Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

histamina in aliment

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Suplimentele nutritionale

Suplimentele nutritionale

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2021

Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate. Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie. Mesele traditionale , compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime sunt inlocuite cu snack-uri sau mancare de tip... [continuare]

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

Malnutritia

Malnutritia

Actualizat la data de: 19 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Malnutritia este o problema majora de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Alimentarea cu apa, canalizarea si igiena sunt foarte importante avand in vedere impactul lor direct asupra bolilor infectioase, in special, diareea. Problemele cu alimentarea cu apa, nutritia inadecvata si canalizarea sunt intalnite deseori in locurile in care nu exista conditii normale de trai. Impactul diareei recurente sau persistente cauzata de igiena precara, provoaca o sensibilitate la diareea infectioasa - intalnita mai ales in randul copiilor din tarile in curs de dezvoltare. Copiii sunt mai vulnerabili la efectele malnutritiei in special in perioada in care sunt sugari si in copilaria timpurie. Bebelusii nascuti prematur au nevoi nutritionale speciale, au nevoie de lapte fortifiat sau de formula de lapte special conceputa pentru prematuri. Bolile si modul in care acestea afecteaza oamenii Malnutritia inseamna in esenta, ca o persoana nu s-a hranit corect si... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

 alergii orl - sfaturi care functioneaza

alergii orl - sfaturi care functioneaza

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergia este reactia organismului la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Acestea se gasesc in unele alimente, in aer, in unele medicamente. In esenta, alergia este o afectiune fizica, dar factorii psiho-emotionali (stres, frica, frustrare, fobii etc.) pot determina sau agrava simptomatologia. Afectiunile alergice in ORL, cunoscute si sub denumirea de rinita alergica sau alergii localizate la nivelul nasului, se manifesta prin secretii nazale apoase, mancarime a nasului, lacrimarea ochilor, furnicaturi si stranuturi repetate. Daca va confruntati cu senzatii de sufocare, greutate in respiratie, respiratie suieratoare si tuse seaca, atunci prezentati o alergie localizata la nivelul plamanilor (astm bronsic). Lacrimarea, inrosirea ochilor, mancarimea, pleoapele umflate sunt simptomele alergiei localizate la nivelul ochilor. Crampele stomacale, varsaturile si diareea sunt simptomele alergiei localizate la nivelul tractului digestiv. [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Dieta raw

Dieta raw

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]

Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit

Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit

Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]

Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea

Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, subdiagnosticata la acest moment din motive multiple, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate. Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator. La ingestia alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercursiuni asupra intregului organism. Conform OMS, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati. Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi. Care sunt deosebirile intre alergie... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Cum puteti lua in greutate?

Cum puteti lua in greutate?

Actualizat la data de: 25 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Cine ar putea dori sa nu slabeasca? Desi ingrijorator este ca exista multi oameni care sufera din cauza supraponderabilitatii, totusi se intalnesc oameni care sunt slabi in mod natural si isi doresc sa se ingrase. In unele cazuri, subponderabilitatea ar putea fi rezultatul unor tulburari alimentare sau a scaderii poftei de mancare cauzata de anumite conditii medicale. Imbatranirea afecteaza apetitul ca urmare a pierderii treptate a capacitatii de a simti gustul si mirosul produselor alimentare. Daca o persoana pierde in greutate fara sa isi doreasca acest lucru trebuie sa semnaleze medicului acest inconvenient. Cum va puteti ingrasa? Intr-o prima etapa se va tine evidenta numarului de calorii consumat pentru a se determina cat mai exact care este aportul energetic necesar in fiecare zi pentru ca o persoana sa-si rotunjeasca silueta. Va fi nevoie sa se mareasca numarul total de calorii prin ingerarea unei cantitati mai mari de alimente sau prin alegerea unor alimente... [continuare]

Noua dieta beverly hills

Noua dieta beverly hills

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat. "Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta. Alimente permise In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste rafturile nu sunt recomandate pentru pastrarea oualor, deoarece usa este cea mai calda locatie din interiorul frigiderului. Cele mai bune modalitati de a pastra ouale Uitati de acele dispozitive special concepute pentru depozitarea oualelor in frigider si urmati in schimb, urmatorii pasi: Pastrati ouale in cutia lor de carton originala si asezati-le in cea mai rece parte a frigiderului. Verificati data de expirare. In cazul in care este depasita, este important sa le aruncati. Daca aveti mai multe oua decat stiti ca puteti sa consumati intr-un anumit interval de timp, congelati-le. Ouale se vor pastra pana la un an in cazul in care sunt congelate. Turnati ouale intr-un vas conceput pentru... [continuare]

Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu?

Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu?

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intarcarea este o perioada plina de schimbari si confuzii pentru bebelus. Trecerea de la alaptare exclusiva la introducerea alimentelor solide si la renuntarea la biberon sunt evenimente din viata micutului care nu ii surad deloc. Iata ce trebuie sa faci si ce nu pentru a face trecerea mai usoara pentru cel mic! Lucruri pe care trebuie sa le faci Diversificarea alimentatiei presupune introducerea alimentelor solide si renuntarea treptata si definitiva la biberon. Iata ce este important sa faci in timpul acestui proces pentru a face tranzitia mai usoara pentru bebelus: - schimba-i treptat programul de masa - inlocuieste unele me [continuare]

Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa

Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este ortorexia? Ortorexia este o altfel de tulburare de alimentatie, caracterizata prin dependenta de a consuma alimente sanatoase. Alimentatia sanatoasa este una dintre laturile care contureaza stilul de viata sanatos, asupra careia tot mai multe persoane se concentreaza. Totusi, pentru unele persoane gandul la o alimentatie sanatoasa se poate transforma intr-o obsesie; astfel, persoanele care sunt preocupate excesiv de calitatea alimentelor consumate pot suferi de o tulburare de alimentatie cunoscuta sub numele de ortorexie nervoasa. Ortorexia, o tulburare alimentara? Acesta este un termen stabilit de Dr. Steven Bratman din Colorado, medic specialist in tulburari de alimentatie. Denumirea are la baza cuvintele grecesti "orthos" care inseamna "drept" si orexis "apetit sau pofta de mancare". Cu toate ca ortorexia castiga din ce in ce mai multa atentie in randul comunitatii de psihiatrie, aceasta nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare de alimentatie. [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

Dieta celor 5 factori

Dieta celor 5 factori

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta celor 5 factori este un plan de alimentatie bine proportionat care include toate grupele de alimente, astfel incat, in mod subtil dar inteligent ajuta persoanele sa isi schimbe comportamentul alimentar, si implicit ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Aceasta dieta este poate cel mai recent program de slabit, care a ajutat nenumarate vedete de la Hollywood, printre care: Jessica Simpson, Mandy Moore, Eva Mendes, Alicia Keys, John Mayer, vedete invidiate pentru formele corpului de milioane. Bazele acestei diete au fost puse de catre Harley Pasternak - un alt "pusti minune" de la Hollywood care a picat ca un dar pentru vedetele care doreau sa-si recapete formele de invidiat sau sa atinga "perfectiunea corporala". Depre Dieta celor 5 factori Cifra cinci din "Dieta celor 5 factori" nu provine doar de la numarul elementelor nutritionale pe care fiecare masa trebuie sa le contina (proteine, carbohidrati, fibre, grasimi si lichide), ci si de la... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Importanta fluorului in dieta

Importanta fluorului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fluorul reprezinta un microelement mineral ce in organismul uman se localizeaza aproape exclusiv in tendoane, oase si dinti (sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatita). Studiile nu au stabilit daca fluorul are un rol indispensabil vietii, deoarece nu s-a putut realiza o dieta lipsita complet de el. Rolurile sale sunt: - protectie impotriva cariei dentare (aceasta actiune se manifesta chiar si la concentratii reduse); - participa la mentinerea structurii oaselor (fara a influenta insa procesul de crestere in sine); - in vederea prevenirii aparitiei cariilor dentare si pentru promovarea unei dentitii sanatoase, este recomandata fluorizarea� apei (proces cunoscut si sub numele de fluorurare si care consta in suplimentarea cu fluor a apei potabile, daca acesta este in concentratii de sub 0,5 mg/litru). Expertii sunt de parere ca acest risc este redus cu 50-60% in conditiile unui aport corespunzator. Surse alimentare de fluor Alimentele contin in... [continuare]

Dieta anti-imbatranire

Dieta anti-imbatranire

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile. Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire. Ce este fenomenul de imbatranire? Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a... [continuare]

Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii

Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii

Actualizat la data de: 28 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Puteti sa va ingrijiti pielea in mod natural si sa obtineti stralucirea pe care v-o doriti. Acest lucru este posibil daca respectati urmatoarele sase sfaturi simple: va protejati de soare, tratati pielea cu blandete, alegeti produse cu un ph echilibrat, alegeti creme hidratante, faceti alegeri alimentare sanatoase si aveti control asupra stresului. Protejati-va de soare Una din cele mai importante modalitati prin care puteti avea grija de pielea dvs. este sa va protejati de soare. Expunerea prelungita la soare este una din principalele cauze ale ridurilor, petelor specifice inaintarii in varsta si a altor probleme ale pielii, dar poate creste si riscul aparitiei cancerului de piele. Pentru o protectie solara cat mai eficienta trebuie sa: - utilizati creme care va protejeaza impotriva razelor ultraviolete. Alegeti o crema cu protectie solara cu spectru larg cu un SPF de cel putin 15. Daca petreceti timpul in aer liber reaplicati lotiunea la fiecare doua... [continuare]

Hipercolesterolemia

Hipercolesterolemia

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]

Germenii de grau

Germenii de grau

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]

Pagina 22 din 34 (1000 rezultate)