Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

colesterol rau crescut tratamen

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]

Colesterol total (sange) col

Din Analize Medicale

Colesterolul total masoara nivelul colesterolului LDL, al trigliceridelor si al colesterolului HDL. Nivelul colesterolului total se calculeaza dupa urmatoarea formula: Colesterol total = Colesterol HDL + Colesterol LDL + (0,2 x Trigliceride) Lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) contin lipide (colesterol liber, fosfolipide si trigliceride) si proteine ce transporta colesterolul de la ficat catre tesuturile periferice. Numit si “colesterolul rau”, acesta este corelat cu un risc crescut al evenimentelor cardiovasculare, precum: atac de cord, accident vascular cerebral, ateroscleroza. Scaderea nivelului de colesterol LDL se poate realiza astfel: - prin reducerea consumului de colesterol si grasimi din alimentatie; - prin pierderea in greutate, in cazul pacientilor surpraponderali; - prin urmarea unui medicatii hipocolesterolemiante. Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt sintetizate la nivelul ficatului si contin proteine (cele mai importante sunt Apo-A1 si... [continuare]

Lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) contin lipide (colesterol liber, fosfolipide si trigliceride) si proteine ce transporta colesterolul de la ficat catre tesuturile periferice. Numit si “colesterolul rau”, acesta este corelat cu un risc crescut al evenimentelor cardiovasculare, precum: atac de cord, accident vascular cerebral, ateroscleroza. Scaderea nivelului de colesterol LDL se poate realiza astfel: - prin reducerea consumului de colesterol si grasimi din alimentatie; - prin pierderea in greutate, in cazul pacientilor surpraponderali; - prin urmarea unui medicatii hipocolesterolemiante. [continuare]

Buna ziua, Am facut recent analize de sange de rutina, fac periodic pentru ca iau pastile anticonceptionale de 7 ani. Pana acum nu am avut nici o problema, dar acum a iesit colesterolul putin crescut. A iesit 226, iar limita normala era 200. In ultima vreme am avut un stil de viata mai sedentar, am mancat aiurea, inclusiv seara la 8-9, doar de o saptamana am inceput sa merg la sala de fitness. As dori o parere, colesterolul marit sa fie din cauza pastilelor, sau a regimului? Este bine sa continui sa iau pastilele anticonceptionale daca tin regim alimentar? Momentan fac o pauza de o luna pentru ca am avut alte probleme. Multumesc [continuare]

Vldl-colesterol (sange) vldl

Din Analize Medicale

Testul masoara cantitatea de lipoproteina (VLDL) cu o densitate scazuta din sange. Colesterolul VLDL, un tip de grasime din sange, colesterolul LDL si trigliceridele sunt considerate forme de colesterol rau. Nivelurile ridicate de colesterol pot infunda arterele, producand infarctul. Testul se realizeaza impreuna cu o serie de alte teste pentru a depista afectiunea cardiovasculara. Nivelurile ridicate de colesterol VLDL si de trigliceride din sange pot reprezenta un risc de afectiune cardiovasculara. Persoanele care sunt obeze prezinta niveluri ridicate de colesterol VLDL. [continuare]

Electroforeza lipoproteinelor masoara fractiile de lipoproteine pentru a determina distributia modificata si concentratia lipoproteinelor in ser, un factor de risc in dezvoltarea bolii coronariene. Lipoproteinele reprezinta complexe structurale, ce sunt compuse din lipide si apoproteine, cu un rol important in metabolism. Acestea indeplinesc functia de tralsport al colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor in plasma. Lipoproteinele se clasifica astfel: - chilomicroni; - VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); - IDL (lipoproteine cu densitate intermediara); - LDL (lipoproteine cu densitate mica); - HDL (lipoproteine cu densitate mare). Chilomicronii transporta trigliceridele exogene (din alimentatie) de la niveluol intestinului la tesutul adipos si muschi. Lipoptoteinele cu densitate foarte mica (VLDL) sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor endogene (sintetizate hepatic) de la ficat catre tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate... [continuare]

Lipoproteine (sange) lp

Din Analize Medicale

Lipoproteinele reprezinta complexe structurale, ce sunt compuse din lipide si apoproteine, cu un rol important in metabolism. Acestea indeplinesc functia de transport al colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor in plasma. Lipoproteinele se clasifica astfel: - chilomicroni; - VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); - IDL (lipoproteine cu densitate intermediara); - LDL (lipoproteine cu densitate mica); - HDL (lipoproteine cu densitate mare). Chilomicronii transporta trigliceridele exogene (din alimentatie) de la nivelul intestinului la tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL) sunt responsabile pentru transportul trigliceridelor endogene (sintetizate hepatic) de la ficat catre tesutul adipos si muschi. Lipoproteinele cu densitate intermediara (IDL) sunt formate din descompunerea VDLD si a HDL. Lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) contin lipide (colesterol liber, fosfolipide si trigliceride) si proteine ce transporta... [continuare]

Apolipoproteina b apo b

Din Analize Medicale

Apolipoproteina B este componenta principala a „lipoproteinei cu densitate scazuta” - LDL, "colesterolul rau". ApoB se prezinta in doua forme – ApoB 48 si ApoB 100. ApoB este sintetizat in principal de intestinul subtire. ApoB 100 este apoliproteina gasita in lipoproteinele sintetizate de ficat. Nivelurile inalte se asociaza cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. [continuare]

Pe mine ma intereseaza in mod expres orice fel de tratament care imi poate oferi vindecarea tromboflebitei profunde cu trombi, venelor dure, umflate, obstructionate, care determina inrosirea pielii si dureri, circulatie profunda proasta, de la tromboflebita profunda am facut si eczema flebitica ce se intinde pe picior si este ca o crusta tare, ma mananca si ma doare, nu mai circula in acea portiune sangele si este cumplit. Nici in tot corpul sangele nu mai circula bine. Aceasta este o problema de-a mea pe care sper s-o rezolv cu ajutorul dumneavoastra. A doua problema este neputinta de a scapa de kilogramele in plus si sunt 120 kg. Am 56 de ani si imi doresc sa scap de aceasta povara dar organismul meu nu slabeste. Apoi mai sunt : colesterolul rau, venele ingrosate, faptul ca de multe ori scuip sange pentru ca se sparg vase de sange in interior, am flegme groase care ma ineaca si saliva nu e fluida seara la culcare, am hipotiroidie cu noduli pe tiroida, am inceput de scleroza de... [continuare]

Comunitate medicala

Acufene

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Menopauza

Am 60 ani si sunt la menopauza de ceva timp.De cativa ani,am zgomote in urechea stanga,in special apar cand sunt foarte nervoasa,cand este vremea mai rece.Am si o circulatie proasta a sangelui(mainile,nasul,picioarele imi sunt reci,buzele sunt vinete).Transpir foarte mult,vara.La 1,64m am 54kg.Colesterolul rau si glicemia,sunt putin peste normal.Fiind o fire mai emotiva,nu am dat importanta deselor crize de palpitatii,pana am cazut din picioare,avand tensiunea foarte mica.Mi s-au facut perfuzii cu calciu,magneziu si ma simt bine acum Mananc destul de sanatos,fac miscare cat de cat. Mi s-a prescris Ginkgo biloba,pentru acufene,Aspenter pentru palpitatii.Am mai luat din proprie initiativa Omega 3,Spirulina,Coenzima Q10,Complex de vit B,am baut ceai verde vrac(doar dimineata). Ceea ce vreau sa intreb,cum si ce trebuie sa iau,pentru a ajuta organismul sa functioneze normal? [continuare]

Buna ziua, In urma unei situatii de risc, am o mare frica de infectie cu HIV. La 2-3 saptamani de la acest moment, am avut o stare asemanatoare gripei/racelii, care se manifesta prin tuse cu expectoratii, curgerea nasului si subfebra. La aproximativ 3 saptamani de la debutul acestui simptom, a inceput o stare de depresie puternica, care a durat cam 1 saptamana, disparand foarte brusc. In aceasta perioada, au fost si episoade scurte de dureri musculare, articulare si de cap, dar si amorteli in brate si o singura data o stare de lesin, cu transpiratie rece. Tot in aceasta perioada am pierdut in greutate si nu am avut pofta de mancare. Insomniile dureaza chiar si acum. Dupa aceasta a inceput umflarea ganglionilor de la gat, coborand spre brate, abdomen si zona inghinala. In aceasta etapa, in zonele respective am avut o senzatie de usturime/arsura, care dureaza inclusiv acum. De asemenea, au aparut transpiratii nocturne, strict in zona cefei. Cred ca acestea sunt toate... [continuare]

Buna ziua! Doresc un sfat cu privire la ce analize pot sa mai fac in vederea depistarii si remedierii urmatoarei probleme de sanatate! De 5 luni de zile am un gust dulce in gura, acesta se amplifica in special dupa ce mananc. De asemenea la scurt timp dupa masa imi apar niste pete rosii pe fata, sub ochi. Am facut o serie de analize: hepatita b,c, tgp, tgo, glicemie, colesterol total, hdl,ldl, dintre toate doar analiza colesterolului rau a iesit neconforma cu putin fata de limita normala. Am fost la medicul de familie, iar la ecografie mi-a zis ca nu apar probleme la organe. Va rog sa imi dati un sfat cu privire la ce ar putea fi si ce alte analize si consultatii sa mai fac ? Multumesc. [continuare]

Lipoproteina (a) (sange) lp(a)

Din Analize Medicale

Lipoproteina (a) sau Lp (a) este un tip de lipoproteina care transporta colesterolul in sange. Este similara cu lipoproteina cu densitate scazuta (LDL, colesterolul "rau") prin faptul ca are o singura proteina apolipoproteina B impreuna cu colesterol si alte lipide. Cantitatea de Lp (a) este determinata genetic si ramane relativ constanta pe durata vietii unui individ. Un nivel ridicat de Lp (a) se crede ca ar contribui la riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, testarea fiind un marker de risc cardiovascular. Deoarece aproximativ 50% din persoanele care sufera de atacuri de cod prezinta un nivel normal al colesterolului, cercetatorii au cautat alti factori care ar putea avea o influenta asupra bolilor de inima. Astfel, se considera ca Lp (a) poate fi un astfel de factor. Un nivel ridicat de Lp (a) este un factor important de risc pentru dezvoltarea prematura a depozitelor de grasime in artere. Lipoproteina (a) nu este pe deplin inteleasa, dar s-a demonstrat ca aceasta poate... [continuare]

Lipide totale (sange)

Din Analize Medicale

Lipidele sunt substante organice grase si reprezinta cea mai mare sursa de energie pentru organism. Cea mai mare parte a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau in piele, o mica parte circuland in sange sub forma lichida. Doua lipide importante, colesterolul si trigliceridele, sunt transportate in sange prin particule de lipoproteine. Fiecare particula contine o combinatie de molecule de proteine, colesterol, trigliceride si fosfolipide. Lipidele sunt clasificate in functie de densitatea lor astfel: - lipoproteine cu densitate mare (HDL), - lipoproteine cu densitate scazuta (LDL), - lipoproteine cu densitate foarte scazuta (VLDL). Monitorizarea si mentinerea unor niveluri optime ale acestor lipide este importanta pentru sanatate. In timp ce organismul produce colesterolul necesar pentru a functiona corect, sursa pentru o parte din colesterol este dieta. Consumul unei cantitati prea mari de alimente bogate in grasimi saturate si grasimi... [continuare]

9 reguli pentru o inima sanatoasa

9 reguli pentru o inima sanatoasa

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati In cazul in care se suspecteaza declansarea unui preinfarct, trebuie anuntat serviciul de urgenta. Totusi, exista multe alte afectiuni ale inimii ale caror simptome nu se manifesta prea evident. De aici, deriva importanta unui ghid care sa prezinte atat simptomele cel mai des intalnite care pot avea legatura cu bolile cardiovasculare, dar si modalitatile de interpretare ale acestora. Bolile cardiace ar putea sa reprezinte un subiect ce ar putea interesa orice persoana, intrucat acestea fac cele mai multe victime. Stiinta evolueaza zilnic si noile descoperiri pot fi utile celor care doresc sa previna sau sa trateze afectiunile cardiovasculare. Potrivit unui studiu, dintr-un lot de subiecti compus din adulti tineri, peste 60% dintre acestia au adoptat un stil de viata care contribuie la scaderea riscului declansarii problemelor cardiace (dupa varsta a doua), ce implica: evitarea fumatului, pastrarea IMC in parametrii normali, limitarea consumului de alcool. [continuare]

Degenerescenta maculara legata de varsta

Degenerescenta maculara legata de varsta

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2017

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Reprezinta deteriorarea maculei, ce este o mica arie a retinei, situata la nivelul fundului de ochi, ce ne permite sa vedem clar detaliile fine si sa indeplinim activitati, precum cititul si condusul. Cand macula nu mai functioneaza corect, vederea centrala poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape; astfel, anumite activitati, precum cititul, introdusul atei in ac devin dificile si uneori imposibile de efectuat. Desi aceasta degenerescenta maculara modifica vederea in portiunea centrala a retinei, ea nu afecteaza vederea periferica. De exemplu, puteti vedea conturul ceasului, dar nu o sa puteti vedea cat este ceasul. Factori de risc - varsta peste 55 de ani; - expunerea la lumina puternica; - hipercolesterolemia (colesterolul rau crescut); - fumatul; - diabetul zaharat; - predispozitia familiala. Manifestarile degenerescentei maculare Degenerescenta maculara... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Policlinica OCH Constanța
Cardiologie, Chirurgie vasculara, Gastroenterologie, Urologie, Stomatologie pediatrica 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de grasime. Organismul uman are nevoie de acesta in mai multe scopuri, cum ar fi sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale. Colesterol este procurat din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel cate sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman Tipurile de colesterol Colesterolul circula prin organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, datorita faptului ca determina ateroscleroza (obstrueaza... [continuare]

Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere

Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere

Actualizat la data de: 30 Iunie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL). Rolul colesterolului Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona corect, fiind necesar pentru anumite functii, precum sinteza vitaminei D, hormonilor steroizi si a acizilor biliari. HDL, numita si colesterolul bun, are rolul de a transporta colesterolul in exces catre ficat pentru a fi metabolizat, avand un rol protector impotriva afectiunilor cardiovasculare. LDL – colesterolul rau – realizeaza transportul in sens invers, mai exact din ficat catre celule, promovand astfel depunerea colesterolului in peretii arteriali, determinand aparitia aterosclerozei, ce este precursorul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Colesterolul crescut este, in general, o... [continuare]

8 cauze ale colesterolului marit

8 cauze ale colesterolului marit

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia. Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de sange efectuat fie in spital daca pacientul este internat,fie intr-un laborator de analize medicale la recomandarea medicului. Acest test se face cu conditia ca pacientul sa nu consume alimente grase in ultimele 12 ore si nici medicamente care pot influenta rezultatul. In acest fel se obtin 4 rezultate ce corespund urmatoarelor fractiuni: • LDL colesterolul(colesterolul rau) • HDL colesterolul(colesterolul bun) • trigliceridele • Colesterol total (sange) In cazul adultilor: - Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl; - Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 200 si 239 mg/dl; - Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg/dl; In cazul... [continuare]

Care este nivelul normal al colesterolului?

Care este nivelul normal al colesterolului?

Actualizat la data de: 12 Iunie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Ateroscleroza este afectiunea principala responsabila de deces ca urmare a nivelelor crescute de colesterol si trigliceride in sange. Principalii factori care cauzeaza cresterea numarului persoanelor afectate de hipercolesterolemie sunt regimul alimentar bogat in grasimi si sedentarismul. Inca de la inceput trebuie subliniat faptul ca organismul uman are nevoie de colesterol, deoarece acesta prezinta un rol important in diverse procese biochimice. Tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Colesterolul „rau” (LDL), care se depune pe peretii vaselor de sange, si cel „bun” (HDL), pe care ficatul il proceseaza si ulterior il elimina din organism. Ce este LDL colesterol LDL colesterol se poate depune pe peretii arterelor, ducand la cresterea riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. De aceea, cu cat valoarea acestuia este mai mica, cu atat riscul de a dezvolta astfel de probleme este mai scazut. Valorile normale si cele... [continuare]

10 trucuri pentru a reduce colesterolul

10 trucuri pentru a reduce colesterolul

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Zarva Maria
Medic specialist medicina de familie

1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau"). Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care scad LDL colesterolul si cresc HDL-colesterolul. 2. Bea vin rosu in loc de cockteiluri! Studiile arata ca o ingestie moderata de alcool poate produce o usoara crestere a HDL-colesterolului („colesterolul bun“). In schimb, tariile sau bauturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care contin carbohidrati, nu sunt deloc sanatoase. De exemplu, vinul rosu contine 10% din carbohidratii unei margarita. De asemenea, vinul rosu contine antioxidanti, flavonoizi, care scad LDL colesterolul si stimuleaza HDL colesterolul. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la barbati si 1 pahar l [continuare]

Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma

Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre consecintele nivelului ridicat al colesterolului nu se afla doar astuparea vaselor de sange ale inimii, ci si lezarea membrelor inferioare. In aceasta situatie, exista un risc crescut de a dezvolta boala arteriala periferica (BAP). Dupa cinci ani, 20% dintre persoanele care sufera de BAP ar putea suferi un atac de cord care nu va fi fatal. Ateroscleroza, un proces in care excesul de colesterol rau (LDL) este depus pe peretii arterelor, este in mod frecvent asociata cu atacul de cord, dar si cu boala arterelor periferice. Afectiunea apare mai ales atunci cand este obstructionat sangele care circula in zona bratelor, picioarelor si zona inghinala. De cele mai multe ori, membrele inferioare sunt afectate de aceasta conditie. Principalele simptome sunt: crampe locale, dureri de picioare si dificultati la mers. Ateroscleroza poate provoca ingustarea si rigidizarea oricarei artere din organism. Atunci cand se intampla acest lucru, in cazul BAP,... [continuare]

4 mituri despre colesterol

4 mituri despre colesterol

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange. Adoptarea obiceiurilor sanatoase cum ar fi o dieta echilibrata si activitatea fizica, pot ajuta la prevenirea cresterii nivelului de colesterol. Este important sa se tina valorile colesterolului sub control, deoarece nivelurile ridicate cresc riscul bolilor de inima si de accident vascular cerebral. Daca va ingrijoreaza nivelul crescut al colesterolului discutati cu medicul. Alimente bogate in colesterol Unele alimente contin colesterol, care poarta denumirea de colesterol dietetic. Printre produsele alimentare care sunt bogate in colesterol se numara rinichii, ouale si crevetii. Colesterolul din compozitia alimentelor are efect mult slab asupra nivelului de colesterol din sange decat cantitatea de grasimi saturate pe care o consuma o persoana. Daca medicul a recomandat modificarea dietei pentru reducerea colesterolului din sange, cel mai important... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)