biscuiti
Regimul alimentar in cancer
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta. Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Diareea la copiii mai mici de 11 ani
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Diareea la copii Imediat ce apare diareea la copil, este importanta prevenirea deshidratarii. Solutiile de rehidratare orala sunt folosite pentru preventia sau corectarea deshidratarii la copiii mici. Solutiile de rehidratare contin un amestec exact de sare, glucoza, potasiu si alte minerale ce ajuta la inlocuirea fluidelor organismului pierdute prin diaree. Este indicat ca aceste solutii sa fie tinute la indemana, astfel incat in cazul in care copilul are diaree sa poata fi inceput tratamentul cat mai precoce. Solutiile de rehidratare ajuta la preventia deshidratarii, dar nu vor opri diareea. Cantitatea de solutii de rehidratare depinde de gradul de deshidratare al copilului. Cu cat deshidratarea este mai severa, cu atat va fi nevoie de o cantitate mai mare de solutii. Nou nascuti si copii mai mici de 1 an Nu se va astepta pana cand apar semne de deshidratare pentru a incepe inlocuirea lichidelor pierdute: - cand copilul este alaptat natural, se va continua alaptarea la... [continuare]
Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Simptome La persoanele cu diabet, hipoglicemia (scaderea valorilor de zahar din sange) se instaleaza atunci cand nu exista suficient zahar (glucoza) in organism pentru a fi utilizat drept combustibil pentru celule. Exista o serie de factori care pot cauza hipoglicemia, inclusiv anumite medicamente si regimul alimentar, dar si prezenta unor afectiuni. Majoritatea celor ce experimenteaza simptomele hipoglicemiei au un nivel de zahar in sange mai mic de 70 mg/dL. Fiecare persoana cu diabet poate avea simptome diferite de hipoglicemie, pe care va invata sa le recunoasca. Manifestari Primele manifestari pot include: - confuzie; - ameteala; - senzatie de slabiciune; - foame; - dureri de cap; - iritabilitate; - puls accentuat; - paloare; - transpiratii; - tremuraturi; - slabiciune; - anxietate. Fara tratament, simptomele severe ale hipoglicemiei pot dezvolta inclusiv: - dureri accentuate de cap; - coordonare slaba; - dificultati de concentrare; - amorteala la nivelul gurii... [continuare]
Ficatul gras (steatoza hepatica)
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este ficatul gras Ficatul gras este un termen general utilizat pentru a descrie depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Mai exact, ficatul gras sau steatoza hepatica este o afectiune reversibila, caracterizata prin acumularea trigliceridelor in celulele hepatice in timpul procesului numit steatoza - retinerea anormala a lipidelor in interiorul celulelor. Aceasta afectiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung, nu este dureroasa si poate fi asimptomatica o lunga perioada de timp. Cum apare afectiunea Cu toate ca prezinta nenumarate cauze, ficatul gras apare cu preponderenta in randul pacientilor care sufera de alcoolism si obezitate. Totodata, aceasta afectiune este asociata si cu afectiunile care influenteaza metabolizarea grasimilor. Ficatul este organul central care produce, transporta, modifica si stocheaza grasimile din organism. Nenumarate afectiuni pot perturba acest proces, conducand la depozitarea excesiva a grasimilor in ficat. Trigliceridele sunt... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Dieta pentru persoanele cu ficat gras
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]
Raul de miscare
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati In timpul unei plimbari cu o barca pe o apa agitata sau in cazul unei curse aeriene intr-o atmosfera cu turbulente poate sa apara un disconfort abdominal (rau la stomac), care se numeste rau de miscare. Chiar daca nu creeaza probleme pe termen lung, raul de miscare poate determina multe neplaceri in special persoanelor care calatoresc mult. Persoanele pot avea rau de miscare in timpul deplasarilor cu autovehicule, trenuri, avioane, in timpul folosirii caruselurilor din parcurile de distractii, in timpul plimbarilor cu barci sau vapoare. Raul de miscare uneori mai poate fi numit si rau de zbor sau rau de mare. Jocurile video, simulatoarele de zbor, privitul la microscop pot, de asemenea, sa determine rau de miscare; in aceste cazuri ochiul percepe miscarea insa corpul nu o simte. Copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani, femeile si persoanele varstnice sunt mai predispuse la raul de miscare, pe cand la copiii cu varsta sub 2 ani acesta apare mai... [continuare]
Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de grasime. Organismul uman are nevoie de acesta in mai multe scopuri, cum ar fi sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale. Colesterol este procurat din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel cate sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman Tipurile de colesterol Colesterolul circula prin organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, datorita faptului ca determina ateroscleroza (obstrueaza... [continuare]
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Constipatia la copii intre 0 si 11 ani
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este si cum se manifesta constipatia Constipatia apare cand scaunul devine tare si greu de vehiculat. Unii parinti sunt foarte atenti la miscarile intestinale ale copiilor lor. Frecventa miscarilor intestinale nu este la fel de importanta cum este daca copilul poate avea scaun cu usurinta sau nu. Copilul nu este constipat daca scaunul se elimina usor, chiar daca au trecut cateva zile de la ultimul scaun. Un nou nascut poate elimina pana la 4-5 scaune moi pe zi sau doar unul pe zi. Copii alaptati la san pot avea scaune dese, chiar cate un scaun la fiecare alaptare. Pe masura ce copilul creste, numarul scaunelor zilnice scade, la fel ca si volumul scaunului. Frecventa scaunelor difera de la copil la copil. Un copil de 3 ani poate avea un scaun pe zi sau poate avea 3 scaune pe saptamana. Constipatia poate aparea cand copilul este trecut de la alaptarea la san, mai ales in primele 2-3 saptamani. S-ar putea sa fie nevoie de a adauga mai multa apa la... [continuare]
Starile de greata si de voma la copil
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Greata este senzatia de aparitie iminenta a varsaturilor si este frecvent insotita de modificari autonome, cum ar fi cresterea ritmului cardiac si salivatia. Greata si varsaturile apar in mod obisnuit in succesiune; cu toate acestea, ele pot aparea separat (de exemplu, varsaturile pot aparea fara a preceda greata, ca urmare a cresterii presiunii intracraniene). Varsaturile sunt inconfortabile si pot provoca deshidratare, deoarece se pierde lichid si deoarece capacitatea de rehidratare prin bautura este limitata. Etiologie Cauzele varsaturilor variaza in functie de varsta si variaza de la relativ benigne pana la cele care pot pune in pericol viata. Varsaturile sunt un mecanism de protectie care ofera un mijloc de expulzare a toxinelor potentiale; cu toate acestea, pot indica, de asemenea, o boala grava (de exemplu, obstructie intestinala). Varsaturile biliare indica o obstructie intestinala ridicata si, in special la un sugar, necesita o evaluare... [continuare]
Generalitati Constipatia reprezinta o afectiune de care sufera aproximativ 2% din populatie si reprezinta de fapt, evacuarea neregulata si cu dificultate a unor materii fecale deshidratate, dure, care in unele cazuri grave pot determina chiar obstructie intestinala prin prezenta lor. Constipatia poate avea caracter tranzitorui sau poate fi cronica. Cauzele constipatiei pot fi legate de dieta, de activitatea hormonala anormala (de exemplu, hipotiroidismul este o boala ce se insoteste frecvent de constipatie sau sarcina), administrarea de medicamente (compusi cu fier, bismut, beta-blocante, unele analgetice) sau de existenta unei patologii de fond, gastro-intestinale, care sa se manifeste astfel. De asemenea, exista o variatie individuala in ceea ce priveste tranzitul intestinal al fiecarei persoane in parte, in cazul unora fiind in mod fiziologic mai lent. In cazul in care pacientul nu prezinta o problema medicala care sa fie cauza constipatiei, unul dintre cele mai utile... [continuare]
Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]
Ardeti grasimile si dezvoltati-va musculatura in 5 saptamani
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu ajutorul urmatorului plan pentru slabit, va puteti infrumuseta, tonifia si contura trupul, dar mai ales veti reusi sa scapati de aproximativ 7 kilograme in doar 5 saptamani. Fie ca doriti sa va pregatiti pentru vacanta sau doar doriti sa pierdeti kilogramele in plus, cativa specialisti in nutritie va propun un plan care va va transforma cu adevarat corpul. Pentru inceput este important sa fiti constienti de obiectivele care va vor stimula sa slabiti, intrucat acestea vor sta la baza motivatiei schimbarilor pozitive pe care urmeaza sa le faceti si va vor ajuta sa rezistati tentatiilor care ar putea interveni pe parcurs. Cum sa ardeti maximum de grasimi Pentru a arde maximul de grasimi si a va dezvoltata musculatura, solutia ar fi antrenamentele cardio care combina rezistenta si arderea unui numar destul de mare de calorii pe minut (comparativ cu alte metode). Exercitiile fizice constante de acest tip stimuleaza metabolismul si rezultatele nu vor... [continuare]
8 deserturi care va ajuta sa pierdeti in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati A avea o talie subtire nu inseamna ca nu va puteti bucura ocazional de dulciuri. A consuma cateva prajituri, cu un continut caloric scazut, dupa o zi grea la birou, este o placere. De fapt, indulgenta ocazionala va poate ajuta chiar sa scadeti in greutate intr-un mod mai eficient decat daca ati evita in totalitate dulciurile. Multe dintre dulciuri au in compozitie ingrediente sanatoase pentru inima. Iata mai jos cateva retete care va vor ajuta sa pierdeti in greutate, bucurandu-va in acelasi timp de gustul placut al unui desert delicios. Retete rapide si sanatoase pentru deserturi - Norisori de bezea si migdale prajite - acestea au un gust placut si au avantajul ca au un continut scazut de grasimi si calorii. Serviti-le cand aveti musafiri fara sa va ingrijorati ca veti acumula in greutate. - Sorbeturi din fructe - va este pofta de inghetata? Incercati un desert preparat in casa. Racoros, fara grasimile pe care le contine inghetata, cu o compozitie din fructe,... [continuare]
Generalitati Salmonelozele reprezinta un tip de toxiinfectii alimentare cauzate de bacteria Salmonella. Exista mai multe tipuri ale acestei bacterii: Salmonella typhimurium si Salmonella enteritidis, acestea sunt cele mai frecvente tipuri intalnite in SUA. In fiecare an, aproximativ 40000 de cazuri de salmoneloza sunt raportate in SUA. Deoarece cazurile usoare nu sunt diagnosticate sau raportate, numarul real al infectiilor poate fi de 30 de ori mai mare. Salmonelozele sunt mai frecvente vara decat iarna. Copiii sunt cei mai susceptibili sa faca salmoneloza; copiii mici, varstnicii si persoanele cu deficiente ale sistemului imun fac formele cele mai grave ale infectiei. Cauze Se poate contacta salmoneloza prin consumarea de alimente contaminate cu Salmonella. Aceasta se poate intampla in urmatoarele situatii: -alimentul poate fi contaminat in timpul procesului de pregatire a mancarii -alimentul poate fi contaminat prin manipularea lui cu maini nespalate sau... [continuare]
Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In perioada sarcinii, organismul femeii este intr-o continua schimbare, putand aparea senzatia de disconfort. Disconfortul poate aparea in primele saptamani de sarcina, fie in ultimul trimestru de sarcina. Alte simptome ce apar precoce pot disparea pentru a reaparea in ultimul trimestru de sarcina. Acest lucru este normal si nu are nici o semnificatie patologica. Fiecare femeie reactioneaza diferit la sarcina, iar unele simptome descrise in acest articol nu sunt prezente ubiquitar. Se recomanda consultul medicului specialist pentru orice problema legata de sarcina. Modificari ale sanilor Majoritatea femeilor insarcinate acuza modificari ale sanilor. Aceste modificari constau in cresterea marimii sanilor pe masura dezvoltarii tesutului gandular si a cresterii cantitatii tesutului adipos, determinand cresterea fermitatii si sensibilitatii sanilor in primele si ultimele luni de sarcina. Mai pot deveni vizibile mici vase albastrui pe masura cresterii cantitatii de... [continuare]
Generalitati Diareea calatorului este o problema medicala comuna la persoanele care calatoresc din tarile dezvoltate, industrializate, spre tari in curs de dezvoltare. Aceasta afectiune are si denumiri mai "colorate", cum ar fi "razbunarea lui Montezuma", "burta Delhi" sau "diaree de Turcia". Zonele cu risc crescut pentru aparitia diareei calatorului includ tari din Africa, Asia, Orientul Mijlociu si America Latina. Zonele cu risc scazut sunt tarile dezvoltate din America de Nord, Europa Centrala, Australia si Japonia. Cauze De obicei, boala apare ca urmare a infectiei cu o bacterie. Bacteriile precum Escherichia Coli (E.Coli), Campylobacter, Shigella sau Sallmonela sunt cele mai frecvente microorganisme care pot produce boala. Sursele cele mai obisnuite de infectie cu aceste bacterii sunt reprezentate de mancarea cruda sau insuficient preparata termic, mancarea contaminata sau apa contaminata, inclusiv cuburile de gheata. Simptome Diareea calatorului poate fi usoara sau... [continuare]
Generalitati si alte informatii Precizarea metodei de determinare a glicemiei este importanta. Pentru scopuri clinice se determina glicemia din plasma sangelui venos. In practica, se folosesc si glucometrele care masoara nivelul glucozei din sange total capilar rezultat prin inteparea degetului. Trebuie sa tinem cont de metoda folosita, intrucat nivelul glucozei din sangele total capilar este cu 10-15% mai mic decat cel al glucozei din plasma sangelui venos. La aceasta diferenta, se adauga si factorul de eroare specific glucometrelor care lucreaza cu sangele capilar, acestea fiind calibrate la un +/- de 15% acuratete. Valoarea glicemiei variaza si cu hematocritul si cu momentul determinarii dupa extragerea sangelui venos (scade cu 7 mg / dL /ora prin metabolizarea in vitro a glucozei sau mai mult in prezent a leucocitozei, motiv pentru care se adauga fluorura de sodiu la specimenul de sange pentru a inhiba enzimele glicolitice, situatie care este depasita in cazul unei... [continuare]
Alimente indicate in dieta Doriti sa scadeti apetitul alimentar si pofta de dulciuri? Atunci treceti pe lista de cumparaturi alimentele recomandate de noi. Ultimele cercetari in domeniu demonstreaza ca mai mult de o duzina de alimente, de la fasole pana la carnea de vita, ajuta la reducerea poftei de mancare si dependentei de dulce, accelereaza procesul de ardere a depozitelor de grasime si va pot ajuta sa obtineti si sa mentineti o silueta de invidiat. Ouale Renuntati la chifle la micul dejun. Ouale, alimente bogate in proteine, va pot oferi energia necesara inceperii unei dimineti active. Un studiu desfasurat pe un numar de 30 de femei supraponderale sau obeze a demonstrat ca femeile care au consumat la micul dejun o omleta din doua oua (cu 2 felii de paine prajita), au avut un apetit redus in urmatoarele 36 de ore fata de cele care au servit la micul dejun un sandwich cu acelasi numar de calorii. Un ou contine 78 de Kilocalorii si peste 6g de proteine; cu exceptia vitaminei... [continuare]
Generalitati Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru, ale sensibilitatii si tulburari ale functiilor mentale. Creierul, maduva spinarii si nervii optici sunt conectate intre ele prin nervi si fibre nervoase. Un invelis proteic numit teaca de mielina inconjoara si protejeaza fibrele nervoase. Atunci cand mielina se inflameaza sau este distrusa (proces denumit demielinizare) rezultatul este intreruperea fluxului normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos central. Procesul de demielinizare si consecinta acestuia, intreruperea fluxului impulsurilor nervoase, constituie o boala cunoscuta sub numele de scleroza multipla. Afectarea tisulara, denumita leziune sau placa, se formeaza in zonele de demielinizare. In multe cazuri, celulele... [continuare]
Generalitati Mierea si scortisoara sunt recunoscute pentru beneficiile aduse sanatatii, datorita valorilor nutritionale. Au aparut tot felul de discutii despre dieta cu miere si scortisoara, unele persoane sustinand ca nu au sesizat nicio schimbare dupa ce au urmat aceasta dieta, in timp ce altele o recomanda cu entuziasm pentru pierderea in greutate. In realitate, cu toate ca mierea si scortisoara sunt doua produse extrem de cunoscuta dieta nou nascuta prin combinarea acestora este una din cele mai recente aparute. Aflati mai multe despre modul in care puteti pierde in greutate cu ajutul dietei cu miere si scortisoara! Mod de pregatire Reteta de mare ajutor in lupta cu kilogramele in plus este foarte simplu de preparat; aveti nevoie numai de miere, scortisoara si apa fierbinte. Pasul 1 – 1 lingurita cu miere si 1/2 lingurita cu scortisoara se amesteca intr-un recipient, dupa care se pune apa (aproximativ o cana) Pasul 2 – Amestecul se pune la fiert, iar dupa ce a... [continuare]
Generalitati Cu totii stim de existenta regimurilor alimentare care ne ajuta sa slabim rapid, insa, acestea ne lasa flamanzi si lipsiti de putere. Cea mai buna metoda de a atinge greutatea ideala fara a recastiga apoi, in scurt timp, kilogramele pierdute, este de a adopta un program de slabire treptata. Specialistii sustin ca pentru obtinerea si mentinerea unei greutati optime nu sunt necesare regimuri de slabit stricte, ci doar cateva schimbari in viata de zi cu zi. Mancati zilnic micul-dejun Acesta este un obicei comun in randul persoanelor care au slabit si au reusit sa isi mentina greutatea. Foarte multe persoane cred ca a sari peste micul-dejun le ajuta sa scape de calorii, dar, in realitate acestea ajung sa manance mult mai mult in cursul zilei. Pentru micul-dejun este recomandat un castron cu cereale si fructe sau produse alimentare cu continut scazut de calorii. Nu mai intrati in bucatarie seara Stabiliti o ora incepand cu care sa nu mai mancati;... [continuare]
Generalitati Disponibilitatea sangelui in cazul operatiilor si al transfuziilor este o parte esentiala a sistemului de ingrijiri in sanatate. Medicii si chirurgii se bazeaza pe donarea de sange pentru a efectua, in fiecare zi, o serie de interventii care salveaza viata sau o prelungesc. Anumite componente extrase din sange, cum ar fi plasma, sunt importante pentru tratarea arsurilor si prevenirea infectiilor. Doar 4% din persoanele eligibile doneaza in mod constant sange, dar nevoia de sange ramane mare. Spitalele de oriunde au nevoie de o rezerva de sange apartinand oricarei grupe, nu doar de sange apartinand unei grupe mai rare. Cu cat grupa de sange este mai comuna cu atat cererea este mai mare. Cele mai frecvente grupe de sange sunt 0 si A. Mai putin frecventa este grupa B, iar AB este si mai rara. Cum se realizeaza? Se poate dona sange in majoritatea spitalelor mari, de obicei in resedinta de judet, pe tot parcursul anului. O sedinta de recoltare dureaza... [continuare]
Alimentatia corecta in bolile hepatice
Autor: SfatulMedicului
Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]
Generalitati Copilul se afla intr-un continuu proces de dezvoltare fizica si intelectuala, motiv pentru care unui parinte ii este destul de dificil sa identifice daca micutul sau se confrunta cu un exces de greutate, facand o simpla comparatie cu excesul de greutate in cazul adultilor. Pentru a stabili daca un copil prezinta un surplus de kilograme, medicul specialist face o medie intre inaltimea si greutatea copilului, si raporteaza aceasta medie la varsta copilului. Calcularea indicelui de masa corporala (IMC) reprezinta evaluarea standard a obezitatii in cazul adultilor, iar utilizarea acestui indice in randul copiilor, cu toate ca eficienta este limitata, reprezinta reperul standard pentru identificarea excesului de greutate in cazul copiilor. Astfel, orice copil al carui indice de masa corporala se incadreaza intre 25 si 30 raportat la varsta si sex trebuie sa fie consulta de specialist pentru a preintampina efectele secundare ale obezitatii, cum ar fi aparitia... [continuare]
Cum puteti sa slabiti cu alimente sanatoase, la picnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care credeti ca pentru a slabi este suficient sa consumati mancaruri gatite, acasa, ganditi-va din nou. Vremea devine din ce in ce mai frumoasa si vara se apropie. Este momentul perfect pentru a umple cosul de picnic, sa iesiti in aer liber si sa va relaxati. Multe dintre alimentele consumate la astfel de evenimente sunt nesanatoase (chipsuri, prajituri, etc.). Exista si unele tipuri delicioase de produse alimentare care pot transforma experienta intr-una sanatoasa. Un picnic poate combina placerea de a manca in aer liber cu unele tipuri de activitati fizice. Exemple de preparate culinare care va ajuta sa pierdeti in greutate - Aperitive - Unele persoane prefera sa manance la picnic diverse tipuri de chipsuri inmuiate in variate sosuri sau garnituri - optiune nu tocmai sanatoasa. Pentru o versiune mai sanatoasa puteti alege chipsurile de tortilla, pe care le puteti prepara singuri, acasa, in ulei de masline pana cand acestea... [continuare]
Generalitati Dieta este axata pe consumul de scazut de carbohidrati si s-a dorit a fi o dieta care ar putea fi mentinuta ca un stil de viata, nu doar o alternativa rapida pentru diminuarea numarului de kilograme. Dieta foloseste ca reper, indicele glicemic pentru a determina daca anumite alimente sunt indicate pentru consum sau nu. Un aliment care are un indice glicemic ridicat, se descompune rapid in zaharuri simple, care declanseaza niveluri mai mari de insulina in organism. Dieta sugar busters sustine scaderea nivelului de insulina, fapt ce ajuta functiile intestinale, reduce nivelul de colesterol si incurajeaza pierderea in greutate. Se considera ca adeptii dietei prezinta un risc scazut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si obezitate. Planul dietei sugar busters Planul dietei stabileste cum, cand si ce alimente trebuie consumate. Planul este menit sa devina un stil de viata. Ideea de baza este de a consuma cat mai multe fructe, legume bogate in fibre, [continuare]
Generalitati Painea este un aliment de baza, pe care il consuma zilnic oamenii din intreaga lume. Painea este folosita la fiecare masa, in diverse feluri. La micul dejun painea se mananca prajita, face parte din sandwichuri si se serveste la pranz alaturi de diverse preparate culinare. De-a lungul timpului, painea a fost o sursa principala de hrana. Cu toate acestea, putini oameni stiu ce contine painea sau ce produse de panificatie trebuie sa aleaga pentru o sanatate si nutritie optima. Multe produse de panificatie care sunt promovate ca fiind naturale sau sanatoase contin ingrediente si aditivi care pot fi daunatori pentru sanatatea unei persoane. Cei mai multi oameni consuma aceste produse fara sa citeasca informatiile nutritionale sau ingredientele de pe eticheta acestora. Prin consumul excesiv de produse de panificatie, in lipsa altor produse alimentare, organismul este privat de multe vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic. Painea si... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter