Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

compozitia in carbohidrati a alimentelor

Cum influenteaza dieta sanatatea dentara?

Cum influenteaza dieta sanatatea dentara?

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018

Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara

Puteti evita doua din cele mai frecvente afectiuni ale civilizatiei moderne: cariile dentare si bolile parodontale pur si simplu prin schimbarea dietei. Sanatatea dintilor si a altor tesuturi orale aparent atat de greu de distrus pot fi puse sub amenintare atat de usor de placa bacteriana si produsii de sinteza ai acestora, in cazul nostru vorbind de acizi. Unele dintre produsele alimentare influenteaza in directa masura crestere bacteriilor si numarul cariilor. In ciuda faptului ca produsele alimentar in sine nu are nici un efect asupra bolii parodontale, boala progreseaza rapid si este mai severa la pacientii a caror diete nu le furnizeaza substantele nutritive necesare. Alimentatia proasta afecteaza intregul sistem imunitar, crescand sensibilitatea la multe afectiuni. In plus, studiile au aratat o legatura intre sanatatea orala si boli sistemice, cum ar fi diabetul si bolile cardio - vasculare. A manca o varietate de alimente la un regim alimentar bine echilibrat va... [continuare]

Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?

Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce sunt indulcitorii artificiali Indulcitorii artificiali se gasesc sub diverse forme in comert si ii consumam uneori fara sa ne dam seama deoarece sunt introdusi in majoritatea dulciurilor, alimentelor, sucurilor chiar daca pe ambalaj scrie ca nu contin conservanti, coloranti sau potentiatori de gust. Mai sunt numiti si indulcitori de sinteza sau edulcorantii intensivi deoarece au o putere de indulcire cuprinsa intre 100-600 ori mai mare fata de zaharul obisnuit ceea ce ne duce din start cu gandul ca nu sunt atat de utili organismului, chiar daca aportul lor caloric este nesemnificativ. Ne putem gandi ca sunt sanatosi deoarece folosim o cantitate mai mica pentru a indulci o cana de cafea, comparativ cu 2-3 lingurite de zahar, insa gustul este perceput mult mai dulce, chiar daca nu modifica glicemia in raport cu cantitatea de zahar consumata. Principalii indulcitori artificiali 1. Zaharina Este cel mai vechi indulcitor sintetic, descoperit de un chimist in anul 1880, dar in... [continuare]

Dietele pot afecta imunitatea?

Dietele pot afecta imunitatea?

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]

Caria de biberon

Caria de biberon

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2025

Dr. Georgiana Elefterie
Medic estetica si protetica dentara, stomatologie pediatrica

Ce este caria de biberon? Din ce in ce mai frecventa in randul bebelusilor, caria de biberon reprezinta o forma agresiva de carie ce apare pe dintii de lapte ai copiilor sub 3 ani. Se mai numeste si carie galopanta deoarece are o evolutie fulminanta; trecerea de la o pata alb-galbuie pe suprafata dintelui catre afectarea totala a suprafetei dentare facandu-se foarte rapid, dintii ajungand in stadiul de resturi radiculare colorate in negru in zona in care au erupt. Studiile arata ca aproximativ 5-10% din copii prezinta carii de biberon. Semne si simptome Primele semne sunt sensibilitatea dentara la diversi stimuli externi - variatiile de temperaturi, alimentele dulci si modificari de culoare si structura a smaltului - pete albe pe suprafata dentara unde smaltul are mai putin calciu in compozitie. In general, evolutia tipica a cariei de biberon urmeaza niste pasi specifici. Debuteaza cu afectarea grupului fronal superior, fara afectarea grupului inferior. Netratate,... [continuare]

Obezitatea – ghid medical

Obezitatea – ghid medical

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1    Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]

Hidratarea

Hidratarea

Actualizat la data de: 15 Martie 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

De ce este importat sa fim hidratati Fara apa, organismul nostru nu ar supravietui. Fiecare celula, tesut, organ are nevoie de apa pentru a functiona corect. De exemplu, apa este folosita pentru a mentine temperatura corpului, pentru a elimina toxinele si pentru lubrefierea articulatiilor. In concluzie, apa este esentiala pentru o sanatate optima. Hidratarea sau reinlocuirea fluidelor este unul din cele mai importante procese nutritionale, care se desfasoara constant, de-a lungul vietii unei persoane. Aproximativ 60% din greutatea corpului dvs. o reprezinta apa. Pe masura ce faceti efort fizic, acest fluid se pierde prin piele sub forma de sudoare si prin plamani, atunci cand respirati. Daca apa nu este inlocuita la intervale regulate de timp, inainte, pe parcursul si dupa activitatea fizica, se poate instala deshidratarea. Cum pierde apa corpul dvs.? Lichidul din organism se elimina in fiecare zi: atunci cand mergeti la toaleta, prin sudoare si chiar atunci cand respirati.... [continuare]

8 trucuri pentru a evita ingrasarea din weekend

8 trucuri pentru a evita ingrasarea din weekend

Actualizat la data de: 04 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ingrasarea din weekend este un fenomen observat deseori de specialistii in nutritie in randul pacientilor, ce se explica prin tendinta consumului mai mare de alcool si alimente hipercalorice la final de saptamana. Expertii medicali spun ca obiceiurile alimentare ale oamenilor se schimba semnificativ in zilele de sambata si duminica, din pricina activitatilor relaxante intreprinse, precum petrecerile sau mesele luate la restaurant. Din fericire, exista numeroase moduri prin care acumularea kilogramelor din weekend poate fi tinuta sub control cu succes! Constatari stiintifice despre ingrasarea din weekend Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Tehnica VTT din Finlanda si prezentat public in luna februarie 2014 a scos in evidenta tendinta generala a populatiei de a acumula kilograme in plus in weekend. Cercetatorii finlandezi sustin ca depunerea unui kilogram sau doua este normala la sfarsit de saptamana si nu constituie o amenintare... [continuare]

3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase

3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase

Actualizat la data de: 27 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista numeroase moduri originale de a prepara ouale, alimente bogate in nutrienti pretiosi, pe care specialistii in alimentatie le recomanda in cadrul unei diete echilibrate. Un ou contine doar 70 kcal si 6 grame de proteine, contribuind la energizarea organismului, controlul apetitului alimentar si mentinerea tonusului muscular. In afara de banala omleta, aveti la dispozitie numeroase retete apetisante in care ingredientul principal sunt ouale. Beneficiile oualor pentru sanatate In urma cu cativa ani, consumul oualor era considerat un factor de risc pentru instalarea bolilor cardiovasculare. Continutul de colesterol dintr-un ou este de aproximativ 0,2 grame, insa numeroase studii de specialitate recente au descoperit ca grasimile din galbenusul de ou nu cresc semnificativ riscul de afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral, influentand intr-o proportie neglijabila colesterolul total din organism. Asociatia Americana a Sanatatii Cardiace recomanda... [continuare]

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat in general cu sursele alimentare nesanatoase, al caror consum creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Insa acest alcool organic se regaseste in membrana celulara si in tesuturile organismului, fiind transportat in sange si necesar proceselor metabolice de la nivel celular. Valorile colesterolului sunt un bun indicator al starii de sanatate, de aceea monitorizarea lor este foarte importanta, mai ales la varste inaintate. Informatiile esentiale despre rolul colesterolului in organism si situatiile in care aceste devine periculos ajuta la o mai buna intelegere a modului in care functioneaza organismul si a factorilor de risc asociati cu excesul de lipide in sange. Rolul colesterolului in organism Colesterolul este un compus lipidic, sterol, regasit in compozitia membranelor celulare ale corpului uman. Cea mai mare proportie a sa este sintetizata de ficat (aproximativ 75%), iar restul provine din alimentele consumate... [continuare]

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Dovleacul, beneficii si retete sanatoase

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dovleacul, aliment specific toamnei si indragit pentru gustul dulce foarte placut, detine proprietati nutritive cu beneficii multiple pentru sanatate. Acest rod principal al sezonului rece este surprinzator de bogat in antioxidanti si vitamine, putand fi inclus in numeroase retete sanatoase si apreciate. Pe langa faptul ca furnizeaza un numar mic de calorii, dovleacul este o sursa generoasa de vitamina A, antioxidanti flavonoizi polifenolici si carotenoizi, nutrienti care s-au dovedit esentiali starii de sanatate in numeroase demersuri stiintifice de specialitate. Valorile nutritionale ale dovleacului 100 de grame de dovleac contin: - Calorii - 26 kcal - Carbohidrati - 6.5 g - Proteine - 1.0 g - Grasimi totale - 0,1 g - Fibre alimentare - 0.5 g - Folati - 16 mcg - Niacina - 0.600 mg - Acid Pantotenic - 0.298 mg - Piridoxina - 0.061 mg - Riboflavina - 0.110 mg - Tiamina - 0.050 mg - Vitamina A - 7384 UI - Vitamina C - 9.0 mg - Vitamina E - 1.06 mg [continuare]

Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?

Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indulcitorii sunt tot mai des utilizati, acestia prezentand atat avantaje, cat si dezavantaje pentru sanatate. Concret, un indulcitor inseamna orice substanta, fie naturala, fie artificiala, care are un gust dulce si este utilizata in alimente, mancare sau bauturi. Indulcitorii sunt de doua tipuri: naturali si sintetici. Cei mai folositi indulcitori sintetici Zaharina . Este unul dintre cei mai vechi indulcitori sintetici, fiind introdusa in alimentatie inca din secolul al XIX-lea. Trebuie specificat ca zaharina este contraindicata in sarcina, deoarece unele studii sustin ca poate traversa placenta, ceea ce creste riscul de aparitie al unor afectiuni ale fatului. Zaharina este mai dulce de aproximativ 300 de ori decat zaharul si are avantajul de a avea un continut caloric foarte mic. Specialistii recomanda sa nu se depaseasca doza admisa de zaharina - 5mg/kilogram corp. Desi consumul ei este controversat, existand suspiciuni ca poate avea o legatura cu aparatia... [continuare]

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]

8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces

8 obiceiuri sanatoase care va scapa de gazele intestinale in exces

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gazele intestinale sunt o parte normala din procesele digestive ale organismului, rezultand din carbohidratii nedigerati care sunt fermentati de bacterii. De aceea, chiar si multe alimente sanatoase, precum fructele si legumele, pot produce gaze in exces, din pricina continutului mare de carbohidrati. Pe langa acesti nutrienti, exista si alti factori ai stilului de viata, de la greutatea corporala pana la fumat si consumul gumei de mestecat, care joaca un rol definitoriu in acumularea excesiva de gaze intestinale, ce degenereaza in balonare, eructatie (ragait) si flatulenta. In perioada sarbatorilor, gazele intestinale pot reprezenta o problema majora, din pricina meselor diversificate si dificil de digerat de la ocaziile festive. Cateva obiceiuri sanatoase va pot ajuta sa scapati cu succes de toate neplacerile asociate cu gazele stomacale acumulate in exces. De ce apar gazele intestinale in exces Gazele intestinale in exces, ce se manifesta prin balonare,... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor

Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor

Actualizat la data de: 17 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor asigura dezvoltarea optima a copiilor in primul an de viata, asigurand tot complexul de nutrienti necesar in aceasta perioada importanta de crestere. Medicii recomanda suplimentul de lapte la bebelusi in conditiile lactatiei insuficiente, pana la varsta de 6 luni, de cand se incepe diversificarea alimentatiei. Nutrientii de care au nevoie bebelusii In primul an de viata, copiii isi tripleaza greutatea de la nastere, iar pentru a se dezvolta in acesti parametri, au nevoie de mai multi nutrienti de calitate decat in orice alta perioada a vietii. Laptele matern acopera nevoile nutritionale ale bebelusilor in primele 6 luni de viata, insa atunci cand lactatia este insuficienta sau copilul nu poate fi hranit la san, se impune suplimentarea hranei cu ajutorul formulelor speciale de lapte praf. Cei mai importanti nutrienti de care au nevoie bebelusii pana la diversificarea hranei sunt - Calciul. Ajuta la... [continuare]

Adevarul despre ciocolata

Adevarul despre ciocolata

Actualizat la data de: 18 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic. Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi. Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva. Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata Posibilele beneficii pentru sanatate aduse de ciocolata deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. Asadar, cel mai important criteriu in alegerea... [continuare]

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Actualizat la data de: 25 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

8 moduri eficiente de a va tine sub control greutatea

8 moduri eficiente de a va tine sub control greutatea

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Necesitatea de a va tine sub control greutatea nu izvoreste doar din aspiratiile estetice pe care oamenii le au, ci si din ratiuni de ordin medical complet justificate. Grasimea corporala in exces va stirbeste atat stima de sine, cat si sansa de a trai o viata cat mai lunga. Aflati cele mai eficiente moduri de a va tine sub control greutatea, fara sacrificii majore si riscuri pentru sanatate. Sfaturi utile pentru mentinerea greutatii ideale Un studiu efectuat pe circa 30.000 de participanti a descoperit ca persoanele cu un indice de masa corporala intre 25 si 28,9 (supraponderale) au o predispozitie cu 72% mai mare de a dezvolta afectiuni cardiace, comparativ cu persoanele normoponderale. Riscul creste cu pana 244% in cazul oamenilor care sufera de obezitate. In afara de susceptibilitatea la afectiuni cardiace, excesul ponderal va mai predispune si diabetului, sindromului metabolic si tulburarilor psihice (anxietate, depresie etc.). Infruntati... [continuare]

Imunizarea organismului in sezonul rece

Imunizarea organismului in sezonul rece

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima. Omul modern duce o viata haotica, derulata intr-un ritm alert si intr-un mediu impropriu; prins in stresul zilnic, in probleme ce trebuie solutionate repede, acesta neglijeaza constant alimentatia, fie sarind peste orele de masa, fie alegand produse de tip fast-food, sucuri carbogazoase si medicamente, de cele mai multe ori scumpe si ineficiente, la cel mai mic simptom de boala. Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii. Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili i, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern. Pe langa imunitatea... [continuare]

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

10 reguli de urmat pentru a gati sanatos

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]

Remedii naturale pentru cancerul de san

Remedii naturale pentru cancerul de san

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Remediile naturiste pentru cancerul de san includ consumul de usturoi, broccoli, struguri, ceai verde, lignani, grau verde, soia, vitamina D si calciu. Cancerul de san este caracterizat de cresterea de tesuturi maligne la nivelul sanului. Acesta poate fi clasificat ca fiind ductal, lobular sau inflamator, in functie de locul de origine. Poate fi cauzat de consumul de bauturi alcoolice, radioterapie in zona sanului, nasterea primului copil la o varsta frageda sau o varsta prea inaintata, aport crescut de progesteron sau estrogen, etc. Cancerul de san poate fi observat ca urmare a manifestarii a mai multor simptome. Caile de atac contra cancerului de san nu vindeca boala ci stimuleaza sistemul imunitar sa distruga tesutul canceros intr-o anumita masura. Cu toate acestea, un stil adecvat de viata si obiceiuri alimentare sanatoase sunt recomandate pentru longevitatea bolnavilor cu cancer de san. Desi nu este curabil, cancerul de san poate fi prevenit prin anumite... [continuare]

Mituri despre mirosurile corpului si halena

Mituri despre mirosurile corpului si halena

Actualizat la data de: 24 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Puteti sa va mirositi respiratia Fals: Multe persoane cred ca isi pot mirosi propira respiratie daca tin mana intre nas si gura si inspira aerul pe care il sufla. Din pacate, o persoana nu poate depista mirosul real pentru ca fiecare se obisnuieste cu mirosul sau. Cum puteti sti daca respiratia dumneavoastra este urat mirositoare? Una din cele mai bune metode este sa cereti unui copil sa va spuna adevarul despre mirosul respiratiei dvs. Intotdeauna va puteti mirosi corpul Fals: Majoritatea isi pot mirosi transpiratia de la subrat sau picioare, dar cei care au transpiratie acida sau nu mentin igiena anumitor parti ale corpului, n-au nici cea mai vaga idee ca miros ingrozitor. Singurul mod in care ar putea observa ceva neobisnuit este atunci cand intra intr-o camera iar cei din jurul lui au disparut. Apa de gura si bomboanele mentolate sunt eficiente pentru inlaturarea halenei Fals: Acestea rezolva doar temporar problema. Apa de gura care contine alcool... [continuare]

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul hranirii sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de substante nutritive pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. Laptele asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara Ig A (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor), cum ar fi lizozimul,... [continuare]

Ce este Adozid MR si pentru ce se utilizeaza Adozid MR este un medicament care scade concentratia de zahar din sange (medicament antidiabetic administrat oral). Adozid MR este utilizat in anumite forme de diabet zaharat (diabet zaharat tip 2) la adulti, atunci cand dieta, exercitiul fizic si scaderea ponderala singure nu au avut un efect adecvat. Mod de administrare Luati intotdeauna Adozid MR exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavostra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza de Adozid MR este stabilita de medic, in functie de concentratia de zahar in sange si, posibil, in urina. Modificarea factorilor externi (de exemplu scaderea greutatii, modificarea stilului de viata, stresul) sau imbunatatirea controlului glicemiei pot necesita modificarea dozelor de gliclazida. Doza initiala recomandata este de un comprimat o data pe zi. Doza uzuala poate varia de la un comprimat pana la maxim patru comprimate administrate o data pe... [continuare]

Ce este ACC Junior si pentru ce se utilizeaza Indicatii ACC Junior pulbere pentru solutie orala fluidifica mucusul vascos in cazul afectiunilor tractului respirator: laringita, sinuzita acuta si cronica, otita medie. ACC pulbere pentru solutie orala faciliteaza tusea si expectoratia secretiilor in cazul afectiunilor respiratorii acute si cronice acompaniate de tulburari in formarea si transportul mucusului: bronsita acuta, bronsita astmatiforma, in acutizarile bronho-pneumopatiei cronice, bronsiectazii, mucoviscidoza, astm bronsic. Mod de administrare Utilizati intotdeauna ACC Junior exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doze Daca nu este altfel prescris de catre medicul dumneavoastra, doza uzuala este: Varsta - Doza zilnica totala Copii cu varsta sub 2 ani - Administrati ACC Junior 100 mg/plic, pulbere pentru solutie orala la copiii cu varsta sub 2 ani numai la recomandarea... [continuare]

Pagina 4 din 7 (188 rezultate)