Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

cereale in biberon

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca si oricenina, in secara ca si secalinina, iar in porumb ca si zeanina. Insa glutenul la care se face referire cand vorbim despre o intoleranta la gluten este cel din grau adica la glutenina. Glutenul este folosit in produsele de panificatie deoarece confera acestuia elasticitatea. In schimb glutenul se poate regasi si in anumite produse de patiserie precum foietajele la anumite prajituri, sau in anumiti biscuiti pentru a conferi acestor produse fragezimea. Alimente permise si nepermise Din punct de vedere medical, glutenul la persoanele cu intoleranta la gluten se regaseste in produsele cu continut bogat in grau, secara, orz sau ovaz, germenii de grau sau faina de cartofi. Restul alimentelor de tipul quinoa, porumb,... [continuare]

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Actualizat la data de: 20 August 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este intoleranta la gluten? Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten. Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Cum se manifesta? Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important... [continuare]

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Actualizat la data de: 04 Ianuarie 2019

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. Aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Boala celiaca sau intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca

Actualizat la data de: 05 Iunie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]

Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti

Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt prebioticele? Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se gasesc in fructele si legumele crude, dar si in cerealele integrale. Ele absorb apa din intestin, asemenea unui burete, si imping resturile alimentare, usurand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Prebioticele favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. In plus, ele permit cresterea absorbtiei de minerale, precum calciu si magneziu, stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva cancerului de colon. Prebioticele ajuta digestia Prebioticele asigura un mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formeaza microflora intestinala normala a colonului si imbunatatesc starea de sanatate a organismului. Cand aportul de fibre este deficitar, apar probleme de tranzit intestinal precum balonari, exces de gaze sau constipatie ori boli precum infectiile intestinale. Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele. [continuare]

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Actualizat la data de: 24 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]

Stare de ameteala si tremur la 2,3 ore distanta atunci cand consum lapte cu cereale la micul dej? [continuare]

Nou nascutul a avut o infectie pulmonara, a fost intubat, administrat morfina, apoi fenobarbital, hranit cu sonda.Acum este deconectat de la aparatele de respirat, se foloseste masca de oxigen doar la nevoie, dr tot nu manaca singur. Trage de doua ori din biberon, apoi se opreste. Intrebarea mea este cat mai dureaza perioada aceasta, de hranire artificiala. Va putea manca singur? La nastere a avut 2770grame, nascut prin cezariana la 38 saptamani.Va multumesc mult! [continuare]

Buna ...am un băiețel de 6 luni și 2 săpt..este hrănit cu lp...decand am inceput diversificarea ,mâncarea o papa foarte bine doar că ușor ușor a renunțat la lapte .in ultima săptămână nu mai dorește absolut deloc lăptic..plânge pur și simplu de foame dar nu vrea lapte..hrana solida o acceptă imediat...nu știi ce să mai fac sa accepte lapticul..i am pus cereale în lapte ,degeaba...astăzi am incercat alta formula și joci așa nu bea...am încercat și în preparate sa i pun lapte ,cum da de gust refuza categoric..ați întâmpinat așa cu bebelușii voștri? Astăzi a băut doar 150 ml de lapte și am reușit să l păcălesc facandu i 200 ml lapte praf cu câteva lingurițe de ovăz și o banana [continuare]

Mangan in sange si urina

Din Analize Medicale

Manganul este un oligoelement indispensabil organismului uman, deoarece joaca un rol important in metabolismul proteineleor si al grasimii, in sanatatea sistemului imunitar si al celui nervos si in reglarea nivelului de zahar. Manganul previne afectarea tesuturilor, cauzata de oxidarea lipidelor, are un rol important in metabolismul glocozei si in sinteza glicoproteinelor, intervine in producerea unor hormoni ca insulina, adrenalina si noradrenalina, activeaza vitamina C, arginaza, colina. Alimente ce contin mangan includ alune, nuci, seminte, cereale integrale, galbenus de ou, afine, ananas, mazare si avocado. Deficitul de mangan poate provoca convulsii, probleme oculare, dereglari cardiace, contractii musculare, puls rapid, tremor, arteroscleroza, confuzie, probleme ale inimii. [continuare]

Fosforul este un element important, vital pentru mai multe procese fiziologice ale corpului. Acesta ajuta la cresterea oaselor, la stocarea energiei si la producerea de nervi si muschi. Multe alimente - in special carnea si produsele lactate - contin fosfor, de aceea este de obicei usor sa obtineti acest mineral din dieta zilnica. Fosforul este un mineral care se combina cu alte substante pentru a forma compusi fosfati organici si anorganici. Fosfatii sunt esentiali pentru producerea de energie, functia musculara si nervoasa si cresterea osoasa. Acestia joaca, de asemenea, un rol important, contribuind la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Fosforul se gaseste in multe alimente si este usor absorbit la nivel intestinal. Alimente precum fasolea, mazarea, nucile, cerealele, produsele lactate, ouale, carnea de vita, pui sau peste contin cantitati semnificative de fosfor. Aproximativ 70-80% din fosfatii din organism se combina cu calciu pentru a ajuta la formarea... [continuare]

Pagina 8 din 34 (1000 rezultate)