Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fibre fields of greens

Durerea neuropata

Durerea neuropata

Actualizat la data de: 29 August 2022

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Durerea neuropata este o stare dureroasa cronica si complexa care de obicei este asociata cu o leziune tisulara. In cazul durerii neuropate, fibrele nervoase pot fi afectate, disfunctionale sau distruse. Aceste fibre nervoase lezate trimit semnele incorecte catre centrii durerii. Impactul leziunilor nervoase include o modificare in functionarea nervoasa atat la locul leziunii cat si in aria inconjuratoare. Un exemplu de durere neuropata este sindromul membrului fantoma. Acesta apare cand un membru (superior sau inferior) este amputat datorita unei afectiuni care a necesitat un asemenea tratament. Dupa amputare creierul inca primeste semnale dureroase de la nervii care in trecut conduceau impulsul nervos prin membrul lipsa. Acesti nervi vor transmite impulsuri nervoase incorecte care determina durere. Cauzele durerii neuropate Durerea neuropata pare sa nu aiba, de obicei, nici o cauza evidenta; dar cele mai frecvente cauze ale durerii neuropate sunt: -... [continuare]

Tipuri majore de distrofie musculara

Tipuri majore de distrofie musculara

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Definitie Distrofia musculara reprezinta un grup de afectiuni ereditare ale aparatului locomotor in care fibrele musculare sunt foarte susceptibile la traumatisme. Astfel, muschii devin din ce in ce mai slabiti, pana cand in stadiile finale ale afectiunii, fibrele musculare sunt inlocuite cu tesut adipos si tesut conjunctiv. Unele tipuri de distrofie musculara afecteaza muschiul inimii, altele afecteaza musculatura neteda si organele interne. Nu exista la momentul actual un tratament care sa vindece distrofia musculara, dar terapiile actuale pot incetini progresia bolii in cele mai multe cazuri. Simptome generale Semnele si simptomele pot varia in functie de tipul specific de distrofie musculara, in general este vorba despre: • Slabiciune musculara; • Scaderea capacitatii de coordonare a miscarilor; • Infirmitate progresiva, ca urmare a fixarii musculaturii in contractie si a scaderii mobilitatii articulare. Semnele si simptomele specifice variaza in functie de forma... [continuare]

Cancerul colorectal - generalitati

Cancerul colorectal - generalitati

Actualizat la data de: 20 August 2025

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Generalitati Tumora maligna, neoplazica sau canceroasa, se formeaza prin inmultirea necontrolata a unui grup de celule cu formarea unui tesut anormal si caractere maligne - dezvoltare accelerata, invazie, metastazare, etc. In cazul cancerului de colon sau rect tumora se dezvolta in structura peretelui colic sau rectal. Este posibil ca o perioada indelungata (6-12 luni) sa nu fie sesizate semne sau simptome ale bolii neoplazice, pentru ca ulterior simptomele sa apara diferit in functie de localizarea la nivelul diferitelor segmente: - colonul drept - manifestandu-se prin durere discreta, dar persistenta si neinfluentata de calmante, localizata in flancul sau fosa iliaca dreapta, balonare abdominala, diaree, cu scaune de putrefactie, rezistenta de asemenea la tratament, pierdere in greutate, astenie, dinamie, starea subfebrila, sangerari si mai tarziu anemia - colonul stang - manifestate prin jena in partea stanga, cu balonare si gaze, durerea crescand progresiv in... [continuare]

Fibrilatia ventriculara

Fibrilatia ventriculara

Actualizat la data de: 17 August 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Fibrilatia ventriculara reprezinta o tulburare severa a ritmului normal al inimii , cu potential fatal si reprezinta principala cauza de moarte subita cardiaca. Boala se caracterizeaza prin absenta coordonarii contractiei fibrelor miocardice ventriculare. In fibrilatia ventriculara miocardul nu se misca uniform (intr-o miscare unica care sa imprime coloanei de sange directie si viteza) ci mai degraba tremura. Daca aceasta tulburare de ritm (aritmie) se mentine mai mult de cateva minute, pacientul poate muri deoarece circulatia sangvina devine incapabila sa asigure nevoile de oxigen ale organismului. Specialistii descriu aceasta tulburare ca o activitate segmentata, haotica si asincrona a inimii. Fibrilatia ventriculara este o urgenta medicala! Fibrilatia ventriculara este o boala relativ frecventa in populatia europeana (in special in tarile nordice) si incidenta anuala de mortalitate prin ea este de 6 la 10.000 de cazuri de moarte cardiaca. Studiile... [continuare]

Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame

Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame

Actualizat la data de: 30 August 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Succesul sau esecul in incercarea de a renunta la kilogramele in plus tine de cunostintele tale despre alimentele satioase si cele care iti provoaca foame. Alimentele bogate in fibre, proteine si apa iti asigura senzatia de satietate, in timp ce carbohidratii, zaharul si mancarurile prea sarace in calorii iti pot stimula foamea. Alimente satioase, care alunga foamea Fulgii de ovaz bogati in fibre si proteine iti pot asigura un mic dejun care sa alunge foamea cu succes pana la ora pranzului. [continuare]

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Artroscopia

Artroscopia

Actualizat la data de: 20 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Artroscopia este o investigatie invaziva care permite vizualizarea foarte buna a spatiului articular cu ajutorulul artroscopului. Artroscopul este format dintr-un endoscop cu fibra optica, instrument care se introduce direct in articulatie printr-o mica incizie subcutanata. Artroscopia ofera medicului posibilitatea de a inspecta suprafetele articulare si tesutul moale din jur: ligamentele si cartilajele. Introducerea instrumentelor endoscopice permite nu numai examinarea in scop diagnostic a interiorului articulatiei, dar si tratarea leziunilor articulare sau indepartarea corpilor straini liberi din spatiul articular, fara a traumatiza sever tesuturile invecinate, cat si urmarirea evolutiei unei afectiuni articulare sau monitorizarea eficientei tratamentului. Artroscopia se aplica la nivelul articulatiilor mari, dar in principal la nivelul calcaiului, genunchiului si umarului. Se poate folosi pentru vizualizarea soldului, cotului sau articulatiei pumnului. Se... [continuare]

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]

Recuperarea prin fizioterapie a rupturilor partiale de muschi

Recuperarea prin fizioterapie a rupturilor partiale de muschi

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ruptura partiala de muschi se poate defini prin ruperea a mai multor fibre musculare insotita de o sangerare localizata. Primul ajutor in cazul rupturilor musculare: 1 Trebuie intrerupta orice activitate fizica; 2 Aplicarea crioterapiei pentru diminuarea durerii si oprirea sangerarii. Simptomatologie Ca simptomatologie leziunea este insotita de o durere violenta si imposibilitatea miscarii membrului. Intr-o ruptura mai severa se mai poate observa formarea unei depresiuni in muschi, ce se poate simti la atingere, ajungandu-se pana la formarea unui hematom si inflamarea zonei. Ruptura partiala de muschi se poate produce in urma unui efort fizic sever sau a unei [continuare]

Distrofia musculara

Distrofia musculara

Actualizat la data de: 30 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sub denumirea de distrofie musculara sunt reunite un grup de boli musculare progresive, non-inflamatorii, fara o patologie a nervilor centrali sau periferici. Boala afecteaza muschii, producand degenerarea definitiva a fibrelor, dar fara dovezi de aberatii morfologice. Progresele in metodele de biologie moleculara au aratat ca la baza distrofiei musculare stau defecte genetice in codarea unei proteine musculare scheletice - distrofina. Aceste defecte determina diferitele prezentari asociate de obicei cu distrofia musculara, precum slabiciune musculara si pseudohipertrofie (falsa hipertrofie musculara prin care se realizeaza o crestere in volum a muschiului prin infiltrare fibrograsoasa, insa cu o valoare functionala redusa). Proteina distrofin se gaseste de asemenea in inima si in creier (ceea ce determina un usor retard mental asociat cu aceasta boala). Desi exista mici variatiuni, toate tipurile de distrofie musculara au in comun slabiciunea musculara... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie. Continut nutritiv Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa. Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Mai mult, orzul este una dintr [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Dieta cu orez

Dieta cu orez

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Cum functioneaza Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor fi de aproximativ 800 pe zi, ceea ce inseamna foarte putin. In mod normal, pentru o nutritie optima sunt necesare zilnic, aproximativ 1600 calorii. Dupa etapa de dezintoxicare, meniul va cuprinde 1000 de calorii pe zi, pana cand se va atinge numarul de kilograme dorit. Faza finala este cea de mentinere a greutatii. Numarul de calorii va creste putin, dar planul de dieta va cuprinde in continuare o cantitate scazuta de grasimi si sare. De asemenea, se vor putea consuma fara mari restrictii fructe, cereale si legume. Exemplu de meniu Dieta pe baza de orez contine alimente cu amidon, fructe, legume si lactate. In acest exemplu... [continuare]

Dieta montignac

Dieta montignac

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]

Agenezia de corp calos

Agenezia de corp calos

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Cauze Agenezia de corp calos reprezinta o boala congenitala rara (prezenta la nastere), ce se caracterizeaza prin absenta partiala sau totala (ca urmare a lipsei de formare - agenezie) a unei regiuni din creier care interconecteaza cele 2 emisfere cerebrale. Aceasta regiune se numeste corp calos si este alcatuita in general din fibrele nervoase cu dispozitie transversa. Boala poate sa apara izolat sau in asociere cu alte malformatii sistemice sau de sistem nervos central. Cauza de aparitie nu este complet cunoscuta, insa specialistii considera ca poate fi mostenita genetic fie ca o trasatura autozomal recesiva fie este transmisa X linkat dominant. Poate fi datorata unor infectii sau traumatisme intrauterine de care fatul a suferit in etape organogenetice esentiale pentru sistemul nervos central (in general in saptamanile 12-22 de dezvoltare gestationala). Fibrele corpului calos se dezvolta din straturile superficiale ale cortexului cerebral, axonii de aici trecand contralateral... [continuare]

Stretchingul

Stretchingul

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este stretchingul? Stretchingul se realizeaza dupa o prealabila incalzire a intregii musculaturi (prin exercitii de aerobic sau jogging). Beneficii Acesta creste treptat tonusul muscular, alungeste si intareste fibrele musculare si tesuturile periaarticulare (tendoanele). Imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii fac miscarea mai libera, mai usoara, previne durerea secundara unor afectiuni reumatismale degenerative (spondiloze, anchiloze). Persoanele predispuse sa dezvolte rupturi musculare, intinderi musculare sau tendinite (inflamatia cartilajului periarticular) au ca si indicatie folosirea regulata a stretchingului. Fiecare sesiune de stretching trebuie sa inceapa cu efectuarea unor exercitii usoare, care sa solicite musculatura si ligamentele treptat si nu brusc. Stretchingul este mult mai eficient daca se efectueaza dupa o prealabila incalzire generala, efectele fiind doar temporare daca se realizeaza pe o musculatura rece si flasca. Exercitiile de stretching... [continuare]

Fibroza hepatica congenitala

Fibroza hepatica congenitala

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Fibroza hepatica congenitala (FHC) este o boala rara care afecteaza atat ficatul cat si rinichii. Persoana se naste cu aceasta afectiune (congenitala), iar aceasta este mostenita ca o caracteristica autozomal recesiva (acelasi defect genetic transmis de ambii parinti pentru ca boala sa apara la copil). Tulburarile hepatice tipice sunt: hepatomegalia (marirea ficatului), hipertensiunea portala (cresterea presiunii in sistemul venos care transporta sangele de la diferite organe abdominale la ficat), fibroza hepatica (fibre conjunctive care se gasesc la [continuare]

Glaucomul - afectarea oculara progresiva poate fi prevenita!

Glaucomul - afectarea oculara progresiva poate fi prevenita!

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nervul optic este format din aproximativ 1,2 milioane de fibre nervoase, care ajung la nivelul creierul pentru a ne da vederea. Afectiunea nervului optic, care cauzeaza pierderea progresiva a vederii, este numita glaucom, boala descoperita, de obicei, in perioada de adult. Scaderea acuitatii vizuale survine atunci cand aproximativ 50% din fibrele nervoase sunt distruse. Dupa varsta de 40 de ani, trebuie facute examinari periodice (cu dilatare pupilara), deoarece multi oameni nu sunt informati depre aceasta boala. Ea poate fi prevenita. Sunt aproximativ 67 de milioane de bolnavi cu glaucom pe intreg mapamondul, dintre care 10% sufera de cecitate (orbire) ireversibila. In SUA sunt aproximativ de 3 milioane de cazuri, dar o proportie mult mai mica de nevazatori, datorita diagnosticului precoce. Boala determina scaderea progresiva a vederii periferice. In prezent, ochiul bolnav are aspect normal, dar in Grecia antica, ochiul netratat, lispit de... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Ridurile

Ridurile

Actualizat la data de: 19 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu totii am auzit cliseul: ridurile sunt harta vietii. Dar majoritatea ar prefera sa nu isi aminteasca despre vremurile trecute. Ce se poate face? In primul rand, ar trebui sa intelegem cum se formeaza ridurile. Apoi, cei care doresc sa isi reduca ridurile, vor putea sa exploreze posibilitatile terapeutice. Factori de risc Urmatorii factori sunt cei mai importanti: Imbatranirea Ridurile sunt consecinta procesului de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta, celulele se divid mai lent, iar stratul intern, denumit derm, incepe sa se subtieze. Reteaua de elastina (proteina care confera gradul de intindere al pielii) si fibrele de colagen (principalele proteine de sustinere de la nivelul pielii), care sustin straturile superficilale, devenind mai slabe sau rupandu-se (alunecand unele peste altele), pot cauza aparitia ridurilor (obervate la suprafata). Odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea, este mai putin capabila... [continuare]

Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple

Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple

Actualizat la data de: 23 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Scleroza multipla, denumita si scleroza diseminata, este o afectiune autoimuna in care sistemul imun al pacientului este hiperactiv si ataca celule si fibre nervoase (atat cerebrale cat si medulare) ducand, in final, la demielinizare. Afectiunea are caracter debilitant si evolutie cronica. Datorita distrugerii tecii protective de mielina este afectata comunicarea intre creier si restul structurilor nervoase, iar in final se ajunge chiar la distrugerea nervului in sine, nu doar a tecii sale. Simptome Simptomatologia acestei boli variaza foarte mult de la pacient la pacient, depinzand in principal de numarul de fibre implicate in procesul distructiv. Pacientii cu scleroza grava au tulburari de vorbire, de mers, de echilibru, precum si numeroase simptome oftalmologice (diplopie, scaderea acuitatii vizuale). Scleroza multipla poate debuta la orice varsta, insa cel mai adesea pacientii sunt diagnosticati intre 20 si 40 de ani. Ca majoritatea afectiunilor... [continuare]

Fibroadenoamele mamare

Fibroadenoamele mamare

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glandele mamare (sanii) sunt alcatuite din ducte si lobi, care sunt inconjurati de tesut glandular si tesut de sustinere (bogat in fibre elastice). Fibroadenomul mamar este format de cresterea excesiva a testului, sub forma unei sfere de mici dimensiuni - nodul. Fibroadenomul mamare este benign, in consecinta nu creste riscul dezvoltatii cancerului mamar. Aparitia fibroadenomului este determinata de nivelul crescut de estrogeni din organism. Acesta are o textura neteda, este bine delimitat si poate provoca un usor disconfort. Cele mai multe au o dimensiune de aproximativ 1-3 cm, iar cand depasesc 5 cm se numesc fibroadenoame gigant. De regula, fibroadenoamele isi pastreaza marimea; iar de-a lungul timpului, unele se pot micsora iar alte pot sa dispara. Ocazional acestea cresc in dimensiune, in special la adolescente, femeile insarcinate sau care alapteaza. Fibroadenomul diagnosticat la adolescente poarta denumirea de fibroadenom juvenil. Simptome si... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)