Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

grasimile daunatoare sanatatii

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Efectele singuratatii asupra sanatatii

Efectele singuratatii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 15 Martie 2023

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Sentimentul de singuratate Sentimentul de singuratate este o emotie umana universala care este foarte complexa si care este resimtita in mod unic de fiecare individ in parte. Deoarece nu are cauze comune, prevenirea si tratamentul acestei stari de spirit potential daunatoare pot varia dramatic de la persoana la persoana. De exemplu, un copil singuratic care se straduieste sa isi faca prieteni la scoala va avea nevoi diferite de un adult singuratic varstnic al carui partener de viata a decedat recent. Acest articol are ca scop prezentarea notiunii de singuratate, precum si diferitele cauze care stau la baza ei, consecintele pe care le poate avea asupra sanatatii, manifestarile asociate si tratamentele potentiale care pot fi de ajutor. Ce este singuratatea? Definitiile comune si clasice ale singuratatii o descriu ca fiind starea de a fi singur, lipsit de relationare cu cei din jur. Totusi, singuratatea este o stare de spirit care ii poate face pe oameni sa se simta goi,... [continuare]

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce inseamna o nutritie sanatoasa Nutritia este importanta in cresterea si dezvoltarea copilului. Aceasta se refera la alimentele si bauturile care furnizeaza necesarul pentru functionarea organismului. Nutrientii sunt substante gasite in alimente care permit organismului sa creasca si sa functioneze corect. Exista sase nutrienti esentiali: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si apa. Ce este afectiunea si cum se manifesta O alimentatie buna se refera la o dieta care contine un echilibru sanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in fructe si legume. Nutritia deficitara se refera la o dieta care contine un echilibru nesanatos de nutrienti, cum ar fi o dieta bogata in zahar sau sodiu. Exista multe efecte ale nutritiei asupra cresterii si dezvoltarii copilului. De exemplu, alimentatia poate afecta cresterea fizica a copilului, precum si dezvoltarea creierului. In plus, a avea o alimentatie buna in copilarie creste probabilitatea de a avea o alimentatie buna la... [continuare]

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Actualizat la data de: 28 Februarie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Legatura dintre alimentatie si sanatatea mintala Alimentatia noastra nu influenteaza doar greutatea sau energia fizica, ci are un impact profund asupra functionarii creierului. Specialistii din domeniul sanatatii mintale au descoperit in ultimii ani o legatura puternica intre ceea ce mancam si modul in care gandim sau simtim. Creierul uman, acest organ extraordinar care contine miliarde de celule nervoase, are nevoie de combustibil de calitate pentru a functiona optim. Atunci cand alimentatia este bogata in nutrienti esentiali, creierul primeste tot ce ii trebuie pentru a produce substantele chimice care regleaza emotiile si gandirea. Efectele dezechilibrelor din alimentatie In schimb, o alimentatie dezechilibrata poate duce la instalarea unor probleme serioase, de la anxietate si depresie pana la boli neurodegenerative. Studiile recente arata ca unul din cinci adulti se confrunta cu probleme de sanatate mintala intr-un an obisnuit. Multi ignora rolul alimentatiei,... [continuare]

Consumul de apa cu seminte de chia: beneficii pentru sanatate

Consumul de apa cu seminte de chia: beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 12 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt semintele de chia? Semintele de chia sunt aceste seminte mici, negre, ce provin din planta numita Salvia hispanica. Acestea sunt cunoscute pentru nutrientii pe care ii contin, iar beneficiile acestor seminte pentru sanatate au devenit din ce in ce mai cunoscute in ultimii ani. Cum le consumam? Multe persoane consuma seminte de chia zilnic sau aproape zilnic in diferite combinatii si retete, insa unele persoane aleg sa consume semintele propriu-zis, intr-un pahar cu apa. Semintele de chia au nevoie de hidratare pentru ca beneficiile lor sa fie maxime. Atunci cand punem seminte de chia intr-un pahar de apa, acestea absorb lichidul si cresc in dimensiuni, rezultand o mixtura gelatinoasa, fara gust sau alte proprietati, inca cu multe beneficii. Nutrientii din chia Semintele de chia sunt o sursa bogata de fibre, proteine, grasimi nesaturate si antioxidanti. Acestea contin si cativa micronutrienti importanti, precum: - Calciu - Fier - Magneziu - Fosfor - Zinc -... [continuare]

Microbiomul intestinal si sanatatea digestiva: cum ne afecteaza bacteriile intestinale

Microbiomul intestinal si sanatatea digestiva: cum ne afecteaza bacteriile intestinale

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este microbiomul intestinal? Microbiomul intestinal a devenit un subiect central in medicina moderna, deoarece influenteaza nu doar sanatatea digestiva, ci si functia imunitara, metabolismul, starea de spirit si chiar riscul de afectiuni cronice. Organismul uman gazduieste trilioane de microorganisme in tractul gastrointestinal, inclusiv bacterii, virusuri, fungi si alte microorganisme, care formeaza un ecosistem complex. Echilibrul acestui ecosistem este esential pentru mentinerea sanatatii generale. Cum functioneaza? Microbiomul intestinal se refera la ansamblul de microorganisme care traiesc in intestinul nostru. Acestea includ: -  Bacterii benefice – cum ar fi Lactobacillus si Bifidobacterium, care ajuta la digestia alimentelor, produc vitamine si protejeaza impotriva bacteriilor daunatoare. -  Bacterii oportuniste – care pot deveni daunatoare daca echilibrul microbiomului este perturbat. -  Virusuri si fungi – contribuie la diversitatea ecosistemului... [continuare]

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ficatul este un organ parenchimatos, al doilea ca marime din corpul omenesc si poate ajunge la o greutate de 3 kilograme. Se afla localizat in partea dreapta, mai exact in hipocondrul drept, sub rebordul costal (sub coaste) si reprezinta pentru organism “uzina”, fiind responsabil atat pentru metabolizarea unor substante, cat si pentru producerea de energie necesara zilnic. Boala numita steatoza hepatica sau cum se mai spune in popor “ficat gras” este consecinta acumularii grasimii la nivelul celulelor din ficat numite hepatocite. Exista doua tipuri de steatoza hepatica: steatoza alcoolica si steatoza non-alcoolica, diferenta dintre cele doua fiind consumul de alcool si alimentatie bogata in grasimi. Atunci cand steatoza hepatica alcoolica este asociata si cu inflamatie, apare asa-numita steatohepatita alcoolica, ce poate progresa pana la aparitia cirozei hepatice de cauza etanolica si chiar spre hepatocarcinom. Iar cand steatoza hepatica non-alcoolica... [continuare]

Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? cat alcool este „prea mult”?

Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? cat alcool este „prea mult”?

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Un mit periculos: efectul “benefic” al consumului moderat de alcool Pana nu demult, atat publicul larg cat si o parte din lumea stiintifica erau de acord cu o afirmatie conform careia o cantitate moderata de alcool consumata de catre persoanele adulte nu face rau si, mai mult decat atat, poate avea chiar un efect benefic impotriva bolilor de inima. In ultimii 10 ani, insa, au fost dezvoltate studii ample, in special in SUA si Canada, cu scopul de a confirma sau de a infirma MITUL EFECTULUI BENEFIC AL CONSUMULUI DE ALCOOL. Concluziile de netagaduit ale acestor studii sunt acelea ca oamenii nu ar trebui sa înceapa sa consume alcool, sau, in niciun caz nu ar trebui sa creasca consumul de alcool; orice reducere a consumului de alcool este benefica. Orice consum de alcool, chiar si ocazional, creste riscul de incidente acute cum ar fi raniri neintentionate sau violenta; acest risc se datoreaza faptului ca alcoolul, in special in cantitate mare, afecteaza psihic si fizic... [continuare]

Cand devine daunator cortizolul?

Cand devine daunator cortizolul?

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este cortizolul? Cortizolul, cunoscut drept "hormonul stresului", este un hormon sterolic produs de glandele suprarenale. Glandele suprarenale sunt 2 glande mici, situate deasupra rinichilor, cu rol important in organismul uman. Fiecare glanda suprarenala, are doua componente importante: - la exterior: corticosuprarenala care secreta hormonii glucocorticoizi, cu rol in metabolismul glucidic si proteic, mentinerea tensiunii arteriale, greutatea corporala, rol in imunitate - medulosuprarenala: la interiorul glandei, care secreta adrenalina si noradrenalina, implicate in raspunsul "fight or flight" in conditii de stres. Cum functioneaza glandele suprarenale? Glandele suprarenale cu hormonii secretati, sunt sub controlul hormonului ACTH (adrenocorticotrop) secretat de hipofiza. In conditii fiziologice, pentru a mentine echilibrul, in momentul in care cortizolul creste, hipofiza va secreta mai putin ACTH, iar cand cortizolul scade, ACTH va stimula glandele... [continuare]

Obezitatea

Obezitatea

Actualizat la data de: 28 Februarie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare.  Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Nutritionistii si expertii din domeniul sanatatii au petrecut ani intregi dezbatand beneficiile si riscurile consumului de carne rosie. Acestia au dorit sa afle cu certitudine daca aceasta este buna sau nu pentru sanatate, dar pana acum rezultatele au fost mixte. Cercetatorii sustin faptul ca produsele din carne rosie contin nutrienti importanti, inclusiv proteine, vitamina B12 si fier. Cu toate acestea, exista dovezi care sugereaza ca un consum crescut de carne rosie ar putea ridica riscurile de cancer, boli cardiace si alte probleme de sanatate. Cat de hranitoare este carnea rosie? Carnea rosie contine anumiti nutrienti importanti pentru sanatate, precum fierul, zincul si cobalamina (vitamina B12). Alimentele ce au ca sursa animalele, cum ar fi carnea si lactatele, sunt principalele surse alimentare de cobalamina. Din acest motiv, persoanele care urmeaza diete vegane sau vegetariene pot necesita administrare de suplimente cu aceasta vitamina. In cazul... [continuare]

Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita c

Mentinerea ficatului sanatos in lupta cu hepatita c

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca aveti hepatita C, protejarea ficatului este un lucru foarte important. Este o chestiune de viata si de moarte. Hepatita C este cauza principala a bolii hepatice severe (ciroza) si a cancerului de ficat, ambele putand fi fatale. In cazul in care virusul hepatitei C patrunde in organism, acesta ataca ficatul si incepe replicarea, deoarece poate provoca deteriorarea celulelor hepatice, intrucat organismul incearca sa repare prejudiciul si sa scape de virus, ceea ce duce la o inflamare. De-a lungul anilor, aceasta inflamatie determina formarea tesutului cicatricial, la fel ca in cazul in care aveti o taietura pe piele si se inchide cu o cicatrice. Acumularea de tesut cicatricial in ficat poate duce in cele din urma la o ciroza severa si chiar la cancer la ficat. Cel mai important pas ce trebuie sa il faceti pentru a mentine ficatul sanatos este sa urmati un plan de tratament impotriva hepatitei C. Tratatarea hepatitei C cronice, cu o terapie... [continuare]

Obiceiuri daunatoare ficatului

Obiceiuri daunatoare ficatului

Actualizat la data de: 10 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului, fiind implicat in foarte multe functii, precum digestia, metabolismul, depozitarea substantelor nutritive, cat si in eliminarea toxinelor. Exista mai multe alimente, dar si obiceiuri care pot imbolnavi ficatul. Principalele cauze ale imbolnavirii ficatului Consumul exagerat de dulciuri . Prea mult zahar poate avea un impact negativ asupra organismului, mai ales fructoza, care este greu de asimilat, fiind transformata in grasime care se depune pe organe, producand steatoza hepatica. De aceea este indicat un consum moderat de bomboane sau produse de patiserie care contin zahar. Sedentarismul . Aceasta este principala cauza care duce la aparitia obezitatii. De asemenea, o persoana obeza prezinta un risc crescut de aparitie a steatozei non-alcoolice si, in cele din urma, de instalare a cirozei. Riscul este mai mare daca persoanele supraponderale sufera de [continuare]

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor. Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave. Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu. Principalele alimente benefice pentru ficat • Grepfrut . Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice. • Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, [continuare]

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]

Este daunator sa slabesti mult in timp scurt?

Este daunator sa slabesti mult in timp scurt?

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E normal sa doresti sa slabesti cat mai mult in cat mai putin timp posibil, insa nu de putine ori ai auzit spunandu-se ca e mult mai bine sa slabesti cate putin si intr-un ritm constant. Studiile sustin ca persoanele care slabesc in acest ritm isi vor putea pastra greutatea ideala pentru mai mult timp. De asemenea, se vor elimina anumite riscuri asociate cu pierderea in greutate prea rapida. Totusi, unele studii sustin ca nu exista diferente majore in ce priveste ritmul in care incerci sa slabesti. Cat de rapid inseamna sa slabesti rapid Potrivit expertilor, o pierdere in greutate de 0.5-1 kg pe saptamana este considerata sigura si sanatoasa. Sa slabesti mai mult de 1 kg intr-o saptamana inseamna ca te poti expune unor riscuri inutile precum pierderea musculara, litiaza biliara, carente nutritionale si o scadere a metabolismului. Cele mai comune modalitati de pierdere in greutate rapida sunt exercitiul fizic intens sau o dieta hipocalorica extrema (mai putin de... [continuare]

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 24 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare. Cu toate acestea, exista destule tipuri care pot fi consumate, fara nici o teama. Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert. Valori nutritionale Valorile nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale - calorii - 43 - grasimi - 0 g - sodiu - 4 mg - carbohidrati - 7 g - proteine - 3 g La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este - tiamina 6% - riboflavina 14% - niacina 17% - B6 8% - acidul folic 3% - acid pantotenic 12% - fier 3% - magneziu 4% - fosfor 10% - potasiu 8% - zinc 6% - cupru 7% - mangan 10% - seleniu 8% Beneficiile ciupercilor Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenir [continuare]

Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca

Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru majoritatea oamenilor, timpul petrecut la locul de munca ocupa cea mai mare parte din viata. Chiar daca nimeni nu poate nega faptul ca locul de munca poate provoca stres, munca nu trebuie sa fie neaparat o experienta negativa. Exista o multime de schimbari pe care le puteti face, care sa va ajute la imbunatatirea conditiilor de la locul de munca si sa va mentina sanatosi, fericiti si mai productivi. Nu ignorati stresul Stresul de la locul de munca nu trebuie ignorat, iar existenta lui, negata. De cele mai multe ori insa modul in care ganditi, mai degraba decat situatiile in sine, va dau un sentimentul ca sunteti coplesiti. Stresul poate fi mai usor de gestionat daca va eliberati de anumite idei preconcepute, cum ar fi ideea ca nu trebuie sa faceti greseli sau ca ceilalti colegi de la locul de munca trebuie sa fie intotdeauna de acord cu ideile dvs. De asemenea, daca va simtiti coplesiti la locul de munca, va puteti adresa superiorilor pentru ca acestia... [continuare]

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele

Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele

Actualizat la data de: 29 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]

Salut!Practic de ceva timp sala si la fel ca orice adolescent tipic am fost tentat sa iau suplimente care sa ma ajute in dezvoltarea masei musculare,rezistenta etc.Sunt mezomorf,pun repede si fara orice fel de supliment,dar pun la fel de repede si grasime daca nu merg pentru o anumita perioada.Tin regim,in sensul ca nu mananc produse de panificatie si am o dieta destul de bogata in proteine,fructe,legume,dar totusi simt ca nivelul meu de energie tot timpul jos,desi doar simt asta,pentru ca daca e nevoie e prezenta,cu putina determinare.In speranta ca o sa scap de grasimea care mai persista pe anumite locuri am cumparat L-carnitina(1400mg -2 pastile de 2 ori pe zi ) si am observat ca urina a devenit galbena,este vreo problema asta?Mai vreau sa cumpar si izolat proteic din soia (91%),este bun?se ia in combinatii cu dextroza?si mai important o cantitate de 25-30 g inainte de antrenament si dupa poate fi pera mare dpdv al fitoesterogenilor?Daca iau zinc totusi ar putea... [continuare]

Pagina 2 din 10 (272 rezultate)