frumusete mediteraneana uleiul de masline
cum identificam uleiul de masline extra virgin de falsuri? putem sa ne incredem de eticheta de la supermarket? [continuare]
va rog sa imi spuneti daca exista vreun tratament sa pot scapa de operatie.am o pitra de 1,5cm si cateva mai mici la fiere.inca nu am avut dureri dar sunt cam speriat.va rog daca exista vreun tratament cu pastile sau naturist sa pot scapa de ele sau sa le mai subtiez si sa le elimin. am inteles de la cineva ca uleiul de masline si sucul de ridiche nagra ar fi bune,dar imi este frica sa nu imi plece si sa ma apuce durerile. va multumesc [continuare]
Am si niste pietricele la fiere si as fi vrut sa stiu daca as face tratamentul acela naturist cu ulei de masline(250 g) si zeama de lamaie(250g) luate in timp de o ora,e posibil ca de la sucul de lamaie sa ma doara foarte tare stomacul si sa ajung la urgenta?(de uleiul de masline nu mi-e teama ca am mai baut!!)multumesc din nou!!! [continuare]
Buna ziua! Sunt un tanar de 20 de ani si ma confrut cu o cadere dramatica a parului. Am luat diferite tratamente, cum ar fi uleiul de ricin cu petroleum sau uleiul de masline, ambele au dat randament pe termen scurt, ba chiar in cazul uleiului de masline imi aparuse fuliculi noi de par in zonele de calvitie, dar dupa 5-6 luni de tratament a inceput iar caderea parului. Nu stiu ce sa mai fac, as lua si vitamine ceva... Orice sfat este bine venit. Va multumesc anticipat! [continuare]
Generalitati Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema hidratanta trebuie cautata in magazine specializate, saloane de frumusete sau farmacii. La alegerea cremei, orice femeie, trebuie sa tina seama de: compozitia cremei pentru a evita reactiile alergice posibil cauzate de unele ingrediente si la termenul de valabilitate. De asemenea, este indicat sa se cumpere mai intai o mostra sau o cutie mai bine, pentru proba. In ce priveste compozitia, componentele de legare sunt uleiuri vegetale si tincturi care promoveaza productia de colagen, elastina, accelereaza regenerarea si combat oxidantii. Crema cu aceasta compozitie va revitaliza si curata tenul, ii va conferi elasticitate, va reduce ridurile, va imbunatatii metabolismul si va proteja de arsuri... [continuare]
Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]
Frumusetea vine din interior. descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta
Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog
Rolul si importanta fiecarei vitamine Este deja cunoscut faptul ca oricate creme sau produse cosmetice am utiliza, pentru a ne bucura cu adevarat de un aspect sanatos si puternic al pielii, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior. Explicatia este cat se poate de simpla: sanatatea celulelor din straturile de piele este mult mai bine sustinuta pe termen lung prin intermediul proceselor chimice ale organismului decat prin compusi aplicati la exterior. Pentru a intelege exact cum trebuie sa actionam, trebuie sa cunoastem rolul si importanta fiecarei vitamine cu impact in mentinerea sanatatii si aspectului tanar al pielii. O ingrijire temeinica a pielii este un factor important psihosocial atat pentru starea noastra interioara, emotionala, a stimei de sine, cat si pentru transmiterea unei imagini exterioare placute. In consecinta, am realizat o lista de vitamine care va vor oferi rezultate uimitoare asupra pielii, dar si asupra sanatatii. Vitamina E, arma secreta in... [continuare]
Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Matreata Matreata este caracterizata prin prezenta scuamelor albicioase, uleioase sau uscate la nivelul scalpului sau pe par. Denumirea medicala a matretii este dermatita seboreica. Principala cauza a aparitiei matretii se considera a fi irigarea insuficienta cu sange a pielii de la nivelul scalpului, care conduce la un deficit de albumine, pielea devine uscata si astfel apare matreata. Cauzele secundare: unele produse cosmetice, stresul, afectiuni dermatologice, dieta dezechilibrata si igiena necorespunzatoare. Tipuri de matreata 1. Matreata uscata Cauze - proasta circulatie sanguina; - dereglari glandulare; - emotii puternice. Metode de tratament - Tratamentul cu henna; - Folosirea unui sampon pe baza de plante; - Folosirea unei lotiuni antiseptice; - Tratament cu ulei caldut - se incalzeste uleiul de masline sau de ricin, se aplica pe par si scalp, se acopera si se lasa sa actioneze timp de 2 ore, dupa care se spala cu un sampon normal. Daca matreata si mancarimea sunt... [continuare]
Maslinele, beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]
Generalitati Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste. Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite. [continuare]
Dieta mediteraneana imbunatateste memoria si creste longevitatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta mediteraneana s-a dovedit a fi benefica sanatatii in urma numeroaselor studiilor de specialitate, care au concluzionat ca alimentele din care acest regim nutritional este compus imbunatatesc memoria si reduc riscul imbolnavirii in cazul mai multor afectiuni grave, precum tulburarile cardiace, cancerul, hipertensiunea arteriala, diabetul de tip II, boala Parkinson sau sindromul Alzheimer. Bogata in legume, fructe, carne slaba, mazare, fasole si cereale integrale, dieta mediteraneana exclude grasimile saturate si zaharurile in exces, inlocuindu-le cu vitamine, minerale, fibre si grasimi esentiale mononesaturate. Combinata cu excercitii fizice moderate si lipsa viciilor, dieta mediteraneana poate fi o alegere prolifica unui stil de viata sanatos si unei longevitati crescute. Dieta mediteraneana si memoria Un studiu desfasurat in vara anului 2013 si publicat in prestigioasa lucrare de specialitate Neurologie a demonstrat ca o dieta mediteraneana imbunatateste... [continuare]
Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta mediteraneana este considerata a fi cel mai sanatos regim alimentar, gratie numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Printre acestea se numara si imbunatatirea memoriei, spun cercetatorii Universitatii din Alabama, SUA si profesorii Universitatii din Atena, Grecia. Alimentele incluse in dieta mediteraneana furnizeaza cantitati importante de grasimi esentiale omega-3, asociate cu o memorie mai buna si un randament superior al functiilor cognitive. Descoperirea oamenilor de stiinta este foarte importanta, de vreme ce un factor pe care omul il poate controla - dieta - poate preveni sau amana bolile cerebrale degenerative, precum dementa. Prevenirea tulburarilor de memorie prin dieta In trecut, numeroase studii de specialitate au demonstrat ca urmarea unei diete mediteraneene - bogata in ulei de masline, fructe oleaginoase, fructe, legume si leguminoase, dar saraca in lactate, carne rosie, bauturi acidulate, carne procesata si dulciuri - contribuie... [continuare]
Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]
Generalitati Ideal ar fi ca frumusetea interioara sa triumfe asupra aspectului exterior, dar oamenii sunt conceputi sa le pese de aparente, de modul in care arata. Posterele sau reclamele filmate, la diverse produse pentru ingrijirea parului sau corpului prezinta modele perfecte, cu trupuri si chipuri ireprosabile. Astfel perceptia frumusetii exterioare ar putea fi deformata, iar multi tineri sau chiar persoane de toate varstele tanjesc si sa straduiesc sa fie perfecti. Adevarul din spatele miturilor despre frumusete 1. Mit. Ca urmare a adoptarii pozitiei picior peste picior, picioarele vor fi acoperite de vene varicoase. Adevar. Statul perioade lungi pe scaun si adoptarea pozitiei picior peste picior nu vor duce la aparitia venelor varicoase dar ortostatismul prelungit ar putea fi cauza declansatoare a venelor pronuntate. Acestea apar mai ales la persoanele care au o predispozitie genetica sau la care locul de munca necesita statul indelungat in picioare ce determina... [continuare]
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]
4 beneficii ale uleiului de macadamia. cum se foloseste corect
Autor: SfatulMedicului
Uleiul de macadamia, similar cu uleiul de masline Uleiul de macadamia este un lichid limpede, galben deschis, care provine prin procesul de presare a nucilor de macadamia. Acest ulei este sanatos atunci cand este folosit pentru gatit si pot exista, de asemenea, beneficii pentru sanatate si prin folosirea sa in stare pura pentru hidratarea pielii si ingrijirea parului. Nucile de macadamia cresc in arborii cu aceeasi denumire, care sunt originari din zonele subtropicale ale Australiei. Similar cu uleiul de masline, uleiul de macadamia se mentine in stare lichida la temperatura camerei. Uleiul de macadamia este extrem de bogat in substante nutritive, inclusiv acizi grasi sanatosi, dar si potasiu. Din acest motiv, multi oameni folosesc uleiul de macadamia pentru beneficiile sale pentru sanatate. Utilizarea sa este variata, fiind folosit atat la gatit, cat si pentru diferite metode de infrumusetare. Modalitati de utilizare si beneficiile uleiului de macadamia Prepararea... [continuare]
Generalitati Alimentele consumate zilnic au un rol esential in hranirea, energizarea organismului si mentinerea sanatatii, dar isi pun amprenta si asupra frumusetii si tineretii . Acolo unde cremele antiaging si procedurile estetice dau gres, alimentele antiimbatranire intervin si asigura longevitatea organismului, mentinandu-l zilnic puternic si in forma. Lupta impotriva imbatranirii organismului are un aliat puternic: alimentatia. Cercetatorii au descoperit, de-a lungul timpului, o multime de alimente cu rol esential in prezervarea tineretii si sanatatii organismului. Substantele nutritive pe care le contin ajuta la regenerarea celulara, intarirea sistemului imunitar si profilaxia bolilor care apar odata cu varsta si care afecteaza sever aspectul si rezistenta organismului. Alimente antiimbatranire 1. Iaurt Consumul zilnic de iaurt va ajuta sa traiti mai mult, datorita continutului crescut de "bacterii bune" sau culturi vii, care contribuie la mentinerea... [continuare]
Generalitati Dieta mediteraneana este o modalitate de a consuma alimente si bauturi traditionale de baza din tarile din jurul Marii Mediterane. Dieta mediteraneana nu este o dieta pur si simplu, chiar daca este o modalitate foarte buna de a pierde in greutate sau de a va imbunatati sanatatea. Mai degraba este un stil de viata, ce include alimente, activitati zilnice, mese cu prietenii si familia. Un aspect la fel de important este ca dieta mediteraneana este plina de diverse feluri de mancare si mese delicioase pline de arome. Daca sunteti in cautarea unui plan de alimentatie sanatoasa, dieta mediteraneana ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Aceasta dieta include elemente de baza pentru o alimentatie sanatoasa, plus un strop de ulei de masline aromat si poate un pahar cu vin rosu, acesta fiind stilul traditional perfect din tarile riverane Marii Mediterane. Cele mai multe diete sanatoase includ fructe, legume, peste si cereale integrale. Alimente benefice... [continuare]
Generalitati Cei care se asteapta la o dieta bazata pe struguri, must si vin, vor fi dezamagiti, deoarece autoarea, Connie Guttersen, nu face altceva decat sa puna o alta eticheta pe vechea si verificata dieta mediteraneeana - carne slaba, ulei de masline, legume si fructe. Secretul scaderii in greutate nu consta in evitarea mancarurilor, ci in savurarea mancarurilor hranitoare in cantitati potrivite. Chiar si in cea mai restrictiva faza a dietei - perioada de inductie, care dureaza 10 zile - cerealele integrale, ouale, lactatele cu continut scazut de grasimi si alunele sunt permise. Dupa faza de inductie, majoritatea alimentelor sunt permise incluzand vinul si ocazional dulciurile. Sunt permise aproape toate alimentele. Sunt limitate la inceput si evitate pe perioada dietei, alimentele bogate in grasimi saturate, produse fainoase foarte rafinate si cele care contin zahar. De fapt, persoanele care nu sunt capabile sa elimine din alimentatie produsele foarte... [continuare]
Generalitati In cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit. Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung? Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier. Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora - Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este... [continuare]
Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare. Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald. Informatii nutritionale Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare. Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete) Calorii 50 kcal Carbohidrati 11 g ... [continuare]
Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]
Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]
Fetita mea de 4 luni a avut mai multe episoade (incepand de la o luna) in care se agita f mult la masa,plange si se aude uraganul din burtica.In ultimele 2 saptamani a luat in greutate doar 50 gr/ aptamana.Mananca lapte praf dintotdeauna, de 2 sptamani ii dau si supa de morcov,ceapa ,putina telina si utin ulei de masline.O suspectam de paraziti, insa am facut analizele de mai multe ori si nu au iesit.Ce poate fi?Ce analize trebuiesc facute?Multumesc! [continuare]
BUNA ZIUA IN URMA UNEI ECOGRAFII ABDOMINALE AM FOST DIAGNOSTICATA CU LITIAZA BILIARA SI STEATOZA HEPATICA....... COLECIST ALUNGIT PERETI INGROSATI PREZINTA MULTIPLE IMAGINI HIPERECOGENE 6-7 CU CON DE UMBRA POSTERIOR CALCULI DIM MAX APROX 10 MM.... AM URMAT O CURA CU ULEI DE MASLINE SI ZEAMA DE LAMAIE EXACT O ZI IN DIMINEATA URMATOARE CAND AM MARS LA BAE AM ELIMINAT CEVA VERDE GELATINOS IN FORMA DE BILUTE DE DIFERITE MARIMI CEA MAI MARE FIIND CA UN SAMBURE DE MASLINA..INTREBAREA MEA ESTE EXISTA POSIBILITATEA CA ACELE BILUTE SA FIE PIETRELE DE LA FIERE.SI DACA DA DE CE NU SUNT TARI CA PIATRA SI SUNT ASA MOI.... DACA MA POATE AJUTA CINEVA CU UN RASPUNS...VA MULTUMESC [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Dermatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter