grasime endogena
Liftingul membrelor superioare (brahioplastia)
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Brahioplastia a devenit, in ultimii ani, una dintre cele mai cerute operatii din sfera chirurgiei estetice. Aceasta crestere a cererii poate fi pusa pe seama faptului ca un brat frumos duce cu gandul la activitati fizice practicate cu regularitate, pentru a-l contura armonios. Adesea, aspectul bratelor traduce starea de sanatate si este considerat un element ce face parte din standardele de frumusete. Odata cu aparitia a tot mai multe proceduri de scadere ponderala pentru conturare, s-a remarcat o cresetere a necesitatii de interventii la nivelul bratelor, prin modificarile aduse de schimbarile de greutate la nivel anatomic si structural. Este vorba atat de simplele excese tegumentare, pana la cazuri complexe de lipodistrofie, ce pune probleme de diagnostic si tratament. Selectia pacientilor Indicatia principala de efectuare a liftingului de membre superioare o reprezinta lipodistrofia sau excesul tegumentar. In functie de nivelul acestora, se determina tipul de... [continuare]
Liposuctia (coapse)
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Ce este liposuctia Liposuctia este, la momentul actual, cea mai accesata interventie chirurgicala din sfera estetica. Aceasta poate fi realizata la nivelul miltiplelor segmente ale corpului, insa, cel mai frecvent, se apeleaza la liposuctia coapselor. Interesul crescut pentru acest tip de interventie poate fi pus pe seama problemelor cu care se confrunta societatea actuala, si anume aspectul fizic, pe care se pune din ce in ce mai mult accentul. Traim intr-o lume in care "influecing-ul" a devenit o meserie, in care imaginea vinde, astfel ca pacientii, deopotriva femei si barbati, se vad nevoiti sa apeleze la astfel de operatii pentru a-si imbunatati aspectul fizic. Popularitatea liposuctiei se datoreaza, cu siguranta, faptului ca ofera rezultate imediate, usor de cuantificat, astfel ca satisfactia pacientilor apare rapid.Cu toate acestea, nu poate fi minimizat riscul procedurii in cazul in care este efectuata de catre persoane neautorizate, indiferent de aparatura... [continuare]
Liftingul gatului
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Corectarea ptozei submentoniere este, uneori, necesara pentru a contracara efectele imbatranirii. Desi, in mod clasic, liftingul regiunii cervicale este realizat alaturi de liftingul facial, pentru a conferi un aspect intinerit global al intregii unitati cervico-faciale, exista si chirurgi plasticieni care il abordeaza ca pe o interventie chirurgicala de sine statatoare. Exista variatii de la individ la individ cand vorbim despre cantitatea de tesut adipos in exces, tegumentul in exces si elasticitatea sa si, nu in ultimul rand, variatia benzilor musculare ce alcatuiesc muschiul platisma. De exemplu, un pacient mai tanar va prezenta tesut adipos in exces, pe de o parte, dar si elasticitate a tegumentului mai buna, precum si un tonus muscular bun al muschiului platisma. Astfel, pentru acesti pacienti, este suficient sa se realizeaze liposuctie de la nivel submentonier sau lipectomie pentru a obtine un rezultat satisfacator. In cazul in care exista atat exces... [continuare]
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si... [continuare]
Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]
Generalitati Desi nu exista o formula magica de slabit, anumite plante sunt considerate a fi de ajutor in reducerea poftei de mancare si in arderea grasimilor. Exista dovezi ca aceste plante, combinate cu un plan rational de alimentatie si exercitii fizice regulate, pot ajuta la eliminarea surplusului de kilograme si sa atingeti un stil de viata sanatos. Conform traditiei chinezesti, toate plantele sunt ierburi benefice, iar chinezii le folosesc de mii de ani pentru a slabi. Hoodia Gordonii Hoodia Gordonii creste in desertul Africii de Sud. Planta contine un glicozid care suprima pofta de mancare. Hoodia Gordonii nu are efecte secundare cunoscute, atunci cand este consumata ca supliment pentru pierderea in greutate. In prezent se fac studii pentru a demonstra fara echivoc daca planta are totusi efecte secundare in urma utilizarii ei pe termen lung. Garcinia Cambogia Garcinia Cambogia, cunoscuta de asemenea si sub numele de Malabar tamarid, creste in India, unde... [continuare]
Dieta si efectuarea de exercitii fizice nu determina topirea depozitelor de grasime, de aceea unele persoane apeleaza la liposuctie. Aceasta este o optiune pentru indepartarea depozitelor mici de grasime cum ar fi cele situate in regiunea de sub barbie. Procedura implica inserarea unui dispozitiv de aspiratie la nivelul tesutului gras dintre tegument si muschi. Cel mai bun candidat este o persoana sub 50 ani sau in jurul acestei varste sau o persoana care depaseste cu putin greutatea specifica varstei, in buna stare de sanatate, cu tegumente elastice, ferme, si care prezinta o regiune cu un mic [continuare]
Aceasta procedura poate imbunatati forma si conturul feselor. Este o procedura chirurgicala care implica indepartarea tegumentului si grasimii in exces de la nivel fesier. Este utila in cazul persoanelor care au scazut sever in greutate sau care doresc pur si simplu sa arate bine. Pacientii care doresc o interventie prin liposuctie sunt cei mai buni candidati pentru ridicarea feselor. Liposuctia efectuata singura poate lasa tegument in exces, care atarna si necesita ridicare. Medicii recomanda efectuarea ambelor procedurii in acelasi timp. Procedura : inciziile sunt efectuate sub regiunea fesiera, unde nu sunt vizibile. Ulterior, medicul chirurg va indeparta tegumentul in exces si care atarna. Pentru imbunatatirea aspectului fesel [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]
Generalitati Dieta ABS este un program de slabit de 6 saptamani care se caracterizeaza pe combinarea exercitiilor fizice cu regimul alimentar. Aceasta dieta urmareste cresterea masei musculare prin antrenamentele de forta si aerobic si adoptarea unei diete echilibrate intre consumul de proteine, carbohidrati si grasimi. Dieta ABS a fost descoperita in 2004 de catre David Zinczenko, editor la Men’s Helth. Prima data dieta a aparut in revista Men’s Health dupa care Zinczenko a scris o carte pe care a intitulat-o “The Abs Diet: The Six-Week Plan to Flatten Your Stomach and Keep You Lean for Life” / “Dieta ABS: program alimentar de 6 saptamani pentru aplatizarea abdomenului”. Trebuie mentionat ca dieta ABS asigura necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre pentru o viata sanatoasa, in timp ce ajuta la dezvoltarea musculaturii si la arderea grasimilor din zonele nedorite. Program alimentar La baza acestei diete stau 6 principii: - servirea a 6... [continuare]
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]
Generalitati Sandwichurile incarcate cu sosuri grase si multa paine poate transforma un simplu pranz intr-o bomba calorica, plina de grasimi. Pentru a prepara un sandwich sanatos trebuie doar sa respectati urmatorii zece pasi. 5 sfaturi pentru prepararea unui sandwich sanatos 1. Incarcati-l cu fructe si legume. Cand vine vorba despre retetele pentru sandwichuri, legumele ocupa, de obicei, un rol secundar. Cu toate acestea, nutritionistii recomanda felii de rosii, dovlecei, castraveti, salata, ridichii sau alte legume combinate in diverse moduri. 2. Sosuri fara grasimi . Multe dintre sandwichuri nu sutn prea sanatoase atunci cand au in componenta multa maioneza sau alte sosuri grase. Pentru a evita acest lucru se vor alege sosurile cu un continut scazut de grasimi. 3. Proteine slabe . Carnea poate fi parte a unui sandwich sanatos, atata timp cat nu contine grasimi si multe calorii. Sunt recomandate feliile din carne de [continuare]
17 obiceiuri foarte nocive pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toti oamenii isi doresc sa aibe o inima sanatoasa. Vestea buna este ca schimbarea unor obiceiuri nocive, din stilul de viata al oricui poate imbunatati sanatatea inimii. Deprinderi nocive pentru sanatatea inimii Iata cateva dintre deprinderile care au consecinte negative asupra sanatatii inimii: - Vizionarea prelungita de programe TV - Statul ore intregi in fata televizorului creste riscul de atac de cord si accident vascular, chiar daca obiceiul nu este unul constant. Explicatia este ca lipsa de miscare ar putea mentine ridicate nivelul de zahar si grasimi din sange. Specialistii recomanda mersul pe jos, chiar si la locul de munca (in timp ce o persoana vorbeste la telefon, ar putea sa se plimbe, de exemplu). - Stresul si depresia netratate - Ostilitatea, stresul sau depresia netratate pot afecta sanatatea inimii. Este normal ca oricine sa simta, la un moment dat ca emotiile ii pot afecta inima. Interiorizarea emotiilor si a stresului pot avea consecinte... [continuare]
Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala
Autor: SfatulMedicului
Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate preparatele din carne, pestele, mazarea si fasolea uscata, ouale, nucile si semintele, sunt considerate ca facand parte din aceasta grupa. Mazarea si fasolea uscata apartin atat acestei grupe, cat si grupei legumelor. Se recomanda ca sortimentele de carne alese, sa fie carnea macra sau cu continut redus de grasime. Sortimentele cu un continut mai ridicat de grasimi, precum carnea tocata sau carnea de pui cu piele, aduc un plus de grasimi si calorii. Pestele, nucile si semintele contin uleiuri cu efecte benefice, motiv pentru care pot fi considerate substituenti ai carnii, atat alba cat si rosie. Este incurajat consumul cat mai frecvent de peste bogat in acizi grasi Omega-3 (cu efect protector asupra inimii): somon, pastrav,... [continuare]
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter