Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fructe goji

Vitamine necesare

Vitamine necesare

Actualizat la data de: 20 Februarie 2023

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]

Antioxidantii

Antioxidantii

Actualizat la data de: 11 Iulie 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule denumite "radicali liberi", care se acumuleaza in organism si sunt daunatori. Specialistii considera ca radicalii liberi sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele. S-a constatat ca dietele bogate in legume si fucte, care sunt surse bune de antioxidnati, cu toate acestea , cercetarile nu au aratat ca suplimentele antioxidante sunt benefice in prevenirea bolilor. Expunerea la radicali liberi:  - prin acumularea de produse formate prin procese normale ale organismului (ca de exemplu arderea glucidelor pentru producerea de energie sau eliberarea enzimelor digestive); - in cazul metabolizarii anumitor medicamente; - prin poluanti. Antioxidantii includ vitamine (vitamina A si E), minerale (seleniu) si flavine,carotenoizii cum ar fi beta-carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina.  Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele si... [continuare]

Cromul

Cromul

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Ce este cromul? Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii. Surse de crom Cromul exista in multe produse alimentare naturale, precum: drojdia de paine, carne, cartofi (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturi, melasa, condimente, paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale. Consumul de apa de robinet nededurizata aduce o cantitate de crom destul de mare si gatitul in cratite de inox creste continutul de crom al mancarurilor. Se pot achizitiona suplimente de crom in tablete, in capsule sau sub forma de multivitamine. Totusi, deoarece cromul este necesar organismului uman in cantitati mici, majoritatea oamenilor au un aport suficient din dieta obisnuita si nu au nevoie de suplimente. Cei care au un risc de a face deficit de crom sunt diabeticii si persoanele in varsta. Care este rolul cromului? Cromul ajuta la transferul glucozei din sange (zaharului din sange) in celule si pentru a... [continuare]

Capsunile: surse naturale de antioxidanti

Capsunile: surse naturale de antioxidanti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in diverse parti ale lumii. Atat fructele cat si frunzele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, pentru tratarea durerilor de stomac, dar si a altor tulburari gastrointestinale (cum ar fi diareea). Capsunul a fost considerat de unii specialisti ca fiind o planta miraculoasa, iar de altii secretul longevitatii. Pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca si nivel de antioxidanti, capsunile au proprietati anticancerigene, anti-neurodegenerative si anti-inflamatorii. Beneficii pentru sanatate Avand in vedere combinatia lor unica de antioxidanti si substante nutritive antiinflamatorii, capsunile au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si in prevenirea bolilor... [continuare]

Alimente pentru o dieta sanatoasa

Alimente pentru o dieta sanatoasa

Actualizat la data de: 23 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente sanatoase Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii (in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice) si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista probabilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase, dar daca parjesti tot ce mananci, atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar. Cateva exemple de alimente sanatoase: 1. Legumele si fructele Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduc cele mai multe beneficii dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand. 2. Cerealele Cerealele constituie o... [continuare]

Cura cu cirese: efecte remarcabile!

Cura cu cirese: efecte remarcabile!

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciresele sunt fructe gustoase si hranitoare, cu un puternic efect detoxifiant si actiune depurativa; de aceea, consumul acestora este recomandat in mod special persoanelor care sufera de reumatism, guta, constipatie, litiaza biliara si renala. Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) - necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu - valorile scazute ale acestuia duc la starea de oboseala si chiar depresie. Aceste fructe contin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina. Dieta cu cirese Continutul mare de apa din cirese, permite oricui sa consume orice cantitate doreste din aceste fructe cu un continut redus de calorii si grasimi, fara sa se ingrase. Cercetarile au demonstrat ca prezenta unui volum ridicat de apa in organism amplifica nivelul de energie si ajuta la stimularea activitatii metabolismului. Pe de alta parte, daca ciresele... [continuare]

Dieta mediteraneana

Dieta mediteraneana

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Este veche de sute de ani dar si cea mai sanatoasa din lume! Primele studii au avut loc dupa cel de al doilea razboi mondial. Cercetatorii americani au constatat cu surprindere ca in Creta bolile de inima erau o raritate, in ciuda saraciei provocate de razboi. Secretul sanatatii cretanilor se pare ca ar fi modul de viata activ si regimul bogat in legume, fructe si ulei de masline. Variatii ale regimului cretan se regasesc in bucatariile tarilor care inconjoara Marea Mediterana. Dieta mediteraneana se bazeaza foarte mult pe consumul de fructe, legume proaspete si carbohidrati complecsi cum ar fi painea integrala, cerealele si leguminoasele. Un astfel de regim previne boli [continuare]

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in dermatocosmetica ne ofera foarte multe sfaturi utile si ne pot fi alaturi ori de cate ori avem probleme cu tenul sau pielea, in general. Ne pot orienta cu multa exactitate spre necesitatile tenului nostru, dar si ale pielii corpului si ne pot ajuta sa obtinem acea piele catifelata pe care ne-o dorim. Totusi, chiar daca in prezent exista o gama foarte diversificata de produse care ne pot veni in ajutor, natura are, la randul sau, un rol foarte important. Toate vitaminele si mineralele de care are nevoie tenul nostru se gasesc in natura. Fructele proaspete si legumele ne pot ajuta chiar mai mult decat o fac produsele cosmetice. Fortificarea organismului cu vitamine este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. Restul ar trebui sa ne fie doar adjuvanti, sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala: o piele sanatoasa. O piele radianta, o piele frumoasa, nu se obtine doar cu crema potrivita, ci si cu o dieta care sa intareasca rezultatele.... [continuare]

Dieta de 7 zile

Dieta de 7 zile

Actualizat la data de: 16 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Dieta de 7 zile presupune consumarea in fiecare zi a unei saptamanii a unor alimente specifice si poate avea ca rezultat o scadere in greutate de aproximativ 6 kilograme. Desi urmareste detoxifierea organismului si scaderea in greutate, din punct de vedere medical acesta dieta nu este recomandata de catre specialisti, existand riscul de a induce stari de oboseala, slabiciune si alte afectiuni, ca urmare a promovarii consumului aproape exclusiv de [continuare]

Bananele: surse naturale de slabit

Bananele: surse naturale de slabit

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Beneficii asupra sanatatii In Statele Unite ala Americii, bananele sunt cele mai populare fructe: disponibile in ambalaj propriu, reprezinta gustarea perfecta dintre mese. Desi continutul caloric este net superior fata de alte fructe, caloriile continute de banane au avantajul de a fi aproape in totalitate lipsite de grasimi. Bananele sunt considerate a fi ideale pentru persoanele care doresc sa slabeasca sau sa-ti mentina greutatea, oferind organismului carbohidrati - principala sursa de energie, fibre, vitamina C, vitamina B6 si potasiu. Conform cercetatorilor, continutul bogat de potasiu al bananelor joaca un rol mai important in stabilizarea tensiunii arteriale decat restrictia consumului de sare, avand si atuul unui aport generos de [continuare]

Beneficiile ceaiurilor din plante

Beneficiile ceaiurilor din plante

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Datorita publicitatii pozitive legata de beneficiile ceaiurilor din plante si aromelor delicioase puse la dispozitia consumatorilor, consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sanatos. Cele mai multe persoane se bucura, mai degraba de infuzia din plante, decat de ceea ce se inseamna, la modul real, ceai. Infuziile de plante au acelasi aspect ca si ceaiul si se prepara, in principiu ca si ceaiul, folosind apa fierbinte. Pot contine frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina. Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli. Beneficiile ceaiurilor din plante In... [continuare]

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]

Beneficiile uleiului de argan

Beneficiile uleiului de argan

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul de argan este extras din semintele fructelor de argan. Arganul este un copac nativ din Maroc. Uleiul de argan este o resursa rara si valoroasa pentru tratarea a multiple probleme de natura cosmetica si medicala. Acesta contine un procent ridicat de acizi grasi esentiali si fenoli, fiind mult mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline. De asemenea, contine vitamina A, acizi grasi omega-6 si omega-9 care ofera organismului multe dintre beneficiile specifice substantelor antioxidante. Uleiul de argan este dificil de extras si este destul de scump. Datorita costurilor ridicate, se regaseste doar in cantitati modeste in componenta a diverse produse. Beneficiile pentru sanatate a uleiului de argan implica: tratarea pielii uscate, eczemelor, acneei, ridurilor, etc. Uleiul de argan este folosit pentru intretinerea si frumusetea pielii, parului, unghiilor. Are proprietati hidratante si protejeaza pielea, astfel incat poate fi utilizat pentru... [continuare]

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]

Infectiile fungice

Infectiile fungice

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Infectiile fungice se dezvolta atunci cand tesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi (ciuperci). Acest tip de infectie poate cauza afectiuni usoare de piele, infectii grave ale tesuturilor pulmonare sau ale pielii (septicemie) sau boli sistemice. Fungii dismorfici initial nu provoaca afectiuni, dar in timp isi pot modifica forma (factorul principal fiind mediul) provocand diverse dezechilibre; alti fungi sunt patogeni si pot cauza boli grave. Exista mai multe tipuri de microorganisme: bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci. In mod normal acestea traiesc in natura sub doua forme: ca ciuperci (levuri) unicelulare sau bacterii filamentoase (cunoscute si sub denumirea de "mucegai"). Deseori, ciupercile, precum cele care cresc pe un bustean putrezit, pot fi vazute cu ochiul liber, iar altele nu. Iar mucegaiul poate fi observat pe fructe, paine si in spatiile cu umiditate crescuta. Exista peste 50.000 de specii de ciuperci in mediul inconjurator,... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Dieta o2

Dieta o2

Actualizat la data de: 17 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta o2 a fost creata ca o dieta bazata pe antioxidanti care are ca efect pierderea in greutate, stimularea unei stari de sanatate a intregului organism si incurajarea mentinerii frumusetii. Mancarurile recomandate in dieta o2 includ fructe si legume precum mango, rodie, papaya, sfecla de zahar, fructe de padure, salata verde, spanac si avocado. Alte produse aprobate sunt quinoa, leguminoasele, lapte de soia, ovaz, paine din cereale integrale, seminte, nuci, peste, curcan, carne slaba, ulei de masline extravirgin, ceai verde, tofu, vin rosu si ciocolata neagra. Lucruri ce trebuie luate in considerare Daca sunteti interesati de o dieta care sa se concentreze pe consumul de [continuare]

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]

Vitamina p

Din Dictionar Termeni

Numita si citrina, vitamina p normalizeaza permeabilitatea vaselor si rezistenta lor. Facand parte din grupul flavonelor, colorate in galben, ea actioneaza sinergic cu vitamina c, avand partial si rol de economisire a acesteia. Evolutia acestei carente poate fi progresiva daca alimentatia este deficitara. complicatiile grave sunt hemoragiile retiniene sau cele cerebrale. Sunt bogate in vitamina p fructele (struguri, prune, lamai, mandarine, portocale), macesul, coacazele, varza, spanacul, ceaiul, ardeii dulci, drojdiile alimentare si de bere. Carenta acestei vitamine duce la slabiciune generala, dureri in membrele inferioare la mers si hemoragii cutanate purpura. Tulburarile de permeabilitate capilara se datoreaza scaderii tonusului vaselor capilare. Sinonim : citrina. [continuare]

Larva migrans viscerala

Din Dictionar Termeni

boala parazitara provocata de infestarea cu larve de ascaris (viermi paraziti ai intestinului subtire) ai cainilor sipisicilor. larva de ascaris, dupa eclozarea oualor in intestin, migreaza in ficat, plamani, uneori in creier sau in ochii omului si traieste intre 18 luni si 2 ani. Contaminare -O larva migrans viscerala se contracteaza prin ingerarea oualor de ascaris care se gasesc in excrementele animalelor afectate, mediu, apa de baut in tarile in curs de dezvoltare, fructe si legume etc. simptome -O larva migrans viscerala atinge de cele mai multe ori copilul, in comparatie cu adultul. Ea duce la febra, oboseala, tuse, astm, urticarie, diaree, un ficat care creste in volum si provoaca dureri difuze, uneori apar si convulsii. Tratament -tratamentul fiind putin eficace, bolnavii sunt de cele mai multe ori supravegheati cu regularitate timp de 2 ani sau mai mult (pot aparea, de fapt, probleme sidupa moartea larvelor) si sunt supusi unor examene: numaratoare sangvina si... [continuare]

Piersicul este originar din China. Numele ii vine insa de la Persia, tara unde romanii l-au intalnit si de unde l-ai adus in Europa. Este un arbore de mici dimensiuni, ajungand numai pana la maximum opt metri inaltime. Frunzele piersicului au forma eliptica. Florile sunt mici, solitare, mai rar cate doua,  au o culoare rosu-carmin, roze si foarte rar albe. Infloreste in lunile martie si aprilie. Fructul este de forma sferica, paroasa sau glabra, gustos si aromat. In scop fitoterapeutic se folosesc in primul rand fructele, florile, frunzele, dar si samburii care au caracteristi fitoterapeutice asemanatoare samburilor de migdale. Planta contine in fructe – saruri minerale, acizi organici, enzime, vitamine, hidrati de carbon, ulei volatil; in flori, frunze si samburi – ulei volatil, amigdalina. Are actiune purgativa, cicatrizanta, sedativa, antispastica, hranitoare, laxativa, diuretica, depurativa. Planta este utilizata in alimentatie si ca... [continuare]

Revent (rheum officinale)

Din Plante medicinale

Reventul este o planta de cultura (se cultiva in sol nisipos). Este foarte inalt; poate atinge chiar si 3 metri lungime. Frunzele au dimensiuni mari, de un metru, mai mult late decat lungi. Florile sunt mici, de culoare alb-verzui. Planta infloreste in luna mai si iunie. Fructul este o achena de culoare bruna. In scop fitoterapeutic se utilizeaza rizomii sau radacina de la plantele cu varsta de minim 4 ani, dar si coaja. Planta contine reoantracenazide, principiu amar si taninuri. Reventul are actiune tonica asupra organismului, are efect astringent, laxativ, este tonic hepatic. Uz intern: - coaja si radacina - alcoolism, colici, constipatie, parazitoze intestinale, astenii - sub forma de infuzie, decoct. Contraindicatii: - Nu se recomanda in caz de hemoroizi, cistite. [continuare]

Cetina de negi (juniperus sabina)

Din Plante medicinale

Cetina de negi face parte din familia  Cupressaceae si apartine florei spontane din zonele montane europene si regiunilor cu clima temperata. In Romania este intalnit pe stancariile si grohotisurile calcaroase din Muntii Apuseni, dar este si cultivat ca arbore decorativ in parcuri. Este o planta lemnoasa scunda (atinge in jur de 80 cm maxim), vesnic verde, cu tulpini taratoare si are aspect de tufa. Frunzele sunt solzoase, alipite pe ramura, semirigide, inguste, ascutite terminal. fructele sunt pseudobace carnoase, sferice, verzi la inceput si apoi negre- albastrui brumate. Dintre substantele chimice ce intra in componenta plantei amintim: tanin, zaharuri, rezine, ulei volatil ce contine sabinol (este toxic).Principala sa calitate este ca ajuta la indepartarea negilor. In fitoterapie se folosesc fructele sau frunzele. Uz extern: - cheratozele pielii, negi, dureri reumatice -  sub forma de comprese cu infuzie de fructe si frunze, tinctura. Efecte... [continuare]

verigariu (rhamnus catharctica)

Din Plante medicinale

Verigariu este un arbust din flora spontana din Europa, Nord- Vestul Africii si Vestul Asiei. In Romania este frecvent intalnit la liziera padurilor, in padurile de stejar, de la campie pana in zonele de deal. Acest arbust poate ajunge pana la cativa metri inaltime, are frunzele simple, alternate sau opuse, ovale, iar uneori se transforma in spini. Florile sunt galbui, mici si bisexuate. fructele sunt drupe mici, asemanatoare unor coacaze negre, au culoarea negricioasa la exterior si sunt galbene in interior. Dintre substantele chimice continute de planta amintim:  antrachinonici stabili, liberi sau combinati cu forma glicozidica: emodina sau frangula emodina, aloemodina, izoemodina, casantranol, un complex glicozidic cu aloe-emodina-antranol si glucoza, acizi grasi, o enzima amilolitica, o substanta albuminoidica toxica –ramnutoxina- care produce colici,  ramnocatarina (o antrachinona), emodina si emodinantranolul, crizofanol, precum si glicozizi, flavonoide si... [continuare]

Liliacul (syringa vulgaris)

Din Plante medicinale

Arbust cu flori mici liliachii sau albe intalnit spontan in tara noastra in zona de stepa si subalpina. Frunzele sunt ovale, cu marginea intreaga.  Fructul este o capsula. In scop fitoterapeutic se utilizeaza scoarta, frunzele, mugurii si florile. Liliacul contine glucide, substante amare, amidon, rezine, glucozizi, etc. Planta are efect vasodilatator, tonic, stomahic, astringent, febrifug, antireumatic. Datorita mirosului placut al florilor, liliacul se foloseste in industria cosmetica si cea a parfumurilor. Uz intern: - stari febrile, boli hepatice, boli reumatice, guta, golici, astenie, diabet - sub forma de infuzie, decoct. Uz extern: - arsuri, dureri reumatice - sub forma de compresa [continuare]

Amareala este o planta care creste spontan prin paduri, pe terenuri intelenite, pe marginea drumurilor, pasuni si fanete in regiuni alpine si subalpine. Este o planta de dimensiuni reduse (maximum 20 cm) cu flori ce pot fi albe, violete, albastre, cel mai adesea albastre. Rizomul este scurt, ramificat, brun-galbui, se prelungeste cu o radacina groasa de aproximativ 1 mm, iar partea aeriana a acestei plante se prezinta sub forma de tufa. Florile sunt grupate in spice terminale de culoare albastra, uneori violeta, rosiatica sau alba sunt neregulate, cu caliciu format din 5 sepale, 3 exterioare mai mici si doua laterale petaloide mai mari, iar corola din 5 piese, petala anterioara fiind mai dezvoltate si concava. Fructul este o capsula. Infloreste la sfarsitul primaverii si aproape toata vara (din mai pana in iulie). Se recolteaza in timpul infloririi. In scop fitoterapeutic se utilizeaza intreaga planta sau partea aeriana a plantei. Gustul ei fiind, dupa cum ii... [continuare]

Propolets

Din Medicamente

PROPOLETS CU vitamina c Compozitie: O pastila contine extract de propolis - 35 mg, Vitamina C - 20 mg si excipienti: zahar, sirop de amidon, acid citric ulei de lamaie. Indicatii: Propolisul are un efect calmant asupra mucoasei bucale si a celei faringiene. Flavonoidele si fenolii existenti in propolis actioneaza ca antioxidanti si intaresc imunitatea organismului. PROPOLETS FARA ZAHAR Compozitie: O pastila contine extract de propolis - 35 mg, Vitamina C - 20 mg si excipienti: izomalt, acid citric, ulei de lamaie, acesulfam K, aspartam. Indicatii: Contine aspartam, care este o sursa de fenilalanina. Propolisul are efect calmant asupra mucoasei bucale si a celei faringiene. PROPOLETS CU MACES Compozitie O pastila contine extract de propolis - 35 mg, Vitamina C - 20 mg, extract uscat de maces - 17, 5 mg, extract uscat de zmeura 17,5 mg si excipienti: zahr, sirop de amidon, acid citric, mentol, azorubinam, aroma de zmeura. Propolisul are efect calmant asupra... [continuare]

Hepatofalk, capsule

Din Medicamente

Ce este Hepatofalk si pentru ce se utilizeaza Indicatii Adjuvant in: - tratamentul afectiunilor hepatice toxice, cronice si cirozei hepatice. - tratamentul colicilor biliare si gastrointestinale. - tratamentul tulburarilor dispeptice. Mod de administrare Initierea tratamentului si tratamentul cazurilor severe: doza recomandata este de 2 capsule Hepatofalk Planta de trei ori pe zi. Pentru tratamentul de intretinere si cel al cazurilor mai putin severe: doza recomandata este de 1 capsula Hepatofalk Planta de trei ori pe zi. Capsulele se administreaza inainte de masa, cu putin lichid. Durata administrarii depinde de tipul afectiunii, gravitatea si evolutia acesteia. Pentru informatii suplimentare in privinta dozelor si a modului de administrare, adresati-va medicului. Informatii suplimentare Contraindicatii Obstructie biliara. Precautii Nu sunt necesare. Interactiuni medicamentoase Silimarina are un efect antagonist cu yohimbina si fentolamina atunci cand sunt... [continuare]

Ce este Eferalgan Pediatric si pentru ce se utilizeaza Indicatii Acest medicament contine paracetamol. Este indicat pentru tratamentul durerilor si/sau febrei, cum ar fi fi dureri de cap, migrene, dureri de dinti, dureri musculare. Aceasta forma farmaceutica este rezervata copiilor cu greutate intre 4 si 32 kg. (de ex. Copii de la 1 luna la 12 ani). Pentru copii care au alte greutati sunt disponibile alte forme de paracetamol pentru care adresati-va medicului sau farmacistului. Mod de administrare Doze Dozele de paracetamol ce trebuie administrat depinde de greutatea corporala a copilului; mentionarea varstei are caracter informativ. Daca nu se cunoaste greutatea copilului acesta va fi cantarit pentru a nu i se administra o doza prea mare. Paracetamolul este disponibil in mai multe concentratii si forme farmaceutice si in consecinta tratamentul poate fi adaptat greutatii fiecarui copil. Doza zilnica recomandata este de aprox. 60 mg./kg si zi, si va fi impartita in 4... [continuare]

Pagina 7 din 34 (1000 rezultate)