gargara cu sare
Reducerea aportului de sare din organism
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Consumul moderat de sare Reducerea aportului de sare este extrem de importanta pentru sanatatea generala, deoarece consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra organismului. Este important sa consumam sodiu in cantitati moderate, deoarece excesul de sodiu poate contribui la aparitia hipertensiunii arteriale si la alte probleme de sanatate. Organizatiile de sanatate recomanda limitarea consumului de sare pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cand este nevoie sa reducem aportul de sare? Cea mai cunoscuta afectiune in care aportul de sare are un rol important este hipertensiunea arteriala. In aceasta boala este foarte important ca pacientul, pe langa administrarea zilnica si permanenta a tratamentului medicamentos, sa evite alimentele bogate in sare/sodiu. Alte afectiuni in care aportul de sare este foarte important: boala cronica de rinichi, ciroza hepatica insotita de ascita, litiaza renala si... [continuare]
Generalitati Avertismentele publice emise de specialisti cu privire la consumul exagerat de sare a condus la o perceptie negativa fata de acest aliment, desi organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona in mod corect. Sodiul este un mineral si un electrolit important pentru numeroase functii ale corpului, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor in interiorul celulelor. In plus, sodiul este implicat si in functionarea optima a impulsurilor nervoase si musculare. Cantitati mici de sodiu sunt prezente in majoritatea alimentelor, insa el provine in cea mai mare cantitate din sare. Diferenta dintre sare si sodiu Sarea este un compus ionic format prin reactia dintre un acid si o baza, insa de cele mai multe ori se refera la termenul utilizat pentru a desemna sarea de masa, clorura de sodiu (40% sodiu si 60% clor) folosita pentru asezonarea preparatelor culinare in toate bucatariile lumii. Asadar, sarea contine sodiu, insa aceste chimicale nu se confunda. Sodiul este un... [continuare]
Cat de periculoasa este sarea in alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie. Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral. Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum. Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata. Doua dintre... [continuare]
Atentie la sare! excesul poate fi fatal
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarea sau clorura de sodiu este o substanta benefica organismului, atunci cand este consumata in cantitati moderate, respectiv 2 grame pe zi, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Sodiul continut de sarea alimentara ajuta la mentinerea volumului adecvat de lichide in organism, la transmiterea impulsurilor nervoase si la contractia muschilor. Consumata in exces, sarea are insa efecte negative asupra sanatatii inimii si a aparatului circulator. Efectele consumului exagerat de sare asupra organismului Potrivit statisticilor, populatia generala consuma 10-12 grame de sare pe zi, adica de 5-6 ori mai mult decat este recomandat. Si asta din cauza alimentelor procesate, semipreparate sau de tip fast food, pline de sare. Sarea retine apa in corp, ceea ce duce la marirea volumului de sange si, implicit, la cresterea presiunii sangvine. Sodiul continut de sare determina totodata contractia arteriolelor (arterele mici), ducand astfel la cresterea... [continuare]
Sarea iodata - benefica pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarea iodata este o sare imbogatita cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca si sodiul, este regasit inclusiv in fructe si legume. Practic, sarea iodata este prezenta in bucataria fiecarei persoane. Cert este ca organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Consumata excesiv, sarea iodata poate avea efecte negative asupra organismului. Sarea este foarte importanta pentru organism, ea contribuie la transportul substantelor nutritive spre celule, ajutand la echilibrul fluidelor si la mentinerea presiunii arteriale. Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 grame de sodiu. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana ar trebui sa consume maximum 6 grame de sare iodata zilnic. Mai mult, pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 si osteoporoza nu ar trebui sa depaseasca un consum mai mare de 1,5 grame/zi. In magazine se gaseste doar sare iodata,... [continuare]
Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]
Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarea de bucatarie este un amestec mineral alcatuit din clorura de sodiu (NaCl). Un inlocuitor recomandat medical in anumite situatii este clorura de potasiu (KCl), care nu prezinta efectele secundare ale clorurii de sodiu. Cu toate acestea, sarea dietetica poate prezenta anumite dezavantaje. Consumul de sare recomandat este de 6 grame pe zi in cazul adultilor si al copiilor de peste 11 ani. Copiii intre 7 si 10 ani nu trebuie sa consume mai mult de 5 grame de sare pe zi, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, aportul zilnic de sare nu trebuie sa depaseasca 3 grame. Un aport crescut de sare de bucatarie, prin continutul ridicat de sodiu (40%), creste presiunea sanguina, riscul de insuficienta cardiaca, de accident vascular cerebral si predispune la aparitia edemelor. In plus, consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura cu afectiuni ale rinichilor si cu pietre la rinichi, cu cancerul gastric, osteoporoza si hipertrofia ventriculara... [continuare]
Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa
Autor: SfatulMedicului
Sarea in alimentatie Sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea. Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri? Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere. Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata... [continuare]
Alimente surprinzatoare care contin multa sare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sodiul sau sarea este un element metalic, un mineral necesar unui stil de viata sanatos. Sodiul ne ajuta in multe feluri, inclusiv sustinand activitatea si functia muschilor si nervilor. Este important ca dieta oricarei persoane sa contina sodiu. Totusi, un consum prea mare de sare are un efect negativ asupra sanatatii. Alaturi de potasiu, sodiul este prezent in fluidul care inconjoara celuele noastre. Cele doua minerale actioneaza impreuna, fapt ce permite celulelor sa raspunda la stimuli dar si sa echilibreze nivelul apei din corpurile noastre. Pentru un adult sanatos, doza zilnica recomandata de sodiu este de 1500-2300 mg/zi. Surplusul poate cauza o varietate de probleme si va creste riscul aparitiei anumitor afectiuni, foarte grave. Alimente care nu stiati ca au sodiu in compozitie Saratelele, painea, mezelurile, sosurile, mancarurile fast-food, pizza si multe alte alimente sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de sodiu. Ca atare, stiind care... [continuare]
Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. inima ta va fi sanatoasa!
Autor: SfatulMedicului
Hipertensiunea arteriala apare atunci cand sangele exercita o presiune prea mare asupra peretilor arterelor. Acest fapt poate determina afectiuni cardiace precum infarctul miocardic, accidente vasculare cerebrale, anevrisme, tulburari cognitive sau insuficienta renala. Hipertensiunea arteriala nu da in general simptome, motiv pentru care este si denumita “ucigasul tacut”. Printre factorii determinanti ai presiunii crescute a sangelui se numara si consumul excesiv de sare. Care este impactul consumului exagerat de sare asupra tensiunii arteriale? Potrivit cercetarilor din ultimii ani, mor 1,6 milioane de persoane anual din cauza consumului exagerat de sare. Oamenii de stiinta au descoperit ca aportul ridicat de sare alimentara sau clorura de sodiu pe o perioada lunga de timp afecteaza circuitele creierului, responsabile cu mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Mai mult, sarea de masa stimuleaza setea , de unde si nevoia de a bea multe lichide. Odata crescut... [continuare]
Daca mi-a sarit rotula, sunt sanse sa mai imi sara?
Buna ziua! Am 14 ani, practic MMA, iar la antrenament mi-a sarit rotula(picior stang). Imediat l-am chemat pe domn" profesor, acesta punandu-mi rotula la loc. Am fost la doctor, am facut RMN, iar in acesta s-a vazut unul dintre ligamente putin intins. Am tinut 17 zile o orteza fixa, timp de o saptamana punand gheata. De doua saptamani fac recuperare si am o teama ca rotula ar putea sa sara daca ma mai apuc de un soprt de contact. Va multumesc! [continuare]
La cate ore după injectia cu dexametazona te poti umfla daca mânanci un pic sărat? Un pic însemnând o mamaliguta facuta din 400 l apa cu o jumătate de linguriță de sare in ea. [continuare]
De la ce varsta se poate adauga sare in dieta copiilor? [continuare]
Am o problema la umar.Am cazut pe el acum ceva timp si mi-a sarit dar am reusit sa il pun la loc si desi m-a durut vreo 2 zile nu am apelat la medic.In continuare atunci cand fac efort uneori si fara,chiar si in timpul somnului se intampla sa imi mai sara.Am facut recent o radiografie si nu mi-a iesit nimic rau.Va rog sa imi spuneti ce ar putea fi si ce as putea sa fac?De ce din acel moment tot imi sare.va multumesc [continuare]
iau medrol de 4gr si ma intreb daca am voie sa folosesc inlocuitor de sare [continuare]
Salutare... de cea timp [ peste 1-2 luni ] simt o durere la apăsare.. deci în partea stângă când apăs cu palma puţin mai tare simt o durere destul de groaznică.. de se mai simte încă 10-15-20 secunde după ce am luat mâna de la apăsare. Aştept un răspuns.. am 15 ani [ fac peste mai puţin de o lună 16 ] şi mă gândesc să nu fie ceva grav... mulţumesc. [continuare]
"Buna ziua, Copilul meu are o problema ii sare rotula odata la ceva timp acum ultima data ia sarit la undans de muzica populara si perioada care nu a mai sarit a fost de 5 ani si jumatate. Acum ia sarit rotula a puso imediat la loc dar ce este foarte important nu a duruto ,nu o doare doar ca sa umflat ,piciorul nu sa schimbat la culoare ,a inceput sa se desumfle dar greu . Am o intrebare sa mai intamplat la cineva asa ceva ,e perioada sarbatorilor si medici sunt in concedii iar cei de la urgente nu stie altceva decat bagatul in gips iar asta stiu sigur nu se mai face asa ceva la sfarsitul lui 2016 am progresat in medicina cei drept greoi .Multumesc" Adresa de mail unde puteti sa-mi raspundeti este: [email protected] [continuare]
Ce se intampla daca nu mai mananc sare defel?
am hipertesiune arteriala si mananc numai carne alba, legume si fructe. e problema daca nu pun sare defel? [continuare]
Diagnosticat acum o saptamana cu tbc. Examenul sputei a iesit de trei ori negativ. Este internat ambulator. La doua zile merge la spital pentru a lua tratamentul. Vreau sa stiu ce poate sa manance. Doctorul a spus fara sare, dar sarea se gaseste in aproape toate produsele, inclusiv in faina. Incerc sa ii fac dulciuri in casa, dar toate contin sare. I s-a spus sa nu consume lactate in timp ce ia medicamentele. Dupa pastile poate sa consume? Cu toate ca toate contin putina sare. Dupa o saptamana de tratament scuipa sange. Este normal? [continuare]
Buna ziua. In urma unui episod de alergie severa cauzat de o dermatita de contact( m-am machiat si mi s-au umflat pleoapele infiorator) am ajuns la urgente si mi s-a administrat adrenalina pe injectomat. Medicul mi-a recomandat 2 saptamani regim strict fara niciun strop de sare, fara alimente de origine animala, si MEDROL a carui doza o scad treptat. Nu m-am umflat, insa cred ca am o retentie de apa, intrucat dupa 10 zile ar fi trebuit sa slabesc tinand cont ca nu am consumat decat salate si fructe. Intrebarea mea se leaga de consumul de sare si la cat timp dupa ce termin ultima doza de MEDROL -o patrime pot relua consumul de sare. Multumesc! [continuare]
Pot sa mananc cu sare daca au trecut aproape 72 de ore??
am terminat tratatamentul cu dexametazona acum 3 zile si ma intrebam daca pot sa mananc cu sare. [continuare]
Bună ziua! Medicul meu mi-a prescris tratament cu Medrol un timp îndelungat, și a spus că nu am voie să consum sare. întrebarea mea este următoarea: Pot consuma ceva ce conține 0,48g cum ar fi o ciocolata calda , o înghețata, lapte alimentar adică produse din comerț cu un gramaj mic de sare? [continuare]
Durere cu apăsare și sufocare din abdomen
Am o durere cu apăsare și sufocare din abdomen începe și se ridică până în piept cu lipsă de oxigen mi se taie genunchii mi se moaie picioarele cu senzație de leșin nu mai mă pot ridica dacă sunt pe scaun dacă sunt în picioare cred că aș leșina [continuare]
Daca iau Medrol 32 mg o data pe zi, pe termen de 5 zile cat mi-a descries medicul, ptr o problema la gat, după cât timp.de la terminarea tratamentului pot sa consum alimente cu sare ? Va mulțumesc. [continuare]
Vreau sa fac o baie cu sare pentru muraturi, adica sa pun 500 g sare in cada cu apa calda(nu fierbinte) si cateva picaturi de ulei de lavanda, pentru a ma relaxa. Dar m-am gandit sa intreb daca are vreo contraindicatie? Multumesc pentru raspuns! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Orl .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter