glucoza in organism
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]
Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]
Diabetul si menopauza, o dubla provocare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este diabetul? Diabetul zaharat este o boala cronica si evolutiva, in careorganismul nu poate echilibra cantitatea de glucoza (un fel de zahar) din sange. Glucoza din sange furnizeaza organismului energia necesara pentru activitatile pe care o persoana le desfasoara in fiecare zi. Glucidele (carbohidratii) care rezulta in urma procesului de digestie al alimentelor sunt absorbite astfel incat nivelul de glucoza din sange creste dupa masa. La un individ sanatos, acesta este reglat de mai multi hormoni, in primul rand de insulina. Insulina este produsa de pancreas, care fabrica si alte enzime importante ce sunt eliberate in intestin si contribuie la procesul digestiei. Insulina este cea care stimuleaza patrunderea glucozei in celulele din intreg organismul, scazand astfel nivelul glicemiei. In cazul persoanelor diagnosticate cu diabet fie nu se produce o cantitate suficienta de insulina (diabet zaharat de tip 1) sau insulina nu este utilizata in mod... [continuare]
Convulsiile
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Convulsiile sunt disfunctii manifestate brusc care determina pierderea cunostintei, contractii, tremuraturi sau alte tulburari cerebrale temporare. De regula, convulsiile sunt cauzate de descarcari electrice anormale sau de scaderea fluxului sanguin la nivelul creierului. Convulsiile pot fi cauzate si de cauze extracerebrale, precum: hipoglicemie, infectie, traumatism cranian, intoxicatii accidentale sau supradoza de droguri, tumori cerebrale sau alte probleme de sanatate care afecteaza creierul. Simptomele variaza in functie de zona afectata de convulsii; cele mai frecvente simptome sunt: pierderea cunostintei cu manifestare generalizate tonico-clonice. Simptome In functie de zona afectata, exista o varietate de simptome specifice convulsiilor. Simptomele caracteristice sunt pierderea cunostintei si tremuraturi ale corpului. Cu toate acestea, unele crize Desi pacientul este treaz, nu reactioneaza si nu raspunde in mod normal. Dupa terminarea crizei,... [continuare]
Sanatatea femeii dupa 40 de ani
Dr. Gabriela Cristescu
Medic primar Medicina de familie
Sanatatea femeii dupa 40 de ani Dupa 40 ani, in organismul femeilor au loc multe transformari care preced menopauza. Este important ca fiecare femeie sa stie cat mai multe despre corpul sau si despre aceasta noua perioada din viata. Nu priviti menopauza ca pe o afectiune! Este doar o alta etapa din viata. Si pentru ca ne dorim ca aceasta sa fie una cat mai usoara si lipsita de probleme, va propunem un plan personalizat pentru bilantul starii de sanatate, urmat de o atenta supraveghere de specialitate sub indrumarea unui consilier medical personal. Mamografia 1. Mamografia - ecografia mamara bilaterala Chiar daca pacienta isi autoexamineaza sanii in mod regulat, dupa o anumita varsta sunt recomandate investigatiile de specialitate. Astfel, majoritatea medicilor le recomanda femeilor cu varsta cuprinsa intre 40-50 ani sa isi faca o mamografie pentru a prevenii aparitia cancerului mamar. Analiza zaharului din sange 2. Analiza zaharului din sange – glicemia; profil... [continuare]
Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]
Generalitati Cele mai multe dintre bolile de rinichi nu sunt insotite de simptome evidente, de aceea intelegerea semnelor subtile ale acestora este importanta pentru depistarea lor. Rinichii au rolul de a regla cantitatea de lichid din organism si elibereaza trei hormoni importanti: eritropietina, renina si calcitrolul. Eritropietina stimuleaza productia de celule rosii din maduva osoasa, renina regleaza tensiunea arteriala si calcitroulul, forma activa a vitaminei D care ajuta la mentinerea normala a valorilor calciului si a echilibrului chimic din organism. Primele semnale de avertizare ale afectiunilor renale sunt foarte subtile, iar multi oameni nici nu stiu ca au o problema. Posibile semne Pentru ca bolile renale sa fie diagnosticate la timp se va acorda atentie oricareia dintre urmatoarele manifestari: - nevoia frecventa de a urina; - urina spumoasa, neobisnuit de decolorata sau inchisa la culoare, si prezenta sangelui in urina; - umflarea anormala a membrelor... [continuare]
Generalitati Diabetul este o boala caracterizata prin valori anormale ale glucozei din sange. Persoanele diabetice manifesta probleme in transformarea alimentelor in energie. Dupa masa, alimentele sunt descompuse in glucoza, preluata de fluxul de sange. Pentru transformarea glucozeiin energie, organismul are nevoie de insulina, hormon produs de pancreas. Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand celulele din muschi si ficat nu utilizeaza corespunzator insulina sau pancreasul nu produce insulina suficienta pentru a satisface nevoile organismului. Ca rezultat, cantitatea de glucoza din sange creste, in vreme ce celulele nu primesc suficienta energie. In timp, nivelul mare de glucoza din sange afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii precum bolile cardiovasculare, afectarea vederii, boli renale, probleme ale sistemului nervos, etc. Poate fi prevenit diabetul de tip 2 Cercetarile au demonstrat ca persoanele cu risc de diabet pot preveni sau intarzia dezvoltarea... [continuare]
Consumul zilnic de lapte poate preveni bolile cardiace
Autor: SfatulMedicului
Consumul zilnic de lapte poate proteja organismul impotriva unor boli grave precum cele cardiace si diabetul de tipul II, contrar opiniilor traditionale, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici si preluat de thisislondon.co.uk. Multa vreme, multi cercetatori au fost de parere ca produsele lactate nu sunt bune deoarece contin grasimi saturate care afecteaza sanatatea inimii, dar rezultatele acestui studiu au scos la iveala faptul ca acestea, de fapt, protejeaza organismul impotriva maladiilor cardiace, a accidentelor cerebrale si a diabetului de tipul II. S-a descoperit ca un consum regulat de lactate - lapte, iaurt sau branza - injumatateste riscul de a dezvolta sindromul m [continuare]
13 investigatii pentru persoanele de peste 35 de ani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand sunt tineri, oamenii au un organism puternic care ii sustine in majoritatea actiunilor pe care doresc sa le intreprinda. Indivizii, muncesc foarte mult, incearca sa faca fata stresului, se distreaza, calatoresc si se bucura de viata. Cu toate acestea, pe masura ce anii trec si in organism au loc multe schimbari. In cazul oricarei persoane este necesar sa se descopere daca aceste modificari sunt insotite de potentiale probleme de sanatate si sa se inteleaga care a fost evolutia organismului si care ar fi in urmatorii ani. De aceea, este foarte important ca orice persoana sa isi verifice in mod regulat sanatatea, dupa 35 de ani. Unele teste se vor face o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani si o data pe an dupa varsta de 45 de ani. Iar in cazul in care apar diverse boli sau manifestari, se vor realiza de cate ori este nevoie. VSH Viteza de sedimentare a hematiilor este un test de sange care detecteaza prezenta in organism a unor boli care pot declansa... [continuare]
Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat
Autor: SfatulMedicului
Hemoglobina glicozilata HbA1c Diabetul zaharat are drept principala caracteristica incapacitatea organismului de a produce si/sau utiliza hormonul pancreatic, insulina, cu instalarea unei hiperglicemii cronice. Persistenta nivelurilor crescute ale glucozei serice poate cauza pe termen lung afectarea vaselor de sange, a nervilor periferici, a diferitelor organe si poate conduce la alte conditii clinice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si cardiopatia ischemica. Tinta tratamentului antidiabetic este de a mentine valorile glicemiei cat mai aproape de normal, pentru a reduce aparitia complicatiilor cardiovasculare, renale, retiniene si ale sistemului nervos periferic. Efectuarea glicemiei permite evaluarea statusului curent al metabolismului carbohidratilor la pacientii diabetici in momentul recoltarii probei de sange. Spre deosebire de aceasta, determinarea hemoglobinei glicozilate ofera o estimare retrospectiva a statusului glicemic independenta... [continuare]
Descriere Compusii din clasa barbituricelor sunt derivati ai acidului barbituric, ureida ciclica a acidului malonic. Cercetatorul belgian, Adolf von Baeyer, sintetizeaza in 1863 acidul barbituric. Descoperirea a survenit in ziua de St. Barbara, asa ca el a ales numele "barbiturate" ca o combinatie dintre St Barbara si "ureea". Primul derivat barbituric introdus in terapeutica a fost sintetizat de E. Fischer si Joseph von Meering in1903, acesta fiind acidul dietilbarbituric (dietilmaloniluree, barbital, veronal). In 1912 a fost introdus, acidul feniletilbarbituric (luminal, fenobarbital). Mai tarziu au fost descoperiti derivatii acidului tiobarbituric, compusi cu liposolubilitate marcata, cu latenta si cu o durata de actiune mai redusa. In functie de durata de actiune, derivatii barbiturici se clasifica astfel: - durata foarte scurta (15-20 min.) – prezinta o liposolubilitate mare, penetreaza rapid in creier, apoi se redistribuie. Sunt utilizate ca anestezice (tiopental,... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Generalitati Diabetul zaharat se refera la nivelul prea ridicat de glucoza sau zahar din sange. Corpul uman foloseste glucoza pentru a produce energie, dar o cantitate prea mare de glucoza in sange poate fi periculoasa. Un bolnav de diabet care reuseste sa tina afectiunea sub control, va reduce riscul aparitiei de probleme ale rinichilor, ochilor, nervilor, picioarelor, dintilor si va reusi sa previna aparitia unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral. Printre modalitatile prin care puteti avea grija de sanatatea dvs. si puteti sa mentineti echilibrul glucozei din sange, este sa fiti activi fizic, sa urmati un regim alimentar sanatos si sa luati medicamentele prescrise de medic. Avantajele unui stil de viata care implica activitatea fizica Cercetarile au demonstrat ca activitatile fizice pot: - sa reduca nivelul glicemili si a tensiunii arteriale - sa scada valorile colesterolului rau si sa ridice valorile colesterolului bun - sa imbunatateasca... [continuare]
Limfoame asociate cu sida – tratament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Limfoamele asociate cu SIDA sunt boli in care celulele maligne (canceroase) iau nastere in sistemul limfatic al pacientilor care au sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). SIDA este cauzata de virusul imunodeficientei umane (HIV), care ataca si distruge sistemul imunitar al organismului gazda. Sistemul imunitar devine ineficient in lupta cu bolile care invadeaza organismul. Bolnavii cu HIV au risc crescut de a dezvolta infectii, limfoame si alte tipuri de cancer. Atunci cand un pacient cu HIV dezvolta anumite tipuri de infectii sau cancer, este diagnosticat cu SIDA. Uneori, se pune in acelasi timp diagnosticul de SIDA si de limfoame asociate cu SIDA. Limfoamele sunt cancere care afecteaza celulele albe (limfocitele), parte componenta a sistemului imunitar. Sistemul limfatic este compus din urmatoarele: - limfa: un fluid apos, incolor care circula prin sistemul limfatic si transporta celulele albe numite limfocite. Limfocitele apara organismul impotriva... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]
Pericolul folosirii excesive a antibioticelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor. Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul nostru: pe mobilier, suprafete, in sol, plante si animale. Sunt o parte naturala si necesara a vietii. Bacteriile provoaca boli si infectii atunci cand au acces la partile mai vulnerabile ale corpului nostru si se multiplica rapid. Bacteriile pot infecta ochii, urechile, gatul, sinusurile, plamanii, caile respiratorii, pielea, stomacul, colonul, oasele si organele genitale. Unele antibiotice sunt bactericide, adica actioneaza prin distrugerea bacteriilor. Alte antibiotice sunt bacteriostatice, ceea ce inseamna ca impiedica inmultirea bacteriilor. Fiecare tip diferit de antibiotice actioneaza in moduri diferite asupra bacteriilor. De exemplu, un anumit tip de antibiotic ar putea inhiba capacitatea... [continuare]
Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intrucat persoanele cu diabet zaharat au un nivel prea ridicat de glucoza (zahar) in sange o perioada destul de indelungata de timp, pot dezvolta complicatii grave, inclusiv probleme ale picioarelor dar si afectiuni cutanate, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, boli de rinichi, afectiuni ale ochilor si alte leziuni. Cum pot fi picioarele afectate de diabet? Diabetul poate provoca doua probleme care ar putea afecta picioarele: - neuropatia diabetica - diabetul zaharat care nu este tinut sub control poate deteriora nervii. Daca aveti nervii picioarelor lezati, posibil sa nu mai simtiti caldura, frigul sau durerea. Lipsa acestor senzatii este numita neuropatie diabetica. - boli vasculare periferice - diabetul afecteaza circulatia fluxului de sange. Atunci cand circulatia sangelui nu este adecvata, va fi nevoie de mai mult timp pentru ca o rana sa se vindece. Fluxul scazut de sange la nivelul bratelor si picioarelor poarta denumirea de boala... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Ce este diabetul? Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau... [continuare]
Postul negru - beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale. Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila. Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in... [continuare]
Problemele de sanatate ale adolescentilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Perioada adolescentei este una bogata, in care noi aspecte ale vietii urmeaza sa fie descoperite. Adolescentii sunt adesea energici, grijulii, idealisti, inclinati catre descoperirea a ceea ce este corect sau nu. Aceasta este o etapa in care organismul unei persoane evolueaza rapid din punct de vedere psihic. In aceasta faza pot fi modelate atat corpul cat si mintea, dar orice eroare sau neglijenta ar putea avea efecte negative pe termen lung. Cum trebuie sa fie dieta adolescentilor? Adolescentii au nevoie de o dieta sanatoasa, echilibrata care sa ii ajute sa se dezvolte intr-un mod armonios. Aceasta trebuie sa fie diversificata, sa contina toate grupele alimentare, vitamine si minerale. Cu toate acestea, adolescentii au reputatia de a avea o multime de obiceiuri alimentare nesanatoase. Exagereaza atunci cand consuma alimente de tip fast food, urmate apoi de diete sau infometare. Din cauza acestor obiceiuri, deseori, organismul aflat in... [continuare]
Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este o substanta lipidica, ceroasa, care se afla in fluxul sanguin si in toate celulele corpului. Este normal ca orice persoana sa aiba colesterol. Acesta este o parte importanta a unui organism sanatos intrucat participa la producerea membranelor celulare si a unor hormoi si sustine functiile necesare ale organismului. Totusi, un nivel crescut de colesterol in sange predispune la aparitia bolilor cardiovasculare dar si a accidentelor vasculare cerebrale. Hipercolesterolemia este termenul medical care defineste un nivelul ridicat de colesterol din sange. Surse de colesterol Colesterolul provine din doua surse: organism si alimente. Ficatul, dar si alte celule din organism, fabrica aproximativ 75% din colesterolul din sange. Restul de 25% de procente provine din alimentele consumate. Colesterolul LDL este colesterolul rau. Cand prea mult colesterol de acest tip circula prin sange, arterele se pot bloca, crescand riscul... [continuare]
5 afectiuni grave care nu prezinta simptome
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o serie de afectiuni in prezenta carora organismul nu manifesta semne de alarma sau simptome specifice, astfel incat medicii sunt nevoiti sa efectueze nenumarate teste si analize medicale pentru a stabili diagnosticul corect. Din moment ce diagnosticarea precoce prezinta, in majoritatea cazurilor, avantajul unor tratamente eficiente, afectiunile care trec neobservate, pun, de multe ori, viata pacientului in pericol. Din acest motiv, controlul medical regulat este esential in mentinerea unui organism sanatos. Tromboza venoasa profunda Afectiunea debuteaza prin formarea unui cheag de sange intr-o vena profunda a organismului, de regula, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate inainta prin vene, blocand fluxul de sange catre plamani - afectiune cunoscuta sub denumirea de embolism pulmonar. Embolismul pulmonar este o afectiune serioasa, care poate provoca deteriorarea unor organe importante de la nivelul organismului, sau... [continuare]
Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]
Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]
Alimentatia corecta a adolescentului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]
Remedii la domiciliu pentru mahmureala
Autor: SfatulMedicului
De ce se declanseaza mahmureala? Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca elimina fluidele din organism. Pierderea de lichid este insotita de pierderea de saruri esentiale cum ar fi potasiu si magneziu. Nivelul zaharului din sange este perturbat si toxinele rezultate in urma a consumului de alcool pot ramane in organism chiar si cateva ore dupa ce s-a incetat consumul de alcool. Pierderea de saruri esentiale si deshidratarea conduc la aparitia mahmurelii. Una dintre consecintele consumului excesiv de alcool este mahmureala. Durerile de cap, greata, ametelile, sensibilitatea la lumina si sunet, durerile musculare si iritabilitatea sunt caracteristice mahmurelii. Rapid, distractia de noaptea trecuta se transforma in cosmar, in dimineata urmatoare. Efectele consumului excesiv de alcool Consumul excesiv de alcool are pentru organism, efectele unei intoxicatii. Alcoolul este un depresor si atun [continuare]
Generalitati Analiza biochimica a sangelui este o metoda de analiza a nivelurilor glicemiei, a balantei hidro-electrolitice si a functiei renale. Glicemia reprezinta cantitatea de glucoza din sange - glucoza este un tip de zahar ce asigura energia celulelor organismului. Electrolitii mentin balanta hidrica a organismului si mentin functiile normale ale organismului, ca de exemplu ritmul cardiac, contractia muschilor si activitatea creierului. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter