Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fructe si legume

Aportul de vitamine pe timpul iernii

Aportul de vitamine pe timpul iernii

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este avitaminoza Avitaminoza in sezonul rece este esentiala pentru a avea un organism sanatos si vitaminizat, insa ceea ce nu multi stiu este cum ne dam seama ca avem o avitaminoza si cum trebuie sa procedam. Recomandarea ideala ar fi aceea ca aportul de nutrienti sa fie luat din fructe si legume ,insa sunt persoane care nu consuma in mod regular leguminoase din varii motive, iar unul dintre ele este acela ca nu le plac. Rolul suplimentelor In cazul in care deficitul nu este echilibrat in urma consumului de fructe si legume se apeleaza la suplimente ce au rol de a aduce un aport suplimentar in ideea preventiei aparitiei avitaminozelor. Rolul suplimentelor ce contin diverse complexe de vitamine este acela de a intari sistemul imunitar pentru a face fata diverselor infectii, accelereaza metabolismul determinand o energie suplimentara si imbunatateste in unele cazuri fuctia digestiva in functie de preparatul utilizat ca si supliment. De mentionat faptul ca daca sunt... [continuare]

Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii

Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]

Vitamine necesare

Vitamine necesare

Actualizat la data de: 20 Februarie 2023

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]

Sarea iodata - benefica pentru sanatate?

Sarea iodata - benefica pentru sanatate?

Actualizat la data de: 05 Februarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarea iodata este o sare imbogatita cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca si sodiul, este regasit inclusiv in fructe si legume. Practic, sarea iodata este prezenta in bucataria fiecarei persoane. Cert este ca organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Consumata excesiv, sarea iodata poate avea efecte negative asupra organismului. Sarea este foarte importanta pentru organism, ea contribuie la transportul substantelor nutritive spre celule, ajutand la echilibrul fluidelor si la mentinerea presiunii arteriale. Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 grame de sodiu. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana ar trebui sa consume maximum 6 grame de sare iodata zilnic. Mai mult, pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 si osteoporoza nu ar trebui sa depaseasca un consum mai mare de 1,5 grame/zi. In magazine se gaseste doar sare iodata,... [continuare]

De ce trebuie sa respecti mesele principale?

De ce trebuie sa respecti mesele principale?

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Legatura dintre alimentatie si boli Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Cinci mese pe zi pot controla senzatia de foame Respectarea celor cinci mese pe zi poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca... [continuare]

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Actualizat la data de: 24 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]

Metode sigure de pastrare a igienei bucale pentru bebelusi

Metode sigure de pastrare a igienei bucale pentru bebelusi

Actualizat la data de: 26 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Mediul in care traim este adesea populat cu diferiti microbi pe care nu-i vedem, dar care pot produce multe boli ale aparatului digestiv sau al cavitatii bucale. Factorii patogeni exista si se inmultesc in aer, se transmit de cele mai multe ori prin igiena defectuoasa a mainilor, a alimentelor consumate fara a fi spalate, in special fructe sau legume, sau a ingerarii unor alimente care au fost in contact cu spatii neigienice sau au fost in contact cu solul. Desi mai putin frecvente la adulti, dar destul de des intalnite la copiii mici sau la bebelusi sunt micozele, adica bolile produse de ciuperci. Acestea se localizeaza in mucoasa bucala, in aparatul respirator si tubul digestiv. Cel mai des intalnite sunt candidoza si stomatita albicanta ce pun la incercare imunitatea copilului. Aceste tipuri de boli sunt transmise prin lenjeria care a venit in contact cu microbi de acest tip, prin tetina, de la suzeta murdara sau care a venit in contact cu microbul, cu solul sau cu un... [continuare]

Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara

Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele proaspete de primavara, respectiv fructele si legumele de sezon, sunt o cale sigura prin care puteti sa va imbunatatiti sanatatea inimii. In afara de faptul ca sunt mai gustoase si mai ieftine la inceputul sezonului cald, aceste produse naturale furnizeaza vitamine, minerale si fibre necesare sanatatii. Fructele bogate in antocianina pot reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, au descoperit cercetatorii. Asociatia Cardiaca Americana recomanda ca un adult sa consume minimum 115 grame de fructe si legume zilnic, pentru a-si mentine greutatea si presiunea arteriala in parametri optimi. Beneficiile fructelor si legumelor de sezon asupra sanatatii Oamenii de stiinta au derulat numeroase cercetari prin care au reusit sa demonstreze ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete merge mana in mana cu sanatatea cardiaca. Adaugand mai multe astfel de produse in alimentatie la inceputul primaverii, va protejati suplimentar inima si va reduceti... [continuare]

5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii

5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]

Capsunile: surse naturale de antioxidanti

Capsunile: surse naturale de antioxidanti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in diverse parti ale lumii. Atat fructele cat si frunzele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, pentru tratarea durerilor de stomac, dar si a altor tulburari gastrointestinale (cum ar fi diareea). Capsunul a fost considerat de unii specialisti ca fiind o planta miraculoasa, iar de altii secretul longevitatii. Pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca si nivel de antioxidanti, capsunile au proprietati anticancerigene, anti-neurodegenerative si anti-inflamatorii. Beneficii pentru sanatate Avand in vedere combinatia lor unica de antioxidanti si substante nutritive antiinflamatorii, capsunile au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si in prevenirea bolilor... [continuare]

Comunitate medicala

Sange in scaun

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli intestinale

De ceva timp ma confrunt cu o teama permanenta de a nu avea o boala grava. Ma gandesc la asta pentru ca am sangerari in scaun, care la inceput au fost mai mici, iar acum mai mari. Tind sa cred ca este vorba despre hemoroizi sau o fisura anala pentru ca atunci cand fecalele sunt tari, ceva ma zgaraie intepator acolo. Un alt test pe care l-am facut a fost atunci cand am mancat foarte mult fructe si legume si am mancat fara paine si produse cu faina sangerarile au disparut total. Poate fi vorba de o boala grava? Ma gandesc ca nu pentru ca daca era sangeram indiferent de ce alimente mancam. Dar am nevoie de raspunsurile voastre. Va doresc o sanatate tun! [continuare]

Simptome: Simt un disconfort la zona ficatului, mi-au aparut puncte cosuri mici rosii pe piept si spate, si am edem la ochi, o am de mai multi ani - edemul la ochi imi este si genetic in familie Nu am alte simptome specifice Am 30 de ani alcol obisnuiam sa consum moderat multi ani la rand o perioada de sub 1 an am exagerat cu bautura. Dieta mi-a fost proasta dintodeauna constand din semi-preparate, conserve. Intr-o perioada de 1 an de zile cat timp am baut mai mult am mancat extrem de putin m-am malnutrit slabind considerabil. (am fost si in depresie severa) In prezent nu am mai consumat alcol deloc de 1 an de zile, dieta mi-am imbunatatit-o dar numa foarte recent, nu tine de pofta de mancare ci doar nu am posibilitatea sa consum mancare gatita. Este adevarat ca ciroza nu are tratament decat prin schimbarea modului de viata? - Daca nu beau deloc si mananc mai multe fructe si legume - situatia nu se va agrava? Sunt in strainatate nu pot merge la doctor in perioada urmatoare [continuare]

De 1 an de zile am gust amar in gura,si mai ales când consum fructe și legume crude ,am făcut 4 ecografii toate sunt bune,ce nu înțeleg este ca după ce mănânc o pizza,dispare 24h acest gust amar,la fel și dacă consum 2-3 felii de salam de exemplu,cineva care sa confruntat cu aceasta problema poate îmi poate da un sfat.Va mulțumesc și multa sănătate va doresc. [continuare]

Comunitate medicala

Mama lor de kg !!!

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Sabiuta ,eu sunt in aceeasi situatie ca si tine numai ca eu am 26 aproape 27 de ani , inaltimea mea e de 1,68m si am in prezent 70 de kg si parca toate s-au depus numai pe coase , burtica si pulpe ....s-au instalat bine acolo si orice as face ...e la fel ! nu ca m-am sinchisit eu prea mult dar nu se vede vreo schimbare , si eu mananc fructe si legume destule , paine vad ca de un timp nici nu simt ca-mi lipseste dar eu cred ca dupa o varsta suntem dispuse sa luam proportii daca nu suntem atente la alimenatie ! ce sa zic?! succes si un corp sanatos si plin de putere ! numai bine ! [continuare]

daca maninci cruditati il poti stopa macar pina la menopauza am 33 ani. adica fructe crude ,legume va multumesc astept sfatul dv. [continuare]

Comunitate medicala

Sunt slab

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli genitale masculine

Buna ziua,am 15 ani, inaltimea mea este 1.70 si cantaresc 51 kg . De la o vreme ma preocupa aspectul fizic si nu prea ma simt bine in corpul meu-sunt slab- asa ca am inceput sa ma documentez despre o dieta sanatoasa(vitamine,calciu,magneziu,fier,etc(*). In perioada in care m-am inaltat nu prea am mancat bine si nici nu ma prea odihneam(ma culcam tarziu,ma trezeam devreme,aveam mult de lucrat...),iar in ultima vreme am fost mai constient si m-am odihnit,mananc de dimineata chiar daca nu simt nevoia,la scoala imi iau ceva de mancare, mananc fructe si legume,ba chiar mi-am facut o lista de alimente care mi-ar asigura necesarul zilnic de (*). V-as fi recunoscator daca mi-ati da sfatul dumneavoastra si m-ati ajuta sa ma ingras,sau macar sa am un corp sanatos. Multumesc! [continuare]

buna ziua! ma numesc cristina sunt din sibiu, am 21 ani si anul trecut in vara am fost diagnosticata cu ulcer gastroduodenal.am facut tratament cu nexium 2 sapt. , am tinut regim toata vara dar dupa o vreme am mancat fructe si legume crude si iar au inceput durerile. am auzit de omeran si am luat omeran cand ma durea stomacul .am auzit ca ulcerul este ereditar, a avut bunicul, tata, fratii tatei si fratele meu si deci si eu. eu am lipsa de calciu si orice pastile as lua imi afecteaza stomacul, am dureri foarte mari, as vrea sa stiu daca exista un tratament prin care sa pot scapa de ulcer definitiv, sa nu recidiveze. As ruga un medic sa mi dea niste sfaturi daca se poate... Va multumesc anticipat! [continuare]

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

buna, am o problema cred, ma simt la dieta tot timpul, ma infometez, imi fac program ce si cand sa mananc, doar ca, cam de 2 ori pe saptamana incalc orice program orice dieta, mananc tot ce se poate manca, tot ce-mi este pofta, fac cumparaturi de bani multi apoi dupa ce simt ca nu mai incape nimic in mine, simt ca explodez, ma simt vinovata si imi arunc toata mancarea cumparata, iau foarte multe laxative, si ma simt vinovata incat o iau iar de la capat cu infometarea 2-3 zile pana patesc iar o criza de a manca de toate, nu mananc in public pentru ca nu ma simt niciodata satula, mananc la mine in camera, si dese ori mananc direct din tigaie sau direct din ambalaje, nu-mi mai pun in farfurie, daca imi fac cumparaturi pentru o saptamana, niciodata nu reusesc sa ma abtin si mananc cat pot de mult din ele la o singura masa, apoi restu arunc ca sa fiu sigura ca a2a masa nu mai am ce manca, asa ca sunt nevoita niciodata sa nu am mancare in casa..chiar daca e mancare sanatoasa, fructe, sau... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)