galbenus
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Igiena corecta a dintilor
Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala
Introducere Pentru prevenirea afectiunilor cavitatii bucale este necesara o igiena riguroasa care se poate realiza atat acasa cat si in cabinetul stomatologic. In continuare cateva sfaturi pentru o igiena corecta a danturii tale: - dintii trebuie periati de cel putin 2 ori pe zi (dimineata si seara); - utilizati pentru clatirea gurii dupa periaj o apa de gura ce contine fluor; - folositi ata dentara; - folositi geluri concentrate pe baza de fluor; - efectuati un detartraj odata la 4 sau 6 luni; - apelati la metoda speciala de curatire a dintilor utilizata in cabinetul stomatologic air-flow (jet de aer-apa cu bicarbonat); - efectuati un periaj dentar profesional la intervale de timp regulate. Periajul corect Periajul dintilor este cel mai important element profilactic. Pentru rezultate optime trebuie sa avem in vedere anumite elemente, cum ar fi: Periuta de dinti Periuta de dinti trebuie sa fie alcatuita din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a se... [continuare]
Osteoporoza si gimnastica medicala
Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Generalitati Pentru a vorbi despre rolul gimnasticii medicale in osteoporoza, trebuiesc amintite cateva date despre aceasta boala care supara mai ales persoanele de varsta a treia si se intalneste mai ales la femei dupa intrarea in menopauza. Osteoporoza este o boala sistemica a scheletului, ce duce la fragilitate osoasa, cu mare risc de producere a fracturilor, chiar in conditiile unor accidente nesemnificative. Boala este o consecinta a reducerii cantitative a masei osoase, ce duce la modificarea arhitecturii oaselor, acestea devenind din ce in ce mai subtiri, cu interiorul moale si poros, de unde si numele bolii. Osteoporoza poate afecta insa si femeile mai tinere, varstnicii si adultii carora le creeaza un mare risc de fracturi, cu grad mai ridicat de dificultate in vindecare. Cauze Motivele aparitiei osteoporozei nu sunt pe deplin cunoscute. Se discuta insa de cauze ca: menopauza chirurgicala timpurie, menopauza prematura, absenta menstruatiilor (amenoree), boli cronice... [continuare]
Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica
Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala
Profilaxia afectiunilor stomatologice Una dintre ideile fundamentale ale medicinei spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi. Acest principiu este valabil in orice ramura a medicinei, inclusiv in stomatologie. Teama de medicina in general si de medicul stomatolog in special, face insa acest principiu foarte greu de aplicat in medicina de zi cu zi. Majoritatea pacientilor se prezinta la dentist atunci cand au dureri insuportabile, care nu cedeaza la analgezice, sau atunci cand apar abcese dentare. In aceste cazuri, anesteziile sunt mai putin eficiente decat in mod normal, pacientul nu este complet amortit in timpul interventiei si teama ramane. Mult mai elegant si mult mai putin traumatizant s-ar desfasura lucrurile daca pacientul s-ar prezenta la cabinetul stomatologic pentru un simplu control, chiar daca nu il doare nimic. Daca medicul observa carii noi sau tartru, in aceasta situatie ele sunt in stadii incipiente, implicit usor de rezolvat. O simpla carie... [continuare]
Complexul vitaminic b - rol si alimentatie
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente alimentare. Multe beneficii provin din capacitatea lor de a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si sa-i transforme in energie. Deoarece corpul nu poate stoca toate vitaminele B, este important sa le obtinem din alimente. Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefice asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Dieta pentru persoanele cu ficat gras
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]
Vitaminele
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine). Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]
Profilaxie - cum sa avem o dantura sanatoasa
Dr Raluca Boatca
Medic dentist specialist chirurgie dento-alveolara
Vizita la stomatolog Trebuie sa faci o vizita la stomatolog o data la 6 luni, pentru a-ti mentine zambetul sanatos. Este posibil nici sa nu observi o afectiune dentara, deoarece unele dintre acestea nu au simptome evidente si pot trece neobservate. Tratamentul stomatologic profilactic are drept scop prevenirea si tratarea afectiunilor stomatologice prin asigurarea unei igiene dentare optime. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi chestionarul de la adresa: //www.sfatulmedicului.ro/evaluarea-starii-dentare Acest tratament include: - O radiografie a dintilor pentru a face o evaluare corecta a eventualelor afectiuni; - Controlul placii dentare bacteriene; - Controlul starii dintilor; - Propunerea unui plan de tratament; - Evaluarea manoperelor si lucrarilor ce trebuie efectuate; - Sfaturi despre ingrijirea dintilor. Programeaza-ti o intalnire cu medicul tau stomatolog. - Igiena corecta a dintilor; - Pentru prevenirea afectiunilor cavitatii bucale este... [continuare]
Vitamina d - beneficii si riscuri
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitamina D se gaseste in mai multe surse alimentare, cum ar fi pestele, ouale, laptele fortificat si uleiul din ficat de cod. Soarele contribuie in mod semnificativ la productia zilnica de vitamina D - 10 minute de expunere la soare intr-o zi este considerata o perioada suficienta pentru a preveni carentele de vitamina D. Termenul de vitamina D se refera la diferite forme ale acestei vitamine. Forme ale vitaminei D Doua forme ale vitaminei D sunt importante pentru oameni: ergocalciferolul (vitamina D2) si calecalciferolul (vitamina D3). Vitamina D2 este sintetizata de catre plante. Vitamina D3 este sintetizata de catre oameni atunci cand pielea este expusa la razele ultraviolete B ale soarelui (UVB). Unele dintre alimentele din comert pot fi imbogatite cu vitamina D2 sau D3. Pentru ce avem nevoie de vitamina D? Printre rolurile vitaminei D se numara: - este esentiala pentru absorbita si metabolismul calciului si fosforului, care au diverse functii, in mod special... [continuare]
Alimente bogate in vitamine
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa are nevoie de un regim alimentar echilibrat, care sa includa toate substantele nutritive esentiale, inclusiv vitamine. Pentru ca organismul sa functioneze corect, vitaminele sunt esentiale, iar cel mai bun mod de a le obtine este sa consume produse alimentare cat mai naturale posibil. Consumul, inca de la o varsta frageda, de alimente nutritive, care contin toate vitaminele necesare, ajuta la formarea unor bune obiceiuri alimentare pe parcursul intregii vieti. Alimentele bogate in vitamina A si beta-caroten Vitamina A este o vitamina esentiala necesara pentru vedere, transcrierea informatiei genetice, stimularea sistemului imunitar si sanatatea pielii. Deficienta de vitamina A poate duce la orbire si creste riscul de infectii virale. Totusi, acest deficit este intalnit mai ales in tarile in curs de dezvoltare, unde este o cauza principala a orbirii la copii. Consumul excesiv de vitamina A poate duce la icter, greata,... [continuare]
Trei vitamine care iti cresc imunitatea
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Nutrientii care hranesc organismul sunt implicate si in sustinerea imunitatii. In caz de caderi imunitare sau in perioadele in care organismul este mai intens solicitat si isi consuma resursele mai rapid decat in alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ti-l poti asigura prin suplimente alimentare. Aceste suplimente se gasesc atat in farmacii cat si in plafar,dar nu trebuie consumate fara un sfat medical deoarece pot da reactii adverse chiar daca sunt niste banale vitamine.Fie ca vorbim de capsule,plicuri sau picaturi majoritatea au excipienti si potentiatori de gust pentru a fi mai usor de administrat si care pot da alergii. Vitamina C, in topul eficientei Vitamna C este renumita pentru efectul ei de sustinere a imunitatii. Exista mai multe modalitati prin care aceasta actioneaza pentru a sustine sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihileaza virusurile si bacteriile. Se intampla asa, fiindca stimuleaza... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Ce spun unghiile despre sanatatea organismului?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Datorita culorii, texturii si aspectului, unghiile sunt considerate indicatori precisi pentru starea de sanatate a organismului. Modificarile patologice ale unghiilor sunt semne si simptome pentru afectiuni precum: diabetul zaharat, boli cardiovasculare, onicomicoza, anemie sau cancer. Trebuie mentionat ca pacientii pot manifesta si alte semne si simptome specifice acestor afectiuni inainte ca modificarile unghiilor sa devina evidente. Inca din vremea lui Hippocrate unghiile sunt considerate indicatori ai starii generale de sanatate! Linii, urme de traumatisme, pete albe sau decolorate, forme neregulate, fragilitate, toate acestea sunt semne care apar la nivelul unghiilor si care indica existenta unor deficiente de vitamine si minerale, infectii fungice sau afectiuni grave, precum: anemie, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau cancer. Astfel, daca organismul nu primeste o cantitate necesara de proteine sau zinc pe suprafata unghiilor pot aparea pete albe; daca... [continuare]
Calitatile si contraindicatiile consumului de oua Deoarece suntem in perioada Pastelui este momentul perfect sa deschidem o discutie de multe ori controversata si anume despre oua si despre calitatile si contraindicatiile consumului de oua. La un moment dat oul a fost acuzat ca ingreuneaza digestia si ataca tenul, dar in zilele noastre medicii si dietologii i-au reabilitat imaginea pe buna dreptate. In cele ce urmeaza vom analiza tot ceea ce este pro si contra, astfel incat sa stim daca putem include oul in alimentatia noastra. Oul contine toate substantele necesare organismului ? Fals. Oul este intr-adevar un produs cu un continut ridicat de energie. In compozitia lui intra albumine, bioregulatori, cantitati mari de minerale (calciu si fier), vitaminele A, B1, B2 si acid nicotinic. insa din ou lipsesc hidratii de carbon si vitamina C. Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine ? Adevarat. Tocmai din acest considerent dietologii au luat albuminele care... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]
Generalitati Exista mai multe alternative prin care poate fi stimulata cresterea parului, prin care poate fi prevenita subtierea, ruperea si pierderea acestuia. Totusi, produsele si tratamentele pentru regenerarea rapida a parului sunt destul de scumpe. Exista insa si alte solutii, care includ preparate ce pot fi pregatite chiar in propria bucatarie cu ajutorul uleiurilor esentiale, a plantelor, fructelor si legumelor. Iata mai jos cateva tratamente minune pentru cresterea si regenerarea parului care merita incercate. Frunze de curry si tonic din nuca de cocos Parul femeilor din India este laudat si apreciat pentru sanatatea si rezistenta lui. Care este secretul acestora? Curry nu este doar o mirodenie destul de gustoasa, ci si una care face minuni cand este vorba despre cresterea parului. In acest scop veti avea nevoie de frunze proaspete de curry si ulei din nuca de cocos. Amestecul se va fierbe pana cand se formeaza reziduri negre. Solutia rezultata se va aplica pe par de... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Dieta pentru sanatatea cardiovasculara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Controlul greutatii si exercitiile fizice regulate sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii inimii. Totusi, inclusiv alimentele pe care le consumati conteaza la fel de mult. O dieta sanatoasa pentru inima poate reduce riscul de boli cardiovasculare sau de accident cerebral vascular, cu pana la 80%. Prin cunoasterea produselor alimentare si a metodelor de gatit sanatoase pentru inima dumneavoastra, puteti preveni sau gestiona bolile cardiovasculare si problemele cu tensiunea arteriala. De asemenea, viata dumneavoastra se va imbunatati si va fi mai lunga. Regim alimentar pentru sanatatea inimii Este destul de simplu. Ce mancati va poate afecta inima. Atunci cand corpul digera ceea ce mancati, acesta opreste din nutrienti si vitamine de care are nevoie si, elimina ce nu ii este necesar. Daca mancati prea multe alimente de care corpul nu are nevoie, substantele vor ramane in corp, vor calatori prin sange, iar vasele de sange se vor infunda. Substanta... [continuare]
Generalitati Dietele bogate in proteine au devenit un mod popular de a pierde in greutate, ca urmare a studiilor care au sugerat ca proteinele ar putea satisface senzatia de foame mai bine decat grasimile si carbohidratii. Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi, necesari pentru o dezvoltare optima a organismului si o functionare normala a corpului uman. Desi organismul poate crea cativa aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor, exista o serie de aminoacizi esentiali care trebuie furnizati organismului din surse animale si/sau vegetale de proteine. Un numar semnificativ de proteine ajuta la pierderea in greutate Adevarul este ca dieta bogata in proteine este eficienta si va poate ajuta sa slabiti. Planul dietetic bogat in proteine functioneaza ca urmare a unor motive intemeiate. Printre acestea se numara faptul ca proteinele induc o stare rapida de satietate si de aceea, veti manca mai putin. In plus, este nevoie de mai multa energie pentru a fi... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Tusea convulsiva (infectia cu bordetella pertussis sau tusea magareasca)
am 13 saptamani de sarcina si de o saptamana am o tuse convulsiva de care nu scap, antrebarea mea este ,daca afecteaza cu ceva fatul, si ce as putea lua sa scap de aceasta tuse. va multumesc [continuare]
ce pot sa fac sa mi creasca paru??am breton si intr o parte am mai putin par....se vede pielea...am si parul de culoare deschisa saten spre blond...si se vede pielea :( ce pot sa fac????multumesc [continuare]
Pe 21 sept 2008 am trimis un msj pe forum (alergo.ro) in ,,imunoterapia specifica cu alergeni(desensibilizare).Nicoleta ma numesc si am 42 ani. Si pt. ca nu am primit un raspuns, va rog pe dvs. sa-mi raspundeti si sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac si care ar putea sa fie cauza deoarece efectul il cunosc.Si revin in mare spus: dupa 5 ani , adica acum 1 luna am repetat testele ttl la unele anestezii si pe o scala a val normale 1-5% , rezultatele au fost: xilina 8%,acum 4 ani aveam val 6%,scandonest 6%, acum 4 ani 5%, mepivastesin 6%, pavulon5%, propofol 4%,o(martor) 2%. Si acum 4 ani am mai facut teste ttl aspirina 4%, manitol 2%, ubistezin 5%, tetraciclina 4%, ciprinol 4% .Mentionez ca la sf lui 2003 am facut un soc anafilactic la xilina 2% si din acel moment si pana azi nu am facut o injectie sau o anestezie! De ce dupa atata timp la repetarea unor teste ttl gradul de permeabilitate ttl este in crestere? ce se intampla ? am fost la dr alergologi renumiti si nu am primit un... [continuare]
buna tuturor am o fetita de 7 luni si mananca urmatoarele banana ,mar, biscuiti ,cereale, legume cartof telina pastarnac patrunjel dovlecel si ceapa iaurt si branza ce i-as mai putea da diversificarea am inceput-o la 5 luni va multumesc [continuare]
Am un baietel in varsta de 3 luni, care nu are scaun decat foarte rar si atunci doar daca le provoc cu termometrul. Are probleme cu rectul? Mentionez ca, scaunul nu este tare, ci normal. Va multumesc! [continuare]
am lipsa mare de calciu...am ameteli,nu am pofta de mancare si uneori greturi iar medicul de familie mi-a recomandat sa iau vitamax,cipcal si vitamia a+d.dumneavoastra ce i-ati recomanda?dar alimentatia cum ar trebui sa fie? [continuare]
de la ce varsta se poate da albus de ou (supa cu galuste) si painica? multumesc [continuare]
Buna, am o mare dilema. Medicul pediatru imi recomanda diversificarea mesei copilului (pana acum l-am alaptat doar natural), desi copilul are doar 2 luni. Voi la ce varsta ati inceput hrana diversificata? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter