Clickmed
programare rapida la medic

digestia proteinelor

Semne de boala la nivelul organismului

Semne de boala la nivelul organismului

Actualizat la data de: 27 August 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Deseori, organismul uman transmite semnale de alarma atunci cand simte un pericol, de la semne si simptome evidente precum febra - care de regula acompaniaza infectiile, si pana la semnale subtile, precum caderea parului de pe degetele de la picioare - semn precoce al bolilor vasculare. Unele semne care par alarmante, se pot dovedi inofensive: scaunele rosu deschis pot fi cauzate mai probabil de consumul de sfecla decat de o hemoragie intestinala. Cu toate acestea, in unele situatii, semne discrete pot fi produse de afectiuni severe. Punctele proeminente de culoare galbena pe suprafata ploapei, de exemplu, pot reprezenta depozite de grasime - semn al hipercolesterolemiei (nivel ridicat al colesterolului in sange), care poate duce la dezvoltarea unor afectiuni cardiovasculare. Alte semne par a nu avea nici un sens din punct de vedere biologic: sprancenele care nu se extind spre coltul ochiului pot indica o tiroida hipoactiva (hipotiroidism), iar cutele... [continuare]

Ce este cancerul gastrointestinal?

Ce este cancerul gastrointestinal?

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Generalitati Tractul gastrointestinal incepe de la cavitatea bucala pana la anus, include esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros (colonul si rectul). Cancerul poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal desi acesta este intalnit mai rar in intestinul subtire unde are loc digestia. Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer ca si frecventa, care duce la deces (dupa cancerul pulmonar) si care afecteaza aproximativ 6% din populatia tarilor industrializate. Un alt tip de cancer care face victime importante este cancerul de pancreas, cauza a aproximativ 4% din totalul cazurilor, urmat de cancerul esofagian cu un procent de 3%. Cancerul care se dezvolta mai intai la nivelul ficatului (cancerul hepatic primar) este strans legat de infectia cu virus hepatitic. Este mai putin frecvent in tarile occidentale unde cazurile de hepatita sunt destul de scazute, dar adesea este cea mai frecventa cauza de cancer intalnita in tarile in curs de dezvoltare in... [continuare]

Peritonita bacteriana spontana

Peritonita bacteriana spontana

Actualizat la data de: 29 Iunie 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt infectii bacteriene acute ale lichidului de ascita, considerate a fi peritonite primare deoarece apar in absenta unei surse de infectie decelabila la nivel abdominal ce ar putea sa contamineze spatiul peritoneal (acesta fiind considerat steril in conditii normale). Inflamatiile bacteriene spontane apar la pacientii cu patologie renala (insuficiente renale de diverse cauze sau in cursul procedurilor de dializa) sau la cei cu ciroza hepatica. Astfel de afectiuni realizeaza un teren favorabil prin faptul ca predispun la aparitia lichidului de ascita. Ascita este de fapt acumularea de lichid in cavitatea peritoneala, iar continutul ei reprezinta un mediu prielnic dezvoltarii si proliferarii bacteriene. Intre pacientii cu... [continuare]

Boli inflamatorii intestinale

Boli inflamatorii intestinale

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de afectiuni ale sistemului digestiv, care au inflamatia ca principal simptom. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasa si boala Crohn. Colita ulceroasa se manifesta la nivelul intestinului gros, iar boala Crohn implica orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus, dar frecvent se manifesta in zona intestinului subtire sau a colonului. Cand inflamatia este severa se consideraca afectiunea se afla intr-un stadiu activ, iar manifestarile sunt evidente. Cand gradul de inflamatie este scazut, bolnavul nu prezinta simptome, iar boala se afla in remisie. Cauze Etiologia bolilor inflamatorii intestinale nu este cunoscuta, din aceasta cauza bolile sunt considerate idiopatice - ale caror cauze nu se cunosc. Un agent necunoscut (sau o combinatie de factori) afecteaza sistemul imunitar al organismului. Rezultatul consta intr-o reactie inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care nu... [continuare]

Insuficienta pancreatica

Insuficienta pancreatica

Actualizat la data de: 30 Iulie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Insuficienta pancreatica apare atunci cand pancreasul nu secreta suficiente substante chimice si enzime digestive pentru a avea loc o digestie normala. Cand insuficienta pancreatica este severa, rezultatul poate fi malabsorbtia (absorbtia inadecvata a substantelor nutritive de catre intestine), fapt ce poate duce la deficiente de substante nutritive esentiale precum si la scaune moi care vor contine grasimi neabsorbite (steatoree). Insuficienta pancreatica si alte afectiuni Insuficienta pancreatica severa apare in fibroza chistica, pancreatita cronica, precum si cazul interventiilor chirurgicale ale tractului gastro-intestinal in care sunt eliminate portiuni ale stomacului sau pancreasului. La dezvoltarea insuficientei pancreatice pot contribui inclusiv anumite boli gastrointestinale cum ar fi ulcerul gastric, boala celiaca, boala Crohn si unele boli autoimune (lupusul eritematos sistemic). Formele usoare de insuficienta pancreatica sunt adesea dificil de... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Actualizat la data de: 13 Martie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Colicile

Colicile

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Colica reprezinta plansetul puternic si persistent, care apare la sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. Cat de mult plange copilul intr-un mod excesiv sau extrem, este un lucru subiectiv si difera in functie de perceptia celui care il ingrijeste. In orice caz, medicii pun diagnosticul de colica, la un copil in plina stare de sanatate care de mai mult de 3 saptamani, plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, cu o intensitate mare, tipica varstei. Este foarte greu de consolat un sugar cu un episod de colica odata ce aceasta a debutat. Colicile, ca de altfel si plansul normal, debuteaza de obicei intre 6 si 8 saptamani si dispare in mod treptat de la sine intre 8 si 14 saptamani. De cele mai multe ori, medicii definesc colicile ca fiind un comportament exagerat al plansului. Cauze Exista date care sugereaza ca acestea sunt rezultatul combinatiei intre temperamentul sensibil al sugarului, mediu si sistemul nervos inca imatur. Acesti... [continuare]

Detoxifiere naturala de primavara

Detoxifiere naturala de primavara

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]

Noua dieta beverly hills

Noua dieta beverly hills

Actualizat la data de: 17 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat. "Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta. Alimente permise In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate cu proteinele (si... [continuare]

Tratamentul alergiilor alimentare

Tratamentul alergiilor alimentare

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor alimentare sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator. Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, carbohidrati si fibre. Beneficii Iata care sunt unele dintre beneficiile consumului de gutui pentru sanatate: - sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. In acest scop se va bea o jumatate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi. - conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhiba dezvoltarea de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C. Pentru stimularea functiei hepatice se recomanda o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui. - gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

Senzatia de foame excesiva

Senzatia de foame excesiva

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Foamea si apetitul sunt reglementate prin interactiuni complexe ale sistemelor endocrine, digestive si neurologice. Fiecare dintre acestea trimit semnale chimice la nivelul creierului pentru a-i transmite acestuia senzatia de foame sau satietate. Foamea excesiva este caracterizata de nevoia de a consuma alimente, chiar daca se depaseste necesarul de calorii obisnuit. Aceasta poate fi cauzata de dezechilibre ale sistemelor care coordoneaza pofta de mancare si nivelul de zahar din sange sau de diferite alte circumstante, cum ar fi sarcina. Cauze Foamea excesiva poate fi atribuita unor conditii endocrine cum ar fi boala Graves si hipertiroidismul, in cazul caruia organismul produce cantitati mari de hormoni tiroidieni, principalele simptome fiind pierderea in greutate, hiperactivitatea, insomnia, senzatia permanenta de foame sau lipsa de satisfactie in urma alimentatiei. Hipoglicemia este o alta cauza a senzatiei de foame exagerata si este cauzata de... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane evita sa... [continuare]

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 01 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]

Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame

Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame

Actualizat la data de: 30 August 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Succesul sau esecul in incercarea de a renunta la kilogramele in plus tine de cunostintele tale despre alimentele satioase si cele care iti provoaca foame. Alimentele bogate in fibre, proteine si apa iti asigura senzatia de satietate, in timp ce carbohidratii, zaharul si mancarurile prea sarace in calorii iti pot stimula foamea. Alimente satioase, care alunga foamea Fulgii de ovaz bogati in fibre si proteine iti pot asigura un mic dejun care sa alunge foamea cu succes pana la ora pranzului. [continuare]

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibroza chistica este o boala in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta, sunt uscate si aderente. Acest mucus asemanator lipiciului se intareste si determina simptomatologie, afectand multe organe, in special plamanii si pancreasul. Persoanele care au fibroza chistica pot avea probleme respiratorii si afectarea plamanilor. Pot avea probleme cu nutritia sau digestia, cresterea si dezvoltarea. Nu exista tratament curativ pentru fibroza chistica si boala se agraveaza in timp. Durata medie de viata pentru oamenii cu fibroza chistica a crescut constant in ultimii 40 de ani. In medie, persoanele cu fibroza chistica traiesc pana la 30 de ani desi tratamente noi fac posibila prelungirea vietii pana in jur de 40 de ani. Cauze Fibroza chistica apare cand un copil mosteneste cate o gena de la ambii parinti. Aceasta se numeste gena transmembranara a fibrozei chistice si codifica o proteina reglatoare transmembranara a fibrozei chistice (CFTR).... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 24 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Actualizat la data de: 16 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Suplimente pentru un sistem imunitar puternic

Suplimente pentru un sistem imunitar puternic

Actualizat la data de: 03 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu ajutorul suplimentelor nutrivite reprezinta un mod eficient de a introduce in dieta minerale, vitamine si proteine atat de necesare mai ales daca ducem un mod de viata obositor, si avem tendinta sa consumam alimente tip fast-food. Polenul de albine Unul din cele mai cunoscute produse naturale care incarca organismului cu energie naturala este polenul de albine. Fiind un supliment complex, beneficiile polenului de albine sunt date de o mare varietate de nutrienti necesari organismului, printre care se afla: - mai mult de 12 vitamine; - 18 aminoacizi; - 28 tipuri de minerale; - 14 acizi grasi benefici. Acest supliment alimentar este absorbit de organism in mai putin de 2 ore de [continuare]

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte pot dezvolta... [continuare]

Ouale – bune sau rele?

Ouale – bune sau rele?

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Calitatile si contraindicatiile consumului de oua Deoarece suntem in perioada Pastelui este momentul perfect sa deschidem o discutie de multe ori controversata si anume despre oua si despre calitatile si contraindicatiile consumului de oua. La un moment dat oul a fost acuzat ca ingreuneaza digestia si ataca tenul, dar in zilele noastre medicii si dietologii i-au reabilitat imaginea pe buna dreptate. In cele ce urmeaza vom analiza tot ceea ce este pro si contra, astfel incat sa stim daca putem include oul in alimentatia noastra. Oul contine toate substantele necesare organismului ? Fals. Oul este intr-adevar un produs cu un continut ridicat de energie. In compozitia lui intra albumine, bioregulatori, cantitati mari de minerale (calciu si fier), vitaminele A, B1, B2 si acid nicotinic. insa din ou lipsesc hidratii de carbon si vitamina C. Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine ? Adevarat. Tocmai din acest considerent dietologii au luat albuminele care... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Regimul alimentar dupa colecistectomie

Regimul alimentar dupa colecistectomie

Actualizat la data de: 11 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta. Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii includ intensificarea... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)