biochimia carnii
Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Pubertate, de la 7-8 ani Tinerii, in special fetele, ajung la pubertate mai devreme decat oricand. Studiile de specialitate au observat o crestere surprinzator de mare cu privire la numarul fetelor care ajung la pubertate la varste de aproximativ 7-8 ani. Intr-un studiu efectuat la 1.200 de fete de 7 ani, la 10% dintre acestea avusese deja loc cresterea sanilor. Acest lucru este alarmant, mai ales tinand cont de faptul ca in 1997 a fost publicat un studiu similar la care a fost observat un procent de crestere a sanilor in doar 5% din cazuri. In ciuda tuturor studiilor realizate, expertii afirma ca inca efectueaza cercetari, deoarece nu sunt inca siguri cu privire la cauza exacta a pubertatii precoce. Totusi, sunt incriminati anumiti factori, printre care si alimentatia si efectele ei, de exemplu obezitatea. Printre alimentele cu potential de a produce pubertate precoce se regaseste si carnea de pui. Ce este pubertatea precoce? Pubertatea precoce se poate defini ca fiind... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]
Consumul de carne si cancerul de colon
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul de colon este tipul de cancer localizat in partea inferioara a sistemului digestiv. De obicei, debuteaza prin aparitia unor celule mici cunoscute sub denumirea de polipi, care initial au dimensiuni mici si nu determina simptome. De-a lungul timpului, polipii benigni pot devin cancerosi. Simptomele cancerului de colon pot include diaree sau constipatie, sangerare rectala, crampe abdomniale sau flatulenta, slabiciune, oboseala si scadere in greutate. Exista multi factori medicali, genetici sau specifici stilului de viata, cum ar fi dieta - care pot creste riscul dezvoltarii cancerului de colon. Carnea rosie nu cauzeaza direct cancer de colon, dar o dieta bogata in grasimi, cu un continut ridicat de carne rosie si prelucrata, ar putea creste riscul aparitiei acestei afec [continuare]
Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]
Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Guta este o forma comuna si complexa de artrita ce cauzeaza durere intensa, inflamatie si rigiditate la nivelul articulatiilor. In foarte multe cazuri, boala afecteaza degetul mare al piciorului (halucele). Episoadele bolii pot sa apara rapid si revina periodic, lezand lent tesuturile din regiunea inflamata. In plus, guta a fost corelata cu o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare si metabolice. Este cea mai frecventa forma de artrita inflamatorie la barbati, dar si femeile pot fi afectate, mai ales dupa instalarea menopauzei. Cauze si factori de risc In mod normal, acidul uric este dizolvat in sange si este eliminat din organism prin urina. Daca se produce prea mult acid uric sau nu este eliminat corespunzator, se pot forma urati ce se pot acumula la nivelul articulatiilor producand tabloul clinic al gutei. Excesul de acid uric din sange poarta numele de hiperuricemie si poate fi consecinta consumarii unor alimente bogate in aceasta substanta, precum... [continuare]
Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol. In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic. In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern. Factori de risc Pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu prezinta o problema de sanatate. In general, produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alte substante nutritive esentiale, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi Omega-3, care sunt acizi grasi esentiali. O dieta echilibrata care include si peste [continuare]
Renuntarea la carne poate duce la cresterea riscului de accident vascular cerebral?
Autor: SfatulMedicului
Prezentare generala Dietele vegetariene si vegane au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani, in mare parte datorita beneficiilor percepute pentru sanatate, dar si datorita preocuparilor cu privire la bunastarea mediului si animalelor. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca o dieta bazata pe plante poate reduce riscul de boli de inima. Cu toate acestea, cercetarile recente au descoperit ca dietele vegane si vegetariene ar putea pune organismul in pericol sa dezvolte o alta afectiune: accidentul vascular cerebral. Publicat in Marea Britanie, un nou studiu de specialitate a analizat persoanele care au diete bazate pe carne, persoanele ce mananca peste si persoanele vegetariene pe parcursul unei perioade de urmarire de 18 ani. Conform constatarilor, vegetarienii si persoanele care mananca doar carne de peste au avut rate cu 22% si 13% mai mici de a dezvolta boli de inima, comparativ cu cei care au mancat carne. Pe langa acest lucru, cercetatorii au descoperit un... [continuare]
Generalitati Sunt celebre cazurile in care persoane normale puse in situatii deosebite, de pericol extrem, au dat dovada de forta fizica neobisnuita. Exemplul clasic este acela cu mama care ridica de una singura masina implicata in accident pentru a-i elibera de sub ea pe copiii ei. Pe langa puternica motivare psihica, in astfel de situatii intra in scena si o stimulare puternica hormonala. Lupta sau fugi! Adrenalina este hormonul activator al „functiei situatiilor de urgenta” prin faptul ca potenteaza impulsurile nervoase si participa astfel la o reglare suplimentara hormonala a raspunsului nervos al organismului la diferiti stimuli. Adrenalina este catecolamina care provoaca senzatia de teama si neliniste. Ea determina mobilizarea glicogenului din ficat, crescand implicit glicemia necesara situatiilor de urgenta, activeaza lipaza din tesutul adipos in vederea eliberarii de acizi grasi folositi ca substrat energetic, mareste frecventa pulsului si travaliul cardiac.... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Durere pata rosie pe buze, pana la carne?
Buna, Va rog : Am o zona mica rosie rotunda, pana la carne le buze, se vede carnea la buze. Am dat cu aciclovir dar fara rezultat. Ce poate fi si cum o tratez? Am atasat poza. adresa_web_filtrata /LnXyKTYk Astept raspunsul vostru. [continuare]
Buna ziua, Sunt insarcinata in 5 luni. Acum ceva timp am observat ca in zona genitala mi-au crescut niste negi/bucati de carne. Se multiplica. Unele par ca dispar altele reapar… Am fost acum doua luni la ginecologul unde imi monitorizez sarcina si i am spus, a vazut, a facut test papanicolau si secretii si mi a spus ca din acest ounct de vedere este ok ca ar fi iesit bine. Si ca vom vedea ulterior. Dar sunt inestetice si ma ingrijoreaza sa nu se extinda, sa nu afecteze nasterea, sarcina… nu stiu ce sa fac. Mi e frica sa mai astept si ce sa astept ce sa fac? Exista o solutie de tratat acasa? Multumesc mult! [continuare]
Am o bucata de "carne" pe interiorul obrazului ?
De aproape un an mi a apărut o bucata de "carne" pe interiorul obrazului și nu știu care este cauza. Am fost la medicul dentist pentru o igienizare și mi a spus că probabil mi a apărut din cauza că îmi mușc obrazul dar cel mai bine este să iau legătura cu un medic chirurg. [continuare]
Am dat biochimia urinei Culoare - galben intens Transparentă -tulbure Aciditate - 5,5 Densitate - 1,027 Proteine - 0,15 Corpi cetonici - 0,5 incert Hemoglobina - 5-10 (+) Bilirubina - negativ Urobilinogen - 35 (+) Nutriți -negativ Mucus - + Săruri urati - +++ Săruri oxalati- + Bacteriii - + [continuare]
Am o masea cariata de ceva timp, cateva luni cred.. Am tot amânat sa merg la medic deoarece mi a fost frica avand si 17 ani etc.. In fine.. De cateva saptamani mi a aparut o bucatica de carne ceva de genu in masea. Aceasta masea fiind si sparta. Acea "bucatica de carne" nu ma doare , nici cand o ating niciodata, doar ca daca o ating iese sange, ea e de o culoare rosie spre vanata asa.. Am zis ca e o inflamatie la gingie si se trage, si nu sa tras.. A ramas asa(ca dimensiune).. Daca ma puteti ajuta sa imi ziceti ce e si cat e de grav.. Mersi anticipat. [continuare]
Am o masea cariata de ceva timp, cateva luni cred.. Am tot amânat sa merg la medic deoarece mi a fost frica ac***a si 17 ani etc.. In fine.. De cateva saptamani mi a aparut o bucatica de carne ceva de genu in masea. Aceasta masea fiind si sparta. Acea "bucatica de carne" nu ma doare , nici cand o ating niciodata, doar ca daca o ating iese sange, ea e de o culoare rosie spre vanata asa.. Am zis ca e o inflamatie la gingie si se trage, si nu sa tras.. A ramas asa(ca dimensiune).. Daca ma puteti ajuta sa imi ziceti ce e si cat e de grav.. Mersi anticipat [continuare]
Buna ziua am avut o rana deschisa si cand sa cicatrizat sa lipit si carnea de piele iar acum nu se mai misca pielea liber ce as putea face sau daca cu timpul se va desprinde una de alta mentionez ca rana o am de aproape 3 luni Multumesc anticipat [continuare]
Am facut analizele de curind si am trigliceridele 1018 ce trebuie sa mananc si ce nu [continuare]
Si degetul este umflat lângă unghie [continuare]
Lichidul pleural - determinari biochimice
Plamanii sunt organe pereche, ce se afla in cutia toracica, ce asigura schimbul de gaze cu sistemul circulator. Pleura reprezinta o membrana, ce acopera plamanii (pleura viscerala) si peretii cavitatii toracice (pleura parietala). Aceste doua foite sunt separate prindtr-un spatiu numit cavitatea pleurala, ce contine lichid pleural. In mod normal, la nivelul cavitatii pleurale exista doar o cantitate foarte mica de lichid, ce faciliteaza miscarile de alunecare ale plamanilor in timpul respiratiei. Acumularea excesiva a lichidului pleural este denumita revarsat pleural. Pentru a determina originea revarsatelor pleurale, se utilizeaza diferentierea clasica intre transudat si exudat. Revarsatele pleurale de tip transudat poate avea diverse cauze, precum: - cardiace: insuficienta cardiaca congestiva; obstructie de vena cava superioara sau a unui trunchi brahiocefalic, pericardita constrictiva; - renale: dializa peritoneala; sindrom nefrotic, obstructia cailor urinare sau postpunctie... [continuare]
Lichid de ascita - determinari biochimice
Ascita consta in acumularea de lichid in cavitatea peritoneala (abdomen). Una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei ascitei este ciroza hepatica. Alte cauze: - carcinomatoza peritoneala; - tuberculoza peritoneala; - insuficienta cardiaca globala. Ciroza hepatica reprezinta stadiul final al inflamatiei ficatului. Cauzele aparitiei cirozei hepatice sunt: - alcoolica; - virala; - colestatica (ciroza biliara primitiva si secundara); - metabolica (boala Wilson, hemocromatoza, deficit de alfa-1 antitripsina); - vasculara (ciroza cardiaca); - medicamentoasa (paracetamol, aspirina, ibuprofen, naproxen, piroxicam, cisplatin, mitomicina, fluxuridin, fenilbutazona, ciclosporina, clorambucil, metotrexat, amiodarona, tetraclorura de carbon, izoniazida); - autoimuna; - nutritionala (denutritie, by-pass); - criptogenetica. Ciroza hepatica se manifesta clinic prin: - astenie; - somnolenta; - agitatie; - icter; - inapetenta; - greturi, varsaturi; - tulburari de tranzit; - gust... [continuare]
Lichid sinovial - determinari biochimice
Lichidul sinovial este un lichid cu aspect clar, vascos, ce este produs de membrana sinoviala, cu rol in atenuarea socurilor si impiedicarea uzurii articulatiilor. Odata cu inaintarea in varsta, lichidul sinovial isi pierde din calitati si proprietati. Analiza lichidului sinovial detecteaza schimbarile calitatii sau vascozitatii lichidului, ce poate indica prezenta unei afectiuni articulare. [continuare]
Biochimie
Stiinta consacrata studiului compozitiei si reactiilor chimice ale materiei vii si ale substantelor care rezulta in urma acestora. Sinonim : chimie biologica. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter