am glicemia 1200 ce sa fac
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Intarcarea bebelusului, ce trebuie sa faci si ce nu?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intarcarea este o perioada plina de schimbari si confuzii pentru bebelus. Trecerea de la alaptare exclusiva la introducerea alimentelor solide si la renuntarea la biberon sunt evenimente din viata micutului care nu ii surad deloc. Iata ce trebuie sa faci si ce nu pentru a face trecerea mai usoara pentru cel mic! Lucruri pe care trebuie sa le faci Diversificarea alimentatiei presupune introducerea alimentelor solide si renuntarea treptata si definitiva la biberon. Iata ce este important sa faci in timpul acestui proces pentru a face tranzitia mai usoara pentru bebelus: - schimba-i treptat programul de masa - inlocuieste unele me [continuare]
O dieta care sa includa consumarea unui numar de 1200 de calorii pe zi este minimul recomandat pentru o scadere in greutate sigura si sanatoasa. Un meniu de 1200 de calorii va reusi sa ofere un suport nutritional adecvat oricarui individ si totodata va permite reducerea numarului de calorii consumate zilnic astfel incat sa se produca scaderea in greutate. O mare parte dintre dietele create si recomandate de specialistii in nutritie se bazeaza pe un plan alimentar de 1200 de calorii pe zi. Bazele dietei si alimentele recomandate Planul dietei este centrat pe conceptul de tinere sub control a numarului de calorii; in conditiile in care in mod normal, fara un control al alimentelor consumate zilnic, organismul este obisnuit sa primeasca peste 1500 de calorii pe zi, reducerea acestui nu [continuare]
Ce sa fac daca nu ma pot abtine, sunt pofticioasa!
Autor: SfatulMedicului
Ce este bulimia? Ce sa fac daca nu ma pot abtine, sunt pofticioasa! In bulimie, gandurile disfunctionale pot fi: sunt grasa, nu reusesc sa slabesc, nimeni nu ma place, orice as face nu slabesc, nu ma pot abtine sa nu mananc, sunt pofticioasa, daca nu mananc am ameteli, sunt dezgustatoare, sunt hidoasa, sunt grasa si urata, nu o sa ma placa niciun barbat, asa ca mai bine renunt si nu ma mai chinui, ca oricum nu slabesc. La nivelul perceptiei, bulimica se vede grasa in comparatie cu celelalte si se simte vinovata atunci cand mananca. Caracteristici comportament bulimic Comportamental, bulimia se manifesta prin ingestia unor cantitati mari de alimente ‚’’interzise’’, din mai multe categorii, la o singura masa, prelungita pana la senzatia de durere a stomacului, si a unei cantitati semnificative de lichid, dupa care urmeaza regurgitarea prin provocarea vomismentelor, pana la evacuarea completa a alimentelor din stomac. Acest lucru se intampla de regula acasa, pe... [continuare]
Specialistii ne sfatuiesc: cum sa facem fata dintilor sensibili!
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt dintii sensibili? Daca ati observat ca o simpla inghetata sau o bautura rece va face sa va strambati de durere, daca o bucata de placinta fierbinte sau o inghititura de cafea nu trece fara a va provoca durere la nivelul dintilor, cel mai probabil aveti dintii sensibili. Chiar daca nu pare un termen medical de specialitate, dintii sensibili chiar sunt o afectiune stomatologica frecvent descrisa de catre pacienti, o afectiune de sine statatoare. Cum recunoastem dintii sensibili? Dintii, indiferent de particularitati si de tipul lor, sunt acoperiti la exterior de un strat de smalt. Foarte subtire (doar cativa microni), lucios si alb, smaltul este de fapt unul din cele mai puternice si rezistente si probabil cel mai mineralizat tesut al organismului. Dintii sanatosi au la nivelul coroanei un strat intact de smalt, al carui rol este de a proteja dentina si pulpa dintelui. Radacina dintelui este poteja de cement. Grosimea acestuia variaza, fiind maxima la nivelul... [continuare]
Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]
Testul papanicolau - cand, cum si de ce se face
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Testul Babes-Papanicolau, pe care orice femeie ar trebui sa-l faca periodic, este cea mai simpla si eficienta metoda de a depista din timp cancerul sau modificarile precanceroase ale colului. „Folosirea citologiei cervico-vaginale Babes-Papanicolau ramane metoda de screening cea mai eficienta in depistarea cancerului de col uterin”, ne spune dr. Mihaela Ursea, Medic Specialist O [continuare]
Studiu Dragoste, senzualitate, razbunare - lista motivelor cercetate este nelimitata. De ce fac persoanele sex? Un nou studiu a adunat 237 de motive pentru care oamenii fac sex. Motivele sunt de la cele mai sublime pana la cele mai scandaloase. Unele motive vin din suflet, altele din alte regiuni anatomice. Principalul motiv pentru care oamenii fac sex este “am fost atras de acea persoana”, potrivit studiului, care a aparut in editia din august a “Arhivelor Comportamentului Sexual”. Studiul a fost efectuat de catre Cindy Meston, doctor-fizician in departamentul de psihologie al Universitatii din Texas. Studiul a fost efectuat pe 203 barbati si 241 de femei cu varste cuprinse intre 17 si 52 de ani, din Texas, fiind chestionati asupra motivelor pentru care au facut sex. Acele femei si barbati urmau cursuri de psihologie sau participau la alte studii al Laboratorului de Psihofiziologie Sexuala al Universitatii din Texas. Participantii au venit cu un total de 715 motive... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Cele 20 greseli pe care le fac persoanele care abia incep exercitii de fitness
Autor: SfatulMedicului
Nu lasati greselile sa va stea in cale! Faceti exercitii fizice regulate si cu toate acestea nu aveti rezultatele dorite? Sau incetati activitatea din cauza intinderilor musculare sau a altor accidente? Sunteti tentat sa renuntati pentru ca va simtiti foarte obosit? Nu renuntati inca la programul de fitness. Este posibil ca problema sa nu fie exercitiul in sine, ci modalitatea in care il efectuati. Practicantii de fitness (mai ales persoanele incepatoare) fac adesea greseli care ii impiedica de a obtine rezultatele maxime din activitatea desfasurata. Expertii in fitness ne vorbesc despre cele mai frecvente 20 de greseli si despre cum le putem evita, pentru a nu ne compromite programul de fitness. Exercitii pentru cresterea activitatii cardiovasculare 1."A sta cu spatele cocarjat": vedem foarte multe persoane in sala de forta sprijinindu-se de aparate, afirma Debi Pillarella, vorbitor la Academia Americana de Medicina Sportiva. S-a observat acest lucru atunci cand persoanele... [continuare]
Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]
Glicemie
Nivel al glucozei in sange. Multumita mai multor mecanisme de reglare, glicemia este mentinuta sensibil constanta (in jur de 1 gram la litru) cu scopul de a aduce organelor si tesuturilor cantitati constante de glucoza sangvina. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurata multumita unui echilibru permanent intre substante, de natura mai ales hormonala, care micsoreaza glicemia (insulina) si cele care o cresc (glucagonul, adrenalina, hormonul de crestere). Masurarea glicemiei - Glicemia se masoara fie in sangele venos in cursul clasicei "luari de sange" (glicemia venoasa), fie in sangele capilar dupa o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara), o picatura de sange fiind intinsa pe o banda reactiva; masurarea este atunci stabilita fie prin compararea culorii obtinute cu o scara de culori, fie prin citire directa, banda fiind introdusa intr-un mic aparat denumit autoanalizor. Valoarea normala a glicemiei este intre 4,4 milimoli pe litru si 6,7 milimoli pe... [continuare]
Doppelherz aktiv lecitina forte 1200
Ce este Doppelherz Aktiv Lecitina Forte 1200 si pentru ce se utilizeaza Indicatii In compozittia lecitinei din soia intra substante active importante pentru activitatea sistemului nevos: cholina, inozitolul si acizii grasi nesaturati (AGN). Aceste componente sunt elemente constitutive ale celulelor nervoase, ele facand posibila sinteza neurotransmitatorilor (substante responsabile de transmiterea impulsurilor nervoase). S-a constatat ca procesele de invatare sunt legate nu atat de cresterea cantitatii de celule nervoase, cat de crearea de noi conexiuni nervoase intre celulele existente si facilitarea comunicatiilor intre aceste celule. Ambele procese impun asigurarea unor cantitati corespunzatoare de substante pentru hranirea creierului. Cholina serveste in organism la sinteza acetilcholinei - transmitator de impulsuri nervoase – impulsuri care sunt responsabile de desfasurarea corecta a proceselor de invatare, de puterea de concentrare si de capacitatea de regenerare a... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Ecografie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter