diabet boli de nutritie si metabolism
Cauzele frisoanelor severe
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Frisoanele sunt adesea doar rezultatul expunerii corpului la temperaturi scazute sau la schimbari rapide ale temperaturii. Acestea pot fi cauzate de o varietate de boli sau situatii, cum ar fi nasterea, dar si de unele boli care presupun tratament medicamentos. Frisoanele severe care persista mai mult de o ora pot fi simptomul unor conditii mai rare, cum ar fi malaria sau hipotermia. In functie de situatie, frisoanele pot fi tratate la domiciliu, dar cazurile mai grave necesita ajutor medical. Simptome O persoana cu frisoane severe, in general, experimenteaza senzatia de frig, chiar si atunci cand este imbracata gros si se afla intr-o camera calduroasa. In functie de boala care sta la baza frisoanelor, persoana afectata poate avea perioade alternative cand ii va fi prea cald sau prea rece. In cazul multor persoane, frisoanele sunt insotite de febra si paliditate. Copiii pot fi apatici si somnorosi sau iritabili, in functie de cauza frisoanelor. Frisoanele care... [continuare]
Principalele afectiuni ale vascularizatiei periferice
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Generalitati Inima impreuna cu vasele de sange formeaza aparatul cardio-vascular. Acesta este implicat in transportul sangelui la tesuturi cu scopul de a oferi aportul nutritiv necesar dezvoltarii organismului. Bolile aparatului cardio-vascular sunt in momentul de fata, in lumea intreaga, cea mai frecventa cauza de imbolnavire si primul motiv al mortii. Prezenta unei boli la acest nivel va avea manifestari specifice in functie de zona afectata din cord precum si segmentul vascular implicat. Bolile aparatului cardio-vascular ocupa un loc foarte inalt in patologiile secolului nostru. Din acest motiv este foarte important sa cunoastem cum se manifesta si la ce fel de investigatii putem fi supusi de catre medicul specialist. Modificarile aparute in activitatea si alimentatia oamenilor a influentat foarte mult dezvoltarea acestor boli precum si modul lor de manifestare. Daca in trecut aceste boli se manifestau mult mai tardiv in timpul vietii unui om, astazi s-a ajuns la... [continuare]
3 semne ale prediabetului care ar trebui sa te trimita la medic
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este prediabetul Prediabetul este acea stare caracterizata prin valori crescute ale glicemiei, insa nu atat de mari incat sa ti se puna diagnosticul de diabet. O valoare a glicemiei a jeun intre 100-125 mg/dl sau a hemoglobinei glicate intre 5,7-6,4 % corespund prediabetului. Daca am folosi testul de toleranta la glucoza orala ca si metoda de diagnostic, pentru o persoana adulta sau copil, glicemia de la 2 ore ar trebui sa fie intre 140-199 mg/dl pentru a putea vorbi despre prediabet. Atentie ca aceste valori nu se aplica in cazul femeilor insarcinate! In Romania, conform studiului Predattor (Studiul Naional privind Prevalena Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitii, Dislipidemiei, Uricemiei si Bolii Cronice de Rinichi), unicul studiu de acest fel efectuat vreodat in Romania, 18.5% din populatie avea prediabet in urma cu 10 ani, ceea ce inseamna ca cifrele sunt diferite astazi (si, probabil, ca nu in bine, avand in vedere ca prevalenta obezitatii este in... [continuare]
Fumatul si sarcina. pericole si riscuri
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Dezvoltarea normala a fatului De la conceptie pana la nastere, sanatatea copilului este in relatie stransa cu sanatatea mamei, atat cea fizica, cat si cea psihica. Copilul se dezvolta la nivelul uterului, unde este incojurat de placenta, o membrana cu rol important in nutritia acestuia, ce este vascularizata de catre venele si arterele din cordonul ombilical – lantul vietii intre mama si fat. Acest sistem in care cordonul ombilical aduce sangele matern plin de oxigen si nutrienti la placenta si, de aici, la copil poate fi foarte usor “poluat” de catre diferite substante toxice pentru fat, precum nicotina, monoxidul de carbon, alcoolul si unele antibiotice. Dupa nastere, copilul depinde in continuare de mama pentru hrana prin intermediul laptelui matern, insa acesta nu este singurul sau rol. Deoarece este foarte bogat in proteine si anticorpi, laptele este un ajutor pentru sistemul imunitar in primele luni de viata ale copilului, care nu are aceeasi protectie pe care noi,... [continuare]
Combaterea cresterii ponderale prin abordarea unui stil de viata sanatos
Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog
Combaterea cresterii in greutate Combaterea cresterii in greutate este un subiect de actualitate. Cercetarile in domeniu sunt abundente si in continua expansiune, datorita tendintei in crestere a obezitatii la nivel mondial. Implicarea excesului ponderal in aparitia majoritatii bolilor este bine cunoscuta. Riscul cardio-vascular, diabetul zaharat de tip 2, sindromul de apnee in somn, sindromul metabolic, incidenta cancerelor de orice natura, cresc direct proportional cu cresterea in greutate. Datorita faptului ca excesul ponderal reprezinta un factor de risc modificabil pentru toate aceste patologii, este important sa cunoastem si sa abordam principiile nutritionale si sociale utile pentru a ne mentine greutatea optima. Cand apare obezitatea? Desi perceptia generala este ca termenii de “supraponderal” sau “obez” sunt folositi adesea pentru a descrie aspectul fizic al unei persoane, realitatea zilelor noastre ne arata ca obezitatea in sine este o boala cu potential de... [continuare]
Ce este postul intermitent si cum functioneaza
Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie
Ce este postul intermitent Postul intermitent sau fastingul este un model de alimentatie in cadrul caruia se alterneaza ciclic perioadele in care mancati cu perioadele in care postiti. Restrictia calorica este o abordare populara pentru a trata obezitatea si bolile cronice asociate acesteia, dar este dificil de mentinut pentru o perioada lunga de timp. Mai mult, postul intermitent are efecte benefice echivalente cu cele ale restrictiei calorice in ceea ce priveste controlul greutatii corporale, imbunatatirea homeostaziei glucozei si a profilurilor lipidice, precum si efecte antiinflamatorii. Diferenta dintre restrictia calorica si fastingul intermitent Obezitatea reprezinta un risc pentru sanatatea publica la nivel mondial din cauza asocierii sale cu dereglarea metabolica, cum ar fi rezistenta la insulina, hipertensiunea arteriala, dislipidemia si ateroscleroza. Restrictia calorica fara malnutritie este piatra de temelie pentru tratamentul obezitatii si al factorilor de risc... [continuare]
Rolul alaptarii in sustinerea sanatatii si dezvoltarii nou-nascutului
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este alaptarea? Alaptarea este modalitatea naturala si optima de a asigura nutritia nou-nascutilor, oferind numeroase beneficii pe termen scurt si lung atat pentru sugari, cat si pentru mame. Ea este recunoscuta de organizatiile de sanatate din intreaga lume, inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de Academia Americana de Pediatrie (AAP), ca fiind cea mai buna sursa de nutritie pentru sugari. Alaptarea nu numai ca asigura nutrienti esentiali, dar joaca, de asemenea, un rol esential in dezvoltarea sistemului imunitar, cresterea creierului si legatura emotionala. Superioritatea nutritionala a laptelui matern Laptele matern este conceput in mod unic pentru a satisface nevoile nutritionale ale sugarului. Acesta contine un echilibru perfect de proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale care se adapteaza pe masura ce copilul creste. Spre deosebire de formula, care ramane constanta, laptele matern isi schimba compozitia ca raspuns la nevoile... [continuare]
Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Hipertensiunea arteriala este o boala cardiovasculara dificil de detectat. Medicii diagnosticheaza adesea hipertensiunea atunci cand sunt efectuate controale medicale anuale. Semnele si simptomele hipertenisunii arteriale sunt extrem de subtile si s-ar putea ca aceasta boala sa nu fie depistata multi ani. Iar acest lucru, din pacate, poate afecta in mod destul de grav inima, vasele de sange, rinichii si alte parti ale corpului. Prejudiciile aduse de hipertensiunea arteriala duc de multe ori la boli coronariene, insuficienta renala sau accident vascular cerebral. Expertii sugereaza ca orice persoana trebuie sa isi monitorizeze tensiunea arteriala cat mai des posibil, chiar daca se simte bine, mai ales daca poate avea un risc crescut pentru a dezvolta aceasta boala. Hipertensiunea arteriala este mentionata adesea ca fiind un ucigas tacut din cauza lipsei de simptome evidente. Faze ale hipertensiunii arteriale Hipertensiunea arteriala se manifesta in trei... [continuare]
Guta - cauze, simptome, tratament
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este guta Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Fara tratamentul corespunzator, guta este o boala care prezinta recurente (acutizari) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor, tendoanelor sau a altor tesuturi. Guta este o boala mai frecventa in randul populatiei de sex masculin. Cauzele gutei Cauza principala a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric in sange). Hiperuricemia este deseori asimptomatica si nu cauzeaza complicatii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sanghin al acidului uric nu dezvolta niciodata guta. Nu este cunoscuta cauza exacta a hiperuricemiei, insa s-au idendificat recent diferiti factori heredo-colaterali (genetici) incriminati in aparitia acesteia. Cand nivelul acidului uric are valori... [continuare]
Alimentatia in hipotiroidism
Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie
Ce este hipotiroidismul Hipotiroidismul o afectiune rezultata din deficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce va avea ca si efect incetinirea tuturor proceselor metabolice. In functie de intensitatea fenomenelor induse, se pot intalni forme fruste si forme severe (mixedem). Este afectat mai ales sexul feminin, cel mai frecvent la varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cum se mnaifesta Glanda tiroida situata in partea anterioara a gatului, de forma unui fluture, iar sub influenta hormonului tireotrop hipofizar (TSH) va produce hormonii tiroidieni, triiodotiroxina (T3) si tiroxina (T4) in urma captarii iodului din circulatia sangvina; urmata de reactii chimice in interiorul celulelor tiroidiene; ulterior hormonii tirodieni sunt trimisi catre toate celule corpului pentru a-si exercita actiuni specifice. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea vor fi la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, deoarece hormonii tiroidieni influenteaza fiecare organ in parte. Semnul... [continuare]
De ce trebuie sa respecti mesele principale?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Legatura dintre alimentatie si boli Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Cinci mese pe zi pot controla senzatia de foame Respectarea celor cinci mese pe zi poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru micul-dejun
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]
Alimente care pot imbunatati calitatea vietii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]
Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru unele persoane, renuntarea la cafea pare a fi imposibila. In prezent, consumul de cafea si cofeina este mai crescut decat oricand. Industria bauturilor ce contin cofeina este extrem de dezvoltata si include atat bauturile pe baza de cafea, cat si bauturile energizate. Vestea buna este ca exista multe beneficii dovedite pentru sanatate care vin impreuna cu un consum moderat de cafea, de la un metabolism mai rapid, la un risc semnificativ mai scazut de aparitie a bolii Alzheimer. Totusi, renuntarea la cafea si la cofeina are o serie de avantaje. De ce sa renuntam la consumul de cafea? 1. Reducerea anxietatii Cofeina vine la pachet cu un aport crescut de energie. Acest aport este folosit in mare parte, dar, cu toate acestea, energia ramasa poate stimula hormonii legati de reactia de „lupta sau fuga”. Acest lucru poate cauza o crestere a starilor de anxietate si nervozitate, dar poate duce la aritmii cardiace si chiar la atacuri de panica. Persoanele care... [continuare]
Alimentatia sanatoasa in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vremea rece a iernii aduce multe modificari in viata unei persoane, de la schimbarea garderobei, pana la modificari ale organismului. Corpul experimenteaza schimbari ale metabolismului si ale nivelurilor de energie, alimentatia jucand un rol important pentru acestea. Oamenii pot reactiona frecvent la frigul iernii prin oprirea activitatilor fizice si cresterea aportului de hrana. Cu toate acestea, obiceiurile de acest tip nu sunt sanatoase si pot produce mult disconfort ulterior. De asemenea, temperaturile scazute si perioadele scurte de lumina naturala pot produce chiar si afectiuni psihice, de exemplu astenii de sezon sau chiar tulburarea afectiva sezoniera. Totusi, in ciuda efectelor secundare ale frigului, iarna este un anotimp frumos. Tinand cont de cateva aspecte alimentare usoare, starea de sanatate a unei persoane poate fi mentinuta la nivel optim pe tot parcursul iernii. Alimente indicate pe timp de iarna Legumele Legumele reprezinta alimente extrem... [continuare]
Pericolele la care va expun dietele prea bogate in proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De decenii intregi, expertii in medicina au dezbatut aprins beneficiile si pericolele dietelor prea bogate in proteine, asa cum este faimoasa dieta Atkins. Dupa efectuarea de numeroase teste clinice de evaluare acestor tipuri de regimuri alimentare, cercetatorii, medicii nutritionisti si consultantii in nutritie confirma ipotezele celor care critica de ani buni principiile dietelor bazate pe proteine, care ar creste riscul dezvoltarii mai multor probleme de sanatate. Dezavantajele dietelor bazate pe proteine Dietele bazate pe proteine si-au castigat popularitatea prin faptul ca exclud carbohidratii proveniti din paine, paste, cartofi sau orez, macronutrientii care se transforma in grasimi in urma procesului digestiv. Tot dietele hiperproteice promit mentinerea senzatiei de satietate pe o perioada mai lunga de timp si stabilizarea nivelului de glicemie in sange. Pe de alta parte, pot avea si numeroase consecinte negative pentru starea de sanatate. Un alt motiv... [continuare]
7 moduri simple sa mancati mai putin zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]
Anghinarea – beneficii si contraindicatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar. Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea. Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea. Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una... [continuare]
Generalitati Hipermetabolismul este o afectiune caracterizata prin cresterea anormala a ratei metabolismului bazal al organismului. Conditia apare de obicei atunci cand exista prejudicii semnificative sau multiple traume la nivelul organsimului. Interventiile chirurgicale, fracturile osoase repetate sau infectiile pot provoca hipermetabolism. Conditia mai poate fi cauzata de sepsis, arsuri, terapie cu steroizi sau transplant de maduva osoasa. Hipermetabolismul este una dintre consecintele majore ale hipertiroidismului (tiroida hiperactiva). Hipermetabolismul poate sa afecteze pe oricine care are o tulburare de alimentatie sau pe cei care au fost spitalizati perioade destul de lungi. De aceea, trebuie sa acordati o atentie sporita alimentatiei, mai ales daca ati suferit de vreo boala sau ati avut recent un traumatism major. Efectele hipermetabolismului asupra organismului Chiar daca hipermetabolismul poate fi consecinta hipertiroidismului, conditia nu este intotdeauna... [continuare]
Sanatatea intestinala si legatura cu sistemul imunitar: ghid complet
Autor: SfatulMedicului
Ce este sanatatea intestinala? Sanatatea intestinala reprezinta echilibrul delicat al florei microbiene care colonizeaza tractul gastrointestinal si integritatea peretelui intestinal, elemente esentiale pentru mentinerea starii generale de sanatate. In ultimii ani, cercetarile au evidentiat legaturi stranse intre sanatatea intestinului si functionarea sistemului imunitar, precum si impactul acesteia asupra bolilor cronice, alergiilor, tulburarilor autoimune si chiar sanatatii psihice. Cum functioneaza microbiomul intestinal? Tractul digestiv gazduieste aproximativ 100 trilioane de microorganisme, majoritatea bacterii benefice, care formeaza microbiomul intestinal. Aceste microorganisme contribuie la digestie, productia de vitamine, reglarea metabolismului si stimularea sistemului imunitar. Echilibrul microbiomului este crucial: dezechilibrele (numite disbioze) pot favoriza inflamatia, infectiile si bolile cronice. Legatura dintre intestin si sistemul imunitar Peste 70% din... [continuare]
Va confruntati cu parodontita? iata cum va afecteaza viata si cum ii puteti preveni aparitia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Parodontita este un grup de diverse boli. Toate acestea implica inflamatii la nivelul gingiilor si a altor structuri ce sustin dintii. Aceasta boala incepe adesea ca gingivita. Parodontita este cauzata de anumite bacterii care se ataseaza la linia dintilor de mestecare, iar rezultatul este o infectie. Corpul dumneavoastra incearca sa lupte impotriva acestei infectii. Unele dintre substantele pe care corpul le produce pot fi daunatoare. Substantele deterioreaza osul maxilarului si ligamentul din jurul dintilor. In cazul in care acest proces va continua, se vor forma buzunare intre dinti si gingii. Acest pungi sunt locuri in care se inmultesc foarte multe bacterii. In cazul in care parodontita nu este tratata, dintii se pot strica sau chiar vor cadea. Parodontita nu este, de obicei, dureroasa. Adultii mai in varsta sunt mai susceptibili de a dezvolta aceasta conditie. Persoanele cu diabet zaharat si persoanele care fumeaza sunt, de asemenea, mai susceptibile de a... [continuare]
Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale otetului din cidru de mere sunt sustinute acerb de anumite voci si contestate de altele. Printre potentialele sale efecte pozitive se numara ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, controlul greutatii corporale, combaterea reactiilor alergice sau chiar tratarea diabetului, cancerului si a problemelor cardiace. Cum este obtinut otetul din cidru de mere De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente. Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului, fiind implicat in foarte multe functii, precum digestia, metabolismul, depozitarea substantelor nutritive, cat si in eliminarea toxinelor. Exista mai multe alimente, dar si obiceiuri care pot imbolnavi ficatul. Principalele cauze ale imbolnavirii ficatului Consumul exagerat de dulciuri . Prea mult zahar poate avea un impact negativ asupra organismului, mai ales fructoza, care este greu de asimilat, fiind transformata in grasime care se depune pe organe, producand steatoza hepatica. De aceea este indicat un consum moderat de bomboane sau produse de patiserie care contin zahar. Sedentarismul . Aceasta este principala cauza care duce la aparitia obezitatii. De asemenea, o persoana obeza prezinta un risc crescut de aparitie a steatozei non-alcoolice si, in cele din urma, de instalare a cirozei. Riscul este mai mare daca persoanele supraponderale sufera de [continuare]
Generalitati Ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic. Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi. Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva. Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata Posibilele beneficii pentru sanatate aduse de ciocolata deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. Asadar, cel mai important criteriu in alegerea... [continuare]
Factori care determina scaderea nivelului de energie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ciuda faptului ca dormiti suficient, cand va simtiti obositi dimineata, ar trebui sa incercati sa aflati care ar fi motivul care sta la baza nivelurilor scazute de energie. Copiii, adolescentii si adultii sunt ocupati cu activitati de rutina pe care le desfasoara pe parcursul unei zile si rareori mai au timp liber pentru a face exercitii in aer liber, hobby-uri sau sporturi. Toate aceste preocupari pot epuiza pe oricine la sfarsitul unei zile. Daca va simtiti obositi tot timpul, fara a face efort fizic excesiv si in ciuda faptului ca va odihniti suficient, atunci aveti motive de ingrijorare. Viata moderna este destul de accelerata si agitata, incat multi dintre oameni nu au timp sa se gandeasca la sanatatea lor. Cunoasterea factorilor care ar putea contribui la cresterea nivelurilor energiei si care pot imbunatati stilul de viata este foarte importanta. Stres Stresul este una dintre cauzele majore ale lipsei de energie atat a femeilor, barbatilor, cat si a... [continuare]
Sanatatea fizica odata cu inaintarea in varsta
Autor: SfatulMedicului
Ce este activitatea fizica si beneficiile sale Cu ajutorul capacitatilor fizice, o persoana isi poate finaliza sarcinile zilnice. Pe masura inaintarii in varsta, multor oameni le este dificil sa-si mentina independenta fizica. Activitate fizica inseamna orice miscare a corpului, realizata de catre muschii scheletici, care implica energie. Starea fizica a unei persoane se refera la capacitatea acesteia de a face activitati fizice si poate fi evaluata prin determinarea rezistentei, puterii si flexibilitatii. Gradul de independenta fizica al unei persoane depinde de cat de bine poate sa functioneze fizic. Acesta este unul dintre cele mai puternice motive pentru ca un individ sa isi mentina activitatea fizica, dar nu trebuie sa fie singurul motiv. Oricine ar trebui sa faca multa miscare, cat mai des. Pentru a exista certitudinea ca anumite exercitii fizice nu sunt contraindicate, se va discuta cu medicul. Uneori, chiar si activitatea fizica moderata este... [continuare]
Ce sunt intolerantele alimentare si cum se pot verifica
TESTE DE INTOLERANTA ALIMENTARA Ce este intoleranța alimentară? Intoleranța alimetară este un disconfort, o stare de rău, o stare de continuă de indispoziție în urma consumării anumitor substanțe din alimente. • Tulburările pe care alimentele le produc asupra organismului nu apar imediat (ca în cazul alergiilor); ele pot apărea și dupa 3 zile sau mai mult. În realitate, reacția este datorită faptului că anumite alimente pe care organismul nostru nu le tolerează sunt consumate zilnic. • Datorită intolerantei alimentare pot aparea simptome sau diferite boli. • Atunci când aveți o intoleranță la un aliment, indiferent ce cantitate veți consuma din acel aliment, efectul va fi același. • Mecanismul intoleranței alimentare nu este bine determinat. Probabil provine de la schimbările imunologice ale organismului. Starile patologice care se datorează intoleranței alimentare și care pot fi ameliorate imediat prin evitarea alimentelor... [continuare]
as dorii si eu niste lamuriri in privinta drojdiei de bere.am auzit de foarte mult timp ca ar fi buna pentru mai multe afectiuni, dar pe mine ma intereseaza efectele ei asupra pielii si a parului. tot uitandu-ma pe internet am intrat in ceta...ce drojdie ar tebui sa folosesc cea( prospata sau uscata )care se foloseste in panificatie sau este un alt tip de drojdie? eu sincer, spun ca am inceput o cura cu drojdie de panificatie si dupa 2 zile vad deja o imbunatatitre a pielii tenului, adica vreau sa zic ca 40% dintre cosuri au disparut deja... [continuare]
am 33 de ani, 1.60 m si 93 kg. vreau un copil, dar sunt constienta ca pt asta tb sa slabesc. cand ar fi momentul ideal?(ca nr de kg) nu as vrea sa-mi asum riscuri inutile, dr nici s a asptept prea mult pana, raman insarcinat :(. oare ar fi bine sa apelez la chirurgia bariatrica? dieta si sportul nu prea au dat rezultate pana acum :( pastile si ceaiuri nu am incercat pt ca , pe de o parte nu am incredere ca sunt tocmai sanatoase, iar pe de alta, am colon iritabil , iar pastilele si ceaiurile au actiunje laxativa (exact ceea ce nu-mi trebuie mie). [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter