excesul de proteine in organism
Reducerea aportului de sare din organism
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Consumul moderat de sare Reducerea aportului de sare este extrem de importanta pentru sanatatea generala, deoarece consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra organismului. Este important sa consumam sodiu in cantitati moderate, deoarece excesul de sodiu poate contribui la aparitia hipertensiunii arteriale si la alte probleme de sanatate. Organizatiile de sanatate recomanda limitarea consumului de sare pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cand este nevoie sa reducem aportul de sare? Cea mai cunoscuta afectiune in care aportul de sare are un rol important este hipertensiunea arteriala. In aceasta boala este foarte important ca pacientul, pe langa administrarea zilnica si permanenta a tratamentului medicamentos, sa evite alimentele bogate in sare/sodiu. Alte afectiuni in care aportul de sare este foarte important: boala cronica de rinichi, ciroza hepatica insotita de ascita, litiaza renala si... [continuare]
Deficienta de proteine c si s
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este deficienta de proteine C si S? Deficienta de proteine C si S este o boala rara ce induce tromboze anormale si exagerate in organism. Proteina C si proteina S sunt doua dintre numeroasele anticoagulante naturale care exista in mod fiziologic in organism fara sa fie nevoie de aport extern. Acestea previn coagularea excesiva si au rol esential in procesele de coagulare din organism, atunci cand apar sangerari minore sau majore. Pacientii cu deficiente ale acestor proteine, mai frecvent fiind implicata proteina C, nu vor beneficia de preventia coagularii excesive si vor face tromboze in diferite locuri din organism. Aceasta deficienta face parte din categoria afectiunilor numite coagulopatii. Prevalenta O forma moderata de deficienta de proteina C afecteaza 1 persoana la fiecare 200-500 in populatia generala. Formele severe sunt mult mai rare, cu o prevalenta de 1 la 500.000 in populatia generala. Barbatii si femeile sunt afectati in mod egal. Frecventa si riscul... [continuare]
Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere O serie de obiceiuri pot dauna sanatatii rinichilor. Astfel, pe langa consumul de alcool sau aportul insuficient de lichide, consumul crescut de proteine, lipsa exercitiilor fizice, deficitul de vitamine si de minerale pot afecta rinichii. Rinichii au rolul de a filtra sangele, a produce hormoni, a absorbi mineralele, a neutraliza acizii si a elimina toxinele si excesul de apa din organism. In mod surprinzator, o multime dintre comportamentele de zi cu zi afecteaza in realitate buna functionare a rinichilor. Obiceiuri ce pot dauna rinichilor 1. Consumul exagerat de analgezice- Medicamentele folosite impotriva durerilor, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, pot dauna rinichilor, in special in cazul persoanelor care sufera deja de boli renale. De aceea, este recomandat sa nu se depaseasca niciodata doza maxima recomandata. 2. Consumul crescut de sare- Sarea poate creste tensiunea arteriala si, la randul sau, poate afecta rinichii. Alimentele procesate sunt... [continuare]
Testul de urina: culoare, ph, prezenta nitritilor si a proteinelor
Autor: SfatulMedicului
Intrducere Un test sau analiza de urina verifica prezenta diferitelor componente ale acesteia, produse reziduale, excretate la nivelul rinichilor. Un test obisnuit de urina poate fi facut pentru a se depista cauzele unor simptome. Investigatia poate oferi informatii despre starea de sanatate sau eventualele probleme ale pacientului. Rinichii elimina produsii de metabolism, minerale, apa, si alte substante din sange, care trec in urina. Urina contine sute de substante reziduale. Alimentatia, ingestia de lichide, efortul fizic depus si cat de bine functioneaza rinichii influenteaza compozitia urinei. Teste de urina Pot fi realizate mai mult de 100 de teste diferite din urina care analizeaza diferite aspecte si in urma carora se poate pune diagosticul unor afectuni: Culoarea. Culoarea urinei poate fi influentata de mai multi factori printre care cantitatea de apa, dieta, diferite medicamente si boli. Intensitatea culorii depinde de cantitatea de apa ingerata si apoi... [continuare]
Cum afecteaza sindromul parkinson organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul Parkinson nu este pe deplin inteles de toata lumea, cata vreme aparitia si manifestarile sale pot fi diferite de la un individ la celalalt. Afectiunea este un sindrom neurologic produs de o deficienta a neurotransmitatorului numit dopamina, urmata de transformari degenerative, vasculare sau inflamatorii la nivelul ganglionilor bazali. Persoanele care sufera de sindromul Parkinson prezinta tremur muscular ritmic, rigiditate in miscare si pierdere progresiva a controlului muscular. Surprinzator, nu toti pacientii prezinta tremurul specific bolii, cel putin nu in faza incipienta. Evolutia sindromului Parkinson Chiar daca manifestarile sale pot fi intimidante, speranta de viata in cazul sindromului Parkinson poate fi aproximativ aceeasi ca in cazul persoanelor sanatoase. Simptomele initiale sunt greu de sesizat si se intensifica tacit, de multe ori pe parcursul unei perioade de 20 de ani. Aproximativ 5%-10% din cazuri se petrec inainte de varsta de 50... [continuare]
Pericolele lipsei de magneziu din organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Magneziul este un mineral esential. Nevoia de acest element se resimte pe tot parcursul vietii, mai ales la adolescenti, la femeile insarcinate si la sportivi. O femeie din 4 si un barbat din 5 prezinta aceasta carenta. Magneziul este folosit de toate organele corpului, in special de catre inima, muschi si rinichi. Daca va simtiti obositi sau slabiti si nu intelegeti motivul, daca ritmul cardiac este anormal, daca intampinati spasme musculare sau zvacniri ale ochilor, responsabil poate fi continutul prea scazut de magneziu. O carenta de magneziu este dificil de diagnosticat, mai ales datorita faptului ca nu are simptome evidente. O asemenea lipsa se poate manifesta prin diferite tulburari ca hiperemotivitate, anxietate, tremur, stare depresiva, dureri de cap, ameteli, insomnii, crampe, spasme musculare, dureri ale oaselor, ale spatelui, palpitatii si dificultati respiratorii. Daca ati facut recent analize de sange, presupuneti fara indoiala ca vor indica o... [continuare]
Tigarile si implicatiile asupra organismului - cu exceptia plamanilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Conform celor mai recente studii statistice se poate observa cu usurinta ca numarul de fumatori creste de la un an la altul, poate doar in perioada anului curent (2016) sa mai scada numarul de fumatori odata cu legislatia intrata in vigoare asupra fumatului in spatiile publice. In aceasta nota de notorietate a temelor legate de fumat, exista capitole si chiar carti intregi de analiza a efectelor nocive pe care le are fumatul asupra plamanilor, despre riscul de a dezvolta tumori maligne pulmonare, sau de predispozitia fumatorului pentru TBC (tuberculoza). Insa ceea ce este interesant de analizat si regasit in mult mai putine studii medicale, se refera la efectele fumului de tigara asupra celorlalte componente ale sistemului respirator in afara plamanilor. Acest fum de tigara si fumatul in general (atat direct/activ cat si cel pasiv), afecteaza multe alte componente ale organismului, fie din sistemul respirator si nu numai. Compozitie Tigara in sine este o... [continuare]
Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. inima ta va fi sanatoasa!
Autor: SfatulMedicului
Hipertensiunea arteriala apare atunci cand sangele exercita o presiune prea mare asupra peretilor arterelor. Acest fapt poate determina afectiuni cardiace precum infarctul miocardic, accidente vasculare cerebrale, anevrisme, tulburari cognitive sau insuficienta renala. Hipertensiunea arteriala nu da in general simptome, motiv pentru care este si denumita “ucigasul tacut”. Printre factorii determinanti ai presiunii crescute a sangelui se numara si consumul excesiv de sare. Care este impactul consumului exagerat de sare asupra tensiunii arteriale? Potrivit cercetarilor din ultimii ani, mor 1,6 milioane de persoane anual din cauza consumului exagerat de sare. Oamenii de stiinta au descoperit ca aportul ridicat de sare alimentara sau clorura de sodiu pe o perioada lunga de timp afecteaza circuitele creierului, responsabile cu mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Mai mult, sarea de masa stimuleaza setea , de unde si nevoia de a bea multe lichide. Odata crescut... [continuare]
Generalitati Foamea si apetitul sunt reglementate prin interactiuni complexe ale sistemelor endocrine, digestive si neurologice. Fiecare dintre acestea trimit semnale chimice la nivelul creierului pentru a-i transmite acestuia senzatia de foame sau satietate. Foamea excesiva este caracterizata de nevoia de a consuma alimente, chiar daca se depaseste necesarul de calorii obisnuit. Aceasta poate fi cauzata de dezechilibre ale sistemelor care coordoneaza pofta de mancare si nivelul de zahar din sange sau de diferite alte circumstante, cum ar fi sarcina. Cauze Foamea excesiva poate fi atribuita unor conditii endocrine cum ar fi boala Graves si hipertiroidismul, in cazul caruia organismul produce cantitati mari de hormoni tiroidieni, principalele simptome fiind pierderea in greutate, hiperactivitatea, insomnia, senzatia permanenta de foame sau lipsa de satisfactie in urma alimentatiei. Hipoglicemia este o alta cauza a senzatiei de foame exagerata si este cauzata de... [continuare]
Ma intrebam....ce se intampla in cazul in care consumam prea multe lactate? E posibil ca in felul asta sa sporim numarul de proteine existe in bacterii si sa se produca astfel divizarea lor, raspandindu-se din stomac si intestine, in alte zone ale corpului? ( zona laringo-faringiana, zona genitala, ba chair piele- vezi acnee?). Am intrebat un medic despre acest lucru, dar mi-a spus ca nu se intampla absolut nimic. Bacteriile sunt eliminate din organism, neavand nicio importanta numarul lor. Cu toate astea...mi se pare nesatisfacator raspunsul. Dupa parerea mea, oricat de bune ar fii bacteriile ''bune'', excesul nu e niciodata benefic. Voi ce credeti? [continuare]
Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]
Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]
Generalitati Congestia nazala sau nasul infundat apare atunci cand tesuturile nazale si vasele de sange sunt umflate in exces cu fluid. Cel mai adesea, poate fi cauzata de gripa, raceala, alergia la praf, polen, par de animale de companie sau ca raspuns la iritanti, de genul fumului de tutun. Unele persoane au in mod constant nasul infundat, fara nici un motiv aparent - afectiune cunoscuta sub numele de rinita nonalergica. Congestia nazala poate sau nu sa fie insotita de secretie. Desi uneori este doar o cauza de disconfort la copii mai mari si adulti, la sugari ar putea fi destul de grava, din cauza faptului ca impiedica respiratia normala. De aceea, in aceasta situatie este necesara asistenta medicala. Cauze Cauzele posibile ale unei congestii nazale cuprind: - sinuzita acuta; - bronsiolita; - varicela; - sinuzita cronica; - sindromul Churg-Strauss; - dureri de cap constante; - temperatura scazuta; - raceala; - folosirea in exces a decongestionantelor nazale; -... [continuare]
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
Autor: SfatulMedicului
Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
Actelsar hct, comprimate
Ce este Actelsar HCT si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Actelsar HCT este o combinatie a doua substante active, telmisartan si hidroclorotiazida intr-un singur comprimat. Ambele substante ajuta la controlarea tensiunii arteriale ridicate. Telmisartan apartine unui grup de medicamente numite antagonisti ai receptorului pentru angiotensina II. Angiotensina II este o substanta produsa in organismul dumneavoastra, care determina ingustarea vaselor de sange, crescand tensiunea arteriala. Telmisartan blocheaza efectele angiotensinei II, astfel incat vasele de sange se relaxeaza, iar tensiunea dumneavoastra arteriala este diminuata. Hidroclorotiazida apartine unui grup de medicamente numite diuretice tiazidice, care determina cresterea volumului urinar, ducand la scaderea tensiunii dumneavoastra arteriale. Tensiunea arteriala ridicata, netratata, poate leza vase de sange la nivelul mai multor organe, ceea ce poate determina uneori infarct cardiac, insuficienta cardiaca... [continuare]
Aminoplasmal 100 g/l cu electroliti solutie perfuzabila
Ce este Aminoplasmal 100 g/l cu electroliti solutie perfuzabila si pentru ce se utilizeaza Indicatii Pentru nutritia parenterala in scopul profilaxiei si tratamentul deficitului proteic; pre- si postoperator sau posttraumatic si dupa rezectii de stomac si intestine; in sindroame de malabsorbtie, boli inflamatorii ale tractului gastro-intestinal, diaree si voma persistente; insuficienta renala cu valori usor crescute ale azotului rezidual dupa analiza. Aport echilibrat de aminoacizi, xilina (sursa de energie), electroliti si vitamine; contine, la 1 litru, 16,06 g azot total si 800 kcal. Pentru utilizarea metabolica optimala a aminoacizilor sunt necesare 35 kcal/g; se asociaza acid folic pentru a evita deficitul acut de folat. Mod de administrare In perfuzie intravenoasa lenta, 40-60 picaturi pe minut (120-180 ml/ora); doza obisnuita este de 30 ml/kg corp si zi, cantitatea de aminoacizi necesara variaza intre 0,4 si 3 g/kg corp si zi. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu... [continuare]
Glucosteril 10%, sol. perf.
Ce este Glucosteril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glucosteril contine o solutie de glucoza (zahar). Acest medicament se administreaza prin picurare intr-o vena (perfuzie intravenoasa). Aceast medicament este indicat: - cand aveti prea putin zahar in sange (hipoglicemie); - cand nu va puteti alimenta corespunzator; - pentru dizolvarea altor medicamente, care se administreaza prin picurare intr-o vena. Mod de administrare Glucosteril se administreaza prin picurare intr-o vena (perfuzie intravenoasa), de catre medicul dumneavoastra sau asistenta medicala. Medicul dumneavoastra va decide doza de care aveti nevoie, in functie de starea organismului dumneavoastra. Detalii privind dozele si modul de administrare sunt prezentate in punctul destinat profesionistilor din domeniul sanatatii. Daca vi s-a administrat mai mult Gucosteril decat trebuie Deoarece acest medicament va este administrat de catre medicul dumneavoastra sau asistenta medicala, este putin probabil sa vi... [continuare]
Glucosteril 5%, solutie perfuzabila
Ce este Glucosteril si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glucosteril contine o solutie de glucoza (zahar). Acest medicament se administreaza prin picurare intr-o vena (perfuzie intravenoasa). Aceast medicament este indicat: - cand aveti prea putin zahar in sange (hipoglicemie); - cand nu va puteti alimenta corespunzator; - pentru dizolvarea altor medicamente, care se administreaza prin picurare intr-o vena. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul, daca nu sunteti sigur. Glucosteril se administreaza prin picurare intr-o vena (perfuzie intravenoasa), de catre medicul dumneavoastra sau asistenta medicala. Medicul dumneavoastra va decide doza de care aveti nevoie, in functie de starea organismului dumneavoastra. Detalii privind dozele si modul de administrare sunt prezentate la punctul destinat profesionistilor din domeniul sanatatii. Daca utilizati mai... [continuare]
Venter, comprimate1 000 mg
Indicatii Ulcer gastric, ulcer duodenal, hiperfosfatemie la pacientii cu uremie, dializati sau nu, daca se impune scaderea fosfatemiei. Profilaxia recurentelor ulcerului duodenal la pacientii neinfectati cu Helicobacter pylori sau la care eradicarea acestuia nu a fost posibila Reducerea hiperfosfatemiei la pacientii cu uremie aflati sub dializa Doze si mod administrare Dozele recomandate pentru adulti sunt de cate 1 comprimat inainte de fiecare masa principala si 1 comprimat imediat inainte de culcare, inghitite intregi, pe stomacul gol (1/2-1 ora inainte de masa), cu lichid din abundenta. Daca se prescriu concomitent si antiacide, nu vor fi luate intr-un interval mai mic de 1/2 ora inainte sau dupa Venter. Aceeasi schema se aplica pentru reducerea fosforemiei, doza de sucralfat putand fi redusa daca nivelul fosforemiei o permite. La majoritatea pacientilor, vindecarea ulcerului gastric se obtine in 4-6 saptamani, uneori este necesara prelungirea tratamentului la maximum 12... [continuare]
Accofil, solutie injectabila
Ce este Accofil si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Accofil contine substanta activa filgrastim. Filgrastim este o proteina produsa pe o bacterie numita Escherichia coli prin tehnologia ADN-ului recombinant. Apartine unei grupe de proteine numite citokine si este foarte similara cu o proteina naturala (factor uman de stimulare a coloniilor formatoare de granulocite [G-CSF]) produsa de organismul dumneavoastra. Filgrastim stimuleaza maduva osoasa (tesutul unde se genereaza noi globule din sange) sa produca mai multe globule albe in sange care contribuie la lupta contra infectiilor. Indicatii Medicul dumneavoastra v-a prescris Accofil pentru a ajuta maduva osoasa sa produca mai multe globule albe in sange. Medicul dumneavoastra va va spune de ce sunteti tratat cu Accofil . Accofil este util in mai multe situatii diferite, cum sunt urmatoarele: chimioterapie transplant de maduva osoasa neutropenie cronica severa (numar redus al unui anumit tip de... [continuare]
Saturatia transferinei (sange) tfs
Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate. Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara. Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism. Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza. Testul este util in... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter