hidrat de carbon
Cum te ajuta vitaminele din complexul b?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Vitaminele din complexul B Sistemul nervos, ficatul, ochii, pielea si parul, precum si tonusul muscular de la nivelul tractului gastro-intestinal depind de vitaminele B, utilizate de organism precum niste coenzime, componente cheie ale enzimelor. Functiile vitaminelor B in organism Vitamina B1 Aceasta vitamina asigura cresterea randamentului intelectual, dar are un rol foarte important in sustinerea metabolismului glucidelor, fiind absolut necesara musculaturii si sistemului nervos. Carentele de vitamina B1 determina oboseala, pierderea apetitului si a greutatii corporale si pot duce la boli care afecteaza sistemele cardiac, digestiv si nervos. Mai este cunoscuta si sub denumirea de TIAMINA si o regasim cu precadere in alimente precum: organe de porc, seminte, legume, cereale, drojdia de bere, iar aportul necesar trebuie sa varieze intre 0,3-0,5mg/1000kcal/zi. Nu se intampla nimic daca depasim doza zilnica recomandata deoarece nu au fost raportate reactii adverse in caz de... [continuare]
Intoxicatia cu monoxid de carbon
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi: masini, case,... [continuare]
Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu
Autor: SfatulMedicului
SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]
Ce alimente sa evitati daca aveti un nivel ridicat al trigliceridelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un nivel ridicat al trigliceridelor (hipertrigliceridemia) inseamna un risc crescut de instalare a bolilor cardiace sau a sindromului metabolic (asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardio-vasculara). Desi acest tip de grasimi sunt necesare intr-o anumita cantitate pentru buna functionare a organismului, excesul lor poate deveni o reala amenintare pentru sanatate. Cele mai bune cai prin care puteti sa va reduceti nivelul triglicerilor este sa slabiti si sa va mentineti greutatea optima pe termen lung, sa limitati aportul de grasimi si zaharuri din dieta, sa faceti miscare regulat si sa limitati consumul de alcool sau tutun. O serie de alimente sunt in mod special de evitat in hipertrigliceridemie. Interdictii alimentare pentru nivelul crescut al trigliceridelor Hipertrigliceridemia presupune adoptarea unor schimbari in obiceiurile de viata, care sa ajute la reducerea nivelului trigliceridelor. Este importanta diminuarea... [continuare]
Generalitati Ananasul este originar din sudul Braziliei si Paraguay. Acest fruct adus de popoarele autohtone vine dintr-un spatiu salbatic si a fost initial considerat necomestibil. Elementele nutritive cele mai importante din ananas sunt cantitatea ridicata de vitamina C, mangan si bromelina, o enzima de o importanta vitala. El mai contine cupru, vitaminele B1 si B6, fibre alimentare, acid folic si acid pantotenic. Ananasul este al doilea fruct cel mai apreciat din America dupa banana din categoria fructelor tropicale. 150g de ananas, furnizeaza 100% din aportul zilnic de vitamina C recomandat. Nutrienti pe care ii contine ananasul: acid citric, acid malic, bromelina, calciu, calorii, celuloza, apa, fier, glucide, grasimi, hidrati de carbon, iod, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, saruri minerale, sodiu, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C. Beneficiile ananasului pentru sanatate Este un bun antiinflamator. Partile diferite ale ananasului ajuta la lupta... [continuare]
Dieta si cariile. alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caria dentara este una dintre cele mai frecvente afectiuni patologice care apar la om, fiind un proces distructiv al tesuturilor dure ale dintelui. Netratata, caria dentara poate determina aparitia infectiilor si pierderea dintelui. Cariile dentare apar cel mai frecvent pe suprafata superioara a dintilor. Afectiunea este extrem de des intalnita la copii, inca de la varsta de patru ani. Insa, indiferent de varsta la care un dinte incepe sa fie afectat, lucrurile se petrec in cascada: carie simpla, carie profunda, devitalizarea dintelui, infectia dintelui la radacina, inclusiv extractia lui, iar dupa aceea solutiile stomatologice sunt mult mai complexe si mai costisitoare decat daca am avea mai multa grija de dantura noastra si am preveni aparitia acestor probleme. Principalele cauze ale aparitiei cariilor Factorul infectios . In cavitatea bucala exista o multime de bacterii, insa numai cateva sunt responsabile de aparitia cariei: Streptococcus mutans si Lactobacilul... [continuare]
Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]
Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul premenstrual este o situatie intalnita frecvent la femeile care au ciclu menstrual normal. Aproximativ 8-10% dintre femei au simptome moderate pana la severe inainte de inceperea ciclului menstrual lunar. Aceste simptome includ atat modificari fizice, cat si emotionale. Cel mai frecvent sunt intalnite iritabilitatea, durerile abdominale si de cap, sensibilitatea de la nivelul sanilor si balonarea. Desi cauzele sindromului premenstrual nu sunt bine intelese, se presupune ca fluctuatiile hormonale si de substante chimice de la nivelul creierului joaca un rol important. De asemenea, orice ar putea bea sau manca o femeie, ar putea influenta manifestarile sindromului premenstrual. Exista dovezi ca dieta este implicata in dezvoltarea sindromului premenstrual sau contribuie la severitatea simptomelor. Alimente care pot ameliora manifestarile sindromului premenstrual 1. Alimente bogate in calciu - Rezultatele obtinute in urma unor studii au relevat faptul ca la... [continuare]
Buna ziua. Sotia mea a fost diagnosticata cu diabet gestational dupa ce a efectuat testul de toleranta la glucoza. In etapa urmatoare am fost la un diabetolog care i-a dat un regim si i-a oferit un glucometru pentru monitorizarea glicemiei. Glicemia o ia de 3 ori pe zi, dimineata pe nemancate, la doua ore dupa masa, si la 2 ore dupa pranz sau cina. Glicemiile monitorizate le consemnam intr-un caiet, intr-o luna de zile la 80 glicemii monitorizate au fost cateva peste valoare de 120 dupa masa, (aproximativ 8-10 valori). Sotia mea a pierdut din greutate aproximativ 3 kg de cand mananca controlat (cantarit). Am fostla medicul ginecolog si a zis ca bebe este mai mare la 32 de saptamani are 2 kg si ea ne recomanda insulina pentru a opri din cresterea accentuata a bebelui, avand in vedere ca in urmatoarele saptamani bebe ia aproximativ 250 g in greutate. Imi e frica daca trece pe insulina sa nu scada foarte mult glicemia si sa dam in extrema cealalta de hipoglicemia avand in vedere ca... [continuare]
Buna ziua! Prietenul meu sufera de cateva zile de o durere in gat si in zona din spatele urechilor si are ganglionii inflamati, se simt la atingere usoara. De asemenea, are prezent si un gust metalic in gura. Se simte foarte rau din cauza durerii si as vrea sa stiu daca sunt simptomele unei boli cunoscute si daca e cazul sa-si administreze antibiotice? [continuare]
Buna ziua, Sotul meu are 26 de ani si acum la analize de rutina au iesit urmatoarele valori: trigliceride: 171, colesterol: 229, monocite: 10.20%, din urina - acid ascorbic: 20(val normala [continuare]
Masturbarea excesiva si effectele negative ale acesteia.
In primul rand, buna ziua si imi cer scuze daca am postat in articolul gresit. Am si eu o mare problema, des intalnita din cate am observat pe acest site insa nu exista nici un raspuns concret care ar putea sa ma ajute. Problema mea fiind in felul urmator, am 21 de ani si de la varsta de 12 ani am inceput sa ma masturbez, acesta devenind in cele din urma un un mare viciu , defapt drog cred ca e cel mai potrivit cuvant. Pana la varsta de 16-17 ani ma masturbam des, iar dupa din ce in ce mai excesiv. Orice lucru vedeam cu un continut minuscul de nudiditate ducea la o masturbare excesiva in ziua respectiva. Mai putin in cazul in care eram in locuri publice cu prietenii/prietena s.a. si totusi gaseam eu o scapare si peste aceste lucruri. Credeam ca sexul cu partenera ma va face sa trec peste acest lucru, dar e cea mai mare pacaleala. Am citit carti, m-am documentat de unul singur insa intr-o carte scrisa de "specialisti" scrie un anumit lucru iar in alta cu totul opus si alta... [continuare]
Buna ziua! Am 54 de ani ,am fost depistata cu diabet cu valoarea glicemiei 330,mi sa dat tratament maninil 3 *1 inainte de mese si metfogamma 3*1 dupa mese.A scazut pana la 70 ,depinde ce si cat mananc,insa fluctuaza intre 270 -240-180-150-70.Am dureri sub hipocondrul drept la inspirarea aerului si la miscari,aplecari,am balonare.Am cumparat Hepatoprotct forte ,ma simt mai bine.E normal sa am balonare si dureri la miscari ,aplecari sub hipocondrul drept de la tratamentul mentionat? [continuare]
Eu am fost operata n insomnii apa prea putina un pahar doua ce sa fac cum sa fac mam ingrasat cam mult zic eu nu preamanc mai mult aeara dupa19 20 am mancat prajituri 2 piata dar mai rar cam intro 5 2 prajit pita etc sant in menopauza [continuare]
Bună ziua! Pacientă de 52 de ani cu diabet zaharat de tip 2 ( insulină). Valorile glicemice oscilează fiind foarte mari (200, 300, 400) sau prea mici având des hipoglicemie. Nu sunt supraponderală. Care este cauza şi ce aş putea să fac pentru a stabiliza nivelul glicemic? [continuare]
Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Una dintre cele mai dificile decizii pentru bolnavii care sufera de boli grave sau in stadii avansate, pentru familia acestora, este cea legata de hranirea si hidratarea artificiala. In acest caz apar destule intrebari: - daca substantele nutritive vor fi introduse intravenos, sistemul digestiv va functiona normal? - in cazul in care o persoana este hidratata intravenos cu fluide si nu le va mai bea normal, exista posibilitatea sa se deshidrateze? - daca hranirea artificiala se va face prin intermediul unui tub, cum poate inghiti bolnavul fara sa se inece? Membrii familiei vor fi chinuiti de aceste intrebari, mai ales daca nu li se ofera explicatii clare cu privire la eficacitatea sau lipsa de eficacitate a diferitelor tratamente disponibile, la efectele secundare ale fiecarui tratament, modului de actiune ale acestora, reactiilor adverse si complicatiilor. Miturile si conceptiile gresite sunt foarte multe. La fel ca numeroase interventii chirurgicale, toate... [continuare]
Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi:... [continuare]
Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ar putea sa para destul de simplu sa va achizitionati o crema hidratanta, dar cand va veti plimba printre rafturile magazinelor v-ati putea afla in dificultate. Exista creme hidratante pentru ten, corp, lotiuni sau unguente pentru pielea uscata, sensibila, deschisa sau inchisa la culoare. La acestea puteti adauga ingredientele antiimbatranire si produsele de protectie solara si confuzia ar putea creste. Sfaturi Urmati liniile directoare urmatoare pentru a alege tipul potrivit de crema hidratanta pentru pielea dvs. - Protectie solara - Nu conteaza ce fel de piele aveti, fiecare dermatolog recomanda ca crema hidratanta sa contina factor de protectie solara de cel putin 15. Pentru fata, achizitionati un produs care sa nu contina uleiuri si parfumuri si sa aiba un factor de protectie solara 30. - Antioxidantii - Cremele hidratante cu antioxidanti cum ar fi ceaiul verde, musetel [continuare]
Descriere Tetraclorura de carbon este un lichid incolor, cu miros caracteristic, neinflamabil, volatil care prin piroliza genereaza fosgen. Actualmente este in general recunoscuta ca fiind deosebit de toxica, utilizarea sa fiind din ce in ce mai restransa ca solvent, agent de curatire, etc. Tetraclorura de carbon se absoarbe pe toate caile uzuale de expunere: - respiratorie, - trancutanata, - mai rar digestiva. Datorita faptului ca este liposolubila se depoziteaza in tesutul adipos, ficat si rinichi. Eliminarea se realizeaza predominant pe cale pulmonara (50-80%), 4% sub forma de dioxid de carbon pe cale pulmonara sau renala, restul fiind metabolizat, generand radicalul liber al triclormetilului. Aproximativ 67% din doza absorbita este excretata in 24 de ore. Actiune toxica Tetraclorura de carbon este cunoscuta in primul rand ca hepatotoxic , determinand degenerescenta grasa acuta a ficatului, consecutiv blocarii formarii si eliberarii... [continuare]
Carbonat de litiu, comprimate
Ce este Carbonat de litiu si pentru ce se utilizeaza Indicatii Litiul are efecte psihotrope caracteristice la bolnavii cu psihoza maniacala: atenueaza tulburarile afective (dispozitie expansiva, euforia) si secundar, starea de agitatie si ideile delirante; previne recaderile la bolnavii cu psihoze afective bipolare. Stari de excitatie in manie sau hipomanie. Profilactic: psihoze ciclice maniaco-depresive, in asociatie cu un neuroleptic in accesele de manie violente, cu agitatie psihomotorie marcata; schizofrenie afectiva; psihoze delirante rebele la tratament. Mod de administrare In accesul de manie, in prima zi 2-3 comprimate (500-750 mg, fractionat la mese), in asociere cu un neuroleptic. In starile maniacale subacute sau profilactic, se administreaza un comprimat (250 mg) in prima zi si a doua zi (500 mg) in a treia zi (fractionat, dimineata si seara); in dimineata celei de a patra zile se recolteaza litemia care este cuprinsa normal intre 0,7 si1 mEq/l, apoi dozele se... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter