Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

grasimi totale

Obezitatea – ghid medical

Obezitatea – ghid medical

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1    Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]

Cancerul veziculei biliare

Cancerul veziculei biliare

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Cancerul veziculei biliare este o afectiune maligna rara, in care celulele de fenotip malign (canceroase) se formeaza la nivelul epiteliului veziculei biliare (colecistului). Vezicula biliara este un sac mic in forma de para asezat in partea de jos a ficatului. Rolul ei este de a stoca bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea (bila intervine in digerarea grasimilor). Cand bolul alimentar trece din stomac in intestine bila este eliminata din vezicula biliara, prin intermediul canalului biliar comun, care se deschide la nivelul portiunii proximale a intestinului subtire. Peretele veziculei biliare are 3 straturi: - mucoasa (stratul intern) - musculara (stratul mijlociu) - seroasa (stratul extern). Intre aceste straturi se gaseste tesut conjunctiv de sustinere. Cancerele de vezicula biliara se formeaza la nivelul mucoasei si se dezvolta rapid, avand un mare potential de invazivitate si diseminare. Afecteaza... [continuare]

Steatohepatita nonalcoolica (nash)

Steatohepatita nonalcoolica (nash)

Actualizat la data de: 03 Martie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Steatohepatita nonalcoolica (NASH) reprezinta o inflamatie cauzata de acumularea grasimilor in ficat. Face parte din grupul de boli cunoscute sub numele de hepatopatii nonalcoolice, in care acumularea de grasimi poate determina afectare hepatica, care se agraveaza in timp (afectare hepatica progresiva). Desi cauza este necunoscuta, NASH pare a avea legatura cu anumite boli, incluzand obezitatea, hipercolesterolemia (niveluri crescute de colesterol in sange), hipertrigliceridemia (niveluri crescute de trigliceride, un tip de grasimi, in sange) si diabetul zaharat. Tratamentul NASH include controlarea acestor boli de baza. Cauze Cauza exacta a NASH nu este cunoscuta. Cel mai probabil, este determinata de o combinatie intre factorii genetici si de mediu. Apare cel mai frecvent la persoanele de varsta medie, supraponderale sau obeze, multe dintre acestea suferind de diabet zaharat, hipercolesterolemie sau hipertrigliceridemie. Cu toate acestea, si persoanele fara... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]

Rezectia de intestin subtire sau enterectomia

Rezectia de intestin subtire sau enterectomia

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Rezectia de intestin subtire este interventia chirurgicala prin care se elimina partial sau total, intestinul subtire. Aceasta se va face atunci cand o parte a intestinului subtire este obturata sau este lezata ca urmare a diverse afectiuni. Procesul digestiei (descompunerea si absorbtia nutrientilor) se desfasoara, mai ales, in intestinul subtire. In timpul interventiei chirurgicale, pacientul va fi anesteziat, va fi inconstient si se va afla in imposibilitatea de a simti durerea. Daca bolnavul va fi operat laparoscopic, va suporta 3-5 incizii de mici dimensiuni, la nivelul abdomenului. Prin acestea, chirurgul va introduce o camera si instrumentele medicale cu ajutorul carora va realiza procedura. Interventia chirurgicala deschisa implica realizarea unei incizii de aproximativ 14 cm lungime pe mijlocul abdomenului bolnavului. Medicul va localiza partea intestinului subtire care este lezata si va aplica cleme in capetele portiunii care va fi eliminata. Apoi,... [continuare]

Unt versus margarina

Unt versus margarina

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Sunt sanatoase untul si margarina? Multi oameni prefera mai degraba margarina in defavoarea untului. Aceasta are la baza uleiuri vegetale, iar medicii au subliniat tot mai mai des pericolele grasimilor saturate. Totusi, dezbaterea unt versus margarina este un subiect alunecos. Unele tipuri de margarina contin grasimi trans nesanatoase, in timp ce in cazul altora, eticheta produsului nu contine indicatii tocmai clare. Intre timp, alte opinii considera ca untul ar fi o alegere naturala, mult mai buna. Totusi, care este parerea expertilor? Care dintre aceste doua produse alimentare sunt mai daunatoare pentru sanatatea inimii? Indicat ar fi sa se aleaga alimentul care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate si fara grasimi trans. Daca pe eticheta produsului printre ingrediente apar uleiuri partial hidrogenate, acestea contin grasimi trans (mai putin de 0.5 grame per portie), chiar daca se specifica faptul ca nu exista grasimi trans. Untul In mod... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]

10 alimente hipercalorice ale primaverii

10 alimente hipercalorice ale primaverii

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati. Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile. Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora. Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile. Cu putina atentie si informare,... [continuare]

Cancerul ductului biliar extrahepatic

Cancerul ductului biliar extrahepatic

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul ductului biliar extrahepatic este o boala rara in care celulele maligne (celulele canceroase) se formeaza in regiunea extrahepatica a ductului biliar. O retea de cai biliare leaga ficatul si vezicula biliara de intestinul subtire. Aceasta retea isi are originea in ficat unde mai multe ducte mici colecteaza bila, un lichid produs de ficat in scopul fragmentarii grasimilor pe parcursul digestiei. Aceste ducte mici se unesc si formeaza ductul hepatic drept respectiv stang, care parasesc ficatul. Cele doua ducte se unesc inafara ficatului pentru a forma ductul hepatic comun. Portiunea extrahepatica a ductului hepatic comun este numita calea biliara extrahepatica. Aceasta este insotita de un duct care porneste de la vezicula biliara (unde se stocheaza bila) impreuna cu care formeaza ductul biliar comun. Bila este eliminata de la nivelul veziculei biliare prin ductul biliar comun la nivelul intestinului subtire unde are loc digestia alimentelor.... [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara

Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara

Actualizat la data de: 22 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mezelurile reprezinta un amestec de carne tocata, grasimi, sare si alte condimente, conservanti si uneori, alte ingrediente. Mezelurile sunt disponibile in forma proaspata, iar in acest caz trebuie gatite inainte de consum si in forma uscata sau afumata, deja pregatite pentru consum. Cancerul provocat de mezeluri Practic, in compozitia mezelurilor poate fi utilizat orice tip de carne, dar cel mai des sunt folosite amestecuri din mai multe tipuri de carne sau doar carne de porc. Gama diversificata a acestor produse include mezeluri cu gust picant, sarat si cu arome care variaza de la usturoi pana la nucsoara. Bucatarii creativi prepara mezeluri din amestecuri de legume si fructe de mare pentru cei care evita sa consume carne. Exista, de asemenea, modalitati de a reduce grasimea din produse, gatindu-le in bucataria proprie. Aditivii din carnati sau sunca cresc riscul aparitiei de [continuare]

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30kgm2. Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o valoare a IMC intre 20-25 kgm este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre 27-30 kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, cat si la femei. Obezitatea poate fi determinata genetic, iar factorii de mediu asociati (afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente) contribuie la patogeneza obezitatii. Cauze principale Exista trei factori care determina castigul ponderal: -  Rata metabolica scazuta... [continuare]

Ischemia entero-mezenterica

Ischemia entero-mezenterica

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ischemia arterei mezenterice reprezinta ingustarea pana la obstructie completa a uneia sau mai multor artere mezenterice, din totalul celor 3 care sunt sursa vasculara a intestinului subtire si a intestinului gros. Boala vasculara mezenterica, asa cum mai este numita, reprezinta o cauza destul de rara de prezentare la camera de garda (aproximativ 0,1% din totalul internarilor). In ciuda frecventei relativ mici, diagnosticarea ei este foarte importanta deoarece asociaza o rata mare a mortalitatii. Stabilirea diagnosticului corect de ischemie de artera mezenterica este un lucru anevoios pentru medic deoarece simptomatologia si semnele acesteia sunt nespecifice, difuze si nu de putine ori foarte inselatoare. Cauze Ingustarea lumenului arterial cu scaderea, dramatica si brusca, in unele situatii, a aportului sangvin determina ischemia mezenterica. Reducerea fluxului sangvin poate sa apara in urma mai multor mecanisme. Vasele afectate, arterele mezenterice, sunt... [continuare]

Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?

Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu?

Actualizat la data de: 11 Mai 2011

Autor: SfatulMedicului

Majoritatea oamenilor fac excese alimentare si chiar de bauturi alcoolice, in timpul petrecerilor sau sarbatorilor, astfel incat, dupa ce acestea se sfarsesc, multi dintre ei isi doresc sa detina o bagheta magica pentru a anula efectele starii generale de rau. Intrucat unul din rolurile ficatului este sa inactiveze actiunea alcoolului si alimentelor bogate in grasimi, doar o potiune magica ar putea vindeca celulele hepatice afectate. Totusi, inainte ca vacanta sa devina o corvoada, din cauza restrictiilor dietetice sau a necesitatii utilizarii unor suplimente medicamentoase, trebuie luate in considerare mai multe aspecte. Cele mai multe toxine sau substante toxice ajung in fluxul sanguin ca urmare a consumului lor pe cale bucala sau atunci cand sunt inhalate. Altele patrund prin piele, in timp ce unele sunt eliberate de celulele moarte sau bacterii. Majoritatea acestor toxine sunt prelucrate de ficat, loc unde acestea sunt descompuse si eliminate din sistemul circulator inainte... [continuare]

Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine

Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine

Actualizat la data de: 05 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dietele cu un continut ridicat de proteine au devenit un mod popular de a pierde in greutate, intrucat cercetari in curs au sugerat ca proteinele pot fi capabile de a satisface foamea mai bine decat grasimile sau carbohidratii. Oamenii au nevoie de proteine, in diverse cantitati, in toate etapele vietii, pentru buna desfasurare a multiple functii ale corpului. Proteinele sunt utile pentru crestere, dezvoltare, stimularea imunitatii, lupta impotriva infectiilor si protectia organismului. Necesarul de proteine Specialistii recomanda ca proteinele sa reprezinte intre 10-35% din totalul caloriilor pentru adultii sanatosi. Totusi, este posibil ca o persoana sa consume prea multe proteine. Nu exista pericole asociate cu cantitatile prea mari de proteine - cu exceptia cazului in care suferiti de boli renale. Pentru a beneficia de scaderea in greutate cu ajutorul proteinelor, expertii recomanda sa sa consume aproximativ 120 de grame de proteine pe... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Screeningul cancerului endometrial

Screeningul cancerului endometrial

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce este screeningul? Screeningul reprezinta totalitatea investigatiilor efectuate pentru a afirma sau infirma prezenta cancerului, inaintea aparitiei simptomelor. Acestea pot descoperi cancerul in stadii incipiente. Daca se descopera tesuturi atipice sau cancere in stadii precoce, acestea sunt mult mai usor de tratat. Atunci cand simptomele apar, deja cancerul este intr-o faza avansata. Oamenii de stiinta studiaza incidenta in populatie a diferitelor tipuri de cancere si de asemenea factorii de risc legati de mediul inconjurator si de stilul de viata. Aceste informatii sunt necesare pentru a selecta anumite persoane care vor fi testate, pentru a stabilii teste de screening si la cat timp aceste teste se vor repeta. Testele de screening se fac inainte de a dezvolta simptome de cancer si este important de stiut, ca daca se efectueaza anumite teste nu inseamna obligatoriu prezenta cancerului. Cancerul endometrial Cancerul endometrial reprezinta... [continuare]

Acneea: mit si realitate

Acneea: mit si realitate

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu siguranta pana acum cel putin o persoana v-a sfatuit sa nu consumati ciocolata deoarece favorizeaza aparitia acneei. Este total eronat! Intr-adevar exista situatii in care alimentele conduc la agravarea acneei, insa in niciun caz acestea nu conduc la aparitia acestei afectiuni Recent cercetatorii din Australia au realizat cateva studii pentru a determina toate cauzele care duc la aparitia acneei. Potrivit acestora, alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati conduc la aparitia acneei. Explicatia: consumul ridicat de carbohidrati conduce la hipersecretie de insulina, crescand astfel riscul aparitiei rezistentei la insulina. O cantitate mare de insulina in organism determina ovarele sa produca mai mult testosteron, fapt care intr-adevar favorizeaza aparitia acneei, dar poate genera si aparitia sindromului de ovar polichistic. Inca mai sunteti convins/a ca stiti totul despre acnee? Cititi urmatoarele mituri si veti fi surprinsi sa... [continuare]

Cum sa preparati un sandwich sanatos

Cum sa preparati un sandwich sanatos

Actualizat la data de: 13 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sandwichurile incarcate cu sosuri grase si multa paine poate transforma un simplu pranz intr-o bomba calorica, plina de grasimi. Pentru a prepara un sandwich sanatos trebuie doar sa respectati urmatorii zece pasi. 5 sfaturi pentru prepararea unui sandwich sanatos 1. Incarcati-l cu fructe si legume. Cand vine vorba despre retetele pentru sandwichuri, legumele ocupa, de obicei, un rol secundar. Cu toate acestea, nutritionistii recomanda felii de rosii, dovlecei, castraveti, salata, ridichii sau alte legume combinate in diverse moduri. 2. Sosuri fara grasimi . Multe dintre sandwichuri nu sutn prea sanatoase atunci cand au in componenta multa maioneza sau alte sosuri grase. Pentru a evita acest lucru se vor alege sosurile cu un continut scazut de grasimi. 3. Proteine slabe . Carnea poate fi parte a unui sandwich sanatos, atata timp cat nu contine grasimi si multe calorii. Sunt recomandate feliile din carne de [continuare]

Importanta calciului in dieta

Importanta calciului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]

Servicii medicale   Medicina interna: - localizari formatiuni tumorale hepatice; - aspirat si biopsie maduva osoasa; - diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne; - ecografii abdominale, vasculare, tiroidiene Doppler; - echocardiografii 2D, Doppler spectral si color de repaus si stres farmacologic; - EKG de repaus, monitorizare continua cu stocare (monitor fix, Holter) EKG de stres (covor rulant si farmacologic); - endoscopie digestiva superioara si inferioara diagnostica; - explorari functionale respiratorii; - implantare stimulatoare cardiace temporare si definitive, uni si bicamerale; - monitorizare Holter TA; - potentiale tardive ventriculare; - programare-urmarire stimulatoare cardiace definitive, uni si bicamerale; - punctii hepatice (oarbe si ecoghidate); - cateterism drept si stang, coronarografie, ventriculografie, aortografie, arteriografii selective si superselective, flebografii, angioplastie cu/fara implantare de stent (coronariana, renala,... [continuare]

Servicii medicale     In Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti se pot trata un mare numar de afectiuni, spitalul acoperind intreaga paleta de specialitati medicale : - medicala - cardiologie - gastroenterologie - neurologie - neurochirurgie - chirurgie generala - ortopedie - ginecologie - chirurgie cardio-vasculara Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este clinica universitara cu o activitate stiintifica sustinuta, in care pacientii primesc o ingrijire medicala adecvata. Investigatiile medicale posibile sunt foarte numeroase si complexe. Dintre ele enumeram: analize de laborator, ecografii cardiace/generale/ginecologice/ intravasculare, radioscopii si radiografii, tomografii, CT, MRI, angiografii, scintigrafii, endoscopie / bronhoscopie, probe functionale (ecg, eeg, emg, test de efort, test Holter) etc.   Chirurgie I Dotare: - bloc operator dotat modern (filtre, insonorizare, aer conditionat, iluminare) - spatiu de preanestezie si trezire amenajate... [continuare]

Servicii medicale   Neurochirurgie adulti si Neurochirurgie pediatrica: - gama variata de operatii; - neurochirurgie pediatrica (traumatica, malformatii, tumori, vascular), cu specificatia unor cazuri deosebit de dificile; recunoscuta in Europa; se adreseaza inclusiv grupei de varsta 0-1 an - neurochirurgie vasculara (malformatii arterio-vasculare, anevrisme) - neurooncologia include si abordul Skull Base si abordul transf-sfenoidal, cu control radiologic operator - neuro-traumatologie - se efectueaza operatii cu urmarire medicala complexa, pre- si postoperatorie - ghidare radiologica completa intraoperator   Neuroimagistica completa: - angiografie digitala cu sustractie - CT-scan - MRI   Neurochirurgie II: - angiografie, RMN - chirurgia tumorilor intramedulare - efectuarea de vertebrectomii cu reconstructie vertebrala - folosirea curenta a implantelor metalice, fara de care chirurgia majora a coloanei nu mai poate fi conceputa - interventii neuro-chirurgicale... [continuare]

Servicii medicale   Clinica medicala: - bronhoscopie - diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne - dializa peritoneala cronica ambulatorie si automata (cycler) - ecografii - EKG - endoscopie interventionala - endoscopie superiora si inferioara in scop diagnostic - explorari functionale respiratorii - hemodializa cronica si hemodiafiltrare pentru insuficienta renala cronica - hemodializa pentru insuficienta renala acuta medicala - implantare stimulatoare cardiace - ligatura variceala (banding) - monitorizare EKG si Holter EKG - monitorizare EKG-urgente - monitorizare Holter TA - proba de efort EKG - programare-urmarire stimulatoare - diagnosticul histopatologic al biopsiilor renale - diagnosticul si tratamentul principalelor boli interne - dializa peritoneala cronica ambulatorie si automata (cycler) - ecografii - EKG - endoscopie digestiva superioara si inferioara - explorari functionale respiratorii - hemodializa cronica si hemodiafiltrare... [continuare]

Pagina 2 din 30 (897 rezultate)