diabetului zaharat. In timp, atat diabetul zaharat, cat si hipertensiunea arteriala ar putea duce la slabirea inimii si a unui risc crescut de aparitie a bolilor de inima. Alimentele procesate sunt o sursa majora de grasimi, zahar si sare. Acordarea unei atentii sporite achizitionarii alimentelor si... [continuare]

Alimente care pot scadea tensiunea arteriala

Alimente care pot scadea tensiunea arteriala

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala probabil ca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar. Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural. Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente gustoase. Incercati sa incorporati in dieta dumneavoastra produsele alimentare de mai jos, pentru a mentine presiunea sangelui in limite normale. Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala Banane Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castravetele este una dintre cele mai indragite legume si nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietati nutritive importante pentru organism si o multime de beneficii pentru sanatate. Sarac in calorii, dar plin de vitamine si minerale, castravetele este un aliment excelent in orice anotimp si unul dintre putinele alimente care nu au contraindicatii. Pentru a profita din plin de beneficiile catravetilor, este recomandat sa ii consumati atat in stare proaspata, in salate sau la aperitive, cat si murati ori sub forma de suc. Calitatile nutritive ale castravetilor Inainte de a fi consumati, castravetii care nu provin dintr-o cultura cunoscuta trebuie spalati timp de 1 minut sub jet de apa calduta, pentru a se elimina eventualele substante chimice cu care au fost stropiti in perioada de crestere. In general, este recomandat sa consumati castravetii cu tot cu coaja, deoarece in stratul exterior al legumei sunt concentratii importante de vitamine, minerale si... [continuare]

Constipatia la adulti

Constipatia la adulti

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Constipatia este o afectiune a tubului digestiv, relativ frecventa in populatia adulta, care insa ramane greu de definit, deoarece simptomatologia difera foarte mult de la individ la individ. Constipatia nu reprezinta o boala in sine, ci este un simptom ce apare in cadrul unor patologii diverse (digestive sau extradigestive). In general, specialistii inteleg prin constipatie scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort, datorita consistentei crescute. Fecalele devin dure datorita stagnarii in canalul anal cu deshidratare secundara. Epiteliul colic este capabil sa absoarba o mare cantitate de apa din bolul fecal in cazul in care pasajul acestuia este lent, ceea ce va duce la deshidratarea finala a scaunului. In general, simptomatologia constipatiei este extrem de variata si prezinta particularitati individuale. Specialistii considera ca se poate pune diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinala daca frecventa de aparitie... [continuare]

Untul de arahide

Untul de arahide

Actualizat la data de: 01 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta  conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul premenstrual este o situatie intalnita frecvent la femeile care au ciclu menstrual normal. Aproximativ 8-10% dintre femei au simptome moderate pana la severe inainte de inceperea ciclului menstrual lunar. Aceste simptome includ atat modificari fizice, cat si emotionale. Cel mai frecvent sunt intalnite iritabilitatea, durerile abdominale si de cap, sensibilitatea de la nivelul sanilor si balonarea. Desi cauzele sindromului premenstrual nu sunt bine intelese, se presupune ca fluctuatiile hormonale si de substante chimice de la nivelul creierului joaca un rol important. De asemenea, orice ar putea bea sau manca o femeie, ar putea influenta manifestarile sindromului premenstrual. Exista dovezi ca dieta este implicata in dezvoltarea sindromului premenstrual sau contribuie la severitatea simptomelor. Alimente care pot ameliora manifestarile sindromului premenstrual 1. Alimente bogate in calciu - Rezultatele obtinute in urma unor studii au relevat faptul ca la... [continuare]

Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie

Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie

Actualizat la data de: 23 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale

Tulburarile gastrointestinale

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Tulburarile functionale Inainte de a aborda in mod special tulburarile gastrointestinale, trebuie sa se cunoasca cateva detalii legate de tulburarile functionale. Tulburarile functionale sunt cele intalnite atunci cand sistemul digestiv nu functioneaza corect, de exemplu. Acestea includ problemele care afecteaza cel mai des colonul si rectul si includ constipatia si sindromul de colon iritabil. Cauze Printre principalele cauze ale tulburarilor functionale se numera: - o dieta saraca in fibre - activitate fizica insuficienta - calatoriile sau alte modificari ale rutinei - consumul de lactate in cantitati mari - stresul - abtinerea atunci cand apare nevoia de a defeca - abtinerea atunci cand apare nevoia de a defeca, ca urmare a durerii provocate de hemoroizi - utilizarea excesiva a laxativelor care in timp duc la slabirea muschilor intestinului gros - administrarea de anumite medicamente (in special antidepresive, suplimente de fier, calmante, narcotice etc.) - prezenta... [continuare]

Alimente periculoase in osteoporoza

Alimente periculoase in osteoporoza

Actualizat la data de: 14 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Bolile renale cronice

Bolile renale cronice

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Existenta unei boli cronice renale la un individ inseamna ca rinichii acestuia nu mai functioneaza normal de o perioada mai lunga de timp. In mod obisnuit, rinichii indeparteaza reziduurile toxice din sange. De asemenea, ei ajuta la mentinerea balantei dintre fluidele si sarurile din organism, denumite electroliti. Reziduurile si fluidele din organism aflate in exces sunt eliminate sub forma urinei. Atunci cand rinichii sunt deteriorati, reziduurile se aduna in organism si produc o stare de rau. O boala renala cronica pare sa apara brusc, dar de fapt, aceasta apare putin cate putin, pe parcursul mai multor ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre mici, denumite nefroni. Atunci cand nefronii sunt deteriorati si nu mai functioneaza, cei ramasi sanatosi preiau si functia acestora. Daca deteriorarea continua, din ce in ce mai multi nefroni devin nefunctionali pana la momentul in care rinichiul nu isi mai poate indeplini functia. Este posibila... [continuare]

Actelsar hct, comprimate

Din Medicamente

Ce este Actelsar HCT si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Actelsar HCT este o combinatie a doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida intr-un singur comprimat. Ambele substante ajuta la controlarea tensiunii arteriale ridicate. Telmisartan apartine unui grup de medicamente numite antagonisti ai receptorului pentru angiotensina II. Angiotensina II este o substanta produsa in organismul dumneavoastra, care determina ingustarea vaselor de sange, crescand tensiunea arteriala. Telmisartan blocheaza efectele angiotensinei II, astfel incat vasele de sange se relaxeaza, iar tensiunea dumneavoastra arteriala este diminuata. Hidroclorotiazida apartine unui grup de medicamente numite diuretice tiazidice, care determina cresterea volumului urinar, ducand la scaderea tensiunii dumneavoastra arteriale. Tensiunea arteriala ridicata, netratata, poate leza vase de sange la nivelul mai multor organe, ceea ce poate determina uneori infarct cardiac, insuficienta cardiaca... [continuare]

Ednyt, comprimate

Din Medicamente

Ce este Ednyt si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ednyt apartine unui grup de medicamente numit „inhibitori ai ECA”. Aceste medicamente actioneaza prin reducerea presiunii din vasele sanguine facand mai usoara pomparea sangelui de la inima catre vase. Aceasta duce la scaderea tensiunii arteriale. Medicul dumneavoastra v-a prescris Ednyt pentru unul dintre urmatoarele motive: -tensiunea dumneavoastra arteriala este prea mare; -aveti o afectiune cunoscuta ca insuficienta cardiaca, in care inima nu pompeaza corespunzator sangele in corp; -pentru prevenirea simptomelor de insuficienta cardiacala pacientii cu functie redusa a inimii. Ednyt comprimate reduce tensiunea arteriala in cazul in care aceasta a fost crescuta. Ednyt comprimate va ajuta inima sa functioneze mai bine in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca, care se simt obositi dupa exercitii fizice usoare, care au senzatie de lipsa de aer sau prezinta umflarea gleznelor si picioarelor.... [continuare]

Hyzaar, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Hyzaar si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hyzaar este o combinatie intre un antagonist al receptorilor de angiotensina II (losartan) si un diuretic (hidroclorotiazida). Hyzaar este indicat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (presiune sanguina crescuta). Mod de administrare Utilizati intotdeauna Hyzaar exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide doza corespunzatoare de Hyzaar in functie de starea dumneavoastra si de utilizarea altor medicamente. Este important sa continuati sa utilizati Hyzaar pe toata perioada recomandata de catre medicul dumneavoastra, pentru a mentine un control constant al tensiunii dumneavoastra arteriale. Tensiune arteriala crescuta Pentru majoritatea pacientilor cu tensiune arteriala crescuta doza uzuala de Hyzaar recomandata pentru a controla tensiunea arteriala pe o perioada de 24 ore, este de 1 comprimat Hyzaar 50 mg/12,5 mg in fiecare zi. Aceasta poate fi crescuta la 2 comprimate... [continuare]

Captopril, comprimate

Din Medicamente

Ce este Captopril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Captoprilul are urmatoarele indicatii terapeutice: - hipertensiune arteriala; - insuficienta cardiaca congestiva; Se mai poate utiliza: in perioada post-infarct miocardic acut si in nefropatia diabetica. Mod de administrare Se administreaza cu o ora inainte de mese. Dozele si modul de administrare trebuie individualizate. Hipertensiune: Initierea tratamentului necesita evaluarea tratamentului antihipertensiv recent si a starii clinice a pacientului. Doza initiala este de 25 mg de 2-3 ori/zi. Daca dupa 1-2 saptamani de tratament nu se obtine controlul satisfacator al tensiunii arteriale, doza poate fi crescuta la 50 mg de 2-3 ori/zi, concomitent cu restrictia sodiului din alimentatie. De regula, doza uzuala nu depaseste 50 mg de 3 ori/zi. Daca nici in acest caz tensiunea arteriala nu este satisfacator controlata dupa 1-2 saptamani de tratament, se recomanda asocierea unui diuretic... [continuare]

Abfen, granule efervescente

Din Medicamente

Ce este Abfen si pentru ce se utilizeaza Abfen apartine unui grup de medicamente denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS. Fiecare plic contine ibuprofen 200 mg. Acest medicament este utilizat: pentru a reduce durerea in situatii cum sunt durerile dentare, menstruale si durerile de cap pentru a reduce febra (temperatura mare) si durerea atunci cand sunteti racit. Acest medicament poate fi utilizat la adulti si copii cu greutatea peste 30 kg (varsta peste 8 ani). adresati unui medic. Mod de administrare Acest medicament este destinat numai pentru utilizare pe termen scurt. Trebuie sa luati cea mai mica doza pentru cel mai scurt interval de timp necesar pentru a va ameliora simptomele. Doza recomandata Adulti si tineri cu greutate corporala peste 40 kg (varsta peste 12 ani): Luati unul sau doua plicuri (200 400 mg ibuprofen) la interval de 4-6 ore, dupa cum este necesar. Nu luati in total mai mult de 6 plicuri intr-un interval de 24 de ore. [continuare]

Clor urinar cl

Din Analize Medicale

Clorul este anionul major al lichidului extracelular, importanta sa fiziologica fiind aceea de a mentine echilibrul acido-bazic, aciditatea gastrica, echilibrul hidro-elecrolitic, contribuind impreuna cu sodiul la mentinerea presiunii osmotice din spatiul extracelular. Nivelul de clor este crescut in acidoza renala tubulara, insuficienta renala acuta, acidoza metabolica asociata cu diaree si cu pierderea bicarbonatului de sodiu, diabet insipid, hiperfunctia glandei suprarenale, intoxicatia cu aspirina, administrarea excesiva a solutiilor saline izotonice sau cu o dieta bogata in sare. Acidoza hipercloremica poate fi un semn al afectarii severe a tubilor renali. Nivelul de clor este scazut in hiperhidratare, acidoza cronica respiratorie, alcaloza metabolica, insuficienta renala congestiva, unele tipuri de acidoza metabolica, varsaturi in exces, hiperaldosteronism, intoxicatie cu brom, sindromul de secretie inadecvata de ADH (hormon antidiuretic), tulburari asociate cu expansiunea... [continuare]

Potasiu seric k sau kaliu

Din Analize Medicale

Potasiul este un mineral esential pentru organismul uman. Este un electrolit localizat cu preponderenta intracelular si care sustine buna functionare a muschilor.. 90% din potasiul din organism se gaseste in citoplasma celulelor, in special in musculatura striata. Potasiu se gaseste si extracelular, dar si in plasma. Potasiul echilibreaza efectele sodiului si ajuta la osmolaritatii. Nivelul normal de potasiu in sange variaza de la 3,6 pana la 5,2 milimoli pe litru (mmol/l). O dieta bogata in potasiu ajuta, asadar, la compensarea unor efecte nocive ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul necesar organismului este obtinut din alimentatie. Alimentele bogate in potasiu includ: legume cu frunze verzi, precum spanacul, strugurii, murele, legumele radacinoase, citricele, bananele, avocado, sfecla, dovleacul. Rinichii ajuta la pastrarea cantitatii potrivite de potasiu in organism. Persoanele care sufera de afectiuni renale cronice intampina dificultati in eliminarea... [continuare]

Clor seric cl

Din Analize Medicale

Clorul este anionul major al lichidului extracelular, importanta sa fiziologica fiind aceea de a mentine echilibrul acido-bazic, in aciditatea gastrica in echilibrul hidro-elecrolitic, contribuind impreuna cu sodiul la mentinerea presiunii osmotice din spatiul extracelular. Nivelul de clor este crescut in acidoza renala tubulara, insuficienta renala acuta, acidoza metabolica asociata cu diaree si cu pierderea bicarbonatului de sodiu, diabet insipid, hiperfunctia glandei suprarenale, intoxicatia cu aspirina, administrarea excesiva a solutiilor saline izotonice sau cu o dieta bogata in sare. Acidoza hipercloremica poate fi un semn al afectarii severe a tubilor renali. Nivelul de clor este scazut in hiperhidratare, acidoza cronica respiratorie, alcaloza metabolica, insuficienta renala congestiva, unele tipuri de acidoza metabolica, varsaturi in exces, hiperaldosteronism, intoxicatie cu brom, sindromul de secretie inadecvata de ADH (hormon antidiuretic), tulburari asociate cu... [continuare]

Pagina 2 din 4 (97 rezultate)