budinca
Consumul de carbohidrati la bolnavii de diabet zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar din cadrul unui stil de viata sanatos contine macronutrienti ( glucide sau carbohidrati, proteine si grasimi sau lipide) si micronutrienti (vitamine si minerale). Pentru o persoana care sufera de diabet zaharat se aplica aceleasi reguli ca cele din stilul de viata sanatos adica alimentatia acesteia e bine sa includa portii echilibrate de carbohidrati, proteine si grasimi. Spre deosebire de proteine si grasimi, carbohidratii determina cresterea nivelurilor de glucoza din sange. Din acest motiv, in cazul bolnavilor de diabet este important sa se cunoasca alimentele care contin glucide (si uneori, chiar sa se calculeze cantitatea acestora) si impactul lor atat asupra glicemiilor (prin folosirea glucometrelor sau a senzorilor de monitorizare continua) cat si asupra starii generale de sanatate (asupra greutatii, tensiunii arteriale, grasimilor din sange, etc). Carbohidratii recomandati Ghidurile privind aportul total de glucide dintr-o zi... [continuare]
Simptomele intoxicatiilor alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs. Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum: durerile de cap; febra cu frisoane; lacrimarea ochilor; transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]
Cauze si manifestari ale colitei ulcerative
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este colita ulcerativa Colita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala care provoaca inflamatii si leziuni, ulceratii la nivelul intestinului gros. Aceste ulceratii se formeaza in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost distruse de infectie. Colita ulcerativa este mai des intalnita la femei cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani. De cele mai multe ori apare insa dupa varsta de 30 de ani. Studiile recente estimeaza ca bolile inflamatorii intestinale afecteaza intre 2,5 - 3 milioane de persoane in Europa. Colita ulcerativa este o afectiune care alterneaza intre constipatie si diaree, scaunele au mucozitati si o parte din alimente sunt partial digerate. De asemenea, aceasta boala afecteaza de regula numai partea interioara a colonului si a rectului, spre deosebire de boala lui Crohn, care se poate manifesta in orice parte a tractului digestiv. Simptome • durerile abdominale • prezenta scaunului diareic cu sange • anemie • stare de oboseala... [continuare]
Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata. Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]
Ce este subponderabilitatea?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Unele persoane sunt considerate mai slabe decat media, insa, cu toate acestea, nu le este influentata starea de santate. Pentru alte persoane, pierderea in greutate poate fi asociata si cu diverse probleme de sanatate. Acest lucru se adevereste, in special daca scaderea in greutate are loc brusc, in plina stare de sanatate si fara voia persoanei. Cauze subponderabilitate Pierderea in greutate poate fi cauzata de probleme de malabsorbtie, de paraziti intestinali, de anumite tipuri de cancer, boli ale colonului cum ar fi: boala Crohn, colite ulcerative, diverticulite, de boli cronice precum diareea cronica, diabetul sau hipertiroidismul. Operatiile, stresul sau traumele pot duce si ele treptat la scaderea poftei de mancare si, totodata, la pierderea in greutate, Subponderalitatea poate fi cauzata si de tratamentele cu chimioterapice sau radioterapie in cazul celor cu diverse tipuri de neoplazii. Un individ subponderal, dar care crede ca este supraponderal,... [continuare]
Cum sa ai grija de sanatatea ta mentala in timpul sarbatorilor de iarna
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Sanatatea mintala de sarbatori De cele mai multe ori, sarbatorile de iarna reprezinta momente extrem de fericite, astfel incat oamenii le asteapta pe tot parcursul anului. Totusi, exista si momente in care sarbatorile de iarna pot veni la pachet cu anumite complicatii, atat pe plan fizic, cat si psihic. Multe persoane stiu ca sarbatorile pot veni la pachet cu balonare, dureri abdominale si ingrasare, dar nu cunosc faptul ca pot fi asociate si cu diferite tulburari de ordin psihologic. Afla care sunt tulburarile psihice care pot sa apara in preajma sarbatorilor de iarna, dar si motivele aferente. De asemenea, sunt prezentate si cateva metode prin care oamenii isi pot mentine optima sanatatea mintala de sarbatori. Depresia si sarbatorile Societatea imprima ideea ca sarbatorile de iarna trebuie sa creeze sentimente de bucurie si extaz. Cu toate acestea, unii oameni ce lupta cu depresia pot avea o evolutie nefavorabila de sarbatori. Acest lucru este provocat de reamintirea... [continuare]
Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor
Autor: SfatulMedicului
Ce este amigdalectomia Amigdalectomia este indepartarea chirurgicala a amigdalelor, doua bucati de tesut in forma ovala situate in partea din spate a gatului. Aceasta procedura era in trecut frecvent utilizata ca remediu obisnuit pentru tratarea infectiilor si inflamatiilor amigdalelor (amigdalita). Astazi, amigdalectomia se efectueaza de obicei pentru apneea in somn (afectiune respiratorie care produce pauze in actul respiratiei in timpul somnului), insa poate reprezenta totusi un tratament atunci cand amigdalita apare frecvent sau nu raspunde la alte tratamente. Amigdalectomia poate fi necesara si pentru tratarea altor tulburari de respiratie si a altor afectiuni care produc o marire exagerata a amigdalelor. Ce este amigdalita? Amigdalele reprezinta doi ganglioni limfatici situati in spatele gatului, de o parte si de alta. Acestea functioneaza ca un mecanism de aparare si ajuta la prevenirea infectarii organismului. Acestea reprezinta prima linie de aparare a sistemului... [continuare]
Regim alimentar in boala de reflux gastroesofagian si hernia hiatala
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Ce este refluxul gastro-esofagian Refluxul gastro-esofagian se produce atunci cand o cantitate de lichid mai mare decat normal, se intoarce din cavitatea gastrica (stomac) in esofag, cauzand simptome care pot fi asociate, sau nu, cu inflamatia mucoasei esofagiene (esofagita). Simptomele tipice ale BRGE sunt: arsuri retrosternale (in spatele sternului), regurgitatii (alimentare, acide, bilioase), disfagia (dificultate la inghitire). Refluxul anormal mai poate cauza si alte simptome, extradigestive: tuse persistenta +/- wheezing (respiratie suieratoare); raguseala; otita medie durere de piept non-cardiaca; eroziuni ale smaltului dentar sau alte anomalii ale dentitiei. Tratamentul in BRGE presupune o abordare in trepte, cu adaptarea recomandarilor in functie de pacient. Scopurile tratamentului sunt: controlul simptomelor; vindecarea eventualelor leziuni de esofagita; prevenirea eventualelor complicatii. Ce este hernia hiatala Hernia hiatala: se produce atunci cand o portiune de... [continuare]
Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt aditivii alimentari? Conform Codex Alimentarius, aditivii alimentari sunt substante folosite ca ingrediente in prepararea alimentelor, nefiind consumate ca atare. Rolul lor este de a spori proprietatile organoleptice ale alimentelor in timpul prepararii, ambalarii si transportului, pentru a imbunatati gustul, textura, culoarea, aspectul sau mirosul. Astfel, crescand calitatea si durata de valabilitate a produsului final, aditivii cresc rata de vanzare a produselor. Tipologie Aditivii alimentari se impart in mai multe categorii dupa cum urmeaza: • aditivi nutritionali – au rolul de a face produsele alimentare mai hranitoare, • agenti de aroma – utilizati pentru a imbunatati gustul, • agenti de colorare – folosite cu scopul de a face alimentele sa arate mai atractiv din punct de vedere vizual. Cum se manifesta? Perturbatorii endocrini sunt substante exogene care interfereaza fie cu hormonii naturali, fie cu receptorii acestora, perturband rolul... [continuare]
Generalitati Dieta Medifast este un plan alimentar care include portionarea meselor, dar si diminuarea cantitatii zilnice de grasimi, carbohidrati si calorii. Dieta utilizeaza inlocuitori pentru alimente, produsi de compania Medifast si, un numar limitat de preparate proaspete. Inlocuitorii alimentari sunt nutrienti cu densitate ridicata si cu un continut scazut de calorii. La fel ca orice alta dieta saraca in calorii, dieta Medifast este destinata sa diminueze rapid greutatea corporala a persoanelor moderat-obeze si obeze. Este important sa cereti sfatul medicului si sa colaborati cu acesta inainte de a incepe orice fel de dieta de slabit, inclusiv dieta Medifast. Acelasi lucru trebuie pus in aplicare si pentru cei care urmeaza un tratament medicamentos, au diabet zaharat sau hipertensiune arteriala. Scopul dietei este de a crea un deficit de calorii, care va permite celor care urmeaza dieta sa arda mai multe grasimi si sa slabeasca in timp ce isi mentin masa musculara. Dieta... [continuare]
Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer
Autor: SfatulMedicului
Se impaca dietele pentru slabit cu bolile digestive? Cu putina atentie, e posibil sa tii o cura in urma careia sa dai jos cateva kilograme chiar daca suferi de gastrita sau de ulcer. Gastrita este o inflamatie a mucoasei gastrice, printre factorii declansatori numarandu-se infectia mucoasei stomacului cu o specie de bacterii numite Helicobacter pylori, dar si consumul de alcool, de cafea sau fumatul. In cazul in care este ignorata, gastrita poate degenera in ulcer, sucurile gastrice foarte acide erodand peretele stomacului. Arsurile si crampele la stomac, balonarea, durerile de cap, slabiciunea, greata si lipsa poftei de mancare sunt simptome care avertizeaza asupra aparitiei unei boli digestive. Principala problema a persoanelor care sufera de gastrita sau de ulcer o reprezinta alimentatia, intrucat unele produse declanseaza arsurile la stomac extrem de neplacute. In acest context, multi pacienti au convingerea ca nu vor putea niciodata urma o cura de slabire, intrucat vor avea... [continuare]
Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multi oameni au o slabiciune pentru ciocolata si nu rezista tentatiei de a o consuma. Satisfacerea acestei pofte poate fi daunatoare daca va doriti sa urmati o dieta sanatoasa sau daca aveti ca scop pierderea in greutate. Totusi, exista o serie de modalitati sanatoase gratie carora va puteti bucura de ciocolata si va puteti mentine o stare adecvata de sanatate. Beneficiile consumului de ciocolata Cacaua si ciocolata au fost considerate de civilizatiile antice drept hrana zeilor. Din cele mai vechi timpuri, cacaua a fost folosita in scop curativ pentru tratarea problemelor de digestie, stimularea functiei rinichilor si a functiei intestinale. Cu ajutorul acestui produs alimentar erau tratate anemia, oboseala, febra, libidoul scazut, problemele respiratorii, lipsa poftei de mancare si productia scazuta de lapte a proaspetelor mame. Cacaua ajuta la sustinerea sanatatii inimii, scaderea tensiunii arteriale, consolidarea oaselor, mentine sanatatea unghiilor... [continuare]
Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de paste?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale fierte, cozonacul, pasca, pateul de ficat, drobul sunt doar cateva dintre produsele traditionale pe care fiecare gospodina le pune pe masa in duminica Pastelui. Acum insa multe dintre acestea pot fi achizitionate din supermaket, semipreparate si gata de pus pe masa. Problema care se pune este cat de sigure sunt. Materiile prime pentru gatit, cum ar fi carnea, cerealele, legumele si fructele sunt acum produse in ferme mari, ferme industriale care utilizeaza produse chimice ajutatoare, cum ar fi medicamente de uz veterinar pentru animalele de ferma si pesticide pentru culturi. Totodata, mai multe alimente preparate si rafinate, traditionale, dar si specialitati locale sunt oferite de industrie. Industrializarea implica un numar de produse chimice in productia de alimente, de exemplu, in scopul de a pastra produsele alimentare sau de a mentine culori si arome in timpul transportului si depozitarii sau pentru a pregati alimentele traditionale proaspete pentru... [continuare]
Generalitati Ciresele se numara printre cele mai sanatoase fructe pentru organism, fiind considerate un aliment-medicament eficient si foarte important pentru bunastarea fizica si mentala. Aproximativ 25 de grame de cirese contin 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre. Consumate in stare proaspata, ciresele furnizeaza organismului o serie intreaga de nutrienti esentiali, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenirea multor afectiuni si tratarea bolilor diverse. Beneficiile cireselor pentru sanatate Beneficiile cireselor pentru sanatate reies din multitudinea de proprietati curative ale acestor fructe: - Imbunatatirea calitatii somnului. Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, hormonul care scade temperatura corporala si induce starea de somnolenta propice odihnei de calitate. Un studiu la care au participat numerosi voluntari a descoperit ca persoanele care au baut zilnic 30 ml de suc natural concentrat de... [continuare]
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]
Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indulcitorii sunt tot mai des utilizati, acestia prezentand atat avantaje, cat si dezavantaje pentru sanatate. Concret, un indulcitor inseamna orice substanta, fie naturala, fie artificiala, care are un gust dulce si este utilizata in alimente, mancare sau bauturi. Indulcitorii sunt de doua tipuri: naturali si sintetici. Cei mai folositi indulcitori sintetici Zaharina . Este unul dintre cei mai vechi indulcitori sintetici, fiind introdusa in alimentatie inca din secolul al XIX-lea. Trebuie specificat ca zaharina este contraindicata in sarcina, deoarece unele studii sustin ca poate traversa placenta, ceea ce creste riscul de aparitie al unor afectiuni ale fatului. Zaharina este mai dulce de aproximativ 300 de ori decat zaharul si are avantajul de a avea un continut caloric foarte mic. Specialistii recomanda sa nu se depaseasca doza admisa de zaharina - 5mg/kilogram corp. Desi consumul ei este controversat, existand suspiciuni ca poate avea o legatura cu aparatia... [continuare]
8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare functionala gastrointestinala, caracterizata prin aparitia mai multor schimbari in functionalitatea tractului digestiv. De altfel, SCI nu este o boala propriu-zisa, ci un cumul de simptome care afecteaza ritmul normal de viata suferinzilor, precum disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon iritabil are atat cauze fiziologice, cat si cauze mentale. Alimentatia si aparitia sindromului de colon iritabil sunt strans legate intre ele, intrucat pacientii semnaleaza deseori declansarea simptomelor in urma consumului de anumite alimente si bauturi, de regula produsele bogate in carbohidrati, alimentele condimentate sau alcoolul. Factorii de risc in sindromul de colon iritabil Cel mai cunoscut factor de risc pentru sindromul de colon iritabil este gastroenterita, chiar daca in multe cazuri, cauzele declansarii simptomelor nu pot fi stabilite cu precizie. Gastroenterita infectioasa este... [continuare]
Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]
Dieta doar cu lichide. ce presupune si la ce riscuri te-ai putea expune
Autor: SfatulMedicului
Dieta cu lichide O dieta complet lichida inseamna excluderea alimentelor solide si pastrarea doar a celor fluide, precum a supelor, sucurilor si smoothie-urilor. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta dieta este o masura temporara si nu reprezinta o strategie nutritionala pe termen lung. Dieta doar cu lichide foloseste orice tip de lichide, nu doar cele clare, precum apa si ceaiul. Lichidele „complete” din aceasta dieta ofera gusturi diverse si valori nutritive mai mari. Astfel, persoanele ce doresc sa urmeze diete doar cu lichide pot fi capabile sa manance alimentele preferate sub forma de piureuri foarte moi, dar si varietati crescute de lichide mai groase, precum supa de rosii. Utilizarile dietei cu lichide Medicii recomanda dietele pe baza de lichide ca strategie pe termen scurt atunci cand o persoana are o problema medicala care face ca un consum de alimente solide sa fie periculos. Acestia ar putea recomanda oamenilor sa urmeze o dieta cu lichide „complete” in... [continuare]
12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Introducerea catorva preparate lacto-ovo vegetariene in dieta, cel putin ocazional, poate fi o strategie buna de a beneficia de numeroase beneficii pentru sanatate, de la pierderea in greutate, pana la reducerea nivelului de colesterol in sange. Alimentele de provenienta vegetala contin foarte putine grasimi saturate, furnizand in schimb cantitati importante de fibre, vitamine si minerale. Un alt avantaj al preparatelor lacto-ovo vegetariene este acela ca rareori depasesc 200 de calorii pentru o portie, insa au o valoare nutritionala superioara. Meniurile lacto-ovo vegetariene de mai jos contin preparate culinare preponderent cu alimente vegetale, care insumeaza un numar mic de calorii, in schimbul unei senzatii accentuate de satietate. Meniuri vegetariene sub 500 de calorii Multe persoane considera ca este mai dificil sa diversifici un meniu folosind in mare parte doar alimente vegetale, insa in realitate, variantele disponibile sunt numeroase si, in egala... [continuare]
Generalitati O dieta cu adevarat sanatoasa respecta principiile piramidei nutritionale, care incurajeaza consumul celor mai importanti nutrienti si o portionare corecta a hranei. Constituita pe baza diverselor categorii de alimente consumate de oameni, piramida nutritionala prioritizeaza produsele esentiale organismului, de la cele mai importante si recomandate in portii consistente, pana la cele care pot fi chiar eliminate din regimul alimentar. Istoria piramidei nutritionale In anul 1992, Departamentul de Agricultura din SUA a publicat prima piramida nutrititonala, alcatuita din straturi orizontale, din ce in ce mai mici de jos in sus. Aceasta a luat nastere din dorinta educarii populatiei privind grupele alimentare esentiale sanatatii. Prima varianta a piramidei nutritionale punea pret pe carbohidrati, populatia fiind incurajata sa consume in cea mai mare parte aceasta categorie de nutrienti. Cea mai noua forma a piramidei nutritionale este constituita in straturi... [continuare]
Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pacientii care sufera de cancer au nevoie de o alimentatie speciala, care sa respecte o serie de sfaturi de nutritie adaptate nevoilor organismului cu resurse tot mai putine de regenerare. Alimentatia este cu atat mai importanta pentru persoanele cu acest diagnostic, cu cat boala si tratamentele specifice (chimioterapia, radioterapia etc.) afecteaza apetitul alimentar si sanatatea sistemului digestiv. Fara un aport bogat de calorii si proteine pe care corpul sa le foloseasca in procesul regenerarii celulelor sanatoase, sansele de recuperare sunt foarte mici. Importanta alimentatiei in lupta impotriva cancerului Tratamentele destinate tratarii diverselor tipuri de cancer, precum chimioterapia, radioterapia sau interventiile chirurgicale, au drept scop inhibarea raspandirii celulelor canceroase si eliminarea lor completa. In tot acest demers, nu doar celulele bolnave sunt atacate, ci si o parte din cele sanatoase. Prin urmare, nutritia inadecvata poate... [continuare]
Buna ziua,bunicul meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica toxic nutritionala (pe fondul alcolului)decompensata clasa child B 9 puncte cu insuficienta hepatica cronica,varice esofagiene fara sangerare(pentru moment) gastrita cronica I sa dat tratament cu ursofalk nexium silivit f sargenor llyphantyl la care domul doctor gastroenterolog a spus sa nul administram ca nui face bine ficatului,dna doctor de la fundeni a spus sal administram...propranolol hepaMertz si albumina umana care ne costaa peste 5000 de lei. Intreebarea mea este urmatoarea: ce sanse de recuperare are in conditiile in care el nu mananca suficient si uneori nici tratamentul nu vrea sal ia,este si encefalopatic are icter urina este inchisa la culoare la fel si scaunul. Ce putem face ? Toate analizele iau iesit extrem de prost. Este foate irascibil. Ce sanse are? [continuare]
Buna ziua Ajutati-ma si pe mine cu un sfat: banuiesc ca am un inceput de gastrita deoarece primavara si toamna am arsuri stomacale pe care le tratez cu ceai din flori de salcam. Acum 2 zile am avut iar arsuri si am baut ceai. In schimb, ieri toata ziua am avut o durere suparatoare in partea stanga sus a abdomenului. Pe langa aceasta durere m-am apatat si cu o durere groaznica de cap (fruntea si tamplele parca erau stranse in menghina). Am luat supaamiaza un antinevralgic pentru cap. Nu pot spune ca a disparut durerea complet. Seara am luat si 2 pastile de ranitidin pentru stomac caci nu mai rezistam. Nu reuseam sa gasesc nici o pozitie pentru a ma linisti. Seara la culcare cam la 3 ore dupa ce am luat ranitidinul nu reuseam sa adorm pe partea stanga, caci ma durea toata partea de sub coaste si aveam si gaze(care faceau galagie)...ca si cum aveam intestinele goale. Am adormit pana la urma pe partea dreapta. Astazi cand m-am trezit eram ok, dar cand am inceput sa mananc iar ma lua... [continuare]
Buna ziua.doresc sa relatez ca am o piatra la fiere de 6mm,mi s a spus ca trebuie sa ma operez urgent,insa eu nu sunt in tara si abia in luna iulie voi veni.imi puteti spune,va rog,ce alimentatie trebuie sa am.daca am voie sa fac sport,si daca este vreun risc.va multumesc! [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter