calciu magneziu zinc vitamina d3
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Maslinele, beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]
Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]
Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]
Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]
Sunt gustoase si le gasesti in orice supermarket! afla de ce boli te protejeaza afinele!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Afinele reprezinta o gustare perfecta nu numai datorita gustului deosebit, ci si pentru ca aduc insemnate beneficii asupra sanatatii. Ne ajuta in procesul de vindecare a multor afectiuni, sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale si ofera protectie sistemului imunitar. Contin antocianina, pigmentul care le da si culoarea albastra. Au o cantitate insemnata si de vitaminele C, A, B6 si vitamnina E. Totodata, aceste fructe sunt bogate in fier, magneziu, mangan, zinc, calciu si cupru, minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Beneficiile afinelor Ofera protectie contra racelilor Afinele sunt fructele de padure cu unul dintre cel mai bogat continut de antioxidanti, ceea ce inseamna ca au un puternic rol antiinflamator, intaresc imunitatea si cresc capacitatea de rezistenta a organismului. Ele sunt utile pentru prevenirea gripei, racelilor, cat si a infectiilor bacteriene si virale din corp. De asemena, ceaiul de afine este curativ in cazul in... [continuare]
7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate
Autor: SfatulMedicului
In momentul in care o femeie afla ca va deveni mama, va fi mult mai atenta la alimentele pe care le consuma, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului, iar acesta sa se dezvolte armonios. Femeile insarcinate trebuie sa se asigure ca aduc un aport suficient de minerale si vitamine organismului si ca mananca diversificat, astfel incat sa nu duca lipsa de fibre, proteine si glucide. Si hidratarea este foarte importanta, de aceea trebuie sa bea apa din belsug. De asemenea, pe toata durata sarcinii trebuie sa se evite consumul de bauturi alcoolice, tutunul, dar si excesul de cofeina. Gustarile sunt foarte importante pentru viitoarele mamici, care trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari. Iata cateva idei de gustari sanatoase: 1. Biscuiti din cereale integrale si mere Pentru femeile gravide, o alegere ideala este cea care combina alimente din cel putin doua grupe. O idee excelenta este combinatia dintre mere, bogate in fibre si unt de arahide si... [continuare]
7 motive intemeiate sa mananci cate un mar in fiecare zi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Marul este un adevarat depozit de minerale, fibre si vitamine, fiind atat un remediu natural, cat si un aliat in curele de slabire. Marul este unul dintre cele mai consumate si mai apreciate fructe la nivel mondial. Este considerat chiar „fructul perfect” datorita aportului nutritional. Un mar de marime medie are circa 80 de calorii, 4 grame de grasimi, 0,26 grame de proteine, 21 de grame de carbohidrati, 4 grame de fibre, 90% apa, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum si minerale: calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le aduce un mar e important sa il mananci cu tot cu coaja, intrucat aceasta are de doua, pana la de sase ori mai multi compusi antioxidanti decat pulpa. Iata cateva dintre motivele care te vor face sa intelegi de ce e bine sa mananci in fiecare zi cel putin un mar 1. Contine multa vitamina C. Aceasta intareste sistemul imunitar, imbunatateste functionarea... [continuare]
Motive pentru a consuma bame zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bama este o leguma verde, lunga, cu seminte in randuri duble, care seamana cu fasolea pastai, are gustul asemanator cu vanata sau cu sparanghelul si este bogata in vitaminele A, C, B1, B2, B9 si in mineralele fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu. Consumul de bame regleaza zaharul din sange si este recomandat femeilor insarcinate. Nu foarte multa lume mananca bame, deoarece sunt putini cei care stiu multiplele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii. Astfel, boabele contin grasimi nesaturate, sanatoase, cum ar fi de exemplu, acidul oleic - un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6, reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral, scad colesterolul, au efect antiinflamator si sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca, fiind sarace in calorii. Un alt mare avantaj al acestor legume este ca se gasesc tot timpul anului si pot fi gatite in multe feluri. Principalele beneficii • Sunt recomandate femeilor insarcinate,... [continuare]
Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]
Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]
Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toate activitatile mentale si fizice sunt controlate sau mediate de creier si sistemul nervos. Actiunile voluntare sunt initiate de creier iar nervii sunt cei care transporta informatiile catre alte parti ale corpului uman. Pentru ca sistemul nervos sa functioneze normal, trebuie sa existe un echilibru chimic optim in organism. Balanta dintre substantele chimice din organism are o influenta majora asupra starii de sanatate mentala si emotionala a unei persoane. Plantele medicinale care sunt cel mai frecvent utilizate pentru sistemul nervos sunt cele cu rol calmant care contribuie la inlaturarea stresului si a tensiunii. Printre acestea se enumera: musetelul, hameiul, isopul, teiul, vascul, talpa gastei, rozmarinul, sunatoarea, valeriana etc. Multe dintre acestea au proprietati relaxante si pot fi utilizate in ameliorarea problemelor asociate cu stresul, in mod special. Anxietatea Majoritatea oamenilor au experimentat sentimente de anxientate, la un moment dat... [continuare]
Generalitati Bacteriile sunt organisme vii care au o singura celula. Vazute la microscop, acestea arata ca niste bile, tije sau spirale. Corpul oricarei persoane contine milioane de bacterii, atat in interior, cat si in exterior. Bacteriile acopera pielea, traiesc in intestine sau la nivelul organelor genitale. De obicei, exista un echilibru al acestora. Unele ajuta la desfasurarea normala a proceselor organismului, in timp ce altele incearca sa pastreze un control a bacteriilor potential daunatoare. O infectie bacteriana poate aparea in situatia in care se instaleaza un dezechilibru al acestora. Desi exista mii de tipuri de bacterii, doar cateva dintre acestea provoaca boli la om. Factori de risc Cu toate ca fiecare fiinta umana este expusa la nenumarate bacterii, unii dintre noi sunt mai predispusi la infectii decat altii. In afara de sistemul imunitar slabit exista si alti factori de risc pentru infectiie bacteriene si boli. 1. Varsta - Indivizii cu varste situate la... [continuare]
Buna , e adevArat ca Arginina ajuta la cresterea in inaltime ? Daca nu ..atunci care ? [continuare]
CE TREBUIE SA FAC? MA SIMT OBOSITA TOT TIMPUL! DORM BINE NOAPTEA ...... IAU ANTIDEPRESIVE ! SUFAR DE DEPRESIE SI ANXIETATE! SIMT CA NU MA ODIHNESC CUM TREBUI ! SUNT MEREU STRESATA ! DE CE OARE MA SIMT ASA ?? CE ANALIZE AR TREBUI SA FAC CA SA DEPISDEZ CAUZA OBOSELEI! [continuare]
Cam de o saptamana si ceva am observat ca sunt tot mai obosita si mi-a scazut gradul de concentrare. Am mai patit asa ceva dar pentru perioade scurte de maxim o zi sau doua si asta pentru ca nu dormeam suficient, dar in ultima perioada dorm foarte mult si noaptea si ziua si am mereu impresia ca sunt mereu obosita. Deja devine enervant si suparator deoarece nu pot sa efectuez cum trebuie unele actiuni. Este posibil sa sufer de ceva tulburare de somn? Pentru ca cineva mi-a zis ca sunt foarte agitata in somn si deseori am cosmaruri. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri! [continuare]
COPILUL MEU ARE IN JURUL GURII VERUCI PLANE, O ADEVARATA ERUPTIE, CE STITI DESPRE ASA CEVA? TRATAMENT, ALTE CAZURI SIMILARE, ORICE? [continuare]
sufar de spondiloza cervicala ! ce medicamente homeopate ar trebui sa iau???? discopatie [continuare]
Buna seara,de 2 zile am inceput un tratament cu niste produse uimitoare care nu se gasesc in farmacii. Deja am inceput sa simt o mica ameliorare. Asa ca va invit pe cei care aveti spasmofilie,anxietate si atacuri de panica sau alte tulburari sa incercati aceste produse naturale.Deci de ani de zile nu stiu ce sa mai fac,si am ajuns acum sa simt o ameliorare dupa 2 zile. Tratamentul trebuie facut cel putin 6 luni,in 2-3 zile se simte doar o mica ameliorare nu se intampla minuni,insa dupa 6 luni va fi bine,dar nu trebuie intrerupt tratamentul. Sanatate multa va doresc [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter