Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

grasimile daunatoare sanatatii

6 obiceiuri care afecteaza ficatul

6 obiceiuri care afecteaza ficatul

Actualizat la data de: 16 Iunie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern din organism, cu peste 500 de functii diferite, inclusiv: digestia, metabolismul, indepartarea toxinelor si stocarea nutrientilor.  Daca ficatul nostru este nesanatos, acesta inhiba organismul sa functioneze corect, sa digere eficient alimentele si sa elimine toxinele din organism.  Boala se poate instala mai usor. Este important sa intelegem ce afecteaza sanatatea ficatului nostru si ce trebuie sa facem pentru a ne mentine ficatul in stare buna.  Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corp, avand un rol vital in numeroase procese fiziologice, inclusiv in metabolism si in detoxifierea sangelui.  Practic, mancarea ingerata trebuie prelucrata de catre ficat inainte de a fi distribuita in organism. In plus, ficatul produce anumite proteine importante pentru coagularea sangelui. De aceea, starea de sanatate a fiecaruia este direct legata de functionarea optima a ficatului. Exista o serie de obiceiuri care pot... [continuare]

Metode simple de a preveni un infarct

Metode simple de a preveni un infarct

Actualizat la data de: 28 Februarie 2019

Dr. Liudmila Frunza
Cardiologie

Generalitati Pe plan mondial, infarctul este principala cauza a mortalitatii. Nu mergeti pe premisa ca inima dumneavoastra este sanatoasa si sunteti in afara oricarui pericol, ci incercati mai bine sa preveniti un astfel de eveniment. Asadar, considerati ca sunteti perfect sanatos. Cereti-i medicului dumneavoastra sa va masoare tensiunea; este posibil sa aveti tensiunea marita fara sa constientizati acest lucru. Daca apare aceasta situatie, urmati un tratament. De cele mai multe ori, o valoare usor crescuta a tensiunii nu necesita tratament medicamentos imediat, ci mai degraba o schimbare a stilului de viata, prin reducerea stresului, o dieta corespunzatoare si exercitii fizice regulate. Sfaturi pentru prevenirea unui infarct: 1. Renuntati la fumat Desi toata lumea constientizeaza efectele daunatoare ale fumatului asupra organismului, fumatorii par sa nu fie afectati de acesta realitate. Fumatul este un factor de risc major de boala coronariana si creste considerabil riscul... [continuare]

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]

Ciroza hepatica

Ciroza hepatica

Actualizat la data de: 22 Iulie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este ciroza Ciroza este o boala care poate fi amenintatoare de viata si care apare atunci cand in tesutul hepatic se dezvolta fibroza. Tesutul fibrotic inlocuieste tesutul hepatic sanatos si il impiedica sa functioneze normal. Ciroza apare dupa multi ani de inflamare a tesutului hepatic. Pe masura ce se devolta ciroza, tesutul fibrotic inconjoara celulele hepatice normale, determinand aspectul nodular. Tesutul hepatic nodular poate bloca sau inflama ductele biliare, ceea ce determina refluxul bilei in ficat si in circulatia sangvina. Tesutul fibrotic poate bloca, de asemenea, circulatia sangvina dinspre intestine spre ficat, determinand cresterea presiunii in sistemul venos portal. Aceasta complicatie, denumita hipertensiune portala, duce la acumularea lichidului ascitic in cavitatea abdominala, sangerarea vaselor largite din tractul digestiv si alte complicatii serioase. Cauze Ciroza hepatica poate avea o multime de cauze. Unele persoane sufera de ciroza hepatica... [continuare]

Covrigii calzi pot fi periculosi?

Covrigii calzi pot fi periculosi?

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu mic, cu mare avem tendinta ca dimineata, in locul micului-dejun, sa mancam in graba un covrig cald, cumparat in drumul spre scoala sau serviciu. Consumati in exces, aproape zilnic, covrigii nu numai ca nu aduc beneficii, dar pot chiar periclita sanatatea. Efectele consumului de covrigi calzi • Cei mai multi covrigi contin substante potentatoare de gust si zahar, astfel ca un covrig are pana la 300 de calorii, dar nu contine nicio substanta nutritiva. Continutul crescut de zahar favorizeaza supraponderabilitatea si riscul dezvoltarii diabetului zaharat. Covrigii au un indice glicemic foarte mare, ceea ce inseamna ca nivelul zaharului din sange creste rapid, dupa care incepe sa scada la fel de repede. Aceste variatii epuizeaza functia pancreasului si cauzeaza rezistenta la insulina, faza premergatoare diabetului. Descarcarile mari de insulina fac ca aceste zaharuri sa nu fie arse in totalitate si sa se transforme in celule adipoase sau colesterol. De asemenea,... [continuare]

Cele mai bune modalitati prin care densitatea osoasa poate fi crescuta

Cele mai bune modalitati prin care densitatea osoasa poate fi crescuta

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Densitatea osoasa se modifica in timp Densitatea osoasa este o caracteristica importanta pentru starea generala de sanatate a unei persoane. Daca oasele isi diminueaza densitatea, acestea au un risc mult mai mare de fracturare. Densitatea osoasa se modifica in timp. De-a lungul copilariei, adolescentei si a varstei adulte, oamenii absorb nutrienti si minerale, castigand forta si rezistenta osoasa. Cu toate acestea, pe masura ce o persoana atinge varsta de 30 de ani, masa osoasa devine maxima, ceea ce inseamna ca densitatea osoasa nu mai creste in mod natural. Legatura dintre menopauza si osteoporoza Pe masura ce o persoana incepe sa imbatraneasca, oasele pot incepe sa isi piarda din densitate. Un exemplu frecvent este reprezentat de menopauza, deoarece dupa instalarea acesteia persoana in cauza devine sensibila la osteoporoza. Osteoporoza este o afectiune care slabeste oasele foarte mult, astfel incat acestea se pot rupe foarte usor. Trebuie cunoscut faptul ca exista mai multe... [continuare]

Adevarul despre ciocolata

Adevarul despre ciocolata

Actualizat la data de: 18 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic. Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi. Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva. Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata Posibilele beneficii pentru sanatate aduse de ciocolata deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. Asadar, cel mai important criteriu in alegerea... [continuare]

Ce culoare are dieta dumneavoastra?

Ce culoare are dieta dumneavoastra?

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]

Probleme digestive frecvente de sarbatori. cauze, trucuri si medicamente utile

Probleme digestive frecvente de sarbatori. cauze, trucuri si medicamente utile

Actualizat la data de: 30 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In perioada sarbatorilor se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de probleme si afectiuni digestive din tot anul. Sistemul digestiv este obligat sa indure compozitia si structura unor alimente destul de grele precum carnuri grase, dulciuri, prajituri, bauturi racoritoare, alcool si alte alimente nu tocmai sanatoase. Consumul lor excesiv si combinatia nefasta a unora dintre ele conduc la probleme precum balonare, arsuri gastrice, diaree, constipatie, enterocolita etc. Exista insa cateva metode prin care se pot evita aceste probleme de stomac suparatoare. Cauzele afectiunilor digestive din perioada sarbatorilor Portii mari de mancare Exista tendinta excesului alimentar in perioada sarbatorilor. Din dorinta de a se consuma si gusta din cat mai multe preparate, se introduc cantitati foarte mari de alimente in stomac. Acestea pun presiune pe sfincterul esofagian, muschiul care ajuta la mentinerea alimentelor digerate in stomac. Atunci... [continuare]

17 obiceiuri foarte nocive pentru inima

17 obiceiuri foarte nocive pentru inima

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toti oamenii isi doresc sa aibe o inima sanatoasa. Vestea buna este ca schimbarea unor obiceiuri nocive, din stilul de viata al oricui poate imbunatati sanatatea inimii. Deprinderi nocive pentru sanatatea inimii Iata cateva dintre deprinderile care au consecinte negative asupra sanatatii inimii: - Vizionarea prelungita de programe TV - Statul ore intregi in fata televizorului creste riscul de atac de cord si accident vascular, chiar daca obiceiul nu este unul constant. Explicatia este ca lipsa de miscare ar putea mentine ridicate nivelul de zahar si grasimi din sange. Specialistii recomanda mersul pe jos, chiar si la locul de munca (in timp ce o persoana vorbeste la telefon, ar putea sa se plimbe, de exemplu). - Stresul si depresia netratate - Ostilitatea, stresul sau depresia netratate pot afecta sanatatea inimii. Este normal ca oricine sa simta, la un moment dat ca emotiile ii pot afecta inima. Interiorizarea emotiilor si a stresului pot avea consecinte... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Unt versus margarina

Unt versus margarina

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Sunt sanatoase untul si margarina? Multi oameni prefera mai degraba margarina in defavoarea untului. Aceasta are la baza uleiuri vegetale, iar medicii au subliniat tot mai mai des pericolele grasimilor saturate. Totusi, dezbaterea unt versus margarina este un subiect alunecos. Unele tipuri de margarina contin grasimi trans nesanatoase, in timp ce in cazul altora, eticheta produsului nu contine indicatii tocmai clare. Intre timp, alte opinii considera ca untul ar fi o alegere naturala, mult mai buna. Totusi, care este parerea expertilor? Care dintre aceste doua produse alimentare sunt mai daunatoare pentru sanatatea inimii? Indicat ar fi sa se aleaga alimentul care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate si fara grasimi trans. Daca pe eticheta produsului printre ingrediente apar uleiuri partial hidrogenate, acestea contin grasimi trans (mai putin de 0.5 grame per portie), chiar daca se specifica faptul ca nu exista grasimi trans. Untul In mod... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Igiena orala

Igiena orala

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale. O astfel de alimentatie include alimente bogate in seminte de cereale, fructe si legume si produse lactate. Metode Metodele folosite pentru a mentine sanatatea dintilor Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate. - se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale. - folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul. - se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul... [continuare]

Ingrijirea prenatala

Ingrijirea prenatala

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orice femeie care doreste sa dea nastere unui copil trebuie sa aiba grija atat de propria sanatate cat si de a copilului sau, iar acest lucru include si ingrjirea prenatala. Pentru a stii cum sa se ingrjieasca inainte de sarcina orice viitoare mama trebuie sa solicite sfatul medicului de familie sau medicului obstetritician. Sanatatea optima a unei femei inainte de sarcina poate preveni aparitia unor boli grave. Unele femei gravide pot manifesta complicatii cum ar fi diabetul gestational sau preeclampsia, dar chiar si aceste afectiuni pot fi tinute sub control. In timpul vizitelor prenatale, medicul va calcula perioada aproximativa a nasterii copilului si va recomanda viitoarei mame vaccinurile pe care ar trebui sa le faca. De asemenea, medicul va efectua o serie de teste prenatale pentru a se asigura ca fatul se dezvolta intr-un mod sanatos. Printre aceste investigatii pot fi incluse: - amniocenteza (depistaza posibilele defecte la nastere) - prelevarea... [continuare]

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?

Actualizat la data de: 07 Martie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]

Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna)

Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna)

Actualizat la data de: 06 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fitness-ul poate fi un mod de a mentine starea de sanatate sau un sport de performanta. Fitness-ul in sportul de performanta este legat de agilitatea, puterea si viteza atletului. Conditia fizica buna se poate obtine prin activitate fizica regulata. Efectele fitness-ului sunt: imbunatatirea functiilor cardiaca si respiratorie, cresterea flexibilitatii, cresterea fortei musculare si a rezistentei. Fitness-ul, efectuat ca o activitate pentru imbunatatirea starii de sanatate, reduce riscul atacurilor cardiace, cancerului de colon, diabetului sau a hipertensiunii. Care este activitatea fizica necesara pentru obtinerea unei conditii fizice bune? Specialistii recomanda: - activitate fizica de intensitate moderata timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana sau mai mult; - exercitii fizice intense timp de 20 de minute pe zi, 3 zile pe saptamana sau mai mult. Exercitiile fizice intense sunt exercitiile care determina cresterea pulsului (alura ventriculara) la o... [continuare]

Cum tratam parul uscat si fragil?

Cum tratam parul uscat si fragil?

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe parcursul verii trebuie sa se acorde o atentie speciala ingrijirii parului pentru ca soarele si umiditatea sunt cei mai mari dusmani ai cuticulelor parului, cauzand diverse situatii neplacute: varfuri despicate, par uscat, par cret sau fragil. In mod normal, nivelul de umiditate al unui par sanatos este de aproximativ 10%, dar lumina soarelui are aceleasi efecte daunatoare ca si cele ale aerului cald al uscatorului de par. Parul uscat este, de obicei, simptomul expunerii la mediul inconjurator nefavorabil sau al productiei inadecvate de sebum. Sebumul este secretat de glandele sebacee aferente foliculilor de par. Productia necorespunzatoare a acestora are ca rezultat scalpul gras sau uscat. Vremea umeda, caldura excesiva stimuleaza activitatea glandelor sebacee si parul devine grasos. Temperaturile scazute si umiditatea scazuta incetinesc productia de sebum, iar in combinatie cu vantul parul va fi excesiv de uscat. 90% dintre oameni sufera de... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

5 alimente ce trebuie incorporate in dieta

5 alimente ce trebuie incorporate in dieta

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca se doreste o imbunatatire a sanatatii si longevitatii trebuie introduse cinci alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Cheia, afirma unii cercetatori, este pacalirea organismului, care odata cu inaintarea in varsta produce mai multe substante ce distrug celulele si mai putine celule noi, rezistente la cancere, imbatranire sau alte afectiuni. Aceste substante daunatoare sunt asa-numitii radicali liberi, un grup de atomi cu un numar impar de electroni foarte instabili si reactivi. Cand acesti radicali liberi patrund in ADN-ul uman cauzeaza la deteriorarea acestuia si determina aparitia unor celule cu un comportament anormal, precum cele canceroase. Ce este de facut? Organismul are deja un sistem de aparare reprezentat de antioxidanti, substante ce intrerup reactia de deteriorare a celulelor de catre radicalii liberi. Antioxidantii pot fi gasiti si in alimente, precum vitamina E, betacarotenul si vitamina C. Parerile cercetatorilor despre efectul antioxidant al... [continuare]

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]

Dieta in functie de grupa sanguina

Dieta in functie de grupa sanguina

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta in functie de grupa sanguina a devenit cunoscuta odata cu lansarea cartii lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine", care si astazi detine titlul de bestseller in lectura de specialitate. Potrivit, Dr. D'Adamo regimul alimentar in functie de grupa sanguina ajuta la pierderea in greutate, previne aparitia alergiilor, creste rezistenta la infectii si imbunatateste starea generala de sanatate. Fiecare grupa sanguina detine un set de caracteristici, care influenteaza regimul alimentar, rezistenta la stres, predispunerea la anumite afectiuni, personalitatea etc. Dr. Peter D'Adamo sustine ca acest set de caracteristici face parte din incarcatura genetica mostenita si este stabilita de lectine. Lectinele sunt proteine care se gasesc in produsele alimentare si care au proprietati de aglutinare, fapt care conduce la modificari la nivelul sangelui. Astfel, in momentul in care o persoana consuma alimente care contin... [continuare]

Pagina 3 din 10 (272 rezultate)