Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente interzise la guta

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Topul alimentelor pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 27 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate. Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului - Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil. - Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta... [continuare]

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Actualizat la data de: 13 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele considerate antiinflamatoare contin substante nutritive care lupta eficient impotriva durerilor fizice - de cap, oase, spate, articulare - provocate de inflamatiile interne care pot aparea in organism. Nutritionistii sustin ca aceste alimente ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane, si nu doar pentru acest beneficiu, ci si pentru multiple alte proprietati terapeutice pe care le au pentru organism. Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in momentul in care este atacat de diversi radicali liberi (bacterii, virusuri, traumatisme, stres). Acestia slabesc sistemul imunitar si declanseaza reactia inflamatorie. Inflamatiile produc boli care afecteaza toate sistemmele si organele din organism. Sunt considerate unele dintre cauzele principale ale multor boli cardiace, renale, digestive, pulmonare, osoase sau articulare. Alimentele cu cel mai puternic rol antiinflamator Ceai Rooibos Efectele antiinflamatoare ale ceaiului... [continuare]

Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Actualizat la data de: 22 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Piata de alimente organice a inregistrat o dezvoltare rapida in ultimii ani, pe fondul necesitatii consumatorilor de a avea acces la o hrana sanatoasa. Produsele organice nu mai sunt disponibile in prezent doar in plafare, ele se regasesc pe rafturile tuturor magazinelor alimentare, datorita promovarii lor intense in randul publicului. Preturile piperate dau nastere, totusi, mai multor polemici despre cat de mult merita investitia in hrana organica. Oamenii care doresc sa cumpere alimente organice au reactionat prompt avertismentelor privind pericolul consumului de produse contaminate cu substante chimice, fie prin cultivarea lor in conditii improprii, fie prin prepararea industriala. Ce sunt alimentele organice Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu... [continuare]

9 alimente care imbunatatesc memoria

9 alimente care imbunatatesc memoria

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de alimente sanatoase poate sa imbunatateasca semnificativ memoria, puterea de concentrare si starea de spirit pe termen lung, confirma oamenii de stiinta. In afara de varsta, stres, calitatea si cantitatea somnului, nutritia joaca un rol-cheie in functionalitatea memoriei. Fiziologic vorbind, o memorie buna este influentata de modul in care neuronii (celulele creierului) transmit fluxurile informationale in tot organismul. De aceea, o stare de sanatate fragila poate sa afecteze si performanta functiilor creierului. Asadar, capacitatea oamenilor de a stoca informatii prin functia memoriei depinde in totalitate de masura in care celulele cerebrale reusesc sa realizeze conexiuni, iar neuronii isi ating randamentul maxim, atunci cand sunt stimulati puternic. Mesagerul creierului care mentine neuronii in stare de excitabilitate este acetilcolina, o substanta ce s-a dovedit utila in controlul maladiei Alzheimer, odata administrata ca substituent. Acest... [continuare]

Alimente care pot provoca diaree sau indigestie

Alimente care pot provoca diaree sau indigestie

Actualizat la data de: 03 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ. Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul. Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat. Cauzele indigestiei si ale diareei Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate. Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia,... [continuare]

Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica

Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe dintre alimentele obisnuite din dieta zilnica pot avea utilizari alternative pentru sanatate, cand sunt folosite si in alte scopuri decat nutritia. O serie de cercetari efectuate de specialisti au descoperit ca produse precum iaurtul sau otetul pot fi elemente-cheie in diverse remedii naturiste, pentru tratarea arsurilor solare, afectiunilor dermatologice sau pentru infrumusetare. Zeama si coaja de lamaie Inhalarea uleiurilor volatile din zeama si coaja de lamaie poate avea un efect tonic pozitiv asupra starii de spirit. Uleiul esential de lamaie este folosit in aromaterapie pentru combaterea starilor de apatie si anxietate, precum si pentru energizare in momentele de epuizare. Zeama de lamaie este si un bun tratament impotriva matretii. Tratamentul presupune masarea scalpului cu doua lingurite de suc proaspat de lamaie, apoi clatirea parului cu apa calduta. Se repeta operatiunea, dar cu zeama de lamaie diluata intr-o cana cu apa, fara clatire la... [continuare]

10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar

10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar

Actualizat la data de: 10 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii. Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii. Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si... [continuare]

13 alimente benefice sanatatii femeilor

13 alimente benefice sanatatii femeilor

Actualizat la data de: 17 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Femeile au nevoi nutritionale specifice, pe alocuri diferite de cele ale barbatilor. Din acest motiv, anumite alimente sunt benefice sanatatii femeilor, avand un impact seminificativ in special dupa varsta de 30 de ani, cand organismul intra intr-un proces degenerativ lent. Planul nutritional adoptat de fiecare femeie in parte poate preveni sau chiar stagna unele simptome ale bolilor care afecteaza cu precadere sexul feminin, precum osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Alimentatia si sanatatea femeilor Alimentatia poate avea cu adevarat un rol esential in starea de sanatate a femeilor, influentand-o negativ sau pozitiv, in functie de alegerile facute. Astfel, anumite alimente bogate in antioxidanti si nutrienti esentiali sporesc longevitatea si previn instalarea diverselor afectiuni diagnosticate deseori in randul pacientilor de sex feminin. Asadar, alimentatia sanatoasa poate sa furnizeze unei femei... [continuare]

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente de vara benefice pentru slabit Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate. Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a carbohidratilor complecsi care mentin senzatia de satietate, transforma urmatoarele alimente in adjuvanti reali in reglarea greutatii organismului pe timp de vara. Alaturi de o alimentatie echilibrata, miscarea din timpul verii, activitatea crescuta a glandelor sudoripare si apetitul alimentar redus pe fondul temperaturilor ridicate, constituie factori utili in inlaturarea excesului ponderal. Iata ce alimente specifice verii va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Fasolea si lintea Leguminoase accesibile, familiare tuturor si bogate in nutrienti, fasolea si lintea furnizeaza un aport generos de proteine, fibre, carbohidrati complecsi, fier, potasiu, magneziu si zinc. Medicii... [continuare]

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Actualizat la data de: 01 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prepararea alimentelor pe gratar, o posibilitate accesibila tuturor pe timpul verii, are un impact puternic asupra calitatii hranei consumate. Metodele de gatit pe gratar au si ele mici secrete care menajeaza starea de sanatate si exclud aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii organismului. Din fericire, exista intotdeauna cai inteligente de a inlocui ingredientele greu digerabile si pline de calorii, cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime. Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti benefici, si nu de grasimi si calorii in exces. Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la... [continuare]

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica

Actualizat la data de: 12 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta zilnica propice mentinerii unei stari de sanatate perfecte contine cu preponderenta alimente sanatoase, care furnizeaza o cantitate cat mai mica de grasimi rele si zaharuri, in schimbul unui aport bogat de nutrienti esentiali, precum vitaminele, mineralele si fibrele. Un regim alimentar corect ajuta atat la mentinerea greutatii corporale in limite optime si la prevenirea diverselor boli cronice, cat si la controlul unor afectiuni frecvente, precum diabetul de tip II. Consumul de alimente cu proprietati nutritionale superioare ajuta la stabilizarea nivelului de glicemie, la reducerea colesterolului rau in corp si la intarirea sistemului imunitar. Alimente recomandate pentru mentinerea starii de sanatate 1. Produsele de panificatie din cereale integrale Painea, pastele si cerealele pot fi elemente benefice intr-o dieta echilibrata, cata vreme sunt preparate din faina integrala. Germenii si taratele continuti de cerealele integrale, nerafinate, au cantitati... [continuare]

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]

Ghidul alimentelor de vara

Ghidul alimentelor de vara

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vara este momentul ideal pentru a experimenta cu alimente praspete si pline de nutrienti mai ales pentru ca acest sezon ne rasfata cu o multime de fructe si legume pentru toate gusturile. Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente de vara si va prezentam si motivele pentru care ar fi bine sa luati in considerare adaugarea lor in dieta. Alimente de vara Alimentul Beneficii Recomandari alimentare Avocado Acest fruct este o sursa excelenta de: Fibre - Ajuta la digestie Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului Vitamina K - Ajuta la coagularea sangelui Potasiu - Benefic pentru tensiunea arteriala si performanta musculara Acid folic - Sustine regenerarea celulara si dezvoltarea fetala Grasimi... [continuare]

14 alimente indispensabile unei diete sanatoase

14 alimente indispensabile unei diete sanatoase

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Discutiile despre alimentele cu adevarat benefice si indispensabile unei diete sanatoase sunt tot mai frecvent purtate de specialisti si prezentate publicului larg. Motivul este lesne de inteles, cata vreme rata obezitatii si a afectiunilor in care hrana de proasta calitate joaca rol central au crescut in mod alarmant si au inceput sa ameninte pana si viitorul generatiilor tinere. Copiii si adultii deopotriva sunt afectati de era alimentelor nocive, vandute in ambalaje frumos colorate in supermarket, care ascund o lista completa de E-uri periculoase sau controversate. Fast-food-ul si prajiturile de cofetarie sunt intotdeauna alegeri preferentiale in fata legumelor si a fructelor, intrucat sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentatii, oare mai stim care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevarat sanatoase Nutrientii necesari unei alimentatii echilibrate Paleta larga de optiuni in aria nutritiei face dificila... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de vitamina c

Cele mai bune surse alimentare de vitamina c

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii. In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite. Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii. Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit Cu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala. Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un... [continuare]

15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn

15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta oamenilor este constituita in cea mai mare parte din alimente alcaline si alimente acide. Primele dintre acestea sunt considerate benefice starii de sanatate, intrucat neutralizeaza elementele nocive pentru organism si protejeaza impotriva aparitiei bolilor grave, precum cancerul. Alimentele alcaline regleaza pH-ul organismului, contribuie la pierderea in greutate si la prevenirea multor afectiuni specifice vietii moderne (artrita, diabetul etc.). Ce indica pH-ul organismului In linii mari, pH-ul masoara cat de alcalin sau acid este organismul nostru. Astfel, un pH egal cu 0 arata ca organismul este complet acid, pe cand un pH de 14 indica faptul ca este in totalitate alcalin. Un pH de 7 este considerat a fi neutru. Un corp sanatos nu este 100% alcalin sau 100% acid. De pilda, stomacul are in mod ideal un pH de 1,35 - 3,5, intrucat trebuie sa fie mai acid, pentru o digestie corespunzatoare. Pe de alta parte, sangele trebuie sa fie mai degraba alcalin,... [continuare]

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta joaca un rol important in mentinerea sanatatii vederii, iar oamenii de stiinta au descoperit ca aceleasi alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajuta si la pastrarea acuratetei organelor de vaz. Simtul vederii depinde de sanatatea micilor vase capilare care furnizeaza retinei si celorlalte componente ale ochilor nutrientii si oxigenul de care au nevoie. Ca parte a unei alimentatii sanatoase, o serie intreaga de substante nutritive sunt in mod special importante pentru mentinerea sanatatii ochilor. Nutrienti de baza pentru sanatatea vederii Studiile de specialitate au descoperit ca vitamina C, vitamina E, beta carotenul si zincul participa activ la prevenirea degenerarii maculare, o afectiune vizuala specifica inaintarii in varsta. Alti doi nutrienti, luteina si zeaxantina, au fost asociati in cadrul demersurilor stiintifice cu un risc scazut de degenerare maculara si cataracta. Un studiu efectuat de Universitatea Tufts pe un esantion de 1.800 de... [continuare]

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura. Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic. Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati. Recunoasterea alimentelor sanatoase Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor. Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic... [continuare]

Surse alimentare care energizeaza organismul

Surse alimentare care energizeaza organismul

Actualizat la data de: 24 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sursele alimentare sunt principalele cai prin care organismul se energizeaza, pentru a-si putea indeplini functiile si pentru a face fata tuturor solicitarilor. Din acest motiv, o dieta necorespunzatoare este cauza principala a oboselii si lipsei de energie. In sezonul rece, urmarea unei diete echilibrate este foarte importanta, intrucat corpul ajunge mai usor in starea de extenuare, incercand in permanenta sa isi regleze temperatura interna afectata de conditiile meteorologice nefavorabile. Sursele alimentare de energie Atunci cand schimbati "combustibilul" pe care il furnizati organismului dumneavoastra, in unul de calitate, efectele se vor resimti imediat (mai ales daca meniul zilnic este format din fast food si alte produse slab nutritive, dar pline de zahar si grasimi nesanatoase). Asadar, aflati care sunt sursele alimentare de energie de care aveti nevoie, pentru a evita starile neplacute de oboseala. Carbohidratii Principala sursa de energie a... [continuare]

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]

Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii

Cum sa tineti sub control poftele alimentare din timpul noptii

Actualizat la data de: 13 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Poftele alimentare din timpul noptii sunt o cauza frecventa a ingrasarii, deci un dusman atroce pentru sanatate. Deseori, dorinta aprinsa de a consuma o gustare dulce sau bogata in grasimi intre cina si ora de culcare vine pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat sau al unui tumult emotional controlat in mod eronat prin mancare. Medicii nutritionisti recomanda o serie de strategii prin care sa eliminati poftele alimentare din timpul noptii, astfel incat sa preveniti probleme de sanatate precum obezitatea, diabetul si depresia. Prevenirea mancatului la ore tarzii Mancatul la ore tarzii poate avea atat cauze fiziologice, cat si cauze psihologice. Asadar, poftele alimentare de seara apar fie din pricina dietei zilnice necorespunzatoare (saraca in nutrienti de calitate), fie din cauza unor dezechilibre hormonale sau de natura psihica. Deseori, apetitul greu de controlat pentru anumite alimente indica nevoi specifice ale organismului (de pilda, pofta de... [continuare]

Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei

Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei

Actualizat la data de: 26 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global. Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii. Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2 O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe. Doza zilnica recomandata de fibre... [continuare]

Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase

Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase

Actualizat la data de: 21 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alegerile alimentare sanatoase au devenit vitale intr-o era in care hrana este procesata cu ingrediente extrem de nocive pentru organism, iar mancarea cea mai accesibila este cea servita in restaurantele de tip fast-food. Bauturile acidulate pot fi cumparate de aproape oriunde, odata cu extinderea automatelor cu gustari nesanatoase in locuri publice si institutii (inclusiv in scoli!). Copiii si adultii isi risca sanatatea zi de zi consumand produse hipercalorice si cu o valoare nutritiva scazuta, promovate intens prin strategii de marketing adresate publicului larg. Cum sa mancati sanatos in fiecare zi Principiile unei alimentatii sanatoase sunt dificil de respectat, daca nu puteti in practica strategii organizate de excludere a alimentelor nocive din meniul zilnic. Nu este suficient sa va doriti sa mancati sanatos, trebuie sa si concretizati intentiile care va pot prelungi viata cu ani buni. Dietele restrictive prezinta un risc crescut de abandon in... [continuare]

Ce sunt alimentele procesate

Ce sunt alimentele procesate

Actualizat la data de: 27 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]

Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara

Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele proaspete de primavara, respectiv fructele si legumele de sezon, sunt o cale sigura prin care puteti sa va imbunatatiti sanatatea inimii. In afara de faptul ca sunt mai gustoase si mai ieftine la inceputul sezonului cald, aceste produse naturale furnizeaza vitamine, minerale si fibre necesare sanatatii. Fructele bogate in antocianina pot reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, au descoperit cercetatorii. Asociatia Cardiaca Americana recomanda ca un adult sa consume minimum 115 grame de fructe si legume zilnic, pentru a-si mentine greutatea si presiunea arteriala in parametri optimi. Beneficiile fructelor si legumelor de sezon asupra sanatatii Oamenii de stiinta au derulat numeroase cercetari prin care au reusit sa demonstreze ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete merge mana in mana cu sanatatea cardiaca. Adaugand mai multe astfel de produse in alimentatie la inceputul primaverii, va protejati suplimentar inima si va reduceti... [continuare]

Pagina 10 din 34 (1000 rezultate)