fermentatie
Balonarea, un simptom care nu trebuie ignorat. iata ce boli grave poate ascunde
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este balonarea Balonarea sau meteorismul abdominal este o senzatie pe care pacientul o descrie drept niste gaze intestinale blocate, care poate merge de la un simplu disconfort sau senzatie de presiune pana la durere. Aceasta nu trebuie confundata cu distensia abdominala sau marirea de volum a abdomenului, ce reprezinta o crestere a circumferintei abdomenului si poate fi cauzata atat de balonare insasi, cat si de alte boli subiacente. Care sunt cauzele balonarii? Balonarea poate aparea in urmatoarele conditii digestive: - tranzitor, in urma consumului unor alimente care stimuleaza productia de gaz la nivelul intestinului, cum ar fi broccoli, varza sau fasolea. - constipatia poate genera meteorism abdominal prin stagnarea alimentelor fermentative si imposibilitatea eliminarii regulate a scaunului si gazelor - intolerantele alimentarii, cum sunt cele la lactoza, fructoza, carbohidrati sau gluten pot avea ca simptom frecvent balonarea. Boala celiaca sau... [continuare]
Se pot vindeca cariile dentare de la sine?
Dr. George Ghidrai
Medic specialist medicina dentara
Generalitati Este interesant de stiut ca, in anumite conditii, o leziune carioasa se poate vindeca de la sine, fara a fi nevoie de interventia medicului stomatolog. Totusi, este important sa subliniem expresia “in anumite conditii”. Pentru ca o carie dentara sa se poata vindeca de la sine, este nevoie ca o serie de conditii sa fie indeplinite simultan. Pentru a putea intelege cum anume se poate vindeca o carie dentara, este esential sa cunoastem mecanismul de formare si evolutie al cariilor. Cum se formeaza cariile dentare Cariile apar ca urmare a actiunii placii dentare asupra dintilor. Placa dentara este o retea de bacterii si resturi alimentare (in special zaharuri) care se depune pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Apare ca o depunere lipicioasa, fie de culoare alb-galbui, fie incolora. Zaharurile din placa dentara sunt “alimentatia” preferata a bacteriilor. In urma unui proces numit fermentatie acida, bacteriile vor actiona asupra zaharurilor... [continuare]
Distensia abdominala brusca sau severa
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este distensia abdominala? Un abdomen destins este caracterizat prin marirea circumferintei sale, alaturi de care poate fi prezenta balonarea, senzatia de durere sau disconfort la nivelul sistemului gastrointestinal. Cresterea in volum a abdomenului se poate instala treptat sau in mod brusc, cu sau fara ca aceasta sa fie resimtita clinic de catre pacient. Desi in numeroase situatii distensia abdominala are legatura cu alimentatia si digestia, trebuie mentionat ca exista si alte cauze care conduc la aparitia acesteia. In ceea ce priveste distensia abdominala survenita in mod acut, ea poate reprezenta o urgenta medicala, necesitand investigatii atente si tratament prompt. Peritonita, hemoragia interna in cadrul cavitatii abdominale si abdomenul acut chirurgical sunt situatii medicale manifestate clinic si prin marirea in volum a abdomenului, iar in majoritatea cazurilor necesita interventie chirurgicala de urgenta. Care pot fi cauzele distensiei abdominale? Cauzele care... [continuare]
7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]
Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale otetului din cidru de mere sunt sustinute acerb de anumite voci si contestate de altele. Printre potentialele sale efecte pozitive se numara ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, controlul greutatii corporale, combaterea reactiilor alergice sau chiar tratarea diabetului, cancerului si a problemelor cardiace. Cum este obtinut otetul din cidru de mere De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente. Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile... [continuare]
Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]
Generalitati Alimentele bogate in probiotice, bacteriile bune asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate, au castigat o popularitate marcanta in ultimii ani. Microorganismele vii regasite si in flora intestinala s-au dovedit a fi capabile sa imbunatateasca sanatatea digestiva, sa intareasca sistemul imunitar si sa reduca riscul de instalare a cancerului. Numeroase tipuri de alimente fermentate furnizeaza probiotice, insa nu toate contin culturi active. Invatati sa alegeti cele mai bune surse de bacterii sanatoase in dieta zilnica si bucurati-va de proprietatile lor benefice pe termen lung! Surse alimentare de probiotice 1. Ceaiul Kombucha Kombucha este un tip de ceai fermentat, faimos pentru continutul sau foarte generos de bacterii benefice. Bautura este folosita de secole intregi pentru cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si pierderea kilogramelor in plus. Intrucat furnizeaza o concentratie mare de probiotice, nu este recomandat... [continuare]
Ce sunt cu adevarat aromele naturale si ce pericole ascund
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diferenta dintre aromele naturale si cele artificiale este destul de dificil de realizat. De altfel, majoritatea produselor din supermarket prezinta inscris pe ambalaj termenul de "arome naturale", care induce ideea de aditivi "sanatosi", comparativ cu cei de origine chimica. In realitate, cele doua substante cu denumiri aparent opuse sunt mai asemanatoare decat se crede. Specialistii ofera cateva explicatii accesibile publicului larg despre aromele naturale si artificiale, cum pot fi ele distinse si ce ingrediente ascund in spatele denumirilor complicate. Definitia aromelor naturale Aromele naturale sunt definite ca fiind substante (uleiuri esentiale, produse obtinute din rasini, hidrolizati de proteine, agenti distilati sau orice alte produse obtinute prin prajire, incalzire sau enzimoliza, o modificare chimica sau descompunere datorata unei enzime) ce contin constituentii de aromatizare derivati dintr-un condiment, fruct, suc de fructe, leguma, suc de legume,... [continuare]
7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]
Ce contin cartofii prajiti de la renumitele fast-food-uri?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cartofii prajiti de la binecunoscutele fast-food-uri sunt departe de a fi simpli cartofi. S-a descoperit ca acestia contin 19 ingrediente. Ce preferati intre cartofii prajiti acasa si cei de la fast-food? Sigur veti alege a doua varianta! Ei bine,o firma a publicat lista ingredientelor. Este importanta o precizare, si anume ca reteta poate varia de la o tara la alta, in functie de recomandari si de exigentele agentiilor de siguranta a alimentelor. Produsele folosite in fast-food-uri Dintre acestea, cateva sunt destul de nocive pentru sanatate: Cartofii – de calitate indoielnica de cele mai multe ori. Uleiul de sofranel – acest ulei contine Omega 6 si putin Omega 3 sau el lipseste. Absenta Omega 3 poate cauza inflamari si poate provoca aparitia mai multor boli. Prezenta Omega 6 in acest ulei mareste riscul inflamator. Acidul citric (E330) – la baza, acidul citric este prezent in mod natural in corpul uman si in lamai. sunt firme care nu... [continuare]
Krill oil si drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uleiul de krill si drojdia de orez rosu sunt doua suplimente naturale tot mai studiate pentru efectele lor benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Cercetarile arata ca aceste substante pot contribui la scaderea colesterolului „rau” (LDL) si a trigliceridelor, ajutand la prevenirea bolilor de inima. - Ofera EPA si DHA, alaturi de fosfolipide si colina. - Are o activitate antioxidanta de 300 de ori mai mare decat Vitamina E. - Acceptate pentru consumul uman de catre FDA (Food&Drug Administration SUA) si EFSA (European Food&Safety Authority): NKO a trecut testele de siguranta. - Absorbtie mai rapida si mai buna a acizilor grasi de Omega-3 din Neptune Krill Oil in comparatie cu uleiul de peste. - Patentul Neptunee OceanExtract garanteaza un proces al metodei de extractie la "rece". - Fara metale grele, PCB-uri (bifenili policlorurati), dioxine si pesticide. - Fara miros de peste in gura dupa administrare. Imbunatatirea sanatatii... [continuare]
Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt prebioticele? Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se gasesc in fructele si legumele crude, dar si in cerealele integrale. Ele absorb apa din intestin, asemenea unui burete, si imping resturile alimentare, usurand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Prebioticele favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. In plus, ele permit cresterea absorbtiei de minerale, precum calciu si magneziu, stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva cancerului de colon. Prebioticele ajuta digestia Prebioticele asigura un mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formeaza microflora intestinala normala a colonului si imbunatatesc starea de sanatate a organismului. Cand aportul de fibre este deficitar, apar probleme de tranzit intestinal precum balonari, exces de gaze sau constipatie ori boli precum infectiile intestinale. Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele. [continuare]
Beneficii terapeutice uimitoare ale borsului
Autor: SfatulMedicului
Borsul, cunoscut mai mult in gastronomie, este unul dintre ingredientele din bucatarie care are efecte terapeutice uimitoare. Acesta trebuie preparat in casa, ca sa fie cat mai natural. Prepararea lui are la baza un proces de fermentatie a taratelor. Tonic natural foarte popular in tarile occidentale, borsul contine multe minerale, complexul de vitamine B si multa vitamina C. El este foarte bogat in enzime, iar ingredientul de baza al acestuia sunt taratele de grau, care contin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Ce afectiuni se amelioreaza cu bors Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita. Pentru am [continuare]
Dieta si cariile. alimentele care favorizeaza distrugerea dintilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caria dentara este una dintre cele mai frecvente afectiuni patologice care apar la om, fiind un proces distructiv al tesuturilor dure ale dintelui. Netratata, caria dentara poate determina aparitia infectiilor si pierderea dintelui. Cariile dentare apar cel mai frecvent pe suprafata superioara a dintilor. Afectiunea este extrem de des intalnita la copii, inca de la varsta de patru ani. Insa, indiferent de varsta la care un dinte incepe sa fie afectat, lucrurile se petrec in cascada: carie simpla, carie profunda, devitalizarea dintelui, infectia dintelui la radacina, inclusiv extractia lui, iar dupa aceea solutiile stomatologice sunt mult mai complexe si mai costisitoare decat daca am avea mai multa grija de dantura noastra si am preveni aparitia acestor probleme. Principalele cauze ale aparitiei cariilor Factorul infectios . In cavitatea bucala exista o multime de bacterii, insa numai cateva sunt responsabile de aparitia cariei: Streptococcus mutans si Lactobacilul... [continuare]
Generalitati Semnele distinctive de la nivelul gurii sunt sugestive in raport cu starea de sanatate. Simptomele care apar la nivelul cavitatii bucale indica de multe ori instalarea unor afectiuni in alte regiuni ale corpului, de aceea medicii recomanda pacientilor sa nu ignore niciodata semnalele transmise de organism prin intermediul problemelor de sanatate orala. Numeroase studii au aratat ca oamenii cu afectiuni gingivale sunt mai predispusi afectiunilor cardiace, decat persoanele cu gingii sanatoase. Tot gingiile si tulburarile care apar la acest nivel au o legatura stransa cu alte boli inflamatorii sau cronice. Semne ale cavitatii bucale care indica boli Foarte multe boli ale organelor vitale au un impact direct asupra dintilor, gingiilor si cavitatii bucale. Imediat ce observati anumite simptome anormale la nivelul gurii, solicitati un set complet de analize deoarece sursa imbolnavirii poate sa depaseasca granita problemelor de sanatate orala. 1. Sangerarea... [continuare]
15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]
Buna ziua. Am citit mute pe sfatulmedicului.ro in care se vorbeste despre o alimentatie sanatoasa insa nimeni nu a facut referire exact la alimentatia sanatoasa si mod de a te alimenta sanatos in fiecare zi. Cum trebuie consumate alimentele, trebuie facuta o dieta in care in fiecare zi consumi fibre, proteine si carbohidrati su zile diferite pentru fiecare grupa. 1 zi fibre, a doua zi proteine, a treia carbohidrati? [continuare]
Buna ziua. Sunt deja de o luna in tratament pt. fisura anala la o clinica de proctologie. Problema e ca am impresia ca fisura nu se vindeca si de 2 saptamani si sangereaza mai mult sau mai putin la scaun. Imi respect tratamentul, igiena e exemplara, am consultat medicul in prima zi cand am sangerat speriata fiind de faptul ca nu se mai intampase pana atunci la care mi-a raspuns ca nu trebuie sa ma sperii de putin sange. Durerile parca s-au mai ameliorat dar in fiecare zi sangerez. ce ma puteti sfatiu ? [continuare]
Durere si umflatura in partea stanga sub coaste
Buna ziua. Mi-am facut si eu curaj sa va cer un sfat in cadrul problemei mele. De 1 an, 2 am observat in partea stanga sub coaste (zona splinei, cred) o umflatura, la inceput nu am bagat-o in seama pt. ca m-am gandit ca este din cauza stresului (eram in perioada Bacalaureatului) intre timp am avut probleme cu stomacul, asta constand in constipatie si dureri frecvente de burta. In perioada verii nu am fost deranjata de umflatura, nici nu mi-am dat seama daca mai este sau nu umflata zona, insa cum a venit toamna tranzitul meu intestinal a cam luat-o razna... am inceput sa nu pot sta pe burta din cauza acelei umflaturi pt. ca ma doare si in plus sunt balonata dupa ce mananc... daca sunteti amabili sa-mi spuneti si mie cam de la ce ar putea fi.... colon, splina. stomac? Mi s-a spus ca poate fi ceva grav si m-am cam speriat, acum incerc sa stau calma pt. ca si stresul imi face rau... dar totusi as dori sa aflu un raspuns si de la dvs. Multumesc anticipat. [continuare]
am o fetita de doua luni si trei saptamani,cand se poate incepe diversificarea si cu ce? [continuare]
Buna ziua. De cateva luni, mai exact la scurt timp dupa ultima vizita la stomatolog, mi-a aparut in mod straniu un miros neplacut al gurii. Ceea ce ma surprinde este faptul ca nu am nicio carie netratata, iar mirosul nu este interior, de pe tractul gastrointestinal, ci totusi din zona dintilor sau a gingiei. Mi-ati putea indica o posibila cauza? Mentionez ca am o igiena regulata, nu am tartru si sunt la varsta la care maselele de minte se chinuie sa iasa. Va multumesc! [continuare]
Ma frige ft tare de la gat pana la stomac, m-am obisnuit sa iau Dicarbocalm si imi mai trecea dar de vreo luna vad ca nu isi mai face efectul ca inainte, problema asta o am de vreo 1 an, ma frigea o data sau de doua ori pe saptamana, dar in ultimele saptamani ma frige tot mai des, de cateva ori pe saptamana, si in plus cateodata ma mananca f tare anusul.Poate avea vreo legatura mancarimea si arsurile?Ce este posibil sa am? Multumesc [continuare]
Buna ziua, Numele meu este Mihai N, am 20 de ani si sunt student la UPB. M-am abonat la acest forum in speranta ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, sugestii si eventual raspunsuri la intrebarile mele privind boala de care sufar de ceva timp. In vara anului 2011 au aparut primele simtome de reflux gastric, in urma unui regim alimentar haotic si a consumului de alcool, cafea, tigari (tigara si cafeaua pe stomacul gol, tigara imediat dupa masa, mancam cand imi aduceam aminte, etc.). Medicul de familie m-a calmat cu un tratament de o saptamana (emanera-esomeprazol + debridat + motilium) care a functionat mai bine decat ma asteptam. Problema insa a reaparut dupa cateva luni, intrucat nu am tinut un regim alimentar adecvat - obisnuiam sa mananc fast-food, junk-food - astfel ca am inceput sa iau esomeprazol pe cont propriu, observand ca are efect, fara a mai cere sfatul medicului. Aceasta automedicatie s-a repetat de cateva ori: de fiecare data simptomele treceau in... [continuare]
tot timpul sunt balonata. arat de parca as fi insarcinata. mentionez ca nu am scaun fiecare zi, de cand ma stiu tot probleme am avut cu scaunul. de multe ori mergeam poate o data pe sapt la baie pt asta. care sunt cauzele si care ar fi un posibil tratament? [continuare]
Cam de o saptamana am o durere de cap in zona occipitala sau parietala ce apare ca cateva ore dupa ce mananc. La aceasta se adauga episoade diareice (cu scaune spumoase), greata, stare generala proasta, saliva albicioasa si spumoasa. Am luat timp de 5 zile furazolidon la 6 ore, fara prea mare rezultat si smecta (am observat ca daca luam smecta dupa masa imi disparea durerea de cap). Imi puteti da, va rog, un indiciu in legatura cu ce ar putea fi? [continuare]
Fiere sugrumata in doua locuri la copil de 1 an si trei luni
De pe la 6-7 luni cand am inceput diversificarea mai serios,am inceput sa avem probleme cu apetitul si cu varsaturile..dupa mai multe investigatii am fost diagnosticati cu fiere sugrumata..ce presupune asta??? Afecteaza cu ceva dezvotarea copilului ?nu a mai luat in greutate de 3-4 luni are tot 9,5 kg,si mancatul pt ea este un chin... S-a nascut la 3,4kg,a fost alaptata la san pana la 6 luni...si s-a dezvoltat f bine pana pe la 7-8 luni. exista vre-un tratament??sau la maturitate va trebui sa se opereze? Va rog din suflet sa imi raspundeti cu detalii pt ca nu stiu mai nimic pe acest subiect,la noi in fam nu a avut nimeni asa ceva... Multumesc anticipat [continuare]
Se gasesc inghetata si ciocolata fara zahar ?ce mai au in compozitie ? fructoza ?
Se gasesc Inghetate si ciocolate fara zahar ? Unde si ce mai au in compozitie ? Fructoza e buna ? Multumesc. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter