colesterol hdl scazut la copii
Sanatatea femeii dupa 40 de ani
Dr. Gabriela Cristescu
Medic primar Medicina de familie
Sanatatea femeii dupa 40 de ani Dupa 40 ani, in organismul femeilor au loc multe transformari care preced menopauza. Este important ca fiecare femeie sa stie cat mai multe despre corpul sau si despre aceasta noua perioada din viata. Nu priviti menopauza ca pe o afectiune! Este doar o alta etapa din viata. Si pentru ca ne dorim ca aceasta sa fie una cat mai usoara si lipsita de probleme, va propunem un plan personalizat pentru bilantul starii de sanatate, urmat de o atenta supraveghere de specialitate sub indrumarea unui consilier medical personal. Mamografia 1. Mamografia - ecografia mamara bilaterala Chiar daca pacienta isi autoexamineaza sanii in mod regulat, dupa o anumita varsta sunt recomandate investigatiile de specialitate. Astfel, majoritatea medicilor le recomanda femeilor cu varsta cuprinsa intre 40-50 ani sa isi faca o mamografie pentru a prevenii aparitia cancerului mamar. Analiza zaharului din sange 2. Analiza zaharului din sange – glicemia; profil... [continuare]
Boala arteriala periferica a membrelor inferioare
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este boala arteriala periferica Boala arteriala periferica este data de un flux sangvin necorespunzator prin artere. Arterele duc sangele la organe si muschi. Daca arterele se ingusteaza sau se blocheaza din cauza bolii, ele nu vor putea furniza suficient sange pentru a permite muschilor si organelor o buna functionalitate. Boala arterelor periferice mai este cunoscuta si sub denumirea de boala vasculara periferica. Acest subiect se concentreaza asupra bolii arteriale periferice a membrelor inferioare, aceasta fiind zona cel mai frecvent afectata. Cauze Cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice este aparitia unei placi in interiorul vasului sangvin. Aceasta placa este formata din excesul de colesterol, calciu si alte substante din torentul sangvin, care, in timp, se depun de-a lungul peretilor interiori ai tuturor arterelor, inclusiv ale celor care alimenteaza membrele inferioare. Cresterea depozitelor de la nivelul placii duce la ingustarea spatiului prin... [continuare]
Generalitati Toate persoanele incep sa uite diverse lucruri pe masura ce inainteaza in varsta. Multe persoane in varsta au o usoara pierdere de memorie care nu le afecteaza viata de zi cu zi. Dar o pierdere a memoriei care se inrautateste poate fi un semn de instalare a dementei. Dementa este o pierdere a aptitudinilor mentale care afecteaza viata cotidiana a persoanei in cauza. Ea poate provoca probleme ale memoriei si ale gandirii. De regula dementa se inrautateste cu timpul. Durata accentuarii simptomelor difera de la o persoana la alta. Unii oameni raman mult timp intr-o periaoda stationara. Altii au un ritm rapid de pierdere a abilitatilor. Probabilitatea de aparitie a dementei creste odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru nu inseamna ca toti oamenii fac dementa. Multe persoane varstnice nu vor face niciodata dementa. In jurul varstei de 85 de ani, aproximativ 35 de persoane din 100 au dementa. Aceasta inseamna ca 65 din 100 de persoane cu aceasta varsta nu au... [continuare]
Varicela
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Este o boala infectioasa acuta, contagioasa, cunoscuta si sub numele de varsat de vant produsa de virusul varicelo-zosterian si manifestata prin eruptie polimorfa, pruriginoasa, aparuta in valuri. Leziunile sunt, de obicei, distribuite pe piept, fata si membre, dar in cazuri severe, boala poate afecta chiar si organele interne, in special plamanii si ficatul. Virusul varicelo-zosterian determina varicela ca infectie primara si herpes zoster ca infectie recurenta. Sursa de infectie o constituie bolnavii de varicela sau de herpes zoster care sunt infectiosi prin leziunile tegumentare si mai ales prin cele ale mucoaselor. Poarta de intrare a infectiei este mucoasa nazofaringiana si cea conjunctivala. Mod de transmitere Varicela este o afectiune extrem de contagioasa, iar aproximativ 96% dintre persoanele care sunt expuse la virusul varicelei si care nu sunt imune, vor dezvolta boala. Rata de aparitie la nivel mondial este de aproximativ 5 persoane la 1000 de... [continuare]
Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Pancreatita acuta Definite si cauze Reprezinta o inflamatie acuta a pancreasului, care antreneaza o distrugere a glandei si a tesuturilor din jur de catre enzimele produse de pancreas, care sunt in mod normal evacuate in intestine pentru a participa la digestia alimentelor. In pancreatita acuta, acestea raman in pancreas si il “digera”. Cele doua cauze principale sunt blocarea unui calcul pe canalul comun care evacueaza bila si secretiile pancreatice in intestine, iar a doua cauza si cea mai frecventa este consumul de alcool, alaturi de o masa copioasa. Alte cauze pot fi: post operatorii, dupa examinari invazive, post-traumatice, boli metabolice, ca de exemplu hiperlipidemia familiala, boli endocrine, cum ar fi: hiperparatiroidism, infectia cu virusul Urlian si cu virusul Coxsackie, care cauzeaza complicatii severe si necesita internare intr-o sectie de boli infectioase. Patogeneza Patologia biliara cuprinde calculul inclavat in papila, ce determina spasm sfincterian cu... [continuare]
Fluorul din pasta de dinti - sanatos sau nu?
Autor: SfatulMedicului
Ce este fluorul Fluorul este un mineral natural, adaugat in apa, alimente, dar si alte produse, precum pasta de dinti. Multe paste de dinti contin fluor, intrucat are beneficii evidente pentru dantura noastra. In cantitate prea mare poate avea anumite riscuri, insa de regula cantitatea din pasta de dinti nu ne afecteaza in mod negativ. Pasta de dinti este, categoric, o componenta importanta a igienei orale. Avand atatea variante la dispozitie, alegerea unei paste de dinti poate deveni dificila. Prevenirea tartrului dentar Producatorii au inceput sa adauge fluor in pasta de dinti intrucat acesta contribuie la preventia tartrului dentar. Tartrul este un strat destul de subtire ce se depune progresiv pe suprafata dintilor, in principal in urma consumului de zahar. Acesta poate duce la aparitia cariilor si alte probleme dentare mai serioase. Inafara fluorului, pastele de dinti contin urmatoarele ingrediente comune: • Substante abrazive precum carbonatul de calciu sau fosfatul... [continuare]
Steatoza hepatica non-alcoolica: cauze, factori de risc si preventie
Autor: SfatulMedicului
Ce este steatoza hepatica non-alcoolica? Steatoza hepatica non-alcoolica (SHNA), cunoscuta si sub denumirea de ficat gras non-alcoolic (NAFLD – Non-Alcoholic Fatty Liver Disease), reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni hepatice cronice din lume. Cum se manifesta? Boala este caracterizata prin acumularea excesiva de grasimi (in principal trigliceride) in celulele hepatice, la persoane care consuma fie deloc, fie foarte putin alcool. Spre deosebire de steatoza hepatica alcoolica, aceasta forma nu este determinata de consumul etanolic, ci de un complex de factori metabolici, genetici si de mediu. Conform datelor epidemiologice recente, prevalenta SHNA a crescut semnificativ in ultimele decenii, in paralel cu epidemia globala de obezitate si diabet zaharat de tip 2. Se estimeaza ca intre 25% si 30% din populatia adulta a lumii prezinta forme variabile de steatoza hepatica non-alcoolica, iar in randul persoanelor obeze aceasta cifra poate depasi 70%. [continuare]
Colesterolul crescut la copii si tineri – un fenomen in crestere
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta lipidica, produsa in principal de catre ficat, insa se poate obtine si in urma consumului alimentelor de origine animala (carne, produse lactate). In sange, colesterolul este transportat prin intermediul lipoproteinelor (LDL, HDL). Rolul colesterolului Organismul are nevoie de colesterol pentru a functiona corect, fiind necesar pentru anumite functii, precum sinteza vitaminei D, hormonilor steroizi si a acizilor biliari. HDL, numita si colesterolul bun, are rolul de a transporta colesterolul in exces catre ficat pentru a fi metabolizat, avand un rol protector impotriva afectiunilor cardiovasculare. LDL – colesterolul rau – realizeaza transportul in sens invers, mai exact din ficat catre celule, promovand astfel depunerea colesterolului in peretii arteriali, determinand aparitia aterosclerozei, ce este precursorul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral. Colesterolul crescut este, in general, o... [continuare]
Va confruntati cu parodontita? iata cum va afecteaza viata si cum ii puteti preveni aparitia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Parodontita este un grup de diverse boli. Toate acestea implica inflamatii la nivelul gingiilor si a altor structuri ce sustin dintii. Aceasta boala incepe adesea ca gingivita. Parodontita este cauzata de anumite bacterii care se ataseaza la linia dintilor de mestecare, iar rezultatul este o infectie. Corpul dumneavoastra incearca sa lupte impotriva acestei infectii. Unele dintre substantele pe care corpul le produce pot fi daunatoare. Substantele deterioreaza osul maxilarului si ligamentul din jurul dintilor. In cazul in care acest proces va continua, se vor forma buzunare intre dinti si gingii. Acest pungi sunt locuri in care se inmultesc foarte multe bacterii. In cazul in care parodontita nu este tratata, dintii se pot strica sau chiar vor cadea. Parodontita nu este, de obicei, dureroasa. Adultii mai in varsta sunt mai susceptibili de a dezvolta aceasta conditie. Persoanele cu diabet zaharat si persoanele care fumeaza sunt, de asemenea, mai susceptibile de a... [continuare]
7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Marul este un adevarat depozit de minerale, fibre si vitamine, fiind atat un remediu natural, cat si un aliat in curele de slabire. Marul este unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe la nivel mondial. Este considerat chiar „fructul perfect” datorita aportului nutritional. Un mar de marime medie are circa 80 de calorii, 4 grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, 4 grame de fibre, 90% apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale: calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le aduce un mar e important sa il mananci cu tot cu coaja, intrucat aceasta are de doua, pana la de sase ori mai multi compusi antioxidanti decat pulpa. Iata cateva dintre motivele care te vor face sa intelegi de ce e bine sa mananci in fiecare zi cel putin un mar 1. Contine multa vitamina C. Aceasta intareste sistemul imunitar, imbunatateste functionarea... [continuare]
Generalitati Cele mai importante studii realizate recent au fost cele care au descoperit fitochimicalele si beneficiile pe care soia le aduce organismului uman - printre acestea se afla: imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular si osos, prevenirea cancerului si ameliorarea simptomelor de la menopauza. Soia este singura sursa naturala de aminoacizi esentiali – valina, leucina, lizina, treonina, metionina, histidina, izoleucina, triptofanul si fenilalanina. Pe langa acesti amonoacizi, soia mai contine: - calciu, - fier, - zinc, - fosfor, - magneziu, - complexul de vitamine B, - fibre si acizi grasi omega-3. 1. Afectiunile cardiovasculare Laptele din soia are capacitatea de a reduce cantitatea de colesterol din organism. Acest efect asupra afectiunilor cardiovasculare a fost descoperit la mijlocul anilor ’90 cand au fost publicate rezultatele de la 38 de studii clinice, care sustineau ca proteinele din soia reduc nivelul... [continuare]
Dieta pentru sanatatea cardiovasculara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Controlul greutatii si exercitiile fizice regulate sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii inimii. Totusi, inclusiv alimentele pe care le consumati conteaza la fel de mult. O dieta sanatoasa pentru inima poate reduce riscul de boli cardiovasculare sau de accident cerebral vascular, cu pana la 80%. Prin cunoasterea produselor alimentare si a metodelor de gatit sanatoase pentru inima dumneavoastra, puteti preveni sau gestiona bolile cardiovasculare si problemele cu tensiunea arteriala. De asemenea, viata dumneavoastra se va imbunatati si va fi mai lunga. Regim alimentar pentru sanatatea inimii Este destul de simplu. Ce mancati va poate afecta inima. Atunci cand corpul digera ceea ce mancati, acesta opreste din nutrienti si vitamine de care are nevoie si, elimina ce nu ii este necesar. Daca mancati prea multe alimente de care corpul nu are nevoie, substantele vor ramane in corp, vor calatori prin sange, iar vasele de sange se vor infunda. Substanta... [continuare]
De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]
10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Practica dusului rece se inscrie in traditiile mai multor tari, precum Finlanda, Rusia, Tailanda, Coreea sau Japonia, fiind insotita de mai multe beneficii confirmate de catre expertii medicali. De la arderea mai rapida a grasimilor si pana la imbunatatirea circulatiei sanguine, efectele pozitive ale dusurilor cu apa rece sunt nenumarate. In ciuda ideilor preconcepute care circula in folclor, dusul rece poate fi chiar benefic pentru mentinerea starii de sanatate si a esteticii corporale. Oamenii de stiinta ofera o serie de informatii utile despre potentialul impact pozitiv al spalatului cu apa aflata la temperaturi scazute. Efecte pozitive ale dusurilor reci 1. Intarirea sistemului imunitar O serie intreaga de studii stiintifice demonstreaza ca expunerea la frig ajuta la intarirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creste rata metabolica prin reflexul tremuratului si activarea raspunsului imun. Anumite experimente efectuate pe esantioane umane au... [continuare]
Ce efecte pe termen lung are fumatul asupra organismului? Ce sa fac ca sa ma las de fumat? Vreau indicatii pertinente ale persoanelor care au reusit sa se lase de fumat. Teorie stiu si eu dar in practica este foarte grea. Vreau ajutor. [continuare]
Ma durea stomacul si din proprie initiativa mi-am facut o analiza pentru a depista daca am Helicobacter Pylori.Rezultatul a fost pozitiv si mi s-a scris pe buletinul de analize Ser lactescent cu semnul exclamarii.Va rog sa-mi spuneti ce inseamna aceasta si ce tratament as putea sa urmez avand in vedere ca am hepatita C pentru care am facut tratament cu interferon.Vreau sa mentionez ca nu mananc grasimi si prajeli.Multumesc anticipat pentru raspuns. [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicaleHdl colesterol
Fractiune a colesterolului sangvin transportata de catre lipoproteine. Cantitatea de hdl colesterol nu trebuie sa fie mai mica de 1 milimol, adica 0,4 grame, la litru; cu cat nivelul lui este mai ridicat, cu atat riscul de boala coronariana (angor, infarct) este mai scazut. [continuare]
buna seara,as vrea sa stiu si eu daca easte o reala problema ceea ce mi sa intamplat mie.astazi am fost la analize si mi sa spus ca am colesterolul scazut,valorile normale ale sale fiind de 150- 200 mg / dL ,iar eu am 132 ,ideea este ca eu nu stiu daca este colesterolul total pentru ca nu scrie .anul trecut am efectuaat analize la sange si mi-a iesit colesterol total de 121 .In ziua in care am fost la analize am alergat dupa RATB,este oare posibil sa fi scazut din cauza asta?va rog sa-mi da-ti si mie un rasp.sunt disperata [continuare]
HDL colesterol 80.3 este o problema? Care este limita maxima normala? [continuare]
Buna ziua, Se poate ca HDL colesterol sa fie prea mult avand 92.6? Care este limita superioara normala? Multumesc! [continuare]
STIE CINEVA CE E DE FACUT DACA VALORILE NORMALE ALE COLESTEROLULUI SUNT INTRE 150-200 mg / dL IAR EU AM 132 mg / dL ? SE FACE TRATAMENT CEVA?ESTE NEVOIE DE UN ANUMIT REGIM ALIMENTAR?CE SE INTAMPLA IN PRINCIPIU DACA AI COLESTEROLUL SCAZUT?MULTUMESC,O ZI BUNA [continuare]
Astept reaspuns urgent valori scazute la colesterol si trigliceride
Buna ziua. Mi-am facut analizele la sange in urma cu 1 zi. Mi-a iesit asa colesterol 60 mg/dL si limitele normale sunt intre 150-220, iar la trigliceride 44 mg/dL limitele sunt intre 50-160. ce ar trebui sa fac? ma simt ametit si foarte slabit. Am 1,85 si 61 kg (in ultimele 2 saptamani am pus pe mine 2 kg, deci initial aveam 59). astept raspuns urgent! Multumesc [continuare]
Ggt crescut si hdl colesterol crescut?
Buna ziua,mentionez ca mama mea anul trecut i sa scos fierea. Si de atunci se simte rau. A facut analizele si ia ieșit GGT crescut 164 si Colesterolul. Imi puteti da un răspuns mai despre ce este vorba si de la ce sa ajunsa sa creasca? [continuare]
As dori daca se poate sa ma lamuriti cu o problema: am diabet cu glicemia cuprinsa intre 120-140,si la ultimele analize HDL a fost 38 apoi 34 si ultima de 32 si asta intr-o perioada de 3 luni. Iau Siofor 850 de 3 ori pe zi si tin dieta. As vrea sa stiu de ce mi-a scazut hdl in timp ce colesterolul si LDL sant in limite normale. Va multumesc [continuare]
Buna ziua, In urma analizelor mi-au iesit trigliceridele 548 mg/dL, colesterol total 178 mg/dL, LDL 89 mg/dL, HDL 35 mg/dL, glicemia 81 mg/dL. In urma unei diete (cam 4 luni) mai ''grijulii'' trigliceridele au scazut la 270 mg/dL, Celelalte valori s-au mentinut constante. Se poate face ceva pentru cresterea HDL fara a afecta trigliceridele? Multumesc! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter