alimentele care contin iod
Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]
Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]
Generalitati Nu este un secret faptul ca multi oameni au un stil de viata nesanatos si fac exces de alimente care contin zahar. Din cauza ca timpul lor liber este limitat, multe persoane consuma alimente nu tocmai sanatoase. Cele mai multe dintre acestea sunt incarcate cu grasimi, carbohidrati si zaharuri. Daca doriti sa urmati o dieta care nu contine zahar, ar trebui sa mancati mai multa mancare gatita acasa. Probabil ca va fi destul de dificil sa renuntati la zahar, dar dupa ce veti face acest lucru veti fi uimiti sa constatati cat de bine aratati si cat de grozav va simtiti. Zaharul din alimente posibil sa apara sub diverse denumiri pe etichetele produselor: zahar din trestie, zahar brun, glucoza, lactoza, sirop de porumb bogat in fructoza, fructoza, dextroza, miere, maltoza, melasa sau zahar brut. Inainte de a exclude complet zaharul din dieta dumneavoastra, consultati medicul pentru a fi siguri ca alimentele pe care le-ati ales sunt potrivite pentru starea dumneavoastra de... [continuare]
Cum va protejeaza probioticele sanatatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Probioticele sunt bacterii benefice care se afla in cantitati mari in sistemul digestiv al oricarei persoane sanatoase. Probioticele se gasesc in compozitia alimentelor si suplimentelor alimentare (capsule sau pulberi). Exemple de alimente care contin probiotice sunt iaurtul si alimentele fermentate (cum ar fi varza sau bauturile fermentate din lapte, soia sau miso). Principalele tipuri de bacterii benefice sunt Bifidobacteria, Lactobacteria (acidophilus, plantarum, rhamnosus), Propinobacteria, Peptostreptococci, Propinobacteria si enterococii. Cum functioneaza probioticele? Probioticele sunt microorganisme vii, care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, confera beneficii sanatatii gazdei. Probioticele actioneaza, eliminand unele dintre bacteriile rele din sistemul digestiv. Probioticele se ataseaza pe peretii intestinali unde se inmultesc si sporesc numarul bacteriilor benefice, mentinand un echilibru sanatos intre numarul de bacterii benefice si... [continuare]
Caloriile negative adevar sau fictiune
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aproape toate produsele alimentare au un continut caloric, astfel incat termenul de alimente care contin calorii negative poate sa para neobisnuit. Unii oameni de stiinta sustin ca, intrucat unele alimente sunt mai greu de digerat de organism, acest lucru poate cauza un deficit de calorii. Altfel spus, organismul arde mai multe calorii atunci cand incearca sa prelucreze caloriile negative. In teorie, consumul acestor alimente ar insemna un aport redus de calorii, fapt ce ar putea fi de ajutor in cazul perosanelor care doresc sa slabeasca. Cu toate acestea, dietele bazate pe alimente ce contin calorii negative nu sunt printre cele peferate si nu toate persoanele sunt de acord cu includerea acestor alimente in dieta zilnica. In orice caz, fructele si legumele care sunt incluse pe lista caloriilor negative sunt alimente sanatoase care ar trebui sa faca parte din orice regim alimentar echilibrat. Alimente care contin calorii negative - Fructe de padure. Fructele de... [continuare]
Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]
Generalitati Problemele digestive, precum balonarea, durerile si arsurile stomacale sunt cauzate de gluten si fructan. Ambele pot fi benefice, dar si nocive organismului nostru. Medicii recomanda consumarea moderata a alimentelor care contin atat gluten, cat si fructan. Credeti ca aveti intoleranta la gluten Prin definita sa, glutenul este o proteina ”lipicioasa”, care se gaseste de cele mai multe ori in cereale. Produsele care contin cel mai mult gluten sunt: painea, maioneza, pastele fainoase, mezelurile, inghetata etc. Glutenul actioneaza deseori impotriva sistemului nostru imunitar, fiind o substanta „straina”, care inhiba intestinele. Intoleranta la gluten afecteaza 1% din populatie si de cele mai multe ori poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de orice varsta. O adevarata surpriza a aparut in momentul in care studiile au aratat ca nu glutenul este problema intolerantei in sine, ci fructanul. Un studiu gastroenterologic a caracterizat fructanul ca fiind un... [continuare]
Generalitati Arginina este un aminoacid esential. Desi organismul produce arginina in cantitati suficiente, de cele mai multe ori, ar putea fi nevoie de suplimentarea acesteia. Arginina se regaseste in alimentele care contin proteine. Arginina este un precursor chimic al oxidului nitric (un vasodilatator). Dovezile precoce sugereaza ca arginina poate ajuta la tratarea afectiunilor medicale care necesita cresterea vasodilatatiei. Aceste conditii includ durerile in piept, ateroscleroza (artere infundate), boli de inima sau insuficienta cardiaca, disfunctie erectila, claudicatie intermitenta/boli vasculare periferice si dureri de cap induse de inflamatia vaselor de sange. Care sunt beneficiile oferite de arginina pentru sanatatea inimii? In organism, aminoacidul numit arginina se transforma in oxid nitric. Oxidul nitric este un neurotransmitator puternic care ajuta vasele de sange sa se relaxeze si imbunatateste circulatia sangelui. Unele dovezi arata ca arginina poate... [continuare]
Ce poate realiza angio ct cerebral si cervical sub tratament cu euthyrox 100?
Buna ziua, Ca sa ma pot programa cat mai repede pentru un Angio CT cerebral si cervical trebuie sa stiu daca trebuie sa intrerup tratamentul cu Euthyrox 100 ( aditional iau Novothyral 2-3 pe saptamana). Se va folosi o substanta de contrast care contine iod. Problema este ca pot vorbi cu medicul curant abia in 2 saptamani, iar eu trebuie sa aflu repede. Am facut de curand analiza TSH T3 si T4, toate in limite normale sub tratament. Ma puteti ajuta cu aceasta informatie? Trebuie intrerupt tratamentul inainte de CT? Cu cat timp? Multumesc frumos! Raluca Dinu [continuare]
Listerioza
boala infectioasa al carei agent este un bacil Gram pozitiv, listeria monocytogenes, responsabila de avorturi si de infectii neuromeningeene. Listerioza este frecventa la animale (bovine, porcine, pasari), mult mai rara la om, care se contamineaza de cele mai multe ori pe cale digestiva consumand alimente care contin bacilul (lapte crud, branzeturi facute cu lapte crud, carne cruda sau insuficient gatita, vegetale crude, mezeluri). Femeile pot transmite bacilul copilului in timpul sarcinii prin intermediul placentei sau in cursul nasterii. Simptome si semne -La adult, listerioza se manifesta printr-o febra si prin dureri generalizate. Ea poate, de asemenea, sa ia o forma mai grava, in particular la subiectii ale caror mijloace de aparare imunitara sunt slabite, si sa provoace o meningita (listerioza neuromeningeana) sau o septicemie. Nou-nascutii afectati de boala sufera o septicemie grava asociata cu o meningita, cu o atingere a ficatului sau cu o pneumonie. Contaminarea... [continuare]
Boala urinei cu miros de sirop de artar
Boala ereditara cauzata de deficienta intr-o enzima care participa la metabolismul acizilor de tipul leucina si valina. Foarte rara, leucinoza se traduce prin tulburari neurologice (miscari anormale ale corpului si globilor oculari, alterarea constientei putand merge pana la coma) si o intarziere mintala. Tratamentul este un regim foarte special, excluzand sau limitand definitiv alimentele care contin acizii aminati in cauza (produse animale). Cand tratamentul este intreprins precoce, rezultatele sunt relativ satisfacatoare. Sinonim : leucinoza. [continuare]
Botulism
Intoxicatie alimentara provocata de bacilul anaerob Gram pozitiv Clostridium botulinum. Clostridium botulinum este prezent in sol, in ape si in organismele multor animale si produce spori care rezista la fierbere si la modalitatile de conservare (cu vin, cu otet sau prin afumare) utilizate in fabricarea conservelor in casa. Acesti spori secreta o toxina care inhiba secretia de acetilcolina care intervine in transmisia influxului nervos, provocand astfel paralizii in caz de ingerare a alimentelor care contin toxina. Uneori au fost semnalate cazuri de botulism si la consumatorii de conserve industriale (legume, peste). Boala debuteaza dupa cateva ore pana la 5 zile dupa consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburarile de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) si o midriaza (dilatatia anormala si persistenta a pupilei). Ele sunt insotite de o uscaciune intensa a gurii, cu o dificultate la inghitire care poate presupune o angina. Pot aparea forme grave:... [continuare]
Capd/dpca 2, solutie pentru dializa peritoneala
Ce este CAPD/DPCA 2 si pentru ce se utilizeaza Indicatii CAPD/DPCA este folosit pentru curatirea sangelui, prin intermediul peritoneului, la pacientii cu insuficienta renala cronica, in stadiul terminal. Acest tip de curatire a sangelui se numeste dializa peritoneala. Mod de administrare Utilizati intotdeauna CAPD/DPCA exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Utilizati CAPD/DPCA doar in cavitatea peritoneala. Medicul dumneavoastra va determina modul, durata si frecventa utilizarii, volumul necesar de solutie si timpul de retentie in cavitatea peritoneala. Daca apare tensiune la nivelul regiunii abdominale trebuie sa se reduca volumul de solutie. Dializa peritoneala ambulatorie continua (DPCA) Adulti :doza uzuala este de 2000 ml solutie pentru o sedinta de dializa, de patru ori pe zi, in functie de greutate si de functia rinichiului. Pot fi administrate doze mai mici sau mai mari,... [continuare]
Actraphane, suspensie injectabila
Ce este Actraphane si pentru ce se utilizeaza Actraphane este indicat pentru reducerea nivelului de zahar din sange la pacientii cu diabet zaharat (diabet). Diabetul este o afectiune in care organismul dumneavoastra nu produce suficienta insulina pentru a controla concentratia de zahar din sange. Tratamentul cu Actraphane ajuta la prevenirea complicatiilor diabetului. Actraphane va incepe sa va scada nivelul zaharului din sange in aproximativ 30 minute de la injectare si efectul va dura aproximativ 24 ore. Mod de administrare Doze Utilizati intotdeauna Actraphane si ajustati doza exact asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Verificati cu medicul dumneavoastra, farmacistul sau asistenta medicala daca nu sunteti sigur. Luati masa sau o gustare in interval de 30 minude de la injectare pentru a evita scaderea nivelului de zahar in sange. Nu inlocuiti insulina dumneavoastra decat la indicatia medicului. Daca medicul dumneavoastra v-a schimbat tratamentul de pe un tip sau... [continuare]
Calciu sandoz osteo, 1000 mg/880 ui, comprimate masticabile
Ce este Calciu Sandoz Osteo, 1000 mg/880 UI, comprimate masticabile si pentru ce se utilizeaza Indicatii Calciu Sandoz Osteo este un supliment de calciu cu vitamina D3. Acesta este utilizat pentru a preveni si trata deficitul de calciu si vitamina D la varstnici ca tratament adjuvant cu calciu si vitamina D in osteoporoza (oase fragile). Mod de administrare Utilizati intotdeauna Calciu Sandoz Osteo exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza Daca nu v-a fost recomandat altfel de medicul dumneavoastra, doza uzuala este: Adultii si varstnicii iau 1 comprimat masticabil zilnic (corespunzator la calciu 1000 mg si vitamina D3 880 UI). Femeile gravide trebuie sa ia jumatate de comprimat masticabil (corespunzator la calciu 500 mg si vitamina D3 440 UI). Nu trebuie depasita doza zilnica de o jumatate de comprimat. Comprimatele trebuie mestecate inainte de a fi inghitite. Se pot lua in... [continuare]
Capd/dpca 2 a.n.d.y.-plus, solutie pentru dializa peritoneala
Ce este CAPD/DPCA 2 A.N.D.Y. Plus si pentru ce se utilizeaza Indicatii CAPD/DPCA este folosit pentru curatirea sangelui, prin intermediul peritoneului, la pacientii cu insuficienta renala cronica, in stadiul terminal. Acest tip de curatire a sangelui se numeste dializa peritoneala. Mod de administrare Utilizati intotdeauna CAPD/DPCA exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Utilizati CAPD/DPCA doar in cavitatea peritoneala. Medicul dumneavoastra va determina modul, durata si frecventa utilizarii, volumul necesar de solutie si timpul de retentie in cavitatea peritoneala. Daca apare tensiune la nivelul regiunii abdominale trebuie sa se reduca volumul de solutie. Dializa peritoneala ambulatorie continua (DPCA) Adulti :doza uzuala este de 2000 ml solutie pentru o sedinta de dializa, de patru ori pe zi, in functie de greutate si de functia rinichiului. Pot fi administrate doze mai mici... [continuare]
Capd/dpca 3 stay safe, solutie pentru dializa peritoneala
Ce este CAPD/DPCA 3 Stay Safe si pentru ce se utilizeaza Indicatii CAPD/DPCA este folosit pentru curatirea sangelui, prin intermediul peritoneului, la pacientii cu insuficienta renala cronica, in stadiul terminal. Acest tip de curatire a sangelui se numeste dializa peritoneala. Mod de administrare Utilizati intotdeauna CAPD/DPCA exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Utilizati CAPD/DPCA doar in cavitatea peritoneala. Medicul dumneavoastra va determina modul, durata si frecventa utilizarii, volumul necesar de solutie si timpul de retentie in cavitatea peritoneala. Daca apare tensiune la nivelul regiunii abdominale trebuie sa se reduca volumul de solutie. Dializa peritoneala ambulatorie continua (DPCA) Adulti :doza uzuala este de 2000 ml solutie pentru o sedinta de dializa, de patru ori pe zi, in functie de greutate si de functia rinichiului. Pot fi administrate doze mai mici sau... [continuare]
Buna ziua, In urm cu 2 ani am fost diagnosticata cu spondilita.Citit pe mai multe site-uri am aflat ca un rol benefic in reducerea inflamatiei este eliminarea sau reducerea alimenteleor care contin midon.As dori daca se poate sa-mi dati cateva sfaturi si daca cumva aveti o lista cu alimentele care contin amidon si in ce masura ar trebui scoase din alimentatie [continuare]
Alimente permise inainte de terapia cu iod radioactiv
Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]
Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Combinatiile alimentelor Combinarea alimentelor este o filozofie a alimentatiei care are radacini stravechi, in medicina ayurvedica din India antica. Principiile combinarii alimentelor au fost reluate la inceputul anilor 1900 prin dieta Hay. De atunci, au devenit o baza pentru multe diete moderne. Sustinatorii dietelor care combina alimentele, considera ca o combinare necorespunzatoare a alimentelor poate duce la boli, acumularea de toxine si suferinta digestiva. In general, dietele care combina alimentele atribuie alimentele diferitelor grupuri. Acestea sunt de obicei impartite in carbohidrati si amidon, fructe (inclusiv fructe dulci, fructe acide si pepeni), legume, proteine si grasimi. Alternativ, unele planuri clasifica alimentele ca fiind acide, alcaline sau neutre. Dietele care combina alimentele, specifica modul in care ar trebui sa combinati aceste grupuri la o masa. Reguli de combinare a alimentelor Cele mai comune reguli includ urmatoarele: • Fructele se consuma... [continuare]
Ce boli se ascund in spatele respiratiei urat mirositoare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Halena, cunoscuta in termeni populari drept respiratie urat mirositoare, este un simptom neplacut cu care se confrunta fiecare persoana la un moment dat, in viata. Se estimeaza ca 30 % din populație se lupta cu respiratia urat mirositoare, o afectiune care este denumita in mod obisnuit mirosul bucal sau halitoza. Respiratia urat mirositoare este adesea cauzata de alimentele pe care le ingerati, dar ar putea fi si un semn al unei probleme de sanatate orala. Acest articol va explica cele sapte cauze comune ale respiratiei urat mirositoare si, de asemenea, va va oferi sfaturi despre cum le puteti preveni si ce se poate ascunde in spatele acestui simptom. Cauze frecvente Microbii orali care emit gaze sunt de departe cea mai frecventa cauza a respiratiei urat. Peste 700 de specii de microbi au fost identificate in gura. Daca nu sunt respectate metodele adecvate de ingrijire orala, acesti microbiomi orali cresc rapid si incep sa se hraneasca cu resturile... [continuare]
Alergia la soia
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este alergia la soia? Alergia la soia determina sistemul imunitar sa reactioneze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme cu stomacul, tuse si mancarime. O alergie severa la soia poate provoca anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente si evitarea produselor care contin soia. O alergie la soia este un tip de alergie alimentara. Sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la soia pe care ai ingerat-o (mancat sau baut). Pentru multi oameni, ingerarea de soia este inofensiva. Cu toate acestea, daca aveti alergie la soia, sistemul dumneavoastra imunitar considera proteina din soia ca un „invadator” daunator, cum ar fi o bacterie sau un virus. Alergia la soia poate fi mortala. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi dificultati de respiratie sau umflare in gat, sunati la 112 sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta (ER). Pe cine afecteaza alergia la... [continuare]
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]
10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colesterolul este o substanta care are o consistenta ce se aseamana cu ceara, fabricata de ficat, dar si de alte celule ale corpului. Colesterolul poate fi asimilat prin consumul de produse alimentare care il contin, cum ar fi lactatele, ouale, carnea etc. Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de colesterol. Membranele celulelor au nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si acizi biliari, care au un rol important in digestia grasimilor. Totusi, organismul are nevoie de o cantitate limitata de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand exista un surplus de colesterol, se vor dezvolta o serie de probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Colesterolul joaca un rol important in digestie, intrucat sustine functia ficatului de producere a acizilor necesari digestiei. Informatii pe care ar trebui sa le cunoasteti, despre colesterol - In timpul sarcinii, femeile insarcinate au in mod natural un nivel mai mare de... [continuare]
Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia nesanatoasa, care contine hrana procesata, mancare de tip fast-food, grasimi in exces, poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, de la cele digestive, pana la unele forme de cancer. Alege alimente cat mai aproape de forma lor naturala Un principiu de baza este alegerea alimentelor care sunt cat mai aproape de forma lor naturala. Asa ca in loc de cele ambalate, alege-le pe cele proaspete. De exemplu, in loc de produse semipreparate de curcan, mai bine cumpara carne proaspata de curcan. Cand eviti alimentele procesate, cum ar fi chips-urile, prajiturile si mancaruri gata preparate, sari si peste caloriile, zaharul, sarea si grasimile saturate pe care le contin, de multe ori in exces, potrivit webmd.com. Opteaza pentru cereale integrale Carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, orezul isi pierd o mare parte din substantele nutritive in timpul procesului de fabricatie. Este indicat sa optezi pentru paine integrala facuta din faina de grau si... [continuare]
Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anticonceptionalele sunt medicamente care contin hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in organismul uman. Acestea se administreaza zilnic, fiind utilizate ca metoda contraceptiva sau pentru tratarea anumitor dereglari hormonale. Avantajele pilulelor contraceptive: - o metoda de contraceptie eficienta; - convenabile la pret; - contribuie la prevenirea bolii inflamatorii pelvine; - reduc crampele menstruale. Avantaje suplimentare: Pilulele contraceptive care contin atat estrogen, cat si progesteron detin cateva beneficii suplimentare. Astfel, acestea previn: - osteoporoza; - anemia feripriva; - chisturile ovariene; - acneea; - atrofia vaginala si actul sexual dureros; - sarcina ectopica; - pilozitatea excesiva; - simptomele premenstruale (depresia sau cefaleea). Dezavantaje Ca oricare alte medicamente si pilulele contraceptive pot cauza o serie de efecte secundare; de regula, acestea apar in primele 3 luni de utilizare a contraceptivelor... [continuare]
Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]
Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Alimente de evitat Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Fructe de mare si peste Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]
Ce este Dieta de 3 ore? Daca doriti sa urmati o dieta care contine unt de arahide, fructe, legume si multe alte alimente, atunci ceea ce cautati este "Dieta celor 3 ore" - dieta care explica cum o dieta saraca in carbohidrati ingrasa si sincronizarea slabeste. Dieta de 3 ore se bazeaza mai mult pe sincronizare si mai putin pe controlarea apetitului. Totodata, trebuie stiut ca aceasta exclude consumarea alimentelor care contin aditivi alimentari, si respecta cateva etape: 1. Micul dejun trebuie consumat timp de o ora. 2. Apoi se mananca din 3 in 3 ore. 3. Ultima masa este servita cu 3 ore inainte de culcare. Specialistii in fitness sunt de parere ca respectarea acestor reguli ajuta la cresterea indicelui BMR ( rata metabolismului bazal - numarul de calorii arse de catre organism pe parcursul unei zile in care activitatea fizica este minima), creste nivelul energiei din organism si diminueaza apetitul. Cu toate acestea sunt persoane de specialitate care sus [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter